Ryż z szpinakiem i siekanym jajkiem ,pomysł na smaczna kolację
składniki
1 garść szpinaku świeżego
1 woreczek ryżu brązowego KUPIEC
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
3 szt jajka
Szpinak myjemy i kroimy dość drobno . Na patelni na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy szpinak mieszamy . doprawiamy sola i pieprzem dusimy . Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy na patelnie z szpinakiem . Dobrze mieszamy . doprawiamy do smaku .Jajka gotujemy ,obieramy siekamy i podajemy z ryżem
Suplementy
▼
niedziela, 30 września 2012
Szpinak na krótko z śmietaną
Wspaniały dodatek do obiadu .Szpinak na krótko z śmietaną
składniki
1 pęczek szpinaku,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
Kucharek - uniwersalna przyprawa
3 łyżki kaszki mannej KUPIEC
pieprz biały
Szpinak myjemy i kroimy dość drobno. Na patelni na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek . Mieszamy dodajemy pokrojony szpinak. Smażymy . Gdy robi się miękki podlewamy wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gdy się zagotujemy miksujemy blenderem . Zagotowujemy .Wsypujemy kaszkę manną .Mieszamy . Zaciągamy śmietaną . Doprawiamy pieprzem do smaku .
składniki
1 pęczek szpinaku,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
Kucharek - uniwersalna przyprawa
3 łyżki kaszki mannej KUPIEC
pieprz biały
Szpinak myjemy i kroimy dość drobno. Na patelni na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek . Mieszamy dodajemy pokrojony szpinak. Smażymy . Gdy robi się miękki podlewamy wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gdy się zagotujemy miksujemy blenderem . Zagotowujemy .Wsypujemy kaszkę manną .Mieszamy . Zaciągamy śmietaną . Doprawiamy pieprzem do smaku .
Śniadaniowa sałatka z awokado
Śniadaniowa sałatka z awokado ,zdrowe i szybkie śniadanko
składniki
'
1ogórek zielony,
1 awokado,
1/2 szt papryki czerwonej
2 jajka
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
olej rzepakowy
Awokado obieramy usuwamy pestkę i kroimy w mniejsze kawałki . Ser twarogowy kruszymy . ogórka zielonego obieramy i kroimy drobno. Jajko gotujemy na twardo ,po ugotowaniu studzimy ,obieramy i kroimy drobno. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Składniki mieszamy . doprawiamy solą pieprzem i olejem . Podajemy
składniki
'
1ogórek zielony,
1 awokado,
1/2 szt papryki czerwonej
2 jajka
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
olej rzepakowy
Awokado obieramy usuwamy pestkę i kroimy w mniejsze kawałki . Ser twarogowy kruszymy . ogórka zielonego obieramy i kroimy drobno. Jajko gotujemy na twardo ,po ugotowaniu studzimy ,obieramy i kroimy drobno. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy drobno. Składniki mieszamy . doprawiamy solą pieprzem i olejem . Podajemy
Sałatka z awokado i malin z sosem winegret z makiem
Sałatka z awokado i malin z sosem winegret z makiem .Pyszne połączenie polecam na śniadanko.
składniki
sok z cytryny,
Sól morska- MŁYNEK,
awokado,
1 łyżeczka maku,
2 łyżki malin,
1/2 sztuki sera pleśniowego
1/4 szt sałaty lodowej
musztarda,
3 łyżki oliwa,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
Robimy sos winegret z makiem .3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz i łyżeczka maku. Mieszamy wszystko dokładnie.
Sos odstawiamy .
Sałatę myjemy i kroimy na kawałki . Dodajemy pokrojone awokado. Ser pleśniowy kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Po bokach układamy świeże maliny . Polewamy sosem .
Moja inspiracja
składniki
sok z cytryny,
Sól morska- MŁYNEK,
awokado,
1 łyżeczka maku,
2 łyżki malin,
1/2 sztuki sera pleśniowego
1/4 szt sałaty lodowej
musztarda,
3 łyżki oliwa,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
Robimy sos winegret z makiem .3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz i łyżeczka maku. Mieszamy wszystko dokładnie.
Sos odstawiamy .
Sałatę myjemy i kroimy na kawałki . Dodajemy pokrojone awokado. Ser pleśniowy kroimy w plasterki i dodajemy do sałatki. Po bokach układamy świeże maliny . Polewamy sosem .
Moja inspiracja
sobota, 29 września 2012
Przystawka z kaszy i szpinaku
Przystawka z kaszy i szpinaku .super smak i delikatność polecam
składniki
1 woreczek kaszy jaglanej KUPIEC
1 garść szpinaku,
1/2 opakowania sera feta,
pieprz kolorowy ,
1 łyżeczka masła,
białe wino,
1 ząbek czosnku
3 łyżki bulionu
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu wyciągamy kaszę z woreczka . Szpinak myjemy i siekamy dość drobno.Podsmażamy na maśle wyciśnięty czosnek dodajemy szpinak na patelnię mieszamy .Podlewamy odrobina białego wina redukujemy . Podlewamy bulionem . Szpinak dusimy.Następnie dodajemy ugotowaną kaszę ,mieszamy dobrze .Gdy szpinak jest ładnie połączony z szpinakiem dodajemy pokuszony ser feta i jeszcze raz dobrze mieszamy żeby ser rozpuścił się . Na koniec doprawiamy sola i pieprzem według uznania. Podajemy na ciepło .
składniki
1 woreczek kaszy jaglanej KUPIEC
1 garść szpinaku,
1/2 opakowania sera feta,
pieprz kolorowy ,
1 łyżeczka masła,
białe wino,
1 ząbek czosnku
3 łyżki bulionu
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu wyciągamy kaszę z woreczka . Szpinak myjemy i siekamy dość drobno.Podsmażamy na maśle wyciśnięty czosnek dodajemy szpinak na patelnię mieszamy .Podlewamy odrobina białego wina redukujemy . Podlewamy bulionem . Szpinak dusimy.Następnie dodajemy ugotowaną kaszę ,mieszamy dobrze .Gdy szpinak jest ładnie połączony z szpinakiem dodajemy pokuszony ser feta i jeszcze raz dobrze mieszamy żeby ser rozpuścił się . Na koniec doprawiamy sola i pieprzem według uznania. Podajemy na ciepło .
Sałatka z łososiem i awokado
Sałatka z sałaty strzępiastej z łososiem wędzonym i awokado
składniki
1/4 szt sałaty karbowanej
4 kulki winogrono,
1 kawałek łososia wędzonego
1/2 szt awokado,
olej rzepakowy,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1/2 szt cebuli czerwonej
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Winogrono myjemy przecinamy na ołówki. Łososia skubiemy na mniejsze kawałki . Awokado kroimy w kawałki . Składniki lekko mieszamy . Dodajemy posiekana cebulkę doprawiamy sola ,pieprzem do smaku .Podajemy
składniki
1/4 szt sałaty karbowanej
4 kulki winogrono,
1 kawałek łososia wędzonego
1/2 szt awokado,
olej rzepakowy,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1/2 szt cebuli czerwonej
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Winogrono myjemy przecinamy na ołówki. Łososia skubiemy na mniejsze kawałki . Awokado kroimy w kawałki . Składniki lekko mieszamy . Dodajemy posiekana cebulkę doprawiamy sola ,pieprzem do smaku .Podajemy
Szpinak na ciepło z serem feta
Szpinak na ciepło z serem feta wspaniała przystawka do obiadku.
składniki
2 garście szpinaku ,
1 łyżeczka masła,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały ,
1/4 szt sera feta,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka kaszki manna,
1/3 szklanki bulionu
Szpinak myjemy i siekamy . Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy posiekany szpinak smażymy .Podlewamy bulionem .dusimy .Miksujemy . Dodajemy kaszkę manną mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem . Dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy dobrze aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło .
składniki
2 garście szpinaku ,
1 łyżeczka masła,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały ,
1/4 szt sera feta,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka kaszki manna,
1/3 szklanki bulionu
Szpinak myjemy i siekamy . Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy posiekany szpinak smażymy .Podlewamy bulionem .dusimy .Miksujemy . Dodajemy kaszkę manną mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem . Dodajemy pokruszony ser feta. Mieszamy dobrze aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło .
piątek, 28 września 2012
Sałatka Tabouleh po swojsku
Sałatka Tabouleh po swojsku - moja ulubiona ,mmmm...
składniki
1 woreczek kaszy jaglanej Kupiec
3 pomidory,
1/2 kawałka sera fety
sok z cytryny,
natka pietruszki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
2 ząbki czosnku,
Sól morska- MŁYNEK
olej
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy ja . Pomidory myjemy i kroimy drobno. Natkę pietruszki siekamy . Czosnek wyciskamy . do kaszy dodajemy posiekana natkę ,pokrojone pomidory ,wyciśnięty czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny ,sola pieprzem świeżo mielonym . Dodajemy pokruszony ser feta i olej . Chłodzimy .
składniki
1 woreczek kaszy jaglanej Kupiec
3 pomidory,
1/2 kawałka sera fety
sok z cytryny,
natka pietruszki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
2 ząbki czosnku,
Sól morska- MŁYNEK
olej
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy ja . Pomidory myjemy i kroimy drobno. Natkę pietruszki siekamy . Czosnek wyciskamy . do kaszy dodajemy posiekana natkę ,pokrojone pomidory ,wyciśnięty czosnek. Doprawiamy sokiem z cytryny ,sola pieprzem świeżo mielonym . Dodajemy pokruszony ser feta i olej . Chłodzimy .
Kiełbasiana kasza
Szybka smaczna kasza polecam
składniki
1 woreczek kaszy jaglanej Kupiec
1 cebula,
1 laseczka kiełbasy wiejskiej ,
pieprz ,sól,majeranek
ketchup mały ostry
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka i nakrywamy . Kiełbasę obieramy z flaka. Kroimy w plasterki i rozdrabniamy widelcem ,prawie na miazgę . Na patelni na odrobinie masła podsmażamy posiekaną bardzo drobno cebulkę . Dodajemy kiełbasę rozdrobioną i podsmażamy . Dodajemy ugotowaną kaszę .Doprawiamy sola i pieprzem do smaku . Podajemy na ciepło z ketchupem .
Sałatka rodzinna-obiadowa
Sałatka rodzinna-obiadowa z kalafiorem ,brokułem i sosem winegret.
składniki
1/2 szt brokuła,
1/4 szt kalafiora,
1/4 szt kapusty,
1 marchewka,
1 cebula,
Sól morska- MŁYNEK,
sos winegret,
natka pietruszki
Kapustę kroimy dość drobno solimy ugniatamy ręka i odstawiamy . Cebule siekamy . Brokuła i kawałek kalafiora myjemy kroimy w różyczki i gotujemy na parze . Po ugotowaniu siekamy dużym nożem dość drobno .Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Składniki mieszamy . Dodajemy natkę pietruszki i sos winegret . Wszystko mieszamy i mocno chłodzimy .
składniki
1/2 szt brokuła,
1/4 szt kalafiora,
1/4 szt kapusty,
1 marchewka,
1 cebula,
Sól morska- MŁYNEK,
sos winegret,
natka pietruszki
Kapustę kroimy dość drobno solimy ugniatamy ręka i odstawiamy . Cebule siekamy . Brokuła i kawałek kalafiora myjemy kroimy w różyczki i gotujemy na parze . Po ugotowaniu siekamy dużym nożem dość drobno .Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Składniki mieszamy . Dodajemy natkę pietruszki i sos winegret . Wszystko mieszamy i mocno chłodzimy .
Sałatka z łososia z serem feta
Sałatka z łososia z serem feta ,pasuje na kolacje śniadanie lub imprezę .
składniki
1 kawałek łososia wędzonego
1 cebula czerwona,
2 pomidory,
1/2 szt papryki czerwonej
1/4 kostki sera feta,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
olej kujawski
Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę . Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy . Cebulę czerwoną siekamy . łososia wędzonego rozdrabniamy na mniejsze kawałki . Paprykę czerwona kroimy w kostkę . Składniki mieszamy .Doprawiamy solą i pieprzem .Kropimy olejem . Mocno chłodzimy .Można pokropić sokiem z limonki .
składniki
1 kawałek łososia wędzonego
1 cebula czerwona,
2 pomidory,
1/2 szt papryki czerwonej
1/4 kostki sera feta,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
olej kujawski
Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę . Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy . Cebulę czerwoną siekamy . łososia wędzonego rozdrabniamy na mniejsze kawałki . Paprykę czerwona kroimy w kostkę . Składniki mieszamy .Doprawiamy solą i pieprzem .Kropimy olejem . Mocno chłodzimy .Można pokropić sokiem z limonki .
środa, 26 września 2012
Makaron ryżowy z grillowanym bakłażanem i tuńczykiem
Makaron ryżowy z grillowanym bakłażanem i tuńczykiem
składniki
1 opakowanie makaronu ryżowego TaoTao
4 szt oliwki zielone,
tuńczyk kawałki w oleju,
1 bakłażan,
olej,
Sól morska- MŁYNEK
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem ,lekko solimy odstawiamy . Po ok 8 min odcedzamy . Bakłażana solimy kropimy olejem i grillujemy na patelni grillowej . Na talerzu układamy plastry grillowanego bakłażana na nim kładziemy makaron nakładamy tuńczyka .Ozdabiamy oliwkami i szczypiorem .
składniki
1 opakowanie makaronu ryżowego TaoTao
4 szt oliwki zielone,
tuńczyk kawałki w oleju,
1 bakłażan,
olej,
Sól morska- MŁYNEK
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem ,lekko solimy odstawiamy . Po ok 8 min odcedzamy . Bakłażana solimy kropimy olejem i grillujemy na patelni grillowej . Na talerzu układamy plastry grillowanego bakłażana na nim kładziemy makaron nakładamy tuńczyka .Ozdabiamy oliwkami i szczypiorem .
Galaretka jabłkowo-rabarbarowa
Galaretka jabłkowo-rabarbarowa
składniki
3 jabłka,
2 kawałki rabarbaru,
cukier,
1 goździk
żelatyna
Jabłka obieramy usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce duże oczka . Rabarbar obieramy kroimy w kosteczkę . Owoce zalewamy szklanka wody dodajemy goździka i cukier do smaku . Zagotowujemy . W szklance zalewamy gorącą woda ok 2 łyżki żelatynę według przepisu na na pakowaniu . Ściągamy garnek z gazu i dodajemy żelatynę mieszamy . Gdy lekko przestygnie wlewamy galaretkę do foremek . Wkładamy do lodówki . Podajemy ozdobione miodem.
składniki
3 jabłka,
2 kawałki rabarbaru,
cukier,
1 goździk
żelatyna
Jabłka obieramy usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce duże oczka . Rabarbar obieramy kroimy w kosteczkę . Owoce zalewamy szklanka wody dodajemy goździka i cukier do smaku . Zagotowujemy . W szklance zalewamy gorącą woda ok 2 łyżki żelatynę według przepisu na na pakowaniu . Ściągamy garnek z gazu i dodajemy żelatynę mieszamy . Gdy lekko przestygnie wlewamy galaretkę do foremek . Wkładamy do lodówki . Podajemy ozdobione miodem.
wtorek, 25 września 2012
Marchewka obiadowa z miodem
Marchewka obiadowa z miodem ,wspaniale pasuje do drugiego dania .
składniki
3 szt marchewki,
miód,
3 łyżki śmietany 18 proc,
pieprz biały Prymat,
Sól
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Do marchewki dodajemy odrobinę soli ,pieprzu i miód dla słodkości . Następnie mieszamy i dodajemy śmietanę .Mieszamy i mocno chłodzimy .
składniki
3 szt marchewki,
miód,
3 łyżki śmietany 18 proc,
pieprz biały Prymat,
Sól
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Do marchewki dodajemy odrobinę soli ,pieprzu i miód dla słodkości . Następnie mieszamy i dodajemy śmietanę .Mieszamy i mocno chłodzimy .
Anyżowa polenta z sosem malinowym
Anyżowa polenta z sosem malinowym ,pyszny deser
składniki
1 gwiazdka anyżku,
cukier,
polenta,
1 szklanka malin,
laska wanilii
cukier waniliowy
Do garnka wlewamy wodę .Dodajemy laskę wanilii,anyżek i cukier gotujemy . Wyciągamy gwiazdkę i laskę .Pomału wsypujemy polentę -mieszamy .Mieszamy i gotujemy aż zacznie odchodzić od garnka . Wykładamy do pojemnika płaskiego i zostawiamy do ostygnięcia . Maliny miksujemy z cukrem waniliowym i likierem . Chłodzimy . Polente kroimy w paski i polewamy sosem malinowym . Ozdabiamy malinkami .
składniki
1 gwiazdka anyżku,
cukier,
polenta,
1 szklanka malin,
laska wanilii
cukier waniliowy
Do garnka wlewamy wodę .Dodajemy laskę wanilii,anyżek i cukier gotujemy . Wyciągamy gwiazdkę i laskę .Pomału wsypujemy polentę -mieszamy .Mieszamy i gotujemy aż zacznie odchodzić od garnka . Wykładamy do pojemnika płaskiego i zostawiamy do ostygnięcia . Maliny miksujemy z cukrem waniliowym i likierem . Chłodzimy . Polente kroimy w paski i polewamy sosem malinowym . Ozdabiamy malinkami .
Roladki z bakłażana z makaronem chińskim
Roladki z bakłażana z makaronem chińskim ,lekka przystawka
składniki
1 bakłażan,
olej,
sos słodki chilli,
1 opakowanie makaronu chińskiego
papryka czerwona 1 sztuka
Bakłażana myjemy ,kroimy w plastry solimy i odstawiamy n aok 10 min . Następnie płuczemy z soli osuszamy .Kropimy olejem i grillujemy na patelni grillowej. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem i nakrywamy na ok 5 min. Odcedzamy . Do makaronu dodajemy sos chilli słodki i troszkę oleju . Mieszamy . Paprykę czerwoną kroimy w paski . Na plaster bakłażana kładziemy makaron i kawałek papryki zawijamy .
składniki
1 bakłażan,
olej,
sos słodki chilli,
1 opakowanie makaronu chińskiego
papryka czerwona 1 sztuka
Bakłażana myjemy ,kroimy w plastry solimy i odstawiamy n aok 10 min . Następnie płuczemy z soli osuszamy .Kropimy olejem i grillujemy na patelni grillowej. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem i nakrywamy na ok 5 min. Odcedzamy . Do makaronu dodajemy sos chilli słodki i troszkę oleju . Mieszamy . Paprykę czerwoną kroimy w paski . Na plaster bakłażana kładziemy makaron i kawałek papryki zawijamy .
Fasolowy kociołek
Fasolowy kociołek .Danie jednogarnkowe bardzo syte. Smaczne :)
składniki
2 garście fasoli szparagowej
1 puszka fasoli czerwonej
1 szklanka fasola Jaś,
1 szklanka fasola perłowa,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
przyprawa do dań z fasoli
2 łyżeczki majeranku
olej,
przecier pomidorowy,
papryka słodka,
1 marchewka,
kostka bulionowa 2 szt
2 kawałki kiełbasy ok 60 dag
Fasolę perłowa i jasia namaczamy na noc. Rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy wyciśnięty czosnek . Smażymy dodajemy paprykę słodką .Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę . Mieszamy .W garnku gotujemy obrana i pokrojona w kawałki fasolę szparagową . Do ugotowanej fasoli jaś i perłowej dodajemy liść laurowy ,kostkę rosołową . Dodajemy fasolkę szparagową i starta marchewkę gotujemy . Po ok 10 min dodajemy podsmażaną cebulę z kiełbasą . Mieszamy . Gotujemy . Dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną fasolkę z puszki . Mieszamy i gotujemy . doprawiamy pieprzem ,solą ,majerankiem i przyprawa do dań z fasoli . Dusimy jeszcze ok 10 min .
składniki
2 garście fasoli szparagowej
1 puszka fasoli czerwonej
1 szklanka fasola Jaś,
1 szklanka fasola perłowa,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
przyprawa do dań z fasoli
2 łyżeczki majeranku
olej,
przecier pomidorowy,
papryka słodka,
1 marchewka,
kostka bulionowa 2 szt
2 kawałki kiełbasy ok 60 dag
Fasolę perłowa i jasia namaczamy na noc. Rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,dodajemy wyciśnięty czosnek . Smażymy dodajemy paprykę słodką .Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę . Mieszamy .W garnku gotujemy obrana i pokrojona w kawałki fasolę szparagową . Do ugotowanej fasoli jaś i perłowej dodajemy liść laurowy ,kostkę rosołową . Dodajemy fasolkę szparagową i starta marchewkę gotujemy . Po ok 10 min dodajemy podsmażaną cebulę z kiełbasą . Mieszamy . Gotujemy . Dodajemy przecier pomidorowy i odcedzoną fasolkę z puszki . Mieszamy i gotujemy . doprawiamy pieprzem ,solą ,majerankiem i przyprawa do dań z fasoli . Dusimy jeszcze ok 10 min .
Sałatka warzywna z brokułem i tuńczykiem
Sałatka warzywna z brokułem i tuńczykiem .Zdrowa szybka pasuje na kolacje i imprezy .
składniki
1 tuńczyk kawałki w oleju,
3 jaja
2 ziemniaki,
1 t marchewka,
szczypior,
1/2 szt brokuły,
1 kalarepa,
pieprz b
3 korniszony
Ziemniaki obieramy lub tylko szorujemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane studzimy i kroimy w kostkę . Marchewkę ,kalarepę i brokuła obieramy . Gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu brokuła kroimy na małe różyczki,kalarepę i marchewkę kroimy w kostkę . Korniszony kroimy w kostkę . Jajka gotujemy na twardo obieramy i siekamy . Do warzyw dodajemy tuńczyka z puszki i posiekany szczypior. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem .
składniki
1 tuńczyk kawałki w oleju,
3 jaja
2 ziemniaki,
1 t marchewka,
szczypior,
1/2 szt brokuły,
1 kalarepa,
pieprz b
3 korniszony
Ziemniaki obieramy lub tylko szorujemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane studzimy i kroimy w kostkę . Marchewkę ,kalarepę i brokuła obieramy . Gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu brokuła kroimy na małe różyczki,kalarepę i marchewkę kroimy w kostkę . Korniszony kroimy w kostkę . Jajka gotujemy na twardo obieramy i siekamy . Do warzyw dodajemy tuńczyka z puszki i posiekany szczypior. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem .
poniedziałek, 24 września 2012
Paprykarz z bakłażanem -Na powitanie jesieni
Paprykarz z bakłażanem podany na ciepło powitajmy jesień .
składniki
1 woreczek ryżu KUPIEC
1 bakłażan,
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
2 łyżki przecieru pomidorowego Cirio pikantny
1 cebula,
oliwa,
1 ząbek czosnku
pieprz biały
Sól,
1/2 szt pora,
1 papryka czerwona
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy i wyciągamy z z woreczka. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy drobno.Cebulę siekamy ,pora kroimy w plasterki . Na oliwie podsmażamy paprykę pora i cebulę . Dodajemy przecier pomidorowy ok 3 łyżki . Dodajemy lekko odcedzonego tuńczyka i ryż . Mieszamy . Wszystko razem . Bakłażana kroimy w plasterki solimy odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy wycieramy kropimy oliwa i grillujemy . Tniemy na kawałki i dodajemy do paprykarza .Doprawiamy pieprzem i solą do smaku .
składniki
1 woreczek ryżu KUPIEC
1 bakłażan,
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
2 łyżki przecieru pomidorowego Cirio pikantny
1 cebula,
oliwa,
1 ząbek czosnku
pieprz biały
Sól,
1/2 szt pora,
1 papryka czerwona
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie .Po ugotowaniu odcedzamy i wyciągamy z z woreczka. Paprykę czerwoną myjemy i kroimy drobno.Cebulę siekamy ,pora kroimy w plasterki . Na oliwie podsmażamy paprykę pora i cebulę . Dodajemy przecier pomidorowy ok 3 łyżki . Dodajemy lekko odcedzonego tuńczyka i ryż . Mieszamy . Wszystko razem . Bakłażana kroimy w plasterki solimy odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy wycieramy kropimy oliwa i grillujemy . Tniemy na kawałki i dodajemy do paprykarza .Doprawiamy pieprzem i solą do smaku .
Zakąska bakłażanowo pomidorowa
Zakąska bakłażanowo pomidorowa pyszna :)
składniki
-sos pomidorowy pikantnt Arrabbiata Cirio
-sos pomidorowy z bazylią Cirio
-bakłażan
-oliwa
-czosnek 1 ząbek
-twaróg
SOS P
Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki . Solimy odstawiamy na ok 10 min . Płuczemy osuszamy . Do oliwy dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Kropimy bakłażana czosnkowa oliwą . Grillujemy go na patelni grillowej . Twarożek dusimy za pomocą widelca .Dodajemy sos pomidorowy Arrabbiata i sos pomidorowy z bazylią .Mieszamy dobrze .Twaróg nie możne być za luźny Pastę nakąłdamy na plastry bakłażana zamykamy i spinamy wykałaczką .
składniki
-sos pomidorowy pikantnt Arrabbiata Cirio
-sos pomidorowy z bazylią Cirio
-bakłażan
-oliwa
-czosnek 1 ząbek
-twaróg
SOS P
Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki . Solimy odstawiamy na ok 10 min . Płuczemy osuszamy . Do oliwy dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Kropimy bakłażana czosnkowa oliwą . Grillujemy go na patelni grillowej . Twarożek dusimy za pomocą widelca .Dodajemy sos pomidorowy Arrabbiata i sos pomidorowy z bazylią .Mieszamy dobrze .Twaróg nie możne być za luźny Pastę nakąłdamy na plastry bakłażana zamykamy i spinamy wykałaczką .
Sałatka ryżowa z kurczakiem i papryką
Sałatka ryżowa z kurczakiem i papryką .Wykorzystałam do niej udka od kurczaka ale można wykorzystać każdą część.
składniki'
2 udka kurczaka,
1 woreczek ryżu Kupiec
2 kawałki papryki marynowanej
1/2 szt papryki czerwonej
1 ogórek zielony,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól,
3 łyżki majonezu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Udko od kurczaka gotujemy w osolonej wodzie lub wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Mięso po ugotowaniu studzimy i kroimy w kawałki .Pokrojone mięso dodajemy do ryżu . Papryki kroimy w kosteczkę . Ogórka myjemy i także kroimy w kosteczkę . Składniki mieszamy . Doprawiamy pieprzem i majonezem .Mieszamy . Odkładamy na chwilę ,żeby sałatka przeszła smakiem .
składniki'
2 udka kurczaka,
1 woreczek ryżu Kupiec
2 kawałki papryki marynowanej
1/2 szt papryki czerwonej
1 ogórek zielony,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól,
3 łyżki majonezu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy . Udko od kurczaka gotujemy w osolonej wodzie lub wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Mięso po ugotowaniu studzimy i kroimy w kawałki .Pokrojone mięso dodajemy do ryżu . Papryki kroimy w kosteczkę . Ogórka myjemy i także kroimy w kosteczkę . Składniki mieszamy . Doprawiamy pieprzem i majonezem .Mieszamy . Odkładamy na chwilę ,żeby sałatka przeszła smakiem .
Cukinia jak ananas
Cukinia jak ananas. Słodka zaprawa na zimę .Smaczne .
składniki
2 kg cukinii,
60 dag cukier,
3 szkl wody,
skórka cytrynowa,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukinię obrać z skórki .Pokroić w krążki albo w kostkę . W garnku zagotować 3 szklanki wody z 60 dag cukru ,starta lub cieniutko pokrojona skórką cytryny i z kwaskiem cytrynowym . W syropie obgotowywać pokrojoną cukinie ,partiami . Po obgotowaniu wkładamy je do słoików . Gdy mamy całą cukinie obgotowaną zalewamy ją gorącym syropem z obgotowywania. Słoiki zakręcamy . Pasteryzujemy ok 10 min .
.
składniki
2 kg cukinii,
60 dag cukier,
3 szkl wody,
skórka cytrynowa,
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Cukinię obrać z skórki .Pokroić w krążki albo w kostkę . W garnku zagotować 3 szklanki wody z 60 dag cukru ,starta lub cieniutko pokrojona skórką cytryny i z kwaskiem cytrynowym . W syropie obgotowywać pokrojoną cukinie ,partiami . Po obgotowaniu wkładamy je do słoików . Gdy mamy całą cukinie obgotowaną zalewamy ją gorącym syropem z obgotowywania. Słoiki zakręcamy . Pasteryzujemy ok 10 min .
.
Sałatka marchewkowo tuńczykowa
Sałatka marchewkowo tuńczykowa, polecam na jesienne wycieczki,pikniki a także do pracy .
składniki
3 szt marchewki,
1 cebula,
1 puszka tuńczyka w oleju,
pieprz kolorowy
3 szt jajek
Sól
Marchewki obieramy . Gotujemy w osolonej wodzie . Gdy są miękkie studzimy je i kroimy w kosteczkę . Tuńczyka z puszki lekko odcedzamy jeżeli jest dużo oleju . Dodajemy do marchewki. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kosteczkę . Cebulę obieramy siekamy solimy i zostawiamy na trochę ,żeby zmiękła . Następnie dodajemy ją do sałatki. Mieszamy doprawiamy pieprzem .
składniki
3 szt marchewki,
1 cebula,
1 puszka tuńczyka w oleju,
pieprz kolorowy
3 szt jajek
Sól
Marchewki obieramy . Gotujemy w osolonej wodzie . Gdy są miękkie studzimy je i kroimy w kosteczkę . Tuńczyka z puszki lekko odcedzamy jeżeli jest dużo oleju . Dodajemy do marchewki. Jajka gotujemy na twardo ,studzimy i kroimy w kosteczkę . Cebulę obieramy siekamy solimy i zostawiamy na trochę ,żeby zmiękła . Następnie dodajemy ją do sałatki. Mieszamy doprawiamy pieprzem .
niedziela, 23 września 2012
Sałata karbowana z porem i twarożkiem
Sałata karbowana z porem i twarożkiem -pasuje na śniadanko
składniki
1 por,
1/2 szt sałaty karbowanej
1/2 kostki twarogu,
2 pomidory,
olej,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały Prymat,
1 łyżka śmietany
Sałatę karbowana myjemy i rwiemy na kawałki . Układamy na półmiseczkach . Pomidora kroimy w małe kawałki dodajemy na sałatę . Twaróg dusimy widelcem dodajemy śmietanę sól i pieprz . Nie dajemy dużo śmietany ,z twarogu robimy małe kulki . Pora kroimy cienko solimy dusimy ręka i odstawiamy na chwilę . Następnie dodajemy go do sałatki . Kropimy olejem .doprawiamy solą i pieprzem .
składniki
1 por,
1/2 szt sałaty karbowanej
1/2 kostki twarogu,
2 pomidory,
olej,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały Prymat,
1 łyżka śmietany
Sałatę karbowana myjemy i rwiemy na kawałki . Układamy na półmiseczkach . Pomidora kroimy w małe kawałki dodajemy na sałatę . Twaróg dusimy widelcem dodajemy śmietanę sól i pieprz . Nie dajemy dużo śmietany ,z twarogu robimy małe kulki . Pora kroimy cienko solimy dusimy ręka i odstawiamy na chwilę . Następnie dodajemy go do sałatki . Kropimy olejem .doprawiamy solą i pieprzem .
Pasta kanapkowa z pieczonej papryki
Pyszna jesienna pasta do kanapek.
składniki
2 szt papryki czerwone
2 ząbki czosnku,
1/2 szt cebuli,
1 łyżka pomidorów suszonych
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - prymat,
1 kostka twarogu,
olej rzepakowy
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Paprykę myjemy usuwamy pestki i kroimy na plastry . Układamy na blasze. Cebule kroimy na grube plastry układamy także na blaszce. Kropimy olejem . Pieczemy aż papryka się upiecze.Z papryki ściągamy skórkę . Miksujemy upieczoną paprykę ,cebulę ,czosnek i suszone pomidory .Do pasty dodajemy twaróg,sól,pieprz .Miksujemy jeszcze raz. Podajemy do pieczywa.
Śniadaniowe lody dla dzieci
Taki pomysł na kanapeczkę dla naszych dzieci. Wykorzystałam salami firmy Zimbo.
składniki
1 ogórek zielony,
ketchup mały,
chleb tostowy,
5 dag sera zółtego
5 dag kiełbasy salami Zimbo
masło,
1/2 szt pomidora
Z chleba wykrawamy trójkąt ,który będzie wafelkiem naszego loda . W tym samych kształcie wycinamy trójkąt z salami. Chlebek smarujemy masłem ,układamy salami. Z sera zółtego kroimy paseczki i układamy w szachownice na salami. Ogórka myjemy kroimy w plasterki ,będą to gałki loda. Wafelek ozdabiamy kawałkami pomidora. Ogórka polewamy polewką -ketchupem
Deser dla milusińskich -serkowy ptaszek
Deser dla milusińskich -serkowy ptaszek . Zdrowy deserek :)
składniki
4 szt podpłomyki KUPIEC
1 kostka twarogu
1 łyżka śmietany,
pestki dyni,
1 łyżka cukru
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki maku
Serek twarogowy mieszamy z śmietana dodajemy cukier i cukier waniliowy mieszamy na gładką masę . Formujemy korpus ptaszka . Ozdabiamy makiem . robimy oczy z kawałków kandyzowanej pomarańczy .Dziób robimy z pestek dyni . Podpłomyki łamiemy na ćwiartki i robimy skrzydła ptaszka .
składniki
4 szt podpłomyki KUPIEC
1 kostka twarogu
1 łyżka śmietany,
pestki dyni,
1 łyżka cukru
cukier waniliowy,
1/2 łyżeczki maku
Serek twarogowy mieszamy z śmietana dodajemy cukier i cukier waniliowy mieszamy na gładką masę . Formujemy korpus ptaszka . Ozdabiamy makiem . robimy oczy z kawałków kandyzowanej pomarańczy .Dziób robimy z pestek dyni . Podpłomyki łamiemy na ćwiartki i robimy skrzydła ptaszka .
sobota, 22 września 2012
Kartoflanka z nutką czosnkową
Kartoflanka z nutką czosnkową do tego smażona kiełbaska .
składniki
5 szt ziemniaków,
1marchewka,
1 kawałek selera,
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy,
1 kubek śmietany 18 proc,
bulion kostka
1 łyżeczka masła,
1 laska kiełbasy
Wodę zagotowujemy z bulionem w kostce. Dodajemy pokrojone drobno ziemniaczki i starta na tarce marchewką i selerem . Dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw .Następnie zaciągamy śmietana . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy .Kiełbaskę podsmażamy na masełku i dodajemy na talerz z zupą .
składniki
5 szt ziemniaków,
1marchewka,
1 kawałek selera,
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy,
1 kubek śmietany 18 proc,
bulion kostka
1 łyżeczka masła,
1 laska kiełbasy
Wodę zagotowujemy z bulionem w kostce. Dodajemy pokrojone drobno ziemniaczki i starta na tarce marchewką i selerem . Dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw .Następnie zaciągamy śmietana . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy .Kiełbaskę podsmażamy na masełku i dodajemy na talerz z zupą .
Sałateczka z pieczonym dorszem
Sałateczka z pieczonym dorszem podana w mini miseczkach .
składniki
1/4 szt sałaty karbowanej
3 łyżki fasoli czerwonej
1 filet z dorsza,
cytryna,
oliwa,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz,
1 łyżeczka Przyprawy do ryb,
1 łyżka masła,
1 ogórek
Filet z dorsza doprawiamy przyprawą do ryb .Kropimy cytryną .Smażymy na masełku . Po usmażeniu na złoto kroimy go na małe trójkąciki . Sałatę karbowaną myjemy osuszamy .Sałatę kładziemy do miseczek. Dodajemy kawałki dorsza. Nakładamy czerwoną fasolkę .Kładziemy plasterek ogórka. Kropimy cytryna ,dajemy olej ,sól,pieprz . Podajemy
składniki
1/4 szt sałaty karbowanej
3 łyżki fasoli czerwonej
1 filet z dorsza,
cytryna,
oliwa,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz,
1 łyżeczka Przyprawy do ryb,
1 łyżka masła,
1 ogórek
Filet z dorsza doprawiamy przyprawą do ryb .Kropimy cytryną .Smażymy na masełku . Po usmażeniu na złoto kroimy go na małe trójkąciki . Sałatę karbowaną myjemy osuszamy .Sałatę kładziemy do miseczek. Dodajemy kawałki dorsza. Nakładamy czerwoną fasolkę .Kładziemy plasterek ogórka. Kropimy cytryna ,dajemy olej ,sól,pieprz . Podajemy
Ogórkowe piramidki
Ogórkowe piramidki aż mi ślinka leci ,chyba zrobię jeszcze raz ....
składniki
2 ogórki
1 kostka twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku,
Sól morska- MŁYNEK,
2 łyżki śmietany,
lucerna
Ogórki zielone dobrze myjemy .Nie obieramy z skórki. Kroimy w cienkie plasterki . Twaróg mieszamy z śmietaną . Dodajemy wyciśnięty czosnek i sól do smaku . Mieszamy dobrze .Na plasterki ogórka nakąłdamy serek i przekładamy plasterkiem ogórka. Ozdabiamy listkami lucerny
składniki
2 ogórki
1 kostka twarogu półtłustego
2 ząbki czosnku,
Sól morska- MŁYNEK,
2 łyżki śmietany,
lucerna
Ogórki zielone dobrze myjemy .Nie obieramy z skórki. Kroimy w cienkie plasterki . Twaróg mieszamy z śmietaną . Dodajemy wyciśnięty czosnek i sól do smaku . Mieszamy dobrze .Na plasterki ogórka nakąłdamy serek i przekładamy plasterkiem ogórka. Ozdabiamy listkami lucerny
Marchewka z tartą bułką
Marchewka z tartą bułką ile tu witamin .....Samo zdrowie
składniki
4 szt marchewki
1/2 łyżeczki Kucharek - uniwersalna,
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła,
pieprz biały lub kolorowy
papryka słodka
Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę . Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej .Jak woda odparuje a marchewka będzie miękka . Dodajemy masło . Mieszamy następnie dodajemy bułkę tarta .Mieszamy . Doprawiamy solą,papryką słodką i pieprzem do smaku . Podajemy na ciepło do obiadku .
składniki
4 szt marchewki
1/2 łyżeczki Kucharek - uniwersalna,
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka masła,
pieprz biały lub kolorowy
papryka słodka
Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę . Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej .Jak woda odparuje a marchewka będzie miękka . Dodajemy masło . Mieszamy następnie dodajemy bułkę tarta .Mieszamy . Doprawiamy solą,papryką słodką i pieprzem do smaku . Podajemy na ciepło do obiadku .
Jejecznica z cukinią
Sobotnie śniadanko musi być zdrowe i pożywne .Usiądźmy przy stole i delektujemy się
składniki
1/2 szt cukinii młodej
1 cebula,
4 szt jajek,
przyprawa w płynie,
1 łyżeczka masła,
szczypior
Cukinie młoda obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę . Cebulę siekamy . Szczypior kroimy drobno. Jajka rozbijamy i mieszamy widelcem z przyprawą w płynie do smaku . Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulkę ,dodajemy cukinie i smażymy aż woda powstała z cukinii odparuje . Wlewamy jajka i mieszamy aż się zetną . Dodajemy pokrojony szczypior.
składniki
1/2 szt cukinii młodej
1 cebula,
4 szt jajek,
przyprawa w płynie,
1 łyżeczka masła,
szczypior
Cukinie młoda obieramy z skórki i kroimy w kosteczkę . Cebulę siekamy . Szczypior kroimy drobno. Jajka rozbijamy i mieszamy widelcem z przyprawą w płynie do smaku . Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulkę ,dodajemy cukinie i smażymy aż woda powstała z cukinii odparuje . Wlewamy jajka i mieszamy aż się zetną . Dodajemy pokrojony szczypior.
Śniadanie dla dzieci -zajączek
Śniadanie dla dzieci -zajączek .Zróbmy dzieciom niespodziankę i wyczarujmy zajączka z kiełbasy salami Zimbo.
składniki
5 dag kiełbasy salami Zimbo
4 oliwki zielone,
chleb,
2 kawałki papryki marynowanej
sałata,
2 plasterki sera żółtego
Z chleba wykrawamy kanapeczkę smarujemy masłem wycinamy nożem kanapeczkę prostokątną .Odcięty chleb -boki zostawiamy będą to uszy . Z kiełbasy salami wycinamy kształt buzi zajączka i nakąłdamy na kanapkę . Oliwki kroimy na połówki robiąc nos i oczy . Ser zółty kroimy w cienkie paski na wąsy zajączka . Czuprynkę robimy z sałaty karbowanej. Usta i ozdobę uszu robimy z pokrojonej papryki marynowanej .Podajemy dzieciom na śniadanko .
składniki
5 dag kiełbasy salami Zimbo
4 oliwki zielone,
chleb,
2 kawałki papryki marynowanej
sałata,
2 plasterki sera żółtego
Z chleba wykrawamy kanapeczkę smarujemy masłem wycinamy nożem kanapeczkę prostokątną .Odcięty chleb -boki zostawiamy będą to uszy . Z kiełbasy salami wycinamy kształt buzi zajączka i nakąłdamy na kanapkę . Oliwki kroimy na połówki robiąc nos i oczy . Ser zółty kroimy w cienkie paski na wąsy zajączka . Czuprynkę robimy z sałaty karbowanej. Usta i ozdobę uszu robimy z pokrojonej papryki marynowanej .Podajemy dzieciom na śniadanko .
Makaron z pieczarkami i brokułem
Makaron z pieczarkami ,porem i brokułem .Szybki obiad taki jaki lubię .
składniki
1 brokuł,
15 dag pieczarek
1 por,
olej kujawski,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
przyprawa w płynie,
oliwki zielone,
1/2 paczki makronu świderki Misura
Sól morska- MŁYNEK
Makron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolone wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy . Brokuła kroimy na różyczki i gotujemy na parze . Pieczarki kroimy w plasterki, pora myjemy kroimy w plasterki . Na patelni na oleju podsmażamy pora i pieczarki . Dodajemy makaron ,brokuła i oliwki. Doprawiamy pieprzem i przyprawą w płynie . Podajemy
składniki
1 brokuł,
15 dag pieczarek
1 por,
olej kujawski,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
przyprawa w płynie,
oliwki zielone,
1/2 paczki makronu świderki Misura
Sól morska- MŁYNEK
Makron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolone wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy . Brokuła kroimy na różyczki i gotujemy na parze . Pieczarki kroimy w plasterki, pora myjemy kroimy w plasterki . Na patelni na oleju podsmażamy pora i pieczarki . Dodajemy makaron ,brokuła i oliwki. Doprawiamy pieprzem i przyprawą w płynie . Podajemy
piątek, 21 września 2012
Dorsz w pieczarkach z porem
Dorsz w pieczarkach z porem cóż więcej trzeba ..
składniki
1/2 kg dorsza,
25 dag pieczarek
2 pory,
1 łyżka masła,
1/4 szklanki białego wina wytrawnego,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
przyprawa do ryby,
sok z cytryny
Dorsza filety solimy ,kropimy cytryną i posypujemy przyprawą do ryb . Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni grillowej. Na patelni na maśle podsmażamy pokrojonego pora i pieczarki . Podlewamy winem . redukujemy wino. Dodajemy sól,pieprz do smaku .Ja doprawiłam jeszcze przyprawą uniwersalną do smaku . Gdy pieczarki podsmażą się podajemy je na ciepłej rybie.
składniki
1/2 kg dorsza,
25 dag pieczarek
2 pory,
1 łyżka masła,
1/4 szklanki białego wina wytrawnego,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
przyprawa do ryby,
sok z cytryny
Dorsza filety solimy ,kropimy cytryną i posypujemy przyprawą do ryb . Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni grillowej. Na patelni na maśle podsmażamy pokrojonego pora i pieczarki . Podlewamy winem . redukujemy wino. Dodajemy sól,pieprz do smaku .Ja doprawiłam jeszcze przyprawą uniwersalną do smaku . Gdy pieczarki podsmażą się podajemy je na ciepłej rybie.
Surówka porowa
Surówka porowa zdrowa i smaczna dużo witamin i pasuje do każdego obiadku .
składniki
3 pory,
1/4 szt kapusty białej
śmietana,
Sól morska- MŁYNEK,
sok z cytryny,
pieprz biały lub kolorowy świeżo mielony
Kapustę biała myjemy i kroimy bardzo drobno. Pora myjemy i tez bardzo drobno kroimy . Pora solimy ugniatamy i odstawimy na chwile . To samo robimy z pokrojona kapustą . Po ok 10 min warzywa mieszamy . Dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku . Mieszamy dodajemy śmietanę i odstawiamy do lodówki .
składniki
3 pory,
1/4 szt kapusty białej
śmietana,
Sól morska- MŁYNEK,
sok z cytryny,
pieprz biały lub kolorowy świeżo mielony
Kapustę biała myjemy i kroimy bardzo drobno. Pora myjemy i tez bardzo drobno kroimy . Pora solimy ugniatamy i odstawimy na chwile . To samo robimy z pokrojona kapustą . Po ok 10 min warzywa mieszamy . Dodajemy sok z cytryny i pieprz do smaku . Mieszamy dodajemy śmietanę i odstawiamy do lodówki .
Sałata z paluszkami krabowymi i czerwoną fasolą
Sałata z paluszkami krabowymi i czerwoną fasolą obtoczona sosem winegret.
składniki
1/3 szt sałaty karbowanej
1/2 puszki fasoli czerwonej
5 szt paluszków krabowych
sos winegret,
pieprz czarny
1 ogórek zielony
Sałatę karbowaną myjemy i rwiemy na kawałki . Układamy na półmisku. Fasolę czerwoną odcedzamy dodajemy do salaty. Paluszki krabowe kroimy w kawałki układamy na sałacie. Ogórka myjemy kroimy w półplasterki Dodajemy do sałatki.Polewamy sosem winegret,doprawiamy pieprzem .
składniki
1/3 szt sałaty karbowanej
1/2 puszki fasoli czerwonej
5 szt paluszków krabowych
sos winegret,
pieprz czarny
1 ogórek zielony
Sałatę karbowaną myjemy i rwiemy na kawałki . Układamy na półmisku. Fasolę czerwoną odcedzamy dodajemy do salaty. Paluszki krabowe kroimy w kawałki układamy na sałacie. Ogórka myjemy kroimy w półplasterki Dodajemy do sałatki.Polewamy sosem winegret,doprawiamy pieprzem .
Sałatka ziemniaczana z zielonymi oliwkami
Sałatka ziemniaczana z zielonymi oliwkami i sosem z ziołami prowansalskimi.
składniki
5 ziemniaków
1 słoiczek oliwek zielonych
olej rzepakowy,
Sól,
zioła prowansalskie,
1 ogórek zielony,
pieprz biały
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w kawałki -studzimy . Oliwki zielone odcedzamy .Dodajemy do zimnych ziemniaków . Dodajemy pokrojonego w drobna kosteczkę ogórka. Robimy sos. Olej mieszamy z ziołami prowansalskimi pieprzem i solą . Polewamy sałatkę .
składniki
5 ziemniaków
1 słoiczek oliwek zielonych
olej rzepakowy,
Sól,
zioła prowansalskie,
1 ogórek zielony,
pieprz biały
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w kawałki -studzimy . Oliwki zielone odcedzamy .Dodajemy do zimnych ziemniaków . Dodajemy pokrojonego w drobna kosteczkę ogórka. Robimy sos. Olej mieszamy z ziołami prowansalskimi pieprzem i solą . Polewamy sałatkę .
Kanapka dla dzieci -cukiereczek
Cos dla naszych niejadków z pyszną kiełbasa salami Zimbo.
składniki
chleb,
4 plasterki salami ZIMBO
1 kawałek papryki marynowanej
masło,
2 plasterki sera zółtego
Chlebek kroimy w kanapki .Smarujemy masełkiem . Odcinamy końce . Końce przykładamy do środkowej kanapki odwrotnie . Na kanapeczkę kładziemy kawałki kiełbasy salami. Ser zółty kroimy w paseczki. Paprykę czerwona kroimy w paseczki . Ozdabiamy paseczkami układając je na przemian cukierka .Podajemy .
składniki
chleb,
4 plasterki salami ZIMBO
1 kawałek papryki marynowanej
masło,
2 plasterki sera zółtego
Chlebek kroimy w kanapki .Smarujemy masełkiem . Odcinamy końce . Końce przykładamy do środkowej kanapki odwrotnie . Na kanapeczkę kładziemy kawałki kiełbasy salami. Ser zółty kroimy w paseczki. Paprykę czerwona kroimy w paseczki . Ozdabiamy paseczkami układając je na przemian cukierka .Podajemy .
Gulaszowa z ziemniaki i mozzarellą
Gulaszowa z ziemniaki i mozzarellą ,szybka i pyszna zupeczka na jesienne chłody .
składniki
1 opakowanie zupy gulaszowej
4 ziemniaki,
1 kulka sera mozzarella,
lucerna,
bulion drobiowy,
pieprz biały
1 marchewka,
1/2 szklanki śmietana
Do garnka z wodą dajemy bulion warzywny lub drobiowy zagotowujemy . Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,marchewkę ścieramy dodajemy do zupy . Gotujemy ok 15 min . Następnie zupę gulaszową w proszku mieszamy z szklanką wody i wlewamy do garnka z warzywami . Zagotowujemy . Zaprawiamy śmietaną . Podajemy z kostkami mozzarelli i listkami lucerny .
składniki
1 opakowanie zupy gulaszowej
4 ziemniaki,
1 kulka sera mozzarella,
lucerna,
bulion drobiowy,
pieprz biały
1 marchewka,
1/2 szklanki śmietana
Do garnka z wodą dajemy bulion warzywny lub drobiowy zagotowujemy . Ziemniaki kroimy w kosteczkę ,marchewkę ścieramy dodajemy do zupy . Gotujemy ok 15 min . Następnie zupę gulaszową w proszku mieszamy z szklanką wody i wlewamy do garnka z warzywami . Zagotowujemy . Zaprawiamy śmietaną . Podajemy z kostkami mozzarelli i listkami lucerny .
Sałata z rzodkiewką i czerwoną fasolą
Lekka dietetyczna i zdrowa sałatka.
składniki
4 kulki rzodkiewki,
1/4 szt sałaty karbowanej
2 pomidory,
olej rzepakowy,
sos chilli słodki
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki .Układamy na półmisku . Fasolę czerwona odcedzamy .Rzodkiewkę myjemy kroimy w plasterki . Pomidora myjemy i kroimy w kawałki dodajemy do sałatki. Olej rzepakowy mieszamy do smaku z sosem chilli słodkim . Takim sosem polewamy sałatkę.
składniki
4 kulki rzodkiewki,
1/4 szt sałaty karbowanej
2 pomidory,
olej rzepakowy,
sos chilli słodki
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki .Układamy na półmisku . Fasolę czerwona odcedzamy .Rzodkiewkę myjemy kroimy w plasterki . Pomidora myjemy i kroimy w kawałki dodajemy do sałatki. Olej rzepakowy mieszamy do smaku z sosem chilli słodkim . Takim sosem polewamy sałatkę.
czwartek, 20 września 2012
Sałatka z bakłażana pieczarek i ryżu brązowego
Sałatka z bakłażana pieczarek i ryżu brązowego z dodatkiem pysznej mozzarelli.
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Kupiec,
1 bakłażan,
15 dag pieczarek
natka pietruszki,
olej rzepakowy
1 ząbek czosnku
Sól,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1 kulka mozzarella
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plasterki . Solimy i odstawiamy . Po ok 10 min . Płuczemy go z soli i kropimy olejem z wyciśniętym czosnkiem . Smażymy na patelni grillowej . Następnie kroimy go w mniejsze kawałki . Pieczarki obgotowujemy w osolonej wodzie .Kroimy w kosteczkę . Ryż gotujemy w osolonej wodzie . Do miski dajemy ostudzony ryz kawałki bakłażana ,zimne pieczarki i p[okrojoną w kosteczkę mozzarelle. Doprawiamy sola ,pieprzem i kropimy olejem . Dodajemy posiekana natkę .Mieszamy i podajemy .
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Kupiec,
1 bakłażan,
15 dag pieczarek
natka pietruszki,
olej rzepakowy
1 ząbek czosnku
Sól,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1 kulka mozzarella
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plasterki . Solimy i odstawiamy . Po ok 10 min . Płuczemy go z soli i kropimy olejem z wyciśniętym czosnkiem . Smażymy na patelni grillowej . Następnie kroimy go w mniejsze kawałki . Pieczarki obgotowujemy w osolonej wodzie .Kroimy w kosteczkę . Ryż gotujemy w osolonej wodzie . Do miski dajemy ostudzony ryz kawałki bakłażana ,zimne pieczarki i p[okrojoną w kosteczkę mozzarelle. Doprawiamy sola ,pieprzem i kropimy olejem . Dodajemy posiekana natkę .Mieszamy i podajemy .
Sałatka z bakłażana i pieczarek
Typowo jesienna smaczna sałatka .Sałatka z bakłażana pieczarek czerwonej fasoli
składniki
1 bakłażan,
1 kulka sera mozzarella,
20 dag pieczarek,
1 ząbek czosnku,
olej rzepakowy,
natka pietruszki,
3 łyżki fasoli czerwonej
Sól morska- MŁYNEK
Brokuła myjemy osuszamy i kroimy w plasterki . Solimy z dwóch stron -odstawiamy na ok 10 min . Następnie myjemy ,osuszamy . Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części.Fasolkę czerwoną odcedzamy . Natkę siekamy .Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Pieczarki i bakłażana smarujemy oliwą czosnkowa . Grillujemy na patelni z dwóch stron . Następnie bakłażana kroimy na mniejsze części . Mieszamy z grillowane warzywa z fasolą pokrojonym serem mozzarella i pietruszką . Doprawiamy solą ,pieprzem i kropimy reszta oliwy czosnkowej.
składniki
1 bakłażan,
1 kulka sera mozzarella,
20 dag pieczarek,
1 ząbek czosnku,
olej rzepakowy,
natka pietruszki,
3 łyżki fasoli czerwonej
Sól morska- MŁYNEK
Brokuła myjemy osuszamy i kroimy w plasterki . Solimy z dwóch stron -odstawiamy na ok 10 min . Następnie myjemy ,osuszamy . Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części.Fasolkę czerwoną odcedzamy . Natkę siekamy .Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Pieczarki i bakłażana smarujemy oliwą czosnkowa . Grillujemy na patelni z dwóch stron . Następnie bakłażana kroimy na mniejsze części . Mieszamy z grillowane warzywa z fasolą pokrojonym serem mozzarella i pietruszką . Doprawiamy solą ,pieprzem i kropimy reszta oliwy czosnkowej.
Delikatna zupka ziemniaczano-dyniowa
Delikatna zupka ziemniaczano-dyniowa.Wspaniale nadaje się dla dzieciaczków ale dużym też zasmakuje.
składniki
1 kawałek dyni,
5 ziemniaków,
2 szt marchewki,
1 łyżka masła,
1 szt śmietana 18 proc,
pieprz biały ,
Sól morska- MŁYNEK,
2 ząbki czosnku
sos sojowy do smaku
Dynię obieramy wybieramy kawałek ok 10 cm . Ścieramy dynię na tarce duże oczka . Ziemniaki obieramy kroimy w malutką kosteczkę . Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Na patelni na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy starte warzywa .Smażymy doprawiamy solą .Dodajemy pokrojone ziemniaczki . Zalewamy wodą . Przelewamy do garnka -gotujemy . Gdy warzywa są mięciutkie doprawiamy zupkę sosem sojowym ,sola i pieprzem .Na koniec zaciągamy śmietaną .
składniki
1 kawałek dyni,
5 ziemniaków,
2 szt marchewki,
1 łyżka masła,
1 szt śmietana 18 proc,
pieprz biały ,
Sól morska- MŁYNEK,
2 ząbki czosnku
sos sojowy do smaku
Dynię obieramy wybieramy kawałek ok 10 cm . Ścieramy dynię na tarce duże oczka . Ziemniaki obieramy kroimy w malutką kosteczkę . Marchewkę ścieramy na tarce duże oczka . Na patelni na maśle podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy starte warzywa .Smażymy doprawiamy solą .Dodajemy pokrojone ziemniaczki . Zalewamy wodą . Przelewamy do garnka -gotujemy . Gdy warzywa są mięciutkie doprawiamy zupkę sosem sojowym ,sola i pieprzem .Na koniec zaciągamy śmietaną .
Spaghetti z bakłażanem i serem mozzarella
Spaghetti z bakłażanem i serem mozzarella .Zdrowy obiadek . Polecam razowe spaghetti
składniki
1 opakowanie spaghetti
1 papryka,
1 kulka sera mozzarella,
pieprz biały
Sól morska- MŁYNEK,
1 cukinia,
5 szt pieczarki,
olej,
zioła prowansalskie
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Na patelni podgrzewamy olej . Smażymy pokrojona w plasterki cukinie ,pokrojona paprykę,pokrojone pieczarki i bakłażana. Kiedy warzywa robi się miękkie doprawiamy je sola i pieprzem .Mieszamy . dodajemy ugotowany wcześniej makaron .Mieszamy . Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarelle. Mieszamy aż ser się roztopi. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
składniki
1 opakowanie spaghetti
1 papryka,
1 kulka sera mozzarella,
pieprz biały
Sól morska- MŁYNEK,
1 cukinia,
5 szt pieczarki,
olej,
zioła prowansalskie
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odcedzamy . Na patelni podgrzewamy olej . Smażymy pokrojona w plasterki cukinie ,pokrojona paprykę,pokrojone pieczarki i bakłażana. Kiedy warzywa robi się miękkie doprawiamy je sola i pieprzem .Mieszamy . dodajemy ugotowany wcześniej makaron .Mieszamy . Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarelle. Mieszamy aż ser się roztopi. Doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Szynka w sosie klasycznym
Szynka w sosie klasycznym powstałym dzięki pysznej marynacie firmy Kamis .
składniki
1 szt Marynata do mięs klasyczna kamis
1/2 kg szynki,
3 łyżki ketchupu,
1 łyżka mąki,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso od szynki myjemy osuszamy . Następnie kroimy w plastry i smarujemy marynata klasyczną . Odstawiamy do lodówki na ok 30 min . Na patelni na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy mięso .Smażymy na złoto z dwóch stron . Następnie podlewamy 2 szklankami rosołku i dusimy . Po ok 30 min Dodajemy ketchup .Mieszamy . Dusimy . Gdy mięso jest miękkie zaciągamy sos mąką .
składniki
1 szt Marynata do mięs klasyczna kamis
1/2 kg szynki,
3 łyżki ketchupu,
1 łyżka mąki,
1 kostka bulionu warzywnego,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oleju rzepakowego
Mięso od szynki myjemy osuszamy . Następnie kroimy w plastry i smarujemy marynata klasyczną . Odstawiamy do lodówki na ok 30 min . Na patelni na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek . Dodajemy mięso .Smażymy na złoto z dwóch stron . Następnie podlewamy 2 szklankami rosołku i dusimy . Po ok 30 min Dodajemy ketchup .Mieszamy . Dusimy . Gdy mięso jest miękkie zaciągamy sos mąką .
środa, 19 września 2012
Bakłażanowa grzanka z sosem czosnkowym
Bakłażanowa grzanka z sosem czosnkowym .Pyszna przystawka
składniki
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
Sól,
oliwa,
2 łyżki śmietany 18 proc,
3 łyżki jogurtu naturalnego
Sól,
2 ząbki czosnku,
pieprz biały
chleb
Chleb kroimy w kanapki i wycinamy z niego kółka kropimy oliwą i wstawiamy do piekarnika aż się zarumieni. Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy .Następnie myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Paprykę czerwona kroimy w kostkę . Podsmażamy bakłażana z papryka doprawiamy sola i pieprzem . Nakładamy na grzanki .Robimy sos czosnkowy . Mieszamy jogurt z śmietaną . Solimy dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy . Ja dodałam jeszcze posiekana natkę pietruszki . Zimnym sosem polewamy grzanki .
składniki
1 bakłażan,
1 papryka czerwona,
Sól,
oliwa,
2 łyżki śmietany 18 proc,
3 łyżki jogurtu naturalnego
Sól,
2 ząbki czosnku,
pieprz biały
chleb
Chleb kroimy w kanapki i wycinamy z niego kółka kropimy oliwą i wstawiamy do piekarnika aż się zarumieni. Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy .Następnie myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Paprykę czerwona kroimy w kostkę . Podsmażamy bakłażana z papryka doprawiamy sola i pieprzem . Nakładamy na grzanki .Robimy sos czosnkowy . Mieszamy jogurt z śmietaną . Solimy dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy . Ja dodałam jeszcze posiekana natkę pietruszki . Zimnym sosem polewamy grzanki .
Zimowe rydze w marynacie
Zimowe rydze w marynacie . W spiżarni na zimę musi być grzybek w słoiczku :)
składniki
1 cebula,
2 marchewki
1 kg rydze,
pieprz kulki,
liść laurowy,
1 litr woda,
200 ml ocet 10 %
Wodę 1 litr zagotowujemy . Dodajemy kilka liści laurowych kulki czarnego i kolorowego pieprzu . Dodajemy pokrojoną w piórka cebule i marchewkę starta na tarce. Gotujemy ok 5 min . Dolewamy ocet .Zagotowujemy.
Rydze obieramy kroimy na mniejsze części i obgotowujemy ok 6 min . Wyciągamy .Gorące wkładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoik.
składniki
1 cebula,
2 marchewki
1 kg rydze,
pieprz kulki,
liść laurowy,
1 litr woda,
200 ml ocet 10 %
Wodę 1 litr zagotowujemy . Dodajemy kilka liści laurowych kulki czarnego i kolorowego pieprzu . Dodajemy pokrojoną w piórka cebule i marchewkę starta na tarce. Gotujemy ok 5 min . Dolewamy ocet .Zagotowujemy.
Rydze obieramy kroimy na mniejsze części i obgotowujemy ok 6 min . Wyciągamy .Gorące wkładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoik.