Sałatka z tuńczykiem i ziarnami słonecznika .Smaczna lekka zdrowa sałatka dla całej rodziny .
składniki
15 dag sera białego
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
4 łyżki kukurydzy w puszki
1/2 szt papryka żółta,
natka pietruszki,
2 łyżki ziarna słonecznika,
pieprz biały
Sól
Ser biały kruszymy i dusimy widelcem. Tuńczyka wyciągamy z puszki i łączymy z twarożkiem. Dobrze mieszamy. Dodajemy odsączona kukurydzę. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę. Dodajemy paprykę do sałątki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ziarna słonecznika prażymy na patelni i dodajemy do sałątki mieszamy i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Chłodzimy.
Suplementy
▼
środa, 31 października 2012
Brukselka z tartą bułką i siemieniem lnianym
Brukselka z tartą bułką i siemieniem lnianym .Szybka smaczna i zdrowa przystawka do obiadku .
składniki
1/2 kg brukselki,
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki masło,
Sól morska- MŁYNEK,
2 łyżki siemię lniane
Brukselkę myjemy odrywamy brzydkie listki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy przekrawamy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą mieszamy. Dodajemy siemie lniane .Doprawiamy solą . Do brukselki dodajemy bułkę tarta z masełkiem i lekko mieszamy .
składniki
1/2 kg brukselki,
5 łyżek bułki tartej
3 łyżki masło,
Sól morska- MŁYNEK,
2 łyżki siemię lniane
Brukselkę myjemy odrywamy brzydkie listki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odcedzamy przekrawamy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą mieszamy. Dodajemy siemie lniane .Doprawiamy solą . Do brukselki dodajemy bułkę tarta z masełkiem i lekko mieszamy .
Bananowy deser z czekoladą
Bananowy deser z czekoladą .Szybkie deser fantastyczne połączenie i na koniec coś zdrowego otręby granulowane .
składniki
4 szt banany,
1 czekolada mleczna,
4 łyżki otręby granulowane z truskawkami Kupiec
2 łyżki śmietanki słodkiej
Banany obieramy z skórki i przekrawamy wzdłuż . Takie kawałki układamy na talerzykach . Czekoladę mleczną łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy troszkę słodkiej śmietanki mieszamy . Roztopioną czekoladą polewamy banany . Cały deser posypujemy otrębami . Podajemy zaraz po przyrządzaniu.
składniki
4 szt banany,
1 czekolada mleczna,
4 łyżki otręby granulowane z truskawkami Kupiec
2 łyżki śmietanki słodkiej
Banany obieramy z skórki i przekrawamy wzdłuż . Takie kawałki układamy na talerzykach . Czekoladę mleczną łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Dodajemy troszkę słodkiej śmietanki mieszamy . Roztopioną czekoladą polewamy banany . Cały deser posypujemy otrębami . Podajemy zaraz po przyrządzaniu.
wtorek, 30 października 2012
Malinowy serek z suszona żurawiną
Malinowy serek z suszona żurawiną .Lekki deserek w sam raz na jesienne popołudnie .
składniki
1 kostka twaróg
2 łyżki żurawina Sante
1 łyżeczka śmietanki słodkiej
4 łyżki konfitura z malin,
wafle ryżowe
Serek twarogowy kruszymy do miski ,dodajemy łyżkę słodkiej śmietanki i miksujemy blenderem . Dodajemy konfiturę z malin .Miksujemy jeszcze raz. Serek chłodzimy . Zimny serek nakąłdamy na wafle ryżowe . Nakładamy suszona żurawinkę i podajemy jako deser.
składniki
1 kostka twaróg
2 łyżki żurawina Sante
1 łyżeczka śmietanki słodkiej
4 łyżki konfitura z malin,
wafle ryżowe
Serek twarogowy kruszymy do miski ,dodajemy łyżkę słodkiej śmietanki i miksujemy blenderem . Dodajemy konfiturę z malin .Miksujemy jeszcze raz. Serek chłodzimy . Zimny serek nakąłdamy na wafle ryżowe . Nakładamy suszona żurawinkę i podajemy jako deser.
Jesienny kwiat -ryż z jesiennymi warzywami
Aromatyczne jesienna danie dla całej rodziny. Lekkie i zdrowe .
składniki
1 woreczek ryż dziki Kupiec
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1/2 szt kalafior,
2 szt pierś z kurczaka,
1 garść szpinaku,
1 szt marchewka,
1 cebula czerwona,
1 łyżka oleju rzepakowego
1 bakłażan,
1 łyżeczka papryka słodka,
1 łyżeczka czosnek granulowany,
1/2 łyżeczki kolendra Kamis
1/3 łyżeczki tymianek Kamis
1/3 łyzeczki rozmaryn Kamis
pieprz biały
Bakłażan myjemy i kroimy w plasterki. Następnie solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok 10 min . Po tym czasie płuczemy go osuszamy i grillujemy na patelni grillowej.
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu mieszamy ryże z sobą .
Kalafior obieramy kroimy w różyczki ,marchewkę obieramy i gotujemy na parze.
Cebule siekamy drobno.
Pierś z kurczaka solimy doprawiamy pieprzem i papryką słodką odstawiamy na ok 10 min . Następnie kroimy w kosteczkę.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka .Smażymy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy listki szpinaku -smażymy .Kolejno dodajemy ryże. Mieszamy . Dodajemy pokrojoną marchewkę i kalafior. Mieszamy . Doprawiamy czosnkiem ,tymiankiem ,kolendrą i odrobina rozmarynu . Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wykładamy na bakłażana.
Do doprawienia potrawy użyłam nowości kamis Kulinarne inspiracje
składniki
1 woreczek ryż dziki Kupiec
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1/2 szt kalafior,
2 szt pierś z kurczaka,
1 garść szpinaku,
1 szt marchewka,
1 cebula czerwona,
1 łyżka oleju rzepakowego
1 bakłażan,
1 łyżeczka papryka słodka,
1 łyżeczka czosnek granulowany,
1/2 łyżeczki kolendra Kamis
1/3 łyżeczki tymianek Kamis
1/3 łyzeczki rozmaryn Kamis
pieprz biały
Bakłażan myjemy i kroimy w plasterki. Następnie solimy z dwóch stron i odstawiamy na ok 10 min . Po tym czasie płuczemy go osuszamy i grillujemy na patelni grillowej.
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu mieszamy ryże z sobą .
Kalafior obieramy kroimy w różyczki ,marchewkę obieramy i gotujemy na parze.
Cebule siekamy drobno.
Pierś z kurczaka solimy doprawiamy pieprzem i papryką słodką odstawiamy na ok 10 min . Następnie kroimy w kosteczkę.
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka .Smażymy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy listki szpinaku -smażymy .Kolejno dodajemy ryże. Mieszamy . Dodajemy pokrojoną marchewkę i kalafior. Mieszamy . Doprawiamy czosnkiem ,tymiankiem ,kolendrą i odrobina rozmarynu . Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Wykładamy na bakłażana.
Do doprawienia potrawy użyłam nowości kamis Kulinarne inspiracje
Rogaliki z dżemem jabłkowym
Bardzo smaczne i kruchutkie rogaliki na drożdżach a w środku słodkie jabłuszko.
Rogaliki z dżemem jabłkowym
składniki
4 szklanki mąki,
25 dag margaryny
5 dag drożdży,
2 jajka,
1 białko,
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 proc,
1 słoik dżemu jabłkowego
Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.
Rogaliki z dżemem jabłkowym
składniki
4 szklanki mąki,
25 dag margaryny
5 dag drożdży,
2 jajka,
1 białko,
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18 proc,
1 słoik dżemu jabłkowego
Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie, przecinamy ją na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy w okręg .Kroimy na trójkąty .Nakładamy dżem i zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 15 min . Po upieczeniu pudrujemy.
poniedziałek, 29 października 2012
Brukselka z marchewka na krótko
Brukselka z marchewka na krótko jako ciepły dodatek do obiadku . Dużo witaminy A dobrej dla naszych oczek.
Brukselka z marchewka na krótko
składniki
4 marchewki
7 szt brukselek,
2 łyżki masło,
pieprz kolorowy ziarnisty
przyprawa uniwersalna Jarzynka Winiary
Marchewkę myjemy obieramy lub skrobiemy. Następnie kroimy w kosteczkę. Kosteczki marchewki gotujemy w garneczku z wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Brukselki myjemy odcinamy końcówki kapustek.Dzięki temu ładnie będą nam schodzić listki kapusty .Dodajemy kapustki do marchewki . Gotujemy .Gdy kapustki są na pół miękkie wyciągamy je i rozbieramy z listków . Listki dodajemy do marchewki. Jeżeli jest za dużo wody odlewamy . Do miękkich warzyw dodajemy masło i pieprz świeżo mielony do smaku . Mieszamy gotujemy jeszcze kilka minut.
Brukselka z marchewka na krótko
składniki
4 marchewki
7 szt brukselek,
2 łyżki masło,
pieprz kolorowy ziarnisty
przyprawa uniwersalna Jarzynka Winiary
Marchewkę myjemy obieramy lub skrobiemy. Następnie kroimy w kosteczkę. Kosteczki marchewki gotujemy w garneczku z wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Brukselki myjemy odcinamy końcówki kapustek.Dzięki temu ładnie będą nam schodzić listki kapusty .Dodajemy kapustki do marchewki . Gotujemy .Gdy kapustki są na pół miękkie wyciągamy je i rozbieramy z listków . Listki dodajemy do marchewki. Jeżeli jest za dużo wody odlewamy . Do miękkich warzyw dodajemy masło i pieprz świeżo mielony do smaku . Mieszamy gotujemy jeszcze kilka minut.
Kapustka z pieczarkami na ciepło
Kapustka z pieczarkami na ciepło .Pomysł na kolacje lub dodatek do obiadku.
składniki
3 szklanki kapusty kiszonej
2 cebule biała,
25 dag pieczarki,
1 szt kostka bulionowa grzybowa,
1 szt polędwiczka lub kawałek kiełbasy
2 ząbki czosnek,
pieprz czarny grubo mielony
kminek,
papryka słodka mielona
2 szt liść laurowy
3 kulki pieprz ziarnisty,
1 łyzeczka masło,
1 łyżka olej rzepakowy
Kapustę kiszoną gotujemy w garneczku z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek pieprzu . Na patelni na 1 łyżce masła i oleju podsmażamy posiekaną cebulkę .Dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy . dodajemy paprykę słodka ,pieprz mielony .Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry polędwiczkę jeżeli nie mamy możemy użyć kiełbasy. Polędwiczkę szybko obsmażamy .Następnie kroimy ją w kosteczkę i dodajemy do pieczarek i cebuli. Razem jeszcze podsmażamy . Następnie zawartość patelni wlewamy do ugotowanej kapusty. Dodajemy kostkę bulionową grzybową .Mieszamy dobrze i dusimy.Doprawiamy kminkiem ,solą pieprzem według uznania. Pod koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek .
składniki
3 szklanki kapusty kiszonej
2 cebule biała,
25 dag pieczarki,
1 szt kostka bulionowa grzybowa,
1 szt polędwiczka lub kawałek kiełbasy
2 ząbki czosnek,
pieprz czarny grubo mielony
kminek,
papryka słodka mielona
2 szt liść laurowy
3 kulki pieprz ziarnisty,
1 łyzeczka masło,
1 łyżka olej rzepakowy
Kapustę kiszoną gotujemy w garneczku z dodatkiem liścia laurowego i kilku kulek pieprzu . Na patelni na 1 łyżce masła i oleju podsmażamy posiekaną cebulkę .Dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy . dodajemy paprykę słodka ,pieprz mielony .Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry polędwiczkę jeżeli nie mamy możemy użyć kiełbasy. Polędwiczkę szybko obsmażamy .Następnie kroimy ją w kosteczkę i dodajemy do pieczarek i cebuli. Razem jeszcze podsmażamy . Następnie zawartość patelni wlewamy do ugotowanej kapusty. Dodajemy kostkę bulionową grzybową .Mieszamy dobrze i dusimy.Doprawiamy kminkiem ,solą pieprzem według uznania. Pod koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i wyciśnięty czosnek .
Drobiowe bitki w sosie
Szybki obiadek delikatny niskokaloryczny .Podany z ziemniaczkami i kiełkami brokuła..
Drobiowe bitki w sosie
składniki
2 szt pierś z kurczaka,
2 kostki bulionu drobiowego
papryka słodka mielona
pieprz biały
4 łyżki mąki
kiełki brokuła,
majeranek,
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż ,przekroić na cztery i każdy kawałek lekko rozbić. Doprawić solą pieprzem i papryka słodką. Oprószyć mąką i smażyć na patelni na łyżeczce oliwy z łyżeczką masła. Gdy mięso jest zarumienione podlać je 2 szklankami bulionu. Dusimy pod przykryciem. Po ok 10 min . zaciągamy sos mąką z śmietaną. Zagotowujemy.
Drobiowe bitki w sosie
składniki
2 szt pierś z kurczaka,
2 kostki bulionu drobiowego
papryka słodka mielona
pieprz biały
4 łyżki mąki
kiełki brokuła,
majeranek,
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż ,przekroić na cztery i każdy kawałek lekko rozbić. Doprawić solą pieprzem i papryka słodką. Oprószyć mąką i smażyć na patelni na łyżeczce oliwy z łyżeczką masła. Gdy mięso jest zarumienione podlać je 2 szklankami bulionu. Dusimy pod przykryciem. Po ok 10 min . zaciągamy sos mąką z śmietaną. Zagotowujemy.
Serowe placuszki z konfiturą z czerwonej porzeczki
Placuszki delikatne rozpływające się w ustach do tego pyszna słodka konfitura z kuleczkami czerwonej porzeczki firmy Krokus ....mmm pycha..
Serowe placuszki z konfiturą z czerwonej porzeczki
składniki
-konfitura z czerwonej porzeczki Krokus'
-2 szt jajka,
-1 szkl mąki,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
-serek danio
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka jajek mieszamy z serkiem danio mąką i proszkiem do pieczenia . Można zmiksować mikserem . Następnie białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Następnie delikatnie przekładamy pianę do ciasta serowego .Lekko mieszamy dużą łyżką . Smażymy na oleju placuszki. Podajemy z konfiturą .
Serowe placuszki z konfiturą z czerwonej porzeczki
składniki
-konfitura z czerwonej porzeczki Krokus'
-2 szt jajka,
-1 szkl mąki,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
-serek danio
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka jajek mieszamy z serkiem danio mąką i proszkiem do pieczenia . Można zmiksować mikserem . Następnie białka z odrobiną soli ubijamy na sztywna pianę. Następnie delikatnie przekładamy pianę do ciasta serowego .Lekko mieszamy dużą łyżką . Smażymy na oleju placuszki. Podajemy z konfiturą .
niedziela, 28 października 2012
Kociołek pełen zdrowia
Mały kociołek a w nim same skarby ryż brązowy dziki bakłażan szpinak wszystko z nutka czosnku .
Kociołek pełen zdrowia
składniki
1 woreczek ryż brązowy KUPIEC
1 woreczek ryż dziki KUPIEC
1/2 kg kiełbasy drobiowej
4 ząbki czosnku
olej rzepakowy,
2 cebule czerwone
1 szt bakłażan,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
2 garście szpinaku,
rozmaryn
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu ryz studzimy i mieszamy go z sobą. Dodajemy rozmaryn mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Bakłażan myjemy i kroimy w półplasterki lub plasterki zależny jakie duże mamy kociołki. Bakłażana solimy odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy i grillujemy.Szpinak myjemy osuszamy.Kiełbasę drobiową kroimy w kosteczkę . Czosnek wyciskamy i podsmażamy na ok 2 łyżkach oleju rzepakowego.Cebulę czerwona kroimy w piórka.
Teraz będziemy napełniać nasze kociołki. Na spód kładziemy kilka liści szpinaku następnie pomieszany ryż ,kiełbaskę ,grillowany bakłażan i cebulkę . I tak układamy aż skończy się miejsce. Na koniec polewamy kociołek łyżeczka oliwy z wyciśniętym czosnkiem.Wkładamy do piekarnika na ok 20 min .
Kociołek pełen zdrowia
składniki
1 woreczek ryż brązowy KUPIEC
1 woreczek ryż dziki KUPIEC
1/2 kg kiełbasy drobiowej
4 ząbki czosnku
olej rzepakowy,
2 cebule czerwone
1 szt bakłażan,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
2 garście szpinaku,
rozmaryn
Ryż dziki i ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu ryz studzimy i mieszamy go z sobą. Dodajemy rozmaryn mieszamy . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Bakłażan myjemy i kroimy w półplasterki lub plasterki zależny jakie duże mamy kociołki. Bakłażana solimy odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy i grillujemy.Szpinak myjemy osuszamy.Kiełbasę drobiową kroimy w kosteczkę . Czosnek wyciskamy i podsmażamy na ok 2 łyżkach oleju rzepakowego.Cebulę czerwona kroimy w piórka.
Teraz będziemy napełniać nasze kociołki. Na spód kładziemy kilka liści szpinaku następnie pomieszany ryż ,kiełbaskę ,grillowany bakłażan i cebulkę . I tak układamy aż skończy się miejsce. Na koniec polewamy kociołek łyżeczka oliwy z wyciśniętym czosnkiem.Wkładamy do piekarnika na ok 20 min .
Surówka z brukselki
Surówka z brukselki zdrowa ,pyszna to kolejna inwestycja w nasze zdrowie:).
Surówka z brukselki
składniki
25 dag brukselki
2 szt pomidora,
sok z cytryny,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały lub kolorowy
1 cebula czerwona,
olej rzepakowy ok 2 łyżki
Brukselkę myjemy obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki. Pokrojona kapustkę solimy dusimy ręką aby zmiękła i odstawiamy. Cebule czerwoną obieramy i siekamy. Pomidora myjemy i kroimy drobno. Składniki mieszamy . Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem do smaku. Kropimy olejem.
Surówka z brukselki
składniki
25 dag brukselki
2 szt pomidora,
sok z cytryny,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały lub kolorowy
1 cebula czerwona,
olej rzepakowy ok 2 łyżki
Brukselkę myjemy obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki. Pokrojona kapustkę solimy dusimy ręką aby zmiękła i odstawiamy. Cebule czerwoną obieramy i siekamy. Pomidora myjemy i kroimy drobno. Składniki mieszamy . Doprawiamy sokiem z cytryny solą i pieprzem do smaku. Kropimy olejem.
Sałatka śledziowo ziemniaczana
Kolejny zdrowy i smaczny przepis na sałatkę . Tym razem z solonym śledziem ,pełna jodu potasu i wapnia.
Inwestujmy w swoje zdrowie , jedzmy zdrowo i smacznie .
Sałatka śledziowo ziemniaczana
składniki
1 szt por (biała część),
3 szt śledzie solone
4 szt ziemniaków
1 marchewka,
olej lniany,
1/2 szt cebula czerwona,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały lub kolorowy
natka pietruszki
Ziemniaki średniej wielkości dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie kroimy w dużą kostkę. Marchewkę także gotujemy ,zimną kroimy w kostkę . Cebule czerwona i natkę pietruszki siekamy. Pora myjemy i białą część kroimy w plasterki. Płaty śledzia solonego moczymy ok 15 min wymieniamy wodę i jeszcze z 5 min . Następnie osuszamy i kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku . Mieszamy z olejem lnianym. Podajemy.
Inwestujmy w swoje zdrowie , jedzmy zdrowo i smacznie .
Sałatka śledziowo ziemniaczana
składniki
1 szt por (biała część),
3 szt śledzie solone
4 szt ziemniaków
1 marchewka,
olej lniany,
1/2 szt cebula czerwona,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały lub kolorowy
natka pietruszki
Ziemniaki średniej wielkości dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy. Następnie kroimy w dużą kostkę. Marchewkę także gotujemy ,zimną kroimy w kostkę . Cebule czerwona i natkę pietruszki siekamy. Pora myjemy i białą część kroimy w plasterki. Płaty śledzia solonego moczymy ok 15 min wymieniamy wodę i jeszcze z 5 min . Następnie osuszamy i kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku . Mieszamy z olejem lnianym. Podajemy.
sobota, 27 października 2012
Szybkie danie z patelni
Ciepła kolacja spóźniony obiad -moja propozycja na coś ciepłego smacznego ;)
składniki
1 szt papryka czerwona,
15 dag pieczarek
1 plaster boczku wędzonego
15 dag kiełbasa wędzona,
1 cebula,
1 por,
1 szt cukinia mała,
2 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki,
przyprawa w płynie
Boczek wędzony jeden plaster kroimy drobno w kostkę. Kiełbasę pozbawiamy flaka i tez kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebule i pokrojonego w plasterki pora. Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię .Miedzy czasie myjemy dobrze ziemniaki i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnie dokładamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy ok 4 min . Dodajemy pokrojone ziemniaki. Mieszamy doprawiamy przyprawa w płynie ,pieprzem i dodajemy wyciśnięty czosnek .Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .
składniki
1 szt papryka czerwona,
15 dag pieczarek
1 plaster boczku wędzonego
15 dag kiełbasa wędzona,
1 cebula,
1 por,
1 szt cukinia mała,
2 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki,
przyprawa w płynie
Boczek wędzony jeden plaster kroimy drobno w kostkę. Kiełbasę pozbawiamy flaka i tez kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebule i pokrojonego w plasterki pora. Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię .Miedzy czasie myjemy dobrze ziemniaki i gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy w plasterki. Na patelnie dokładamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smażymy ok 4 min . Dodajemy pokrojone ziemniaki. Mieszamy doprawiamy przyprawa w płynie ,pieprzem i dodajemy wyciśnięty czosnek .Mieszamy. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .
Szybko ,smacznie i dietetycznie -to co lubimy najbardziej
Polki lubią szybko zdrowo i smacznie !!!!!!!
Dlatego wypróbowałam torebki do smażenia na patelni firmy KNORR .
Tak to się zaczęło. Sobota przybiegłam z zakupów w domu dwójka dzieci i mąż głodni mi też ściska żołądek .I nadeszła ta chwila wyciągam opakowanie FiX Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą .
Córa obiera ziemniaki między czasie nie mogłam się powstrzymać aby nie przymierzyć upolowanych ciuszków . Mamo jesteśmy głodni....!!!!!!!!
Już ,już rozbijam szybko piersi smaruję marynatą pakuję w torebeczki i mięsko smaży się piękny zapach ,expresowo przekładam na drugą stronę -gotowe. Nim ziemniaczki doszły do siebie przymierzyłam jeszcze butki i poukładałam zakupy gotowe soczyste piersi czekały spokojnie za ziemniaczki.
Nakładamy .Mamo tak szybko ???. Rodzina nie wychodziła z podziwu .
I ja siadłam i zjadłam przecież to tylko 300 kalorii :) a co za smak ....
Na koniec jeszcze jedno zaskoczenie patelnia czysta nie wymagała szorowania :) ach ten FIX Knorra .
Niedzielne danie w sobotnie popołudnie.
a jak to wyglądało
i koniec
Wszyscy szczęśliwi zdrowi i najedzeni. Oby każda sobota była tak udana :)
Każdemu należy się odpoczynek nawet w kuchni ")
Moja opinia produkt na 6 z dużym plusem. Nie ma w domu zapachu smażonego kotleta ,nie trzeba myć tłustej patelni ,soczysty aromatyczny kurczaczek ,samo zdrowie i witaminki. co ważne tylko 300 kalorii .
Oszczędność czasu i pieniędzy . Fix Soczysty kurczak z patelni na zawsze zagości w mojej kuchni .
Dlatego wypróbowałam torebki do smażenia na patelni firmy KNORR .
Tak to się zaczęło. Sobota przybiegłam z zakupów w domu dwójka dzieci i mąż głodni mi też ściska żołądek .I nadeszła ta chwila wyciągam opakowanie FiX Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą .
Córa obiera ziemniaki między czasie nie mogłam się powstrzymać aby nie przymierzyć upolowanych ciuszków . Mamo jesteśmy głodni....!!!!!!!!
Już ,już rozbijam szybko piersi smaruję marynatą pakuję w torebeczki i mięsko smaży się piękny zapach ,expresowo przekładam na drugą stronę -gotowe. Nim ziemniaczki doszły do siebie przymierzyłam jeszcze butki i poukładałam zakupy gotowe soczyste piersi czekały spokojnie za ziemniaczki.
Nakładamy .Mamo tak szybko ???. Rodzina nie wychodziła z podziwu .
I ja siadłam i zjadłam przecież to tylko 300 kalorii :) a co za smak ....
Na koniec jeszcze jedno zaskoczenie patelnia czysta nie wymagała szorowania :) ach ten FIX Knorra .
Niedzielne danie w sobotnie popołudnie.
a jak to wyglądało
i koniec
Wszyscy szczęśliwi zdrowi i najedzeni. Oby każda sobota była tak udana :)
Każdemu należy się odpoczynek nawet w kuchni ")
Moja opinia produkt na 6 z dużym plusem. Nie ma w domu zapachu smażonego kotleta ,nie trzeba myć tłustej patelni ,soczysty aromatyczny kurczaczek ,samo zdrowie i witaminki. co ważne tylko 300 kalorii .
Oszczędność czasu i pieniędzy . Fix Soczysty kurczak z patelni na zawsze zagości w mojej kuchni .
Pasta kanapkowa z awokado
I jeszcze raz pasta kanapkowa tym razem bardzo zdrowa i lekka .Podana na pieczywie Trzy ziarna Dan Cake
Wszystkie chleby tostowe firmy Dan Cake według producenta posiadają gwarancję przedłużonej świeżości. Otwierając opakowanie masz świeżutki pachnący chlebek .
Chlebek 3 ziarna (żyta, sezamu, siemienia lnianego)samo zdrowie
Pasta kanapkowa z awokado
składniki
1 szt awokado,
2 szt jajek
1-2 łyżki majonezu
5 szt Oliwki czarne,
1 szt pomidora,
2 ząbki czosnku,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
natka pietruszki
Pieczywo Dan Cake trzy ziarna
Awokado myjemy przecinamy wyciągamy pestkę . Wyciągamy środek awokado i dusimy na jednolity krem kropimy cytryną . Dodajemy majonez mieszamy . Jajka gotujemy na twardo i siekamy drobno dodajemy do awokado. Pomidora kroimy drobno. Oliwki kroimy w plasterki. Natkę pietruszki siekamy . Wszystkie składniki mieszamy razem . dodajemy wyciśnięty czosnek ,pieprz i sól do smaku . Chłodzimy podajemy z pieczywem.
Wszystkie chleby tostowe firmy Dan Cake według producenta posiadają gwarancję przedłużonej świeżości. Otwierając opakowanie masz świeżutki pachnący chlebek .
Chlebek 3 ziarna (żyta, sezamu, siemienia lnianego)samo zdrowie
Pasta kanapkowa z awokado
składniki
1 szt awokado,
2 szt jajek
1-2 łyżki majonezu
5 szt Oliwki czarne,
1 szt pomidora,
2 ząbki czosnku,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
natka pietruszki
Pieczywo Dan Cake trzy ziarna
Awokado myjemy przecinamy wyciągamy pestkę . Wyciągamy środek awokado i dusimy na jednolity krem kropimy cytryną . Dodajemy majonez mieszamy . Jajka gotujemy na twardo i siekamy drobno dodajemy do awokado. Pomidora kroimy drobno. Oliwki kroimy w plasterki. Natkę pietruszki siekamy . Wszystkie składniki mieszamy razem . dodajemy wyciśnięty czosnek ,pieprz i sól do smaku . Chłodzimy podajemy z pieczywem.
Makaron z brukselką i boczkiem
Wystarczą trzy składniki a w naszej kuchni rozejdzie się niesamowity aromat i powstanie szybkie smaczne danie.
Makaron z brukselką i boczkiem
składniki
2 szklanki makaronu świderki,
15 dag brukselki,
1 łyżeczka masła,
Jarzynka Winiary
1 plaster boczku wędzonego
10 dag kiełbasy wędzonego
pieprz kolorowy
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.
Makaron z brukselką i boczkiem
składniki
2 szklanki makaronu świderki,
15 dag brukselki,
1 łyżeczka masła,
Jarzynka Winiary
1 plaster boczku wędzonego
10 dag kiełbasy wędzonego
pieprz kolorowy
Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej.Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła.Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.
Sałatka dzika z karpiem
Sałatka dzika z karpiem .Syta ale lekka i zdrowa sałatka z mięskiem karpia .
składniki
1/2 woreczka ryżu dzikiego
2 garście mix sałat,
1/2 szt bakłażan,
1 szt filet karpia,
ziarno słonecznika,
olej lniany,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
sok z cytryny
Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy . Na półmisek nakąłdamy mix sałat. Dookoła dodajemy ryż dziki. Filet z karpia solimy doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze .Po ugotowaniu kropimy cytryną i kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do sałatki. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w plastry solimy ,odstawiamy na ok 10 min . PO tym czasie płuczemy i grillujemy na patelni grillowej .Kroimy w paski dodajemy do sałatki. Ziarno słonecznika prażymy posypujemy sałatkę . Kropimy olejem lnianym . doprawiamy sola i pieprzem do smaku .
składniki
1/2 woreczka ryżu dzikiego
2 garście mix sałat,
1/2 szt bakłażan,
1 szt filet karpia,
ziarno słonecznika,
olej lniany,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
sok z cytryny
Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy . Na półmisek nakąłdamy mix sałat. Dookoła dodajemy ryż dziki. Filet z karpia solimy doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze .Po ugotowaniu kropimy cytryną i kroimy na mniejsze kawałki dodajemy do sałatki. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w plastry solimy ,odstawiamy na ok 10 min . PO tym czasie płuczemy i grillujemy na patelni grillowej .Kroimy w paski dodajemy do sałatki. Ziarno słonecznika prażymy posypujemy sałatkę . Kropimy olejem lnianym . doprawiamy sola i pieprzem do smaku .
piątek, 26 października 2012
Potrawka z brązowego ryżu
Potrawka z brązowego ryżu .Szybkie smaczne danie z patelni.
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Kupiec
1/2 puszki tuńczyk w sosie własnym,
1 szt por (biała część),
15 dag pieczarki,
1 łyżeczka masła,
1/2 kostki Bulion grzybowy,
pieprz biały
1 marchewka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odstawiamy. Por kroimy w plasterki. Pieczarki malutkie zostawiamy w całości większe kroimy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.Na patelni na masełku podsmażamy pokrojony por,marchewkę i pieczarki .Smażymy . Podlewamy wodą z rozpuszczona kostką grzybową dusimy. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż mieszamy. Dodajemy odsączonego tuńczyka . Doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło.
składniki
1 woreczek ryżu brązowego Kupiec
1/2 puszki tuńczyk w sosie własnym,
1 szt por (biała część),
15 dag pieczarki,
1 łyżeczka masła,
1/2 kostki Bulion grzybowy,
pieprz biały
1 marchewka
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odstawiamy. Por kroimy w plasterki. Pieczarki malutkie zostawiamy w całości większe kroimy. Marchewkę kroimy w kosteczkę.Na patelni na masełku podsmażamy pokrojony por,marchewkę i pieczarki .Smażymy . Podlewamy wodą z rozpuszczona kostką grzybową dusimy. Następnie dodajemy wcześniej ugotowany ryż mieszamy. Dodajemy odsączonego tuńczyka . Doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło.
Zapiekane jabłka z konfiturą z czerwonej porzeczki
Zapiekane jabłka z konfiturą z czerwonej porzeczki i z niespodzianką .:0
Zapiekane jabłka z konfiturą z czerwonej porzeczki
składniki
1 kg jabłka małe,
1/2 opakowania rodzynek
1/2 opakowania żurawiny suszonej
1 słoiczek konfitura z czerwonej porzeczki Krokus
Do deseru wybieramy jabłuszka małe.Myjemy je odcinamy górę i wycinamy gniazdo nasienne. Do środka jabłuszka wkładamy suszona żurawinę i rodzynki. Wkładamy do piekarnika na ok 15 min . Jabłuszka nie powinny być bardzo miękkie .Mają być na półtwarde. Po wyciągnięciu z piekarnika nakąłdamy na jabłuszka konfiturę z czerwonej porzeczki.
Zapiekane jabłka z konfiturą z czerwonej porzeczki
składniki
1 kg jabłka małe,
1/2 opakowania rodzynek
1/2 opakowania żurawiny suszonej
1 słoiczek konfitura z czerwonej porzeczki Krokus
Do deseru wybieramy jabłuszka małe.Myjemy je odcinamy górę i wycinamy gniazdo nasienne. Do środka jabłuszka wkładamy suszona żurawinę i rodzynki. Wkładamy do piekarnika na ok 15 min . Jabłuszka nie powinny być bardzo miękkie .Mają być na półtwarde. Po wyciągnięciu z piekarnika nakąłdamy na jabłuszka konfiturę z czerwonej porzeczki.
Sałatka na ciepło z brukselki i dorsza
Smaczna lekka dietetyczna sałatka na ciepło -jemy!!!
Sałatka na ciepło z brukselki i dorsza
składniki
20 dag brukselki
2 szt dorsz filet,
1/2 szt bakłażana,
olej lniany,
uniwersalna przyprawa Jarzynka Winiary
pieprz kolorowy
Sól morska-
sok z cytryny
Brukselkę wybieramy ładną gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy i rozbieramy je na listki . Dorsza myjemy osuszamy solimy doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze . Po ugotowaniu kropimy sokiem z cytryny . Dorsza kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do listków kapusty . Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy i grillujemy go na patelni grillowej .Kroimy w paski dodajemy do sałatki . doprawiamy całość solą, pieprzem i kropimy olejem lnianym .
Sałatka na ciepło z brukselki i dorsza
składniki
20 dag brukselki
2 szt dorsz filet,
1/2 szt bakłażana,
olej lniany,
uniwersalna przyprawa Jarzynka Winiary
pieprz kolorowy
Sól morska-
sok z cytryny
Brukselkę wybieramy ładną gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu studzimy i rozbieramy je na listki . Dorsza myjemy osuszamy solimy doprawiamy pieprzem i gotujemy na parze . Po ugotowaniu kropimy sokiem z cytryny . Dorsza kroimy w mniejsze kawałki dodajemy do listków kapusty . Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy . Po ok 10 min płuczemy i grillujemy go na patelni grillowej .Kroimy w paski dodajemy do sałatki . doprawiamy całość solą, pieprzem i kropimy olejem lnianym .
Dorsz z puree z marchewki
Lekkie dietetyczne i smaczne.
Dorsz z puree z marchewki
składniki
2 kawałki filetu z dorsza
4 marchewki,
sok z cytryny
skórka z cytryny ,
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 ziemniak,
1 łyżka masła,
kolendra
Filet z dorsza myjemy osuszamy . Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy na parze. Po ugotowaniu wykładamy na talerze i kropimy cytryną .
Marchewki i ziemniaka obieramy kroimy na mniejsze części wtedy szybciej się ugotuje.Gotujemy w małej ilości wody . Gdy warzywa są miękkie a woda prawie odparowała miksujemy warzywa. Dodajemy masło,sproszkowaną kolendrę , sól,pieprz i sok z cytryny do smaku . Miksujemy . Podajemy na dorszu .
Dorsz z puree z marchewki
składniki
2 kawałki filetu z dorsza
4 marchewki,
sok z cytryny
skórka z cytryny ,
sól morska,
pieprz kolorowy ziarnisty
1 ziemniak,
1 łyżka masła,
kolendra
Filet z dorsza myjemy osuszamy . Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy na parze. Po ugotowaniu wykładamy na talerze i kropimy cytryną .
Marchewki i ziemniaka obieramy kroimy na mniejsze części wtedy szybciej się ugotuje.Gotujemy w małej ilości wody . Gdy warzywa są miękkie a woda prawie odparowała miksujemy warzywa. Dodajemy masło,sproszkowaną kolendrę , sól,pieprz i sok z cytryny do smaku . Miksujemy . Podajemy na dorszu .
Pasta kanapkowa z buraczkami
Po raz kolejny w mojej kuchni pyszna i zdrowa pasta kanapkowa. Tym razem do jej przygotowania użyłam gotowych buraczków tartych .Wyszła pyszna lekka niskokaloryczna :)
Pasta kanapkowa z buraczkami
składniki
5 łyżek tarte buraczki z słoika Krokus
1 łyżeczka chrzanu,
1 szt jajko,
4 łyżki serka twarogowego
pieprz biały
natka pietruszki
Do zrobienia pasty użyłam gotowych tartych buraczków z słoika. Jajko ugotowałam na twardo i starłam na tarce małe oczka. Wybrałam kremowy serek twarogowy ,który zmieszałam z jajkiem i buraczkami. Dodałam chrzan tarty . Doprawiałam solą i pieprzem do smaku .
Pasta kanapkowa z buraczkami
składniki
5 łyżek tarte buraczki z słoika Krokus
1 łyżeczka chrzanu,
1 szt jajko,
4 łyżki serka twarogowego
pieprz biały
natka pietruszki
Do zrobienia pasty użyłam gotowych tartych buraczków z słoika. Jajko ugotowałam na twardo i starłam na tarce małe oczka. Wybrałam kremowy serek twarogowy ,który zmieszałam z jajkiem i buraczkami. Dodałam chrzan tarty . Doprawiałam solą i pieprzem do smaku .
czwartek, 25 października 2012
Sałatka jajeczna z kiełkami brokuła
Jedzmy lekko i zdrowo - brzydka pogoda ,brak słońca jemy tłuściej i więcej , ale nie tu ....
Sałatka jajeczna z kiełkami brokuła
składniki
1 opakowanie kiełki brokuła,
4 jajka,
2 pomidory,
1 por (biała część),
sos winegret,
pieprz kolorowy ziarnisty
Pomidorki średniej wielkości myjemy i osuszamy . Kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w dużą kostkę. Pora myjemy i kroimy białą część w cieniutkie plasterki. Plasterki pora solimy i dusimy ręką ,aby się rozdwoiły. Dodajemy kiełki brokuła. Wszystkie składniki mieszamy . Dodajemy sos winegret.Mieszamy .Doprawiamy pieprzem .
Sałatka jajeczna z kiełkami brokuła
składniki
1 opakowanie kiełki brokuła,
4 jajka,
2 pomidory,
1 por (biała część),
sos winegret,
pieprz kolorowy ziarnisty
Pomidorki średniej wielkości myjemy i osuszamy . Kroimy w kawałki. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w dużą kostkę. Pora myjemy i kroimy białą część w cieniutkie plasterki. Plasterki pora solimy i dusimy ręką ,aby się rozdwoiły. Dodajemy kiełki brokuła. Wszystkie składniki mieszamy . Dodajemy sos winegret.Mieszamy .Doprawiamy pieprzem .
Kanapeczka sowa dla dzieci
I mamy zdrowe pyszne śniadanko dla naszych pociech . Używajmy zdrowego pieczywa jak 3 ziarna Dan Cake.
składniki
chleb tostowy trzy ziarna dan Cake
2 jajka,
3 szt Oliwki czarne,
1/2 szt pomidora,
sałata
Do zrobienia kanapki używamy chleba tostowego najlepiej wieloziarnistego. jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy na plastry. Z plasterek jajka robimy oczy sowy . Z pomidorka wycinamy pazurki i dziób sowy .Układamy na kanapce. Piórka robimy z kawałka sałaty .Oliwki kroimy na plasterki ozdabiamy oczy sowy .
składniki
chleb tostowy trzy ziarna dan Cake
2 jajka,
3 szt Oliwki czarne,
1/2 szt pomidora,
sałata
Do zrobienia kanapki używamy chleba tostowego najlepiej wieloziarnistego. jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Po ugotowaniu studzimy obieramy i kroimy na plastry. Z plasterek jajka robimy oczy sowy . Z pomidorka wycinamy pazurki i dziób sowy .Układamy na kanapce. Piórka robimy z kawałka sałaty .Oliwki kroimy na plasterki ozdabiamy oczy sowy .
Dzikie paczuszki-przystaweczka z awokado
Szybka smaczna lekka i dietetyczna przystawka imprezowa.
Dzikie paczuszki
składniki
1 opakowanie papieru ryżowego
1/2 woreczka ryż dziki Kupiec
2 szt awokado,
sok z cytryny,
3 jajka,
1 łyżka majonezu,
papryka słodka,
Pieprz kolorowy
sos sojowy Taotao
Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy . Następnie awokado przecinamy wyciągamy pestkę . Obieramy . Jajka gotujemy na twardo . Zimne miksujemy z awokado. Dodajemy majonez i troszkę soku z cytryny . Doprawiamy sola papryka i pieprzem .Pastę mieszamy z zimnym ryżem.
Papier ryżowy moczymy chwilę w letniej wodzie. Rozkładamy na desce .Nakładamy farsz i zawijamy . Polewamy sosem sojowym .
Dzikie paczuszki
składniki
1 opakowanie papieru ryżowego
1/2 woreczka ryż dziki Kupiec
2 szt awokado,
sok z cytryny,
3 jajka,
1 łyżka majonezu,
papryka słodka,
Pieprz kolorowy
sos sojowy Taotao
Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu studzimy . Następnie awokado przecinamy wyciągamy pestkę . Obieramy . Jajka gotujemy na twardo . Zimne miksujemy z awokado. Dodajemy majonez i troszkę soku z cytryny . Doprawiamy sola papryka i pieprzem .Pastę mieszamy z zimnym ryżem.
Papier ryżowy moczymy chwilę w letniej wodzie. Rozkładamy na desce .Nakładamy farsz i zawijamy . Polewamy sosem sojowym .
Dorsz z tartymi buraczkami Krokus
Tak jak pisałam otworzyłam słoik buraczków tartych Krokus -zapach smak swojskich buraczków takich jako robiła moja babcia.
Myślałam jak je zjeść zdegustować ,żeby było je czuć ,żeby nie zabić ich smaku :)
Miałam w domku świeżutki filet z dorsza i tak powstałą dietetyczna smaczna potrawa.
Dorsz z tartymi buraczkami
składniki
1 filet dorsz,
sok z cytryny,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
natka pietruszki,
1 łyżka masła
buraczki tarte Krokus
Dorsza świeży filet myjemy osuszamy. Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy na parze . Gdy rybka jest gotowa wykładamy ją na talerz . Kropimy sokiem z cytryny i leciutko polewamy stopionym masłem . Na rybkę nakładamy tarte buraczki . Ja użyłam delikatne w smaku Krokus.Dekorujemy natka pietruszki .
Myślałam jak je zjeść zdegustować ,żeby było je czuć ,żeby nie zabić ich smaku :)
Miałam w domku świeżutki filet z dorsza i tak powstałą dietetyczna smaczna potrawa.
Dorsz z tartymi buraczkami
składniki
1 filet dorsz,
sok z cytryny,
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska- MŁYNEK,
natka pietruszki,
1 łyżka masła
buraczki tarte Krokus
Dorsza świeży filet myjemy osuszamy. Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i gotujemy na parze . Gdy rybka jest gotowa wykładamy ją na talerz . Kropimy sokiem z cytryny i leciutko polewamy stopionym masłem . Na rybkę nakładamy tarte buraczki . Ja użyłam delikatne w smaku Krokus.Dekorujemy natka pietruszki .
Tradycyjne przetwory Krokus w MojejKuchniMalutkiej
MojaKuchniaMalutka gości w swoich skromnych progach tradycyjne przetwory Firmy Krokus.
Firma znajduje się w województwie Mazowieckim w okolicach Janowca.
W swojej ofercie ma -
*marynaty
*grzyby
*konfitury
*kompoty
*syropy
*powidła
oraz dodatki
gruszki w occie,ketchup,ogórki,żurawinę ,kapusty i wiele innych pyszności.
Wszystkie przetwory pięknie opakowane z romantyczna etykietką .
Krokus do produkcji przetworów używa wyłącznie soli spożywczej z kopalni soli w Kłodawie.
Wczoraj otworzyłam słoiczek Buraczków tartych . Były tak dobre delikatne w smaku ,że szybko użyłam ich do obiadku ,ale o tym w kolejnym poście.
Dziękuję firmie za wspaniałą paczkę i zaczynamy gotowanie :)
Firma znajduje się w województwie Mazowieckim w okolicach Janowca.
W swojej ofercie ma -
*marynaty
*grzyby
*konfitury
*kompoty
*syropy
*powidła
oraz dodatki
gruszki w occie,ketchup,ogórki,żurawinę ,kapusty i wiele innych pyszności.
Wszystkie przetwory pięknie opakowane z romantyczna etykietką .
Krokus do produkcji przetworów używa wyłącznie soli spożywczej z kopalni soli w Kłodawie.
Wczoraj otworzyłam słoiczek Buraczków tartych . Były tak dobre delikatne w smaku ,że szybko użyłam ich do obiadku ,ale o tym w kolejnym poście.
Pieczarkowa z gwiazdeczkami
Smaczna syta zupka . Pieczarki mamy cały rok warto je wykorzystywać w kuchni .
składniki
4 ziemniaki,
1 szt marchewki
1 szt pasternak,
1/2 opakowania makaronu gwiazdki,
śmietana do zup i sosów,
2 kostki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
15 dag pieczarek
natka pietruszki,
pieprz biały
Do garnka z ok 2 litry wody wkładamy kostkę bulionowe i zagotowujemy Dodajemy pokrojone ziemniaki,starta na tarce marchewkę i pasternak. Gotujemy. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Podsmażamy na masełku. Gdy są podsmażone dodajemy je do garnka z zupą. Zagotowujemy .Dodajemy makaron mieszamy i gotujemy . Zaciągamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natka pietruszki .
składniki
4 ziemniaki,
1 szt marchewki
1 szt pasternak,
1/2 opakowania makaronu gwiazdki,
śmietana do zup i sosów,
2 kostki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
15 dag pieczarek
natka pietruszki,
pieprz biały
Do garnka z ok 2 litry wody wkładamy kostkę bulionowe i zagotowujemy Dodajemy pokrojone ziemniaki,starta na tarce marchewkę i pasternak. Gotujemy. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Podsmażamy na masełku. Gdy są podsmażone dodajemy je do garnka z zupą. Zagotowujemy .Dodajemy makaron mieszamy i gotujemy . Zaciągamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy posiekaną natka pietruszki .
środa, 24 października 2012
Pasta kanapkowa tuńczykowo-twarożkowa
Pasty kanapkowe to wspaniały wynalazek. Obsmarować można pół chleba ,wszyscy syci i zadowoleni...
składniki
1 puszka tuńczyk w sosie własnym,
1 opakowanie serek twarogowy kremowy
1 szt cebula,
1/2 pęczka rzodkiewki,
pieprz biały
Cebulkę obieramy i siekamy bardzo drobno. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce duże oczka. Otwieramy puszkę z tuńczykiem odcedzamy. Dodajemy do cebulki i rzodkiewki. Dodajemy serek twarogowy kremowy.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Chłodzimy i podajemy.
składniki
1 puszka tuńczyk w sosie własnym,
1 opakowanie serek twarogowy kremowy
1 szt cebula,
1/2 pęczka rzodkiewki,
pieprz biały
Cebulkę obieramy i siekamy bardzo drobno. Rzodkiewki myjemy i ścieramy na tarce duże oczka. Otwieramy puszkę z tuńczykiem odcedzamy. Dodajemy do cebulki i rzodkiewki. Dodajemy serek twarogowy kremowy.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Chłodzimy i podajemy.
Sałatka z ryżu dzikiego
Smaczna dzika sałatka z paluszkami krabowymi .
składniki
1 woreczek ryżu dzikiego Kupiec
1 opakowanie paluszki krabowe,
1 opakowanie kiełki brokuła,
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
1 awokado
Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu studzimy .Awokado kroimy na pół wyciągamy pestkę . Wyciągamy je z skórki i kroimy w kostkę -dodajemy do sałątki . Paluszki krabowe kroimy w paseczki lub kostkę dodajemy do ryżu . Składniki mieszamy z kiełkami brokuła. Do oleju dodajemy sól,pieprz i wyciśnięty czosnek .Mieszamy sos i polewamy nim sałatkę .
składniki
1 woreczek ryżu dzikiego Kupiec
1 opakowanie paluszki krabowe,
1 opakowanie kiełki brokuła,
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz biały
1 awokado
Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu studzimy .Awokado kroimy na pół wyciągamy pestkę . Wyciągamy je z skórki i kroimy w kostkę -dodajemy do sałątki . Paluszki krabowe kroimy w paseczki lub kostkę dodajemy do ryżu . Składniki mieszamy z kiełkami brokuła. Do oleju dodajemy sól,pieprz i wyciśnięty czosnek .Mieszamy sos i polewamy nim sałatkę .
Zupa szpinakowo kalafiorowa
Lekka kremowa smaczna zupka szpinakowo-kalafiorowa .
składniki
4 szt ziemniaki,
1marchewka,
1/4 szt pasternak
1 garść szpinaku,
1/2 szt kalafiora,
2 szt kostki rosołowej
śmietana do zup i sosów,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka masła
Do garnka z woda ok 2 litry wkładamy starta marchewkę ,starty na tarce pasternak i pokrojone w kosteczkę ziemniaki .Gotujemy z dodatkiem kostek bulionowych . Szpinak myjemy siekamy i podsmażamy na masełku .Dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy wszystko blenderem. zagotowujemy Dodajemy pokrojonego w różyczki kalafiora i gotujemy do jego miękkości. Zaciągamy śmietana . Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i pieprzem do smaku .
składniki
4 szt ziemniaki,
1marchewka,
1/4 szt pasternak
1 garść szpinaku,
1/2 szt kalafiora,
2 szt kostki rosołowej
śmietana do zup i sosów,
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka masła
Do garnka z woda ok 2 litry wkładamy starta marchewkę ,starty na tarce pasternak i pokrojone w kosteczkę ziemniaki .Gotujemy z dodatkiem kostek bulionowych . Szpinak myjemy siekamy i podsmażamy na masełku .Dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy wszystko blenderem. zagotowujemy Dodajemy pokrojonego w różyczki kalafiora i gotujemy do jego miękkości. Zaciągamy śmietana . Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem i pieprzem do smaku .
Jajka nadziewane awokado
Smaczna i szybka przekąska z jajek i awokado.
Jajka nadziewane awokado
składniki'
5 jajek
1 szt awokado,
1 łyżka majonezu Winiary
pieprz biały
kiełki brokuła,
Sól morska- MŁYNEK
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy . Przecinamy wzdłuż. Wyciągamy żółtko. Awokado przecinamy wyciągamy pestkę i środek awokado. Ucieramy żółtka z awokado z dodatkiem majonezu . Doprawiamy pieprzem i solą do smaku . W miejsce żółtka nakąłdamy masę . Ozdabiamy kiełkami brokuła.
Jajka nadziewane awokado
składniki'
5 jajek
1 szt awokado,
1 łyżka majonezu Winiary
pieprz biały
kiełki brokuła,
Sól morska- MŁYNEK
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy i obieramy . Przecinamy wzdłuż. Wyciągamy żółtko. Awokado przecinamy wyciągamy pestkę i środek awokado. Ucieramy żółtka z awokado z dodatkiem majonezu . Doprawiamy pieprzem i solą do smaku . W miejsce żółtka nakąłdamy masę . Ozdabiamy kiełkami brokuła.
wtorek, 23 października 2012
Nadziewane awokado
Pyszna delikatna przystawka imprezowa.
składniki
3 szt awokado,
1 opakowanie serek twarogowy kremowy,
2 ząbki czosnku,
kiełki brokuła,
Sól,
1 łyżka majonez
Awokado dojrzałe przekrawamy na pół wyciągamy pestkę i delikatnie wyciągamy miąższ awokado . 1/2 części awokado odkładamy . Drugą część miksujemy z twarożkiem . Doprawiamy majonezem ,solą i wyciśniętym czosnkiem . Odłożone awokado kroimy drobno i dodajemy do twarożku .Mieszamy.Masę nakładamy do środków awokado. Ozdabiamy kiełkami brokuła.
składniki
3 szt awokado,
1 opakowanie serek twarogowy kremowy,
2 ząbki czosnku,
kiełki brokuła,
Sól,
1 łyżka majonez
Awokado dojrzałe przekrawamy na pół wyciągamy pestkę i delikatnie wyciągamy miąższ awokado . 1/2 części awokado odkładamy . Drugą część miksujemy z twarożkiem . Doprawiamy majonezem ,solą i wyciśniętym czosnkiem . Odłożone awokado kroimy drobno i dodajemy do twarożku .Mieszamy.Masę nakładamy do środków awokado. Ozdabiamy kiełkami brokuła.
Męski kociołek
Wspaniała zupa na jesienne chłody . No , nie tylko dla facetów .
składniki
45 dag pieczarek
2 szt cebuli,
50 dag kiełbasy,
2 szt papryki czerwonej
3 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
papryka słodka,
majeranek,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
bulion warzywny,
4 łyżki przecieru pomidorowego
Kostkę bulionową zalewamy 2 szklankami wrzątku mieszamy odstawiamy . Pieczarki kroimy w kawałki . Cebule obieramy kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kosteczkę . Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.Na patelni na maśle podsmażamy cebule ,dodajemy pieczarki i kiełbasę smażymy.Dodajemy pokrojona paprykę mieszamy i dalej podsmażamy . Zalewamy bulionem . Dusimy ok 10 min . Doprawiamy pieprzem ,papryka i majerankiem . Zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy- gotujemy . Zaciągamy mąką wymieszaną z wodą .Mieszamy i zagotowujemy . Na sam koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.
składniki
45 dag pieczarek
2 szt cebuli,
50 dag kiełbasy,
2 szt papryki czerwonej
3 ząbki czosnku,
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła,
papryka słodka,
majeranek,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
bulion warzywny,
4 łyżki przecieru pomidorowego
Kostkę bulionową zalewamy 2 szklankami wrzątku mieszamy odstawiamy . Pieczarki kroimy w kawałki . Cebule obieramy kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kosteczkę . Paprykę myjemy i kroimy w paseczki.Na patelni na maśle podsmażamy cebule ,dodajemy pieczarki i kiełbasę smażymy.Dodajemy pokrojona paprykę mieszamy i dalej podsmażamy . Zalewamy bulionem . Dusimy ok 10 min . Doprawiamy pieprzem ,papryka i majerankiem . Zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy- gotujemy . Zaciągamy mąką wymieszaną z wodą .Mieszamy i zagotowujemy . Na sam koniec dodajemy wyciśnięty czosnek.