niedziela, 21 lipca 2013

Moje ogórki w musztardzie

Czas przygotować coś na zimę . Zatrzymać lato , aby delektować się nim zimą.

Moje ogórki w musztardzie

składniki

    2 kg ogórków
    1 litr wody
    2 łyżki soli
    3/4 szklanki cukru
    6 łyżek musztardy
    1 szklanka ocet 10 %
    czosnek
    liść laurowy

Ogórki myjemy i przekrawamy na pół -wzdłuż ogórka. Gotujemy zalewę. Do garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy szklankę octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli i 6 łyżek musztardy - gotujemy ok 4 min. Słoiki myjemy układamy w nich połówki ogórków dodajmy po 1 liściu laurowym i 1 ząbku czosnku. Ogórki zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz