Surówka z kalarepy i cukinii super surówka do obiadku .
składniki
1 szt cukinia młoda,
3 szt kalarepa,
2 szt marchewka,
1 szt cebula,
cytryna,
olej kujawski,
Sól,
pieprz
Cukinie dobrze myjemy i ścieramy na tarce duże oczka solimy i odstawiamy . Cebulę siekamy drobno. Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i ścieramy . Składniki mieszamy . Dodajemy olej sok z cytryny sól i pieprz do smaku .Mieszamy .Chłodzimy
Suplementy
▼
wtorek, 31 lipca 2012
Sałatka z śledzia solonego
Sałatka z śledzia solonego i kolorowych papryk
składniki
4 szt śledź solony,
pieprz,
ocet jabłkowy,
olej kujawski,
1 szt papryka żółta,
1 szt papryka czerwona,
1 szt papryka zielona,
dymka,
1 szt cebula
Papryki kolorowe myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Śledzie solone moczymy w wodzie . Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki . Śledzie kropimy octem jabłkowym . Odstawiamy . Do śledzi dodajemy pokrojona cebule i pokrojona paprykę . Kropimy olejem . doprawiamy sola i pieprzem do smaku
.
składniki
4 szt śledź solony,
pieprz,
ocet jabłkowy,
olej kujawski,
1 szt papryka żółta,
1 szt papryka czerwona,
1 szt papryka zielona,
dymka,
1 szt cebula
Papryki kolorowe myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Śledzie solone moczymy w wodzie . Następnie odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki . Śledzie kropimy octem jabłkowym . Odstawiamy . Do śledzi dodajemy pokrojona cebule i pokrojona paprykę . Kropimy olejem . doprawiamy sola i pieprzem do smaku
.
Sałatka ryżowa na zielono
Sałatka ryżowa na zielono z tuńczykiem i ryżem pełnoziarnistym
składniki
1/2 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
1 szt ogórek,
szczypior,
1/2 szt tuńczyk kawałki w oleju,
1 woreczek ryz pełnoziarnisty Kupiec
Sól,
pieprz,
1/2 szt papryka zielona
Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy . Cebulę siekamy dodajemy do zimnego ryżu . Szczypior myjemy kroimy, Paprykę zielona myjemy osuszamy kroimy w kosteczkę . Cukinie młodą myjemy osuszamy kroimy w kosteczkę solimy i odstawiamy na chwilę . Ogórka zielonego myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Dodajemy tuńczyka . Jeszcze raz mieszamy doprawiamy pieprzem .
składniki
1/2 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
1 szt ogórek,
szczypior,
1/2 szt tuńczyk kawałki w oleju,
1 woreczek ryz pełnoziarnisty Kupiec
Sól,
pieprz,
1/2 szt papryka zielona
Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy . Cebulę siekamy dodajemy do zimnego ryżu . Szczypior myjemy kroimy, Paprykę zielona myjemy osuszamy kroimy w kosteczkę . Cukinie młodą myjemy osuszamy kroimy w kosteczkę solimy i odstawiamy na chwilę . Ogórka zielonego myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Dodajemy tuńczyka . Jeszcze raz mieszamy doprawiamy pieprzem .
poniedziałek, 30 lipca 2012
Nadziewane kiszone ogórki
składniki
6 szt ogórki kiszone,
1 szt cebula,
4 łyżki majonez,
3 szt jajka
pieprz do smaku
koperek
Ogórki kiszone przekrawamy wzdłuż . Wyciągamy środki -kroimy je drobno ,dajemy do miseczki. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy ,obieramy i siekamy . Cebule siekamy . Składniki mieszamy z majonezem . doprawiamy pieprzem . Nadzienie nakładamy do ogórków.
Sałatka słoneczna
Sałatka słoneczna z oliwkami jakiem i tuńczykiem . Super dobra i lekka.
składniki
1 garść fasolka szparagowa,
4 szt jajka,
4 łyżki Oliwki czarne,
1/2 puszki tuńczyk kawałki w oleju,
sos winegret,
2 szt marchewka młoda,
szczypior,
1 łyżka olej kujawski
pomidor
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki ,marchewkę skrobiemy i kroimy w plasterki . Warzywa gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki . Oliwki odcedzamy z zalewy . szczypior siekamy . Tuńczyka odcedzamy z zalewy . Pomidora kroimy na mniejsze kawałki . Robimy sos winegret na bazie oleju kujawskiego .Mieszamy odstawiamy . Składniki sałatki mieszamy z sobą polewamy sosem winegret . Na wierzch kładziemy tuńczyka .
składniki
1 garść fasolka szparagowa,
4 szt jajka,
4 łyżki Oliwki czarne,
1/2 puszki tuńczyk kawałki w oleju,
sos winegret,
2 szt marchewka młoda,
szczypior,
1 łyżka olej kujawski
pomidor
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki ,marchewkę skrobiemy i kroimy w plasterki . Warzywa gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki . Oliwki odcedzamy z zalewy . szczypior siekamy . Tuńczyka odcedzamy z zalewy . Pomidora kroimy na mniejsze kawałki . Robimy sos winegret na bazie oleju kujawskiego .Mieszamy odstawiamy . Składniki sałatki mieszamy z sobą polewamy sosem winegret . Na wierzch kładziemy tuńczyka .
Sałatka z mięskiem sojowym
Sałatka z mięskiem sojowym tzw kotletem sojowym .
Lekka smaczna dietetyczna.
składniki
4 szt kotlety sojowe,
1 garść fasolka szparagowa,
1 szt pomidor,
szczypior,
2 szt jajko,
pieprz,
koperek,
olej kujawski,
Sól,
uniwersalna przyprawa
Fasolkę obieramy odcinając końce i kroimy ją na mniejsze kawałki . Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gdy fasolka jest prawie gotowa dodajemy do niej kotlety sojowy i chwilę zostawiamy w gorącej wodzie fasoli . Następnie odcedzamy . Studzimy fasolkę i kotlety. Jajko gotujemy na twardo,po ugotowaniu kroimy w ćwiartki . Pomidora myjemy kroimy na kawałki .; szczypior i koperek kroimy dodajemy do sałatki . wszystkie składniki lekko mieszamy . doprawiamy solą i pieprzem .Kropimy olejem
Lekka smaczna dietetyczna.
składniki
4 szt kotlety sojowe,
1 garść fasolka szparagowa,
1 szt pomidor,
szczypior,
2 szt jajko,
pieprz,
koperek,
olej kujawski,
Sól,
uniwersalna przyprawa
Fasolkę obieramy odcinając końce i kroimy ją na mniejsze kawałki . Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gdy fasolka jest prawie gotowa dodajemy do niej kotlety sojowy i chwilę zostawiamy w gorącej wodzie fasoli . Następnie odcedzamy . Studzimy fasolkę i kotlety. Jajko gotujemy na twardo,po ugotowaniu kroimy w ćwiartki . Pomidora myjemy kroimy na kawałki .; szczypior i koperek kroimy dodajemy do sałatki . wszystkie składniki lekko mieszamy . doprawiamy solą i pieprzem .Kropimy olejem
Napój jabłkowo-bananowy
Na upalne lato dobry lekki napój jabłkowo-bananowy
składniki
1 szt banan,
1 szt jabłko,
2 łyżeczki cukier,
2 łyżeczki sok z limonki,
kostki lodu,
1,5 szklanki woda gazowana
Jabłko obieramy z łupiny i kroimy w kostkę .Banana obieramy i kroimy w plastry . Miksujemy banana z jabłkiem . Dolewamy sok z limonki i dodajemy cukier. Miksujemy . Dolewamy wodę gazowaną ok 1.5 szklanki . Podajemy z kostkami lodu .
składniki
1 szt banan,
1 szt jabłko,
2 łyżeczki cukier,
2 łyżeczki sok z limonki,
kostki lodu,
1,5 szklanki woda gazowana
Jabłko obieramy z łupiny i kroimy w kostkę .Banana obieramy i kroimy w plastry . Miksujemy banana z jabłkiem . Dolewamy sok z limonki i dodajemy cukier. Miksujemy . Dolewamy wodę gazowaną ok 1.5 szklanki . Podajemy z kostkami lodu .
I PIKNIK CHARYTATYWNY RATOWNICTWA MEDYCZNEGO
I PIKNIK CHARYTATYWNY RATOWNICTWA MEDYCZNEGO USTRZYKI DOLNE
Taka fajna impreza w moim mieście ,choć było strasznie gorąco i duszno , syn zachwycony .
Bardzo fajna akcja połączona z zbiórką pieniążków dla szpitala .Można było dużo zobaczyć i nauczyć się udzielania pierwszej pomocy .
Taka fajna impreza w moim mieście ,choć było strasznie gorąco i duszno , syn zachwycony .
Bardzo fajna akcja połączona z zbiórką pieniążków dla szpitala .Można było dużo zobaczyć i nauczyć się udzielania pierwszej pomocy .
niedziela, 29 lipca 2012
Grillowane bakłażany z pastą pomidorową
Pyszna szybka przystawka z bakłażana . Podana z grilla z pastą pomidorową .
składniki
- bakłażan 1 szt
-sól ok 1/2 łyżeczki
-olej rzepakowy ok 2 łyżki
-pasta pomidorowa Cirio
-sos pomidorowy pikantny Cirio
-czosnek 2 ząbki
Bakłażana dobrze myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy w plastry . Plasterki solimy i odstawiamy na ok 10 min . Następnie płuczemy je pod wodą ,osuszamy papierowym ręcznikiem .
Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i taką mieszanką smarujemy plastry bakłażana. Grillujemy z obu stron na grillu . Podajemy z pastą lub sosem pomidorowym .Ozdabiamy natką pietruszki .
składniki
- bakłażan 1 szt
-sól ok 1/2 łyżeczki
-olej rzepakowy ok 2 łyżki
-pasta pomidorowa Cirio
-sos pomidorowy pikantny Cirio
-czosnek 2 ząbki
Bakłażana dobrze myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem . Kroimy w plastry . Plasterki solimy i odstawiamy na ok 10 min . Następnie płuczemy je pod wodą ,osuszamy papierowym ręcznikiem .
Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i taką mieszanką smarujemy plastry bakłażana. Grillujemy z obu stron na grillu . Podajemy z pastą lub sosem pomidorowym .Ozdabiamy natką pietruszki .
Mini pizze -pierożki
Pomysł na mini pizze w kształcie pierożków . Podane z sosem czosnkowym i ketchupem .
składniki
ciasto na pizzę,
1/2 kostki drożdże,
1/2 kg mąka,
Sól,
3 łyżki olej kujawski,
2 łyżeczki cukier,
1/2 szklanki mleko,
Nadzienie,
1 szt cebula,
Przyprawa do pizzy,
wędlina,
20 dag ser zółty,
1 szt pasta pomidorowa
Robimy ciasto drożdżowe. W misce robimy rozczyn. Kruszymy drożdże dodajemy 2 łyżeczki cukru ,mieszamy dolewamy trochę ciepłego mleka mieszamy posypujemy mąką ok 2 łyżeczki i odstawiamy do wyrośnięcia .Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki solidy do smaku . Dodajemy wyrośnięty rozczyn .Mieszamy dodajemy mleko lub wodę i olej .Wyrabiamy ciasto . Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na okrąg . Smarujemy pastą pomidorową posypujemy przyprawą do pizzy . Dajemy na środek pokrojoną wędlinę ,cebulkę i ser zółty zlepiamy w pieroga. Robimy tak do wykończenia ciasta . Pierogi układamy na blasze. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach . Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym
składniki
ciasto na pizzę,
1/2 kostki drożdże,
1/2 kg mąka,
Sól,
3 łyżki olej kujawski,
2 łyżeczki cukier,
1/2 szklanki mleko,
Nadzienie,
1 szt cebula,
Przyprawa do pizzy,
wędlina,
20 dag ser zółty,
1 szt pasta pomidorowa
Robimy ciasto drożdżowe. W misce robimy rozczyn. Kruszymy drożdże dodajemy 2 łyżeczki cukru ,mieszamy dolewamy trochę ciepłego mleka mieszamy posypujemy mąką ok 2 łyżeczki i odstawiamy do wyrośnięcia .Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki solidy do smaku . Dodajemy wyrośnięty rozczyn .Mieszamy dodajemy mleko lub wodę i olej .Wyrabiamy ciasto . Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na okrąg . Smarujemy pastą pomidorową posypujemy przyprawą do pizzy . Dajemy na środek pokrojoną wędlinę ,cebulkę i ser zółty zlepiamy w pieroga. Robimy tak do wykończenia ciasta . Pierogi układamy na blasze. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach . Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym
Kolorowy ryż z jajkiem sadzonym
Kolorowy ryż z jajkiem sadzonym i swojską kiełbaską
składniki
1 szt ryz pełnoziarnisty Kupiec
1/2 szt papryka zielona,
1/2 szt papryka żółta,
1/2 szt papryka czerwona,
1 łyżka olej kujawski,
3 szt jajko,
1 laseczka kiełbasa swojska
Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy . papryki kolorowe myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę . Na patelni na oleju podsmażamy chwilę paprykę dodajemy ryż mieszamy . Doprawiamy przyprawą w płynie i pieprzem . Na drugiej patelni grillujemy plasterki kiełbasy i sadzimy jajko. Ryż podajemy z jakiem i plasterkami kiełbasy
składniki
1 szt ryz pełnoziarnisty Kupiec
1/2 szt papryka zielona,
1/2 szt papryka żółta,
1/2 szt papryka czerwona,
1 łyżka olej kujawski,
3 szt jajko,
1 laseczka kiełbasa swojska
Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy . papryki kolorowe myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę . Na patelni na oleju podsmażamy chwilę paprykę dodajemy ryż mieszamy . Doprawiamy przyprawą w płynie i pieprzem . Na drugiej patelni grillujemy plasterki kiełbasy i sadzimy jajko. Ryż podajemy z jakiem i plasterkami kiełbasy
Sałatka śledziowa letnia
Sałatka śledziowa letnia z pomidorkiem ogórkiem i sosem jogurtowym
składniki
2 szt śledź solony,
1 szt pomidor,
1 szt ogórek,
1 szt cukinia,
pieprz,
jogurt naturalny,
sok z limonki do smaku
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki . Kroimy w paseczki solimy i odstawiamy . Śledzia solonego moczymy w wodzie ok 1 godziny . Następnie osuszamy i kroimy w paseczki . Miękką cukinie kładziemy na półmisek i kropimy sokiem z limonki . Następnie dajemy kawałki pomidora i ogórka pokrojonego w plasterki . Na wierzch układamy paseczki śledzia. Doprawiamy pieprzem i polewamy jogurtem . Solimy do smaku .
składniki
2 szt śledź solony,
1 szt pomidor,
1 szt ogórek,
1 szt cukinia,
pieprz,
jogurt naturalny,
sok z limonki do smaku
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki . Kroimy w paseczki solimy i odstawiamy . Śledzia solonego moczymy w wodzie ok 1 godziny . Następnie osuszamy i kroimy w paseczki . Miękką cukinie kładziemy na półmisek i kropimy sokiem z limonki . Następnie dajemy kawałki pomidora i ogórka pokrojonego w plasterki . Na wierzch układamy paseczki śledzia. Doprawiamy pieprzem i polewamy jogurtem . Solimy do smaku .
Sałatka z kolorowej papryki i cukinii
Szybka smaczna pełna witamin surówka obiadowa .
składniki
1 szt papryka czerwona,
1 szt papryka zielona,
1 szt papryka żółta,
1 szt cukinia,
olej,
Sól,
pieprz
Cukinie dobrze myjemy osuszamy nie obieramy z skórki . Kroimy w długie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie solimy cukinie i odstawiamy na kilka minut . Papryki kolorowe myjemy ,usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę . Pokrojoną dodajemy do cukinii mieszamy . doprawiamy sola pieprzem i kropimy olejem .Mieszamy chłodzimy .
sobota, 28 lipca 2012
Sałatka z fasolką i oliwkami
Sałatka z fasolką i oliwkami czarnymi na przekąskę
składniki
1/2 szt sałata rzymska,
3 łyżki Oliwki czarne,
1 garść fasolka szparagowa,
sos koperkowy,
pestki dyni
Sałatę rzymska myjemy rwiemy na mniejsze kawałki . Fasolkę obieramy kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu cedzimy i studzimy . Dodajemy do sałaty . Dodajemy także oliwki czarne. Posypujemy pestkami dyni. Robimy sos ja użyłam sosu z proszku koperkowego .Do proszku dodajemy oliwę i wodę mieszamy -odstawiamy na ok 5 min i polewamy sałatkę
składniki
1/2 szt sałata rzymska,
3 łyżki Oliwki czarne,
1 garść fasolka szparagowa,
sos koperkowy,
pestki dyni
Sałatę rzymska myjemy rwiemy na mniejsze kawałki . Fasolkę obieramy kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu cedzimy i studzimy . Dodajemy do sałaty . Dodajemy także oliwki czarne. Posypujemy pestkami dyni. Robimy sos ja użyłam sosu z proszku koperkowego .Do proszku dodajemy oliwę i wodę mieszamy -odstawiamy na ok 5 min i polewamy sałatkę
Ryż z fasolką i białą kiełbasą
Ryż pełnoziarnisty z fasolką i białą kiełbasą
składniki
1 woreczek ryz pełnoziarnisty Kupiec
1 garść fasolka szparagowa,
2 szt młoda marchewka,
przyprawa uniwersalna,
Sól,
pieprz,
olej,
1 szt biała kiełbasa
Ryż gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy .Młodą marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Fasolkę kroimy w mniejsze części i gotujemy wraz z marchewką z przyprawą uniwersalną do smaku . Po ugotowaniu odcedzamy .Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła lub oleju dodajemy posiekaną cebulkę ,ugotowane warzywa .Mieszamy ,dodajemy ryż . doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na patelni grillowej smażymy plasterki białej kiełbaski . Układamy je na ryżu .Ozdabiamy koperkiem .
składniki
1 woreczek ryz pełnoziarnisty Kupiec
1 garść fasolka szparagowa,
2 szt młoda marchewka,
przyprawa uniwersalna,
Sól,
pieprz,
olej,
1 szt biała kiełbasa
Ryż gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy .Młodą marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Fasolkę kroimy w mniejsze części i gotujemy wraz z marchewką z przyprawą uniwersalną do smaku . Po ugotowaniu odcedzamy .Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła lub oleju dodajemy posiekaną cebulkę ,ugotowane warzywa .Mieszamy ,dodajemy ryż . doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na patelni grillowej smażymy plasterki białej kiełbaski . Układamy je na ryżu .Ozdabiamy koperkiem .
Pyszny drobiowy gulasz z warzywami
Pyszny drobiowy gulasz z warzywami a do tego ryż lub kasza pychaaa
składniki
2 szt pierś z kurczaka,
1 łyżka olej kujawski,
1 łyżeczka przyprawa do mięsa,
1 szt cebula,
2 ząbki czosnek,
1 garść fasolka szparagowa,
3 szt marchewka,
2 łyżki soser Winiary
pieprz kamis
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paseczki . Posypujemy przyprawą do mięsa i odstawiamy na ok 20 min . Fasolkę kroimy w małe kawałki ,marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Fasolkę i marchewkę gotujemy do miękkości . Na patelni na oleju podsmażamy posiekaną cebulę dodajemy mięso i wyciśnięty czosnek . Smażymy . Podlewamy woda z gotowania warzyw i dodajemy warzywa. Dusimy . Dodajemy soser Winiary . Zagotowujemy .Doprawiamy pieprzem i solą do smaku
składniki
2 szt pierś z kurczaka,
1 łyżka olej kujawski,
1 łyżeczka przyprawa do mięsa,
1 szt cebula,
2 ząbki czosnek,
1 garść fasolka szparagowa,
3 szt marchewka,
2 łyżki soser Winiary
pieprz kamis
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paseczki . Posypujemy przyprawą do mięsa i odstawiamy na ok 20 min . Fasolkę kroimy w małe kawałki ,marchewkę obieramy i kroimy w plasterki . Fasolkę i marchewkę gotujemy do miękkości . Na patelni na oleju podsmażamy posiekaną cebulę dodajemy mięso i wyciśnięty czosnek . Smażymy . Podlewamy woda z gotowania warzyw i dodajemy warzywa. Dusimy . Dodajemy soser Winiary . Zagotowujemy .Doprawiamy pieprzem i solą do smaku
Czosnkowe ziemniaczki na masełku
Czosnkowe ziemniaczki na masełku , sposób na wykorzystanie ziemniaczków z obiadu
składniki
5 szt ziemniaki,
1 łyżeczka masło,
Sól,
pieprz,
3 ząbki czosnek
1 łyżeczka masło,
Sól,
pieprz,
3 ząbki czosnek
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolone wodzie . Zimne ziemniaki kroimy na mniejsze części . Na patelni rozpuszczamy masło . Dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy . Uwaga ,żeby czosnek się nie przypalił . Dodajemy pokrojone ziemniaki mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku .
Kompot z czarnej porzeczki i aronii
Nie ma obiadku bez kompociku ...prawda:)
składniki
1 szklanka aronia,
2 szkl czarna porzeczka,
woda,
6 łyżek cukier
Aronię myjemy na sicie . Wkładamy do garnka. Porzeczkę czarną przebieramy odrywamy ogonki ,myjemy i wkładamy do aronii. Zalewamy woda ok 1-1.5 litra .Zagotowujemy . Dodajemy cukier ok 5-6 łyżek zależy od słodkości owocu . Gotujemy jeszcze kilka chwil .
składniki
1 szklanka aronia,
2 szkl czarna porzeczka,
woda,
6 łyżek cukier
Aronię myjemy na sicie . Wkładamy do garnka. Porzeczkę czarną przebieramy odrywamy ogonki ,myjemy i wkładamy do aronii. Zalewamy woda ok 1-1.5 litra .Zagotowujemy . Dodajemy cukier ok 5-6 łyżek zależy od słodkości owocu . Gotujemy jeszcze kilka chwil .
Jajka z soczewicą
Jajka w zdrowej wersji z pasta z soczewicy .
składniki
5 szt jajka,
1 szkl soczewica,
2 ząbki czosnek,
Sól,
pieprz,
olej,
kiełki rzodkiewki,
4 łyżki słonecznik,
2 łyżki pestki dyni
Słonecznik i pestki prażymy na patelni . Następnie miksujemy . Soczewice po namoczeniu gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy i miksujemy .Mieszamy z zmiksowanym słonecznikiem i pestkami dyni . Dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól i olej .Mieszamy . Pastę chłodzimy . Jajka gotujemy studzimy obieramy przecinamy na pół . W miejsce żółtek nakąłdamy pastę . Ozdabiamy kiełkami .
składniki
5 szt jajka,
1 szkl soczewica,
2 ząbki czosnek,
Sól,
pieprz,
olej,
kiełki rzodkiewki,
4 łyżki słonecznik,
2 łyżki pestki dyni
Słonecznik i pestki prażymy na patelni . Następnie miksujemy . Soczewice po namoczeniu gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy i miksujemy .Mieszamy z zmiksowanym słonecznikiem i pestkami dyni . Dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól i olej .Mieszamy . Pastę chłodzimy . Jajka gotujemy studzimy obieramy przecinamy na pół . W miejsce żółtek nakąłdamy pastę . Ozdabiamy kiełkami .
piątek, 27 lipca 2012
Zdrowa pasta z soczewicy
Pyszna zdrowa pasta kanapkowa dla całej rodziny .
składniki
1 szklanka soczewica,
2 szt ogórek kiszony,
1 łyżka olej kujawski,
Sól,
pieprz,
2 ząbki czosnek,
4 łyżki słonecznik
Soczewicę moczymy. Następnie gotujemy do miękkości . Odcedzamy . Miksujemy dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól,pieprz i uprażony wcześniej słonecznik . Wszystko miksujemy . Dodajemy drobno posiekanego ogórka . Mieszamy . Chłodzimy . Podajemy do pieczywa
składniki
1 szklanka soczewica,
2 szt ogórek kiszony,
1 łyżka olej kujawski,
Sól,
pieprz,
2 ząbki czosnek,
4 łyżki słonecznik
Soczewicę moczymy. Następnie gotujemy do miękkości . Odcedzamy . Miksujemy dodajemy wyciśnięty czosnek ,sól,pieprz i uprażony wcześniej słonecznik . Wszystko miksujemy . Dodajemy drobno posiekanego ogórka . Mieszamy . Chłodzimy . Podajemy do pieczywa
Sałatka letnia z kapusty włoskiej
Sałatka letnia z kapusty włoskiej papryki kukurydzy z pysznym sosikiem
składniki
1/3 szt kapusta włoska,
1/2 szt papryka czerwona,
1 szt cebula,
4 łyżki kukurydza,
4 szt korniszony,
szczypior,
sos ziołowy,
4 łyżki śmietana,
2 łyżki majonez
Kapustę włoską myjemy osuszamy i kroimy w paseczki . Cebule siekamy dodajemy do kapusty . Kukurydze odsączamy z zalewy dodajemy do sałatki. Paprykę kroimy w kosteczkę . Korniszona kroimy w większą kostkę. Dodajemy posiekany szczypior. Robimy sos. Mieszamy majonez z śmietaną dodajemy 2 łyżeczki sosu ziołowego z proszku mieszamy . Odstawimy sos na ok 10 min i dodajemy do sałatki Mieszamy wszystko.
składniki
1/3 szt kapusta włoska,
1/2 szt papryka czerwona,
1 szt cebula,
4 łyżki kukurydza,
4 szt korniszony,
szczypior,
sos ziołowy,
4 łyżki śmietana,
2 łyżki majonez
Kapustę włoską myjemy osuszamy i kroimy w paseczki . Cebule siekamy dodajemy do kapusty . Kukurydze odsączamy z zalewy dodajemy do sałatki. Paprykę kroimy w kosteczkę . Korniszona kroimy w większą kostkę. Dodajemy posiekany szczypior. Robimy sos. Mieszamy majonez z śmietaną dodajemy 2 łyżeczki sosu ziołowego z proszku mieszamy . Odstawimy sos na ok 10 min i dodajemy do sałatki Mieszamy wszystko.
Sałata rzymska z fetą i jajkiem
Lekka dietetyczna sałatka na dzień dobry
składniki
1/2 szt sałata rzymska,
1/2 szt feta,
1/2 szt cebula,
sos koperkowy,
1/2 szt papryka czerwona,
2 szt jajko,
3 łyżki kukurydza
Sałatę rzymską myjemy rwiemy na mniejsze kawałki . Dodajemy odsączona kukurydzę . Paprykę kroimy w kosteczkę dodajemy do sałatki . Ser feta kroimy w kostkę , dodajemy do sałatki Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jajko gotujemy na twardo ,obieramy i kroimy w ćwiartki . Robimy sos koperkowy według przepisu na opakowaniu i polewamy sałatkę
składniki
1/2 szt sałata rzymska,
1/2 szt feta,
1/2 szt cebula,
sos koperkowy,
1/2 szt papryka czerwona,
2 szt jajko,
3 łyżki kukurydza
Sałatę rzymską myjemy rwiemy na mniejsze kawałki . Dodajemy odsączona kukurydzę . Paprykę kroimy w kosteczkę dodajemy do sałatki . Ser feta kroimy w kostkę , dodajemy do sałatki Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jajko gotujemy na twardo ,obieramy i kroimy w ćwiartki . Robimy sos koperkowy według przepisu na opakowaniu i polewamy sałatkę
Sałatka z młodych ziemniaków z kiełkami rzodkiewki
Dietetyczna lekka sałatka .
składniki
4 szt młode ziemniaki,
2 łyżki kiełki rzodkiewki,
2 łyżki sos chilli słodki,
1/2 szt papryka czerwona,
1/2 puszki kukurydza
Młode ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kostkę. Kukurydze odcedzamy i dodajemy do ziemniaków . Paprykę myjemy i kroimy w kostkę . Składniki lekko mieszamy dodajemy kiełki . Polewamy sosem słodkim chilli .
składniki
4 szt młode ziemniaki,
2 łyżki kiełki rzodkiewki,
2 łyżki sos chilli słodki,
1/2 szt papryka czerwona,
1/2 puszki kukurydza
Młode ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kostkę. Kukurydze odcedzamy i dodajemy do ziemniaków . Paprykę myjemy i kroimy w kostkę . Składniki lekko mieszamy dodajemy kiełki . Polewamy sosem słodkim chilli .
Babeczki śmietanowe z czarną porzeczką
Babeczki śmietanowe z czarną porzeczką - Szybkie dla niespodziewanych gości lub jak mamy ochotkę na coś pysznego. Użyłam gotowych babeczek -lenia miałam
składniki'
1 opakowanie babeczki kruche,
dżem z czarnej porzeczki,
1 szt śmietana 30 %,
porzeczki czarne
Użyłam kupionych gotowych babeczek kruchych . Na dno położyłam po łyżeczce dżemu z czarnych porzeczek . Następnie ubiłam śmietanę 30 procentową ,nie dodałam cukru ,ponieważ dżem był bardzo słodki . Na dżem położyłam po łyżce bitej śmietany . Ozdobiłam czarna porzeczką
składniki'
1 opakowanie babeczki kruche,
dżem z czarnej porzeczki,
1 szt śmietana 30 %,
porzeczki czarne
Użyłam kupionych gotowych babeczek kruchych . Na dno położyłam po łyżeczce dżemu z czarnych porzeczek . Następnie ubiłam śmietanę 30 procentową ,nie dodałam cukru ,ponieważ dżem był bardzo słodki . Na dżem położyłam po łyżce bitej śmietany . Ozdobiłam czarna porzeczką
czwartek, 26 lipca 2012
Sałata rzymska z tuńczykiem i kiełkami
Sałata rzymska z tuńczykiem i kiełkami rzodkiewki
składniki
sałata rzymska ok 1/2 szt
tuńczyk z puszki ok 1/2 puszki
kukurydza ok 4 łyżki
kiełki rzodkiewki
pieprz
Sałatę rzymską myjemy i osuszamy . Rwiemy na mniejsze kawałki . Układamy sałatę na talerzu . Dodajemy tuńczyka z puszki . Posypujemy odcedzona z zalewy kukurydza . Na wierzch dodajemy kiełki rzodkiewki . Wszystko doprawiamy pieprzem
składniki
sałata rzymska ok 1/2 szt
tuńczyk z puszki ok 1/2 puszki
kukurydza ok 4 łyżki
kiełki rzodkiewki
pieprz
Sałatę rzymską myjemy i osuszamy . Rwiemy na mniejsze kawałki . Układamy sałatę na talerzu . Dodajemy tuńczyka z puszki . Posypujemy odcedzona z zalewy kukurydza . Na wierzch dodajemy kiełki rzodkiewki . Wszystko doprawiamy pieprzem
Kasza z patelni z kiełbasą
Kasza z patelni z kiełbasą i warzywami -polecam
składniki
1 laska kiełbasa chuda,
1 woreczek kasza perłowa KUPIEC
1/2 szt brokuł,
2 szt pomidor,
4 łyżki kukurydza,
1/2 szt papryka żółta,
1 łyżka masło,
przyprawa uniwersalna,
ketchup
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Wyciągamy z woreczka . N a patelni bez tłuszczu podsmażamy plasterki kiełbasy . Następnie wyciągamy je a na patelnie kładziemy masło. Rozpuszczamy je dajemy pokrojona paprykę ,pokrojone pomidory ,ugotowanego wcześniej brokuła i kukurydze . Doprawiamy przyprawa uniwersalna .Mieszamy . Pod koniec dodajemy kasze . Wszystko razem mieszamy . Podajemy z plasterkami kiełbasy i ketchupem
składniki
1 laska kiełbasa chuda,
1 woreczek kasza perłowa KUPIEC
1/2 szt brokuł,
2 szt pomidor,
4 łyżki kukurydza,
1/2 szt papryka żółta,
1 łyżka masło,
przyprawa uniwersalna,
ketchup
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Wyciągamy z woreczka . N a patelni bez tłuszczu podsmażamy plasterki kiełbasy . Następnie wyciągamy je a na patelnie kładziemy masło. Rozpuszczamy je dajemy pokrojona paprykę ,pokrojone pomidory ,ugotowanego wcześniej brokuła i kukurydze . Doprawiamy przyprawa uniwersalna .Mieszamy . Pod koniec dodajemy kasze . Wszystko razem mieszamy . Podajemy z plasterkami kiełbasy i ketchupem
Penne z sosem pomidorowym i poledwiczką
Lekkie smaczne danie obiadowe.
składniki
3 szt marchewka,
1/2 szt papryka czerwona,
1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
1/2 szt pomidory z puszki,
1 łyżka olej kujawski,
1 szt cebula,
1 szt kostka warzywna,
1 szt polędwica wieprzowa,
pieprz
Czosnek 1-2 ząbki
Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. 1/2 kostki warzywnej mieszamy z odrobiną ok 1 łyzeczki oleju -taką marynata smarujemy plasterki polędwiczki i grillujemy ją na patelni grillowej. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę . Dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojoną ugotowaną młoda marchewkę . Mieszamy . Dodajemy 1/2 kostki warzywnej i wyciśnięty czosnek. Mieszamy doprawiamy ziołami prowansalskimi. Dolewamy zmiksowane pomidory z puszki. Mieszamy zagotowujemy. Doprawiamy do smaku odrobiną modu i pieprzu . Takim sosem polewamy makaron i podajemy obok polędwiczkę .
składniki
3 szt marchewka,
1/2 szt papryka czerwona,
1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
1/2 szt pomidory z puszki,
1 łyżka olej kujawski,
1 szt cebula,
1 szt kostka warzywna,
1 szt polędwica wieprzowa,
pieprz
Czosnek 1-2 ząbki
Polędwiczkę myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. 1/2 kostki warzywnej mieszamy z odrobiną ok 1 łyzeczki oleju -taką marynata smarujemy plasterki polędwiczki i grillujemy ją na patelni grillowej. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę . Dodajemy pokrojoną paprykę i pokrojoną ugotowaną młoda marchewkę . Mieszamy . Dodajemy 1/2 kostki warzywnej i wyciśnięty czosnek. Mieszamy doprawiamy ziołami prowansalskimi. Dolewamy zmiksowane pomidory z puszki. Mieszamy zagotowujemy. Doprawiamy do smaku odrobiną modu i pieprzu . Takim sosem polewamy makaron i podajemy obok polędwiczkę .
Penne z brokułami i papryką czerwoną
Pomysł na szybki zdrowy obiadek .Zamiast masła można użyć oleju kujawskiego i będzie super danie dla wegetarian.
Składniki
1 szt brokuły,
1 opakowanie penne razowe,
1 łyżeczka masło,
1/2 szt czerwona papryka,
Sól,
pieprz
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy na sicie . Brokuła myjemy kroimy na różyczki i gotujemy na parze . Następnie brokuły kroimy w mniejsze kawałki . Na patelni rozgrzewamy masło dajemy pokrojonego brokuła i pokrojona w kostkę paprykę . Mieszamy . Dodajemy makaron . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku . Mieszamy i podajemy
Składniki
1 szt brokuły,
1 opakowanie penne razowe,
1 łyżeczka masło,
1/2 szt czerwona papryka,
Sól,
pieprz
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy na sicie . Brokuła myjemy kroimy na różyczki i gotujemy na parze . Następnie brokuły kroimy w mniejsze kawałki . Na patelni rozgrzewamy masło dajemy pokrojonego brokuła i pokrojona w kostkę paprykę . Mieszamy . Dodajemy makaron . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku . Mieszamy i podajemy
środa, 25 lipca 2012
Deser porzeczkowo malinowy z sokiem i....
Deser porzeczkowo malinowy z sokiem i aroniówką . Zimny deserek z małym kopem :)
składniki
1 szklanka porzeczki czerwonej
50 g soku malinowego Premium Rosa
100 g aroniówka,
1/2 szklanki malin
Porzeczki czerwone obieramy usuwamy gałązki . Myjemy osuszamy dodajemy do malin . Miksujemy owoce .Dolewamy sok malinowy . Następnie dolewamy aroniówkę ok 100g można więcej . Chłodzimy wszystko kilka godzin w lodówce .Podajemy
składniki
1 szklanka porzeczki czerwonej
50 g soku malinowego Premium Rosa
100 g aroniówka,
1/2 szklanki malin
Porzeczki czerwone obieramy usuwamy gałązki . Myjemy osuszamy dodajemy do malin . Miksujemy owoce .Dolewamy sok malinowy . Następnie dolewamy aroniówkę ok 100g można więcej . Chłodzimy wszystko kilka godzin w lodówce .Podajemy
Kasza z sosem wegetariańskim
Lekkie dietetyczne danie wegetariańskie -
składniki
1/2 puszki pomidory w puszcze,
1 łyżeczka zioła prowansalskie Prymat,
papryka słodka,
1 łyżka olej rzepakowy,
1/2 szt papryka żółta,
1 szt cebula,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka miód,
1/2 łyżeczki majeranek,
1 łyżka ketchup,
1 woreczek kasza jęczmienna KUPIEC
3 szt ogórek kiszony
Na patelni rozgrzewamy olej dajemy posiekaną cebule mieszamy . dodajemy wyciśnięty czosnek ,zioła prowansalskie,majeranek,paprykę słodką i wyciśnięty czosnek . Mieszamy . Dodajemy łyżeczkę miodu i ketchup. Mieszamy . Dodajemy pokrojoną paprykę . Smażymy chwilkę . Wlewamy zmiksowane pomidory . Mieszamy zagotowujemy . doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalna Zagotowujemy . Kaszę gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu serwujemy z sosem .
składniki
1/2 puszki pomidory w puszcze,
1 łyżeczka zioła prowansalskie Prymat,
papryka słodka,
1 łyżka olej rzepakowy,
1/2 szt papryka żółta,
1 szt cebula,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka miód,
1/2 łyżeczki majeranek,
1 łyżka ketchup,
1 woreczek kasza jęczmienna KUPIEC
3 szt ogórek kiszony
Na patelni rozgrzewamy olej dajemy posiekaną cebule mieszamy . dodajemy wyciśnięty czosnek ,zioła prowansalskie,majeranek,paprykę słodką i wyciśnięty czosnek . Mieszamy . Dodajemy łyżeczkę miodu i ketchup. Mieszamy . Dodajemy pokrojoną paprykę . Smażymy chwilkę . Wlewamy zmiksowane pomidory . Mieszamy zagotowujemy . doprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalna Zagotowujemy . Kaszę gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu serwujemy z sosem .
Jogurtowo owocowe lody
Szybkie zdrowe lody wystarczy jogurt cukier ,lód odrobinę malin i porzeczki
składniki
1 szklanka lód,
1 szklanka porzeczek czerwonych
1/2 szklanki maliny,
3 łyżki cukier,
1 szklanka jogurt naturalny
Przygotowujemy w woreczku do lodu drobnego -malutkie kosteczki lodu .Wlewamy wodę i zamrażamy .Porzeczki czerwone obieramy usuwamy ogonki . Porzeczki miksujemy z malinami i cukrem na jednolitą masę . Dodajemy jogurt ,miksujemy . Można dosłodzić .Wsypujemy szklankę drobnego lodu i miksujemy aż lód się połączy i rozdrobni .Podajemy z sokiem malinowym
składniki
1 szklanka lód,
1 szklanka porzeczek czerwonych
1/2 szklanki maliny,
3 łyżki cukier,
1 szklanka jogurt naturalny
Przygotowujemy w woreczku do lodu drobnego -malutkie kosteczki lodu .Wlewamy wodę i zamrażamy .Porzeczki czerwone obieramy usuwamy ogonki . Porzeczki miksujemy z malinami i cukrem na jednolitą masę . Dodajemy jogurt ,miksujemy . Można dosłodzić .Wsypujemy szklankę drobnego lodu i miksujemy aż lód się połączy i rozdrobni .Podajemy z sokiem malinowym
Kasza perłowa z brokułem gotowanym na parze
Zdrowa szybka kolacja ,lub letni obiadek
składniki
1 szt brokuły,
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa Kupiec
4 łyżki kukurydza w puszce,
1 łyżka masło,
przyprawa uniwersalna,
Sól,
koperek
Brokuła myjemy kroimy na różyczki i gotujemy na parze . Solimy . Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu dodajemy masło ,mieszamy i nakąłdamy na talerz. Dodajemy ugotowane brokuły i posypujemy kukurydza . Brokuły polewamy roztopionym masełkiem.
składniki
1 szt brokuły,
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa Kupiec
4 łyżki kukurydza w puszce,
1 łyżka masło,
przyprawa uniwersalna,
Sól,
koperek
Brokuła myjemy kroimy na różyczki i gotujemy na parze . Solimy . Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu dodajemy masło ,mieszamy i nakąłdamy na talerz. Dodajemy ugotowane brokuły i posypujemy kukurydza . Brokuły polewamy roztopionym masełkiem.
Sałatka z oscypkiem i kiełkami
Sałatka z oscypkiem i kiełkami lekka smaczna zakąska
składniki
1/2 szt sałata rzymska,
1 szt oscypek,
2 łyżki kiełki rzodkiewki,
2 szt pomidor,
szczypior,
olej,
pieprz,
Sól
Sałatę rzymska myjemy ,rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora myjemy kroimy w plasterki . Oscypka kroimy w plasterki. Na półmisku układamy sałatę na nią kładziemy pomidora i pokrojonego oscypka ,na przemian . Dodajemy kiełki i posiekany szczypior. Solimy ,doprawiamy pieprzem i kropimy olejem .
składniki
1/2 szt sałata rzymska,
1 szt oscypek,
2 łyżki kiełki rzodkiewki,
2 szt pomidor,
szczypior,
olej,
pieprz,
Sól
Sałatę rzymska myjemy ,rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora myjemy kroimy w plasterki . Oscypka kroimy w plasterki. Na półmisku układamy sałatę na nią kładziemy pomidora i pokrojonego oscypka ,na przemian . Dodajemy kiełki i posiekany szczypior. Solimy ,doprawiamy pieprzem i kropimy olejem .
wtorek, 24 lipca 2012
Pomidorki z kawiorem z kaszy
Przystawka zakąska a nawet kolacja ....
składniki
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa Kupiec
1 puszka kukurydza,
1 szt tuńczyk kawałki w oleju,
1 szt cebula,
koperek,
pieprz,
1/2 kg pomidory
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Studzimy . dodajemy tuńczyka i kukurydzę z puszki . Mieszamy doprawiamy sola i pieprzem do smaku. dodajemy posiekany koperek i posiekaną cebula . Mieszamy . Chłodzimy . Pomidory myjemy kroimy w plastry .. Na każdy plasterek nakąłdamy farsz, Ozdabiamy koperkiem .
składniki
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa Kupiec
1 puszka kukurydza,
1 szt tuńczyk kawałki w oleju,
1 szt cebula,
koperek,
pieprz,
1/2 kg pomidory
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Studzimy . dodajemy tuńczyka i kukurydzę z puszki . Mieszamy doprawiamy sola i pieprzem do smaku. dodajemy posiekany koperek i posiekaną cebula . Mieszamy . Chłodzimy . Pomidory myjemy kroimy w plastry .. Na każdy plasterek nakąłdamy farsz, Ozdabiamy koperkiem .
Białe kiełbaski na ostro z kurkami
Białe kiełbaski na ostro z kurkami to jest to pasują do zimnego piwka
składniki
1/2 kg biała kiełbaska,
1 łyżka majeranek,
2 łyżki olej Kujawki,
1 łyżeczka papryka czerwona słodka,
1/4 łyżeczki papryka czerwona ostra,
1 łyżeczka pasta pomidorowa,
pieprz,
1 szklanka kurki,
1 łyżka musztarda francuska,
1/2 szt cebula,
1/2 łyżeczki czosnek granulowany,
2 łyżeczki ketchup Roleski
Na patelnie wlewamy ok 2 łyżki oleju . Wkładamy kiełbaski . Smażymy z 2 stron . Dodajemy pokrojoną cebule i pokrojone kurki. Doprawiamy . Dodajemy czosnek w proszku ,musztardę francuska ,papryki ,majeranek . Mieszamy . Dodajemy ketchup i pastę pomidorową . Dolewamy ok 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu . Doprawiamy do smaku solą . Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze troszkę wody ,aby powstał ładny pomidorowy sosik.
składniki
1/2 kg biała kiełbaska,
1 łyżka majeranek,
2 łyżki olej Kujawki,
1 łyżeczka papryka czerwona słodka,
1/4 łyżeczki papryka czerwona ostra,
1 łyżeczka pasta pomidorowa,
pieprz,
1 szklanka kurki,
1 łyżka musztarda francuska,
1/2 szt cebula,
1/2 łyżeczki czosnek granulowany,
2 łyżeczki ketchup Roleski
Na patelnie wlewamy ok 2 łyżki oleju . Wkładamy kiełbaski . Smażymy z 2 stron . Dodajemy pokrojoną cebule i pokrojone kurki. Doprawiamy . Dodajemy czosnek w proszku ,musztardę francuska ,papryki ,majeranek . Mieszamy . Dodajemy ketchup i pastę pomidorową . Dolewamy ok 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu . Doprawiamy do smaku solą . Jeżeli jest taka potrzeba dolewamy jeszcze troszkę wody ,aby powstał ładny pomidorowy sosik.
Nadziewany żółte papryczki
Lekka letnia przekąska z zółtej papryki .
składniki
1 szt cebula,
1/2 szt kukurydza w puszce,
3 szt papryka żółta,
1 szt tuńczyk kawałki w oleju,
pieprz,
koperek
Tuńczyka wyciągamy z puszki i lekko odcedzamy na sicie z nadmiaru oleju. Kukurydze także odcedzamy i mieszamy z tuńczykiem . Dodajemy posiekana cebule . Mieszamy doprawiamy pieprzem . Papryki zółte myjemy i kroimy w łódeczki . Na każdą paprykę nakąłdamy farsz .Ozdabiamy koperkiem .
Krupniczek z smażonymi kurkami
Idą ca ciosem i sezonem kurkowym ,ugotowałam krupnik i dodałam do niego podsmażone kurki.
składniki
2 szt marchewka,
1 szt pietruszka,
2 kulki ziele angielskie,
2 szt liść laurowy Kamis
4 szt ziemniaki,
1 woreczek kasza,
1 szt cebula,
1 łyżka masło,
Sól,
1 szkl kurki,
3 kostki rosół drobiowy Winiary
Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy . Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki ,strata na dużych oczkach marchewkę i pokrojona w kosteczkę pietruszkę . Gotujemy ok 15 min . Dodajemy kostki bulionowe. Dodajemy kasze . Gotujemy . Na patelni podsmażamy pokrojone kurki z posiekana cebulką . Kurki doprawiamy sola i pieprzem . Po usmażeniu dodajemy do krupnika. Zagotowujemy .Podajemy z świeżym chrupkim pieczywem
składniki
2 szt marchewka,
1 szt pietruszka,
2 kulki ziele angielskie,
2 szt liść laurowy Kamis
4 szt ziemniaki,
1 woreczek kasza,
1 szt cebula,
1 łyżka masło,
Sól,
1 szkl kurki,
3 kostki rosół drobiowy Winiary
Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy . Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki ,strata na dużych oczkach marchewkę i pokrojona w kosteczkę pietruszkę . Gotujemy ok 15 min . Dodajemy kostki bulionowe. Dodajemy kasze . Gotujemy . Na patelni podsmażamy pokrojone kurki z posiekana cebulką . Kurki doprawiamy sola i pieprzem . Po usmażeniu dodajemy do krupnika. Zagotowujemy .Podajemy z świeżym chrupkim pieczywem
poniedziałek, 23 lipca 2012
Testuję zupkę cebulową SYS
Biorę udział w akcji testowania naturalnej zupki cebulowej firmy SYS http://sysiak.pl/
Drugi produkt jaki będę kosztować to ryż z szpinakiem Dania Babci Zosi
SYS od 1990 roku zajmuje się uprawą i suszeniem warzyw. Surowce przetwarzają bez żadnych dodatków chemicznych, konserwantów i barwników.
Gotować będę zupkę cebulową ,opakowanie jest zastępcze.
Jeden woreczek to naturalne suszone warzywa .
Moja zupka cebulowa na bazie zupy cebulowej SYS .
składniki
- 1 litr wywaru warzywnego
-1 ząbek czosnku
-słonecznik 2 łyżki
-chleb
-masło 1 łyżka
-zupa cebulowa Sys
Do 1 litra wywaru warzywnego-sama ugotowałam ( marchew,pietruszka ,seler,czosnek,liść laurowy cebula-gotowałam na małym ogniu ok 30 min ) wsypałam 2 woreczki zupy cebulowej SYS . Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok 20 min . Dodałam posiekany ząbek czosnku . Następnie zmiksowałam ją blenderem. Z chleba wycięłam serduszka podsmażyłam je na masełku . Ziarna słonecznika uprażyłam. Zupkę podałam z grzankami i uprażonym słoneczkiem .
Druga wersja zupa cebulowa z prażonym słonecznikiem i oscypkiem
Opinia
Zupka bardzo smaczna naturalna -w sam raz ,nie trzeba doprawiać pycha...
Drugi produkt jaki będę kosztować to ryż z szpinakiem Dania Babci Zosi
SYS od 1990 roku zajmuje się uprawą i suszeniem warzyw. Surowce przetwarzają bez żadnych dodatków chemicznych, konserwantów i barwników.
Gotować będę zupkę cebulową ,opakowanie jest zastępcze.
Jeden woreczek to naturalne suszone warzywa .
Moja zupka cebulowa na bazie zupy cebulowej SYS .
składniki
- 1 litr wywaru warzywnego
-1 ząbek czosnku
-słonecznik 2 łyżki
-chleb
-masło 1 łyżka
-zupa cebulowa Sys
Do 1 litra wywaru warzywnego-sama ugotowałam ( marchew,pietruszka ,seler,czosnek,liść laurowy cebula-gotowałam na małym ogniu ok 30 min ) wsypałam 2 woreczki zupy cebulowej SYS . Wymieszałam i gotowałam na małym ogniu ok 20 min . Dodałam posiekany ząbek czosnku . Następnie zmiksowałam ją blenderem. Z chleba wycięłam serduszka podsmażyłam je na masełku . Ziarna słonecznika uprażyłam. Zupkę podałam z grzankami i uprażonym słoneczkiem .
Opinia
Zupka bardzo smaczna naturalna -w sam raz ,nie trzeba doprawiać pycha...
Sałatka z kaszy kurek i brokuła
Smaczna sałatka z warzyw i kurek ,na zimno lub na ciepło
składniki
1 szklanka kurki,
1 woreczek kasza Kupiec
1/2 puszki tuńczyk,
1/4 szt cukinia,
1/4 szt brokuł,
koperek,
szczypior,
przyprawa uniwersalna
Kurki oczyszczamy i obgotowujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy i studzimy . Tuńczyka z puszki odcedzamy z nadmiaru oliwy. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki solimy odstawiamy ,żeby zmiękła. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Brokuła kroimy w różyczki gotujemy na parze -studzimy . Na półmisek dajemy kasze dodajemy kurki ,tuńczyka,brokuły i cukinie . Doprawiamy pieprzem . Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem .
składniki
1 szklanka kurki,
1 woreczek kasza Kupiec
1/2 puszki tuńczyk,
1/4 szt cukinia,
1/4 szt brokuł,
koperek,
szczypior,
przyprawa uniwersalna
Kurki oczyszczamy i obgotowujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy i studzimy . Tuńczyka z puszki odcedzamy z nadmiaru oliwy. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki solimy odstawiamy ,żeby zmiękła. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Brokuła kroimy w różyczki gotujemy na parze -studzimy . Na półmisek dajemy kasze dodajemy kurki ,tuńczyka,brokuły i cukinie . Doprawiamy pieprzem . Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem .
Kasza z kurkami na masełku
Kasza zdrowa powinna gościć jak najczęściej w naszym domu do tego smażone kurki .:)...
składniki
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa KUPIEC
1 szklanka kurki,
Sól,
1 łyżka masło,
pieprz,
przyprawa uniwersalna
Kaszę gotujemy w owdzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu odcedzamy nadmiar wody . Nakrywamy żeby nie ostygła. Kurki myjemy większe kroimy na części . na patelni na masełku podsmażamy grzybki . Solimy i doprawiamy pieprzem . Można dodać pokrojoną cebulkę . Kaszę serwujemy dodajemy do niej kurki polewamy masełkiem .
składniki
1 woreczek kasza jęczmienna perłowa KUPIEC
1 szklanka kurki,
Sól,
1 łyżka masło,
pieprz,
przyprawa uniwersalna
Kaszę gotujemy w owdzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu odcedzamy nadmiar wody . Nakrywamy żeby nie ostygła. Kurki myjemy większe kroimy na części . na patelni na masełku podsmażamy grzybki . Solimy i doprawiamy pieprzem . Można dodać pokrojoną cebulkę . Kaszę serwujemy dodajemy do niej kurki polewamy masełkiem .
Szybki obiadek z patelni
Szybki obiadek z patelni - kiedy jest ciepło mamy lenia w kuchni proponuje szybki obiadek warzywka i masełko zalane jajkiem - rodzinka najedzona :)
składniki
4 szt ziemniaki,
4 łyzki kukurydza w puszce,
1 szt papryka czerwona,
1 łyżka masło,
Sól,
1/4 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
3 szt jajko,
3 łyżki mleko,
przyprawa w płynie
Ziemniaki gotujemy odcedzamy i studzimy . Kroimy w plasterki . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone ziemniaki dodajemy pokrojona w piórka cebule . Następnie czerwona paprykę pokrojoną w kawałki . Cukinie myjemy i kroimy w plasterki dodajemy na patelnię . Doprawiamy sola pieprzem . Dodajemy kukurydze . Smażymy . Jajka rozbijamy mieszamy z mlekiem i przyprawą w płynie . Wlewamy na patelnie . smażymy . Podajemy z ketchupem .
składniki
4 szt ziemniaki,
4 łyzki kukurydza w puszce,
1 szt papryka czerwona,
1 łyżka masło,
Sól,
1/4 szt cukinia młoda,
1 szt cebula,
3 szt jajko,
3 łyżki mleko,
przyprawa w płynie
Ziemniaki gotujemy odcedzamy i studzimy . Kroimy w plasterki . Na patelni na maśle podsmażamy pokrojone ziemniaki dodajemy pokrojona w piórka cebule . Następnie czerwona paprykę pokrojoną w kawałki . Cukinie myjemy i kroimy w plasterki dodajemy na patelnię . Doprawiamy sola pieprzem . Dodajemy kukurydze . Smażymy . Jajka rozbijamy mieszamy z mlekiem i przyprawą w płynie . Wlewamy na patelnie . smażymy . Podajemy z ketchupem .