Smaczna zupka polecam na zimowe obiady , kolację . Lekka aromatyczna warta wypróbowania.
Drobiowa gulaszowa na winie
składniki
1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szt papryka czerwona
1 szt papryka żółta
2 łyżki masła
papryka słodka mielona
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
pieprz czarny mielony
curry Prymat
1/2 szklanki śmietany 30 %
3 szklanki bulion
2 piersi z kurczaka
Na patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekany czosnek i cebule . Mięso z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy papryką słodka , curry , solą i pieprzem - odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie mięso dodajemy na patelnię z cebulkę i czosnkiem , podsmażamy. dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki - wszystko razem smażymy. Podlewamy białym winem- wino redukujemy na dużym ogniu. Następnie dolewamy ok 3 szklanki bulionu. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką i ostrą do smaku. Na koniec dolewamy śmietanę 30 procent i gotuję jeszcze kilka minut.
Suplementy
▼
sobota, 30 listopada 2013
Szynka w sosie paprykowo - warzywnym
Smaczny obiadek , plastry szynki w sosie warzywnym z dużą dawka papryki słodkiej .
Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
Szynka w sosie paprykowo - warzywnym
składniki
1/2 kg szynka mięso
papryka słodka mielona
papryka ostra
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietana 30 %
pieprz biały
włoszczyzna mrożona
Mięso szynkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry , lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą . Mięso podsmażamy z 2 stron. Dodajemy ok 2 szklanek mrożonej włoszczyzny typu julienne, chwilę smażymy. Podlewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką i ostra , solimy do smaku doprawiamy pieprzem i dusimy. Jeżeli trzeba jeszcze podlewamy bulionem. Kiedy mięso jest miękkie zaciągamy sos śmietana 30 procent. Danie jest gotowe.
Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
Szynka w sosie paprykowo - warzywnym
składniki
1/2 kg szynka mięso
papryka słodka mielona
papryka ostra
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietana 30 %
pieprz biały
włoszczyzna mrożona
Mięso szynkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry , lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą . Mięso podsmażamy z 2 stron. Dodajemy ok 2 szklanek mrożonej włoszczyzny typu julienne, chwilę smażymy. Podlewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką i ostra , solimy do smaku doprawiamy pieprzem i dusimy. Jeżeli trzeba jeszcze podlewamy bulionem. Kiedy mięso jest miękkie zaciągamy sos śmietana 30 procent. Danie jest gotowe.
Roszponka ze smażonymi balsamicznymi gruszkami
Lekka przystawka sałatka z lekko słodkimi gruszkami i serem mozzarella.
Roszponka ze smażonymi balsamicznymi gruszkami
składniki
2 garście roszponki
2 gruszki
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru
ocet balsamiczny
sól morska
1 kulka ser mozzarella
Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy pokrojone gruszki, następnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go - mieszamy i zmniejszamy płomień aby się nie spalił. Dolewamy ocet balsamiczny. Mieszamy aby wszystko się połączyło. Balsamiczne gruszki układamy na sałacie. Dodajemy kawałki sera mozzarella. Całość solimy do smaku.
Roszponka ze smażonymi balsamicznymi gruszkami
składniki
2 garście roszponki
2 gruszki
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki cukru
ocet balsamiczny
sól morska
1 kulka ser mozzarella
Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy pokrojone gruszki, następnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go - mieszamy i zmniejszamy płomień aby się nie spalił. Dolewamy ocet balsamiczny. Mieszamy aby wszystko się połączyło. Balsamiczne gruszki układamy na sałacie. Dodajemy kawałki sera mozzarella. Całość solimy do smaku.
Mój makaronik w prasie
W kioskach ukazał się najnowszy numer książeczki z krzyżówkami Krzyżówki + Przepisy .
W nim oprócz dużej dawki krzyżówek mój przepis.
W dziale Przekąski i sałatki oznaczonej na zielona. zapraszam do lektury.
W nim oprócz dużej dawki krzyżówek mój przepis.
W dziale Przekąski i sałatki oznaczonej na zielona. zapraszam do lektury.
Koreczki z kurczaka z suszonym pomidorem
Danie szybkie w zrobieniu aromatyczne i smaczne , pasuje do ryżu , kaszy i pure .
Zawijasy z kurczaka z suszonym pomidorem
składniki
2 szt pierś z kurczaka
curry
Sól morska
gałka muszkatołowa cała
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
suszone pomidory z czosnkiem
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w poprzek aby była cieńsza. Następnie na pół aby powstały 2 paski. Do mięsa dodajemy sól morską , curry , starta gałkę muszkatołowa i pieprz do smaku . Kropimy oliwą i odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie na środek każdego paska kurczaka kładziemy suszonego pomidora i spinamy końce mięsa wykałaczką. Smażymy mięso na patelni na rozgrzanym maśle zmieszanym z olejem. Kiedy mięso zrobi się złote odwracamy na drugą stronę i smażymy także na złoto.
Zawijasy z kurczaka z suszonym pomidorem
składniki
2 szt pierś z kurczaka
curry
Sól morska
gałka muszkatołowa cała
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
suszone pomidory z czosnkiem
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w poprzek aby była cieńsza. Następnie na pół aby powstały 2 paski. Do mięsa dodajemy sól morską , curry , starta gałkę muszkatołowa i pieprz do smaku . Kropimy oliwą i odstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie na środek każdego paska kurczaka kładziemy suszonego pomidora i spinamy końce mięsa wykałaczką. Smażymy mięso na patelni na rozgrzanym maśle zmieszanym z olejem. Kiedy mięso zrobi się złote odwracamy na drugą stronę i smażymy także na złoto.
piątek, 29 listopada 2013
Długie bananowe drożdżówy
Pyszne mega bananowe drożdżówki ciasto o posmaku banana a nadzienie to cały bana.
składniki
300 g mąki
5 dag drożdży
4 łyżki cukru
50 ml mleka do ciasta
100 g jogurtu bananowego
1 szt jajko
2 łyżki oleju
cukier puder do posypania
banany
Banany obieramy i kroimy na pół , aby otrzymać dwa równe kawałki.
Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę , dajemy całe jajka, olej, resztę cukru i jogurt bananowy . Mieszamy i dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Z wyrośniętej kulki ciasta odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy kawałek banana i zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.
składniki
300 g mąki
5 dag drożdży
4 łyżki cukru
50 ml mleka do ciasta
100 g jogurtu bananowego
1 szt jajko
2 łyżki oleju
cukier puder do posypania
banany
Banany obieramy i kroimy na pół , aby otrzymać dwa równe kawałki.
Do ciepłego mleka dajemy pokruszone drożdże i łyżę cukru. Mieszamy posypujemy mąką i odstawiamy na ok 15 min. Do miski przesiewamy mąkę , dajemy całe jajka, olej, resztę cukru i jogurt bananowy . Mieszamy i dodajemy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min. Z wyrośniętej kulki ciasta odrywamy po kawałku ciasta rozciągamy go lekko wkładamy kawałek banana i zaklejamy. Układamy drożdżówki na blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 10 min. Smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu pudrujemy.
niedziela, 24 listopada 2013
Groszek z marchewką na specjalne okazje
Coś zwykłego ale jednocześnie nie zwykłego - cudowny smak , aromat ale ni etylko na wyjątkowe okazje :)
Groszek z marchewką na białym winie
składniki
1 szklanka groszku mrożonego
1 szklanka marchewki mrożonej kostka
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulion
1 łyżeczka mąki
sól morska
1/2 szt cebuli
Na patelni rozpuszczamy masło ustawiamy patelnie na dużym płomieniu. Podsmażamy posiekaną cebulę .Wsypujemy mrożony groszek i mrożoną marchewkę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę - mieszamy. Zalewamy białym winem . Wino redukujemy. Podlewamy bulionem , nakrywamy patelnie i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - robimy zasmażkę . Dodajemy ją do groszku z marchewką . Mieszamy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Groszek z marchewką na białym winie
składniki
1 szklanka groszku mrożonego
1 szklanka marchewki mrożonej kostka
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulion
1 łyżeczka mąki
sól morska
1/2 szt cebuli
Na patelni rozpuszczamy masło ustawiamy patelnie na dużym płomieniu. Podsmażamy posiekaną cebulę .Wsypujemy mrożony groszek i mrożoną marchewkę pokrojoną w kostkę. Smażymy chwilę - mieszamy. Zalewamy białym winem . Wino redukujemy. Podlewamy bulionem , nakrywamy patelnie i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę - robimy zasmażkę . Dodajemy ją do groszku z marchewką . Mieszamy . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Risotto z dynią i porem
W niedzielę kiedy mam więcej czasu a dokładnie w ogóle czas na obiad lubię zrobić risotto.
Dziś znalazłam w zamrażarce woreczek pokrojonej dyni , decyzja natychmiastowa , już wiedziałam co nią zrobić . Wizyta w sklepie - skończyło się białe wino i jestem gotowa.
Choć dziś wpuszczać mnie do kuchni to niebezpieczeństwo - od rana jestem na innej planecie , wszystko wylatuje mi z rąk , wszystko psuje ,łamię robię coś myśląc o nie wiadomo czym , jestem rozkojarzona i wszystko na raz . Mam nadzieję ,że lampka wina przy gotowaniu pomorze :)
Risotto z dynią i porem
składniki
1 szklanka ryżu do risotta KUPIEC
1 cebula
1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
1 szt por (biała część)
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka bulion
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka masła
grana padano
Do dania użyłam dyni pokrojonej w kostkę. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła dodałam pokrojoną drobno cebulkę , kostki dyni i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podsmażyłam wszystko na dużym ogniu ok 4 min. Dodałam szklankę ryżu - pomieszałam i chwilę smażyłam. Następnie zalałam wszystko winem i chwilę mieszałam nie pomniejszając płomienia. Kiedy wino zredukowało się dolałam troszkę bulionu i nakryłam patelnie . Po ok 4 min pomieszałam i znów nakryłam. Czynność powtarzałam aż ryż był miękki. Na koniec dodałam starty grana padano i doprawiłam całość pieprzem i solą .
Dziś znalazłam w zamrażarce woreczek pokrojonej dyni , decyzja natychmiastowa , już wiedziałam co nią zrobić . Wizyta w sklepie - skończyło się białe wino i jestem gotowa.
Choć dziś wpuszczać mnie do kuchni to niebezpieczeństwo - od rana jestem na innej planecie , wszystko wylatuje mi z rąk , wszystko psuje ,łamię robię coś myśląc o nie wiadomo czym , jestem rozkojarzona i wszystko na raz . Mam nadzieję ,że lampka wina przy gotowaniu pomorze :)
Risotto z dynią i porem
składniki
1 szklanka ryżu do risotta KUPIEC
1 cebula
1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
1 szt por (biała część)
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka bulion
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka masła
grana padano
Do dania użyłam dyni pokrojonej w kostkę. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła dodałam pokrojoną drobno cebulkę , kostki dyni i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podsmażyłam wszystko na dużym ogniu ok 4 min. Dodałam szklankę ryżu - pomieszałam i chwilę smażyłam. Następnie zalałam wszystko winem i chwilę mieszałam nie pomniejszając płomienia. Kiedy wino zredukowało się dolałam troszkę bulionu i nakryłam patelnie . Po ok 4 min pomieszałam i znów nakryłam. Czynność powtarzałam aż ryż był miękki. Na koniec dodałam starty grana padano i doprawiłam całość pieprzem i solą .
Kapusta pekińska zasmażana z śmietaną
Teraz wiem ,że nie tylko białą kapustkę głowiastą można podać w postaci zasmażąnej , pekińska tez wspaniale się do tego nadaje. Super jako dodatek do obiadu .
Zasmażana pekinka w śmietanie
składniki
1 szt kapusta pekińska
1 cebula
uniwersalna przyprawa
1 łyżka masło
1/2 szklanki śmietany 30 %
pieprz biały
Sól morska
Kapustę pekińską kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli i po zagotowaniu wrzucamy do niego pokrojona kapustę. Gotujemy ok 10 min. Następnie cedzimy ją na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulę na nie podgotowaną kapustę i podsmażamy. Mieszamy od czasu do czasu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku. Następnie dodajemy odrobinę pieprzu. Kiedy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej śmietanę najlepiej 30 procent i chwilę gotujemy aż śmietana zredukuje się .
Zasmażana pekinka w śmietanie
składniki
1 szt kapusta pekińska
1 cebula
uniwersalna przyprawa
1 łyżka masło
1/2 szklanki śmietany 30 %
pieprz biały
Sól morska
Kapustę pekińską kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli i po zagotowaniu wrzucamy do niego pokrojona kapustę. Gotujemy ok 10 min. Następnie cedzimy ją na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulę na nie podgotowaną kapustę i podsmażamy. Mieszamy od czasu do czasu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku. Następnie dodajemy odrobinę pieprzu. Kiedy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej śmietanę najlepiej 30 procent i chwilę gotujemy aż śmietana zredukuje się .
Delikatne ratatuj na białym winie
Zapomniałam o tej potrawie , dawno jej nie robiłam aż do wczoraj. Robiłam w pracy i myślałam , dlaczego o nim zapomniałam ??? przecież jest pyszne a kiedyś robiłam je co tydzień , więc się potrawiam i znów umieszczam w domowym menu :)
Pyszne ratatuj na białym winie z nitkami chilli
składniki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bakłażan
1 cukinia
2 łyżki masła
1 łyżka mąka
1 szklanka białe wino
pieprz czarny mielony
sól morska
1/2 szklanki bulionu
nitki chilli
Paprykę żółtą i czerwoną myjemy osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy w płatki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę i czosnek , po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę ok 6 min. Solimy do smaku. Zalewamy winem. Mieszamy i powiększamy ogień aby zredukować wino. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką . Na koniec można dodać odrobinę zasmażki II stopnia. Podajemy ozdobione nitkami chili.
Pyszne ratatuj na białym winie z nitkami chilli
składniki
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bakłażan
1 cukinia
2 łyżki masła
1 łyżka mąka
1 szklanka białe wino
pieprz czarny mielony
sól morska
1/2 szklanki bulionu
nitki chilli
Paprykę żółtą i czerwoną myjemy osuszamy , usuwamy białą błonkę i gniazda nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Bakłażana obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy w płatki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło podsmażamy cebulkę i czosnek , po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy chwilę ok 6 min. Solimy do smaku. Zalewamy winem. Mieszamy i powiększamy ogień aby zredukować wino. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką . Na koniec można dodać odrobinę zasmażki II stopnia. Podajemy ozdobione nitkami chili.
sobota, 23 listopada 2013
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i selera
Obiad bez surówki nie istnieje :) i mój maż juz się zaczyna upominać jak jej nie podam .
Dziś wymyśliłam połączenie kapusty pekińskiej z selerem - wyszło smacznie i zdrowo.
Surówka pekińska z selerem
składniki
1/2 szt kapusty pekińskiej
1 marchewka
1/2 szt seler korzeniowy
1 jabłko
sok z cytryny
cukier
Sól morska
pieprz biały
śmietana 30 %
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy w drobne kawałki. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy do kapusty. Jabłko ścieramy na tarce duże oczka wraz z skórką. Składniki mieszamy z sobą solimy do smaku dodajemy sok z połowy cytryny , odrobinę cukru dla przełamania smaku ,doprawiamy pieprzem. Mieszamy dobrze i dodajemy śmietanę 30 procent - mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Dziś wymyśliłam połączenie kapusty pekińskiej z selerem - wyszło smacznie i zdrowo.
Surówka pekińska z selerem
składniki
1/2 szt kapusty pekińskiej
1 marchewka
1/2 szt seler korzeniowy
1 jabłko
sok z cytryny
cukier
Sól morska
pieprz biały
śmietana 30 %
Kapustę pekińską myjemy osuszamy i kroimy w drobne kawałki. Marchewkę i seler obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy do kapusty. Jabłko ścieramy na tarce duże oczka wraz z skórką. Składniki mieszamy z sobą solimy do smaku dodajemy sok z połowy cytryny , odrobinę cukru dla przełamania smaku ,doprawiamy pieprzem. Mieszamy dobrze i dodajemy śmietanę 30 procent - mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
Tilapia z mikrofali z powidłami z zielonych pomidorów - szybko i smacznie
Dziś obiad lekki i bardzo szybki w zrobieniu. Testowałam pojemnik do gotowania w mikrofalówce z sklepu internetowego http://www.redcoon.pl/
Tak jak pisałam pojemniki bardzo przypadły mi do gustu, solidnie wykonane lekkie i wspaniale sprawdzają się w kuchni.
Dziś w 5 min zrobiłam w nich obiad - co więcej potrzeba :)
Tilapia z kalafiorem i powidłami z zielonych pomidorów
składniki
2 szt tilapia filet
curry
gałka muszkatołowa mielona
Sól morska
kalafior
powidła z zielonych pomidorów
Pieprz kolorowy
sok z cytryny
olej ok 1 łyżka
Tilapie rozmrażamy osuszamy . Kroimy na pół w wzdłuż ,aby powstały 2 długie kawałki. Solimy je kropimy oliwą , doprawiamy curry , gałka muszkatołową -rozsmarowujemy i odstawiamy na ok 10 min. Następnie każdy kawałek spinamy wykałaczką. Kalafior myjemy i kroimy w różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z połowy cytryny i odrobina soli. Na gotująca się wodę wrzucamy kalafior na 2 min. Wyciągamy przelewamy wodą. W naczyniu układamy kawałki ryby i kalafior wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Następnie serwujemy na talerzu z łyżka powideł z zielonych pomidorów.
Tak jak pisałam pojemniki bardzo przypadły mi do gustu, solidnie wykonane lekkie i wspaniale sprawdzają się w kuchni.
Dziś w 5 min zrobiłam w nich obiad - co więcej potrzeba :)
Tilapia z kalafiorem i powidłami z zielonych pomidorów
składniki
2 szt tilapia filet
curry
gałka muszkatołowa mielona
Sól morska
kalafior
powidła z zielonych pomidorów
Pieprz kolorowy
sok z cytryny
olej ok 1 łyżka
Tilapie rozmrażamy osuszamy . Kroimy na pół w wzdłuż ,aby powstały 2 długie kawałki. Solimy je kropimy oliwą , doprawiamy curry , gałka muszkatołową -rozsmarowujemy i odstawiamy na ok 10 min. Następnie każdy kawałek spinamy wykałaczką. Kalafior myjemy i kroimy w różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z połowy cytryny i odrobina soli. Na gotująca się wodę wrzucamy kalafior na 2 min. Wyciągamy przelewamy wodą. W naczyniu układamy kawałki ryby i kalafior wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Następnie serwujemy na talerzu z łyżka powideł z zielonych pomidorów.
Pojemniki możemy kupić tu http://www.redcoon.pl/B475513-SISTEMA-Microwave_Termosy-i-pojemniki
piątek, 22 listopada 2013
Kurczak z warzywami w śmietanowym sosie
Bardzo dobry gulasz delikatny śmietanowy z dużą porcją warzyw i białego mięska z kurczaka.
Kurczak z warzywami w śmietanowym sosie
składniki
4 szt udka kurczaka
2 marchewki
1/2 szt selera
2 pietruszki
1 szklanka groszku zielonego
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka masła
Sól morska
pieprz biały
2 szklanki bulion drobiowy
2 szt liść laurowy
2 szt ziele angielskie całe
1 łyżka masła technicznego
1/2 szklanki białe wino
Udka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Marchewkę , seler, pietruszkę obieramy i kroimy w julienne . W garneczku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa , mieszamy po chwili dodajemy zielony groszek mrożony. Jeszcze chwilę smażymy , solimy do smaku. Podlewamy winem i je redukujemy. Ugotowane udka obieramy , mięsko kroimy w kawałki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy masło techniczne i zalewamy śmietaną. Zagotowujemy.
Kurczak z warzywami w śmietanowym sosie
składniki
4 szt udka kurczaka
2 marchewki
1/2 szt selera
2 pietruszki
1 szklanka groszku zielonego
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka masła
Sól morska
pieprz biały
2 szklanki bulion drobiowy
2 szt liść laurowy
2 szt ziele angielskie całe
1 łyżka masła technicznego
1/2 szklanki białe wino
Udka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Marchewkę , seler, pietruszkę obieramy i kroimy w julienne . W garneczku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa , mieszamy po chwili dodajemy zielony groszek mrożony. Jeszcze chwilę smażymy , solimy do smaku. Podlewamy winem i je redukujemy. Ugotowane udka obieramy , mięsko kroimy w kawałki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy masło techniczne i zalewamy śmietaną. Zagotowujemy.
Grillowana polędwiczka z gruszką i sosem porzeczkowym
Przystawka lekka i smaczna . Podstawą jest dobrze nagrzany grill :)
Grillowana polędwiczka z gruszką i sosem porzeczkowym
składniki
1 szt gruszka
1 szt polędwica wieprzowa
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szklanka czerwonej porzeczki
wino czerwone półwytrawne
miód
masło
sól
Gruszkę dobrze myjemy i kroimy w plasterki wzdłuż. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki. Grill lub patelnie grillowa dobrze rozgrzewamy i grillujemy plasterki gruszki i mięsa. Na koniec solimy i doprawiamy kolorowym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła dajemy porzeczki czerwone, dodajemy miód - mieszamy. Podlewamy winem. Redukujemy wino na dużym ogniu. Podlewamy odrobina wody i dusimy chwilę. Na koniec dodajemy odrobinę ok 2 łyżeczki zimnego twardego masła aby zagęścił nasz sos.
Grillowana polędwiczka z gruszką i sosem porzeczkowym
składniki
1 szt gruszka
1 szt polędwica wieprzowa
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szklanka czerwonej porzeczki
wino czerwone półwytrawne
miód
masło
sól
Gruszkę dobrze myjemy i kroimy w plasterki wzdłuż. Polędwicę kroimy w cienkie plasterki. Grill lub patelnie grillowa dobrze rozgrzewamy i grillujemy plasterki gruszki i mięsa. Na koniec solimy i doprawiamy kolorowym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła dajemy porzeczki czerwone, dodajemy miód - mieszamy. Podlewamy winem. Redukujemy wino na dużym ogniu. Podlewamy odrobina wody i dusimy chwilę. Na koniec dodajemy odrobinę ok 2 łyżeczki zimnego twardego masła aby zagęścił nasz sos.
sobota, 16 listopada 2013
Przystawka z grillowanego bakłażana i marchewki
Lekka przystawka serwujemy ja przed obiadem lub na kolację .
Przystawka z grillowanego bakłażana i marchewki
składniki
1 garść roszponki
2 szt marchewki
sok pomarańczowy
Sól morska
4 łyżki kukurydzy
1 bakłażan
pieprz kolorowy ziarnisty
ser kozi
Roszponkę myjemy osuszamy i dajemy po kilka sztuk na talerz. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie płuczemy go i grillujemy na patelni dodajemy na talerz. Marchewki obieramy gotujemy. Kroimy w słupki i podsmażamy na masełku dodając trochę soku pomarańczowego , solimy do smaku. Marchewki układamy na bakłażanie. Dodajemy pokruszony ser kozi. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem kolorowym grubo mielonym .
Przystawka z grillowanego bakłażana i marchewki
składniki
1 garść roszponki
2 szt marchewki
sok pomarańczowy
Sól morska
4 łyżki kukurydzy
1 bakłażan
pieprz kolorowy ziarnisty
ser kozi
Roszponkę myjemy osuszamy i dajemy po kilka sztuk na talerz. Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w plasterki. Solimy i odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie płuczemy go i grillujemy na patelni dodajemy na talerz. Marchewki obieramy gotujemy. Kroimy w słupki i podsmażamy na masełku dodając trochę soku pomarańczowego , solimy do smaku. Marchewki układamy na bakłażanie. Dodajemy pokruszony ser kozi. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem kolorowym grubo mielonym .
piątek, 15 listopada 2013
Tort na moje urodziny z wkładką pomarańczową
Cóż sobie tez można upiec torcik , a co :) miał być placek ale tort to tort i powstał . Wzorowałam się na przepisie który dostałam od mojej szefowej . Agnieszko wyszedł pyszny :)
Torcik pomarańczowo- ananasowy
składniki
Biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
placek pomarańczowy
2 szt pomarańcze
5 szt białka
6 łyżek cukru
5 żółtek
3/4 szklanki mielonych migdałów
3/4 szklanki pokruszone biszkopty
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa
1 kostka masła
1 ananasy w puszce
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
masa czekoladowa
1 szt mascarpone
1/2 litra śmietana czekoladowa
spirytus lub wódka
Pieczemy biszkopt cytrynowy. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka mieszamy łyżką , następnie dodajemy przesianą mąkę , proszek i kisiel. Mieszamy na koniec dodajemy olej i mieszamy lekko. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 25 min. Wyciągamy studzimy i przekrawamy. Pomarańcze 2 szt gotujemy w wodzie dwa razy po 20 min , po gotowaniu wymieniamy wodę i gotujemy w świeżej. Studzimy i mielimy je w maszynce do mielenia.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka , mielone migdały i pokruszone drobno biszkopty. Dodajemy łyżkę mąki -lekko mieszamy.Następnie dodajemy proszek do pieczenia i na koniec zmielone pomarańcze. Mieszamy i wlewamy placek do tortownicy . Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Robimy masę ananasową. Z ananasów odlewamy sok i dolewamy do niego wodę aby było 1,5 szklanki. Na tym gotujemy budyń z żółtkami. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem dodajemy spirytus i pokrojone ananasy. Placki przekładamy masą. Na koniec ubijamy śmietanę czekoladową 30 procent z cukrem pudrem do smaku , dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy krem na tort .
biszkopt cytrynowy
budyń na soku z ananasa
zmielone pomarańcze
Torcik pomarańczowo- ananasowy
składniki
Biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 kisiel cytrynowy
3 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
placek pomarańczowy
2 szt pomarańcze
5 szt białka
6 łyżek cukru
5 żółtek
3/4 szklanki mielonych migdałów
3/4 szklanki pokruszone biszkopty
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa ananasowa
1 kostka masła
1 ananasy w puszce
1 budyń waniliowy
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
masa czekoladowa
1 szt mascarpone
1/2 litra śmietana czekoladowa
spirytus lub wódka
Pieczemy biszkopt cytrynowy. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka mieszamy łyżką , następnie dodajemy przesianą mąkę , proszek i kisiel. Mieszamy na koniec dodajemy olej i mieszamy lekko. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 25 min. Wyciągamy studzimy i przekrawamy. Pomarańcze 2 szt gotujemy w wodzie dwa razy po 20 min , po gotowaniu wymieniamy wodę i gotujemy w świeżej. Studzimy i mielimy je w maszynce do mielenia.
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka , mielone migdały i pokruszone drobno biszkopty. Dodajemy łyżkę mąki -lekko mieszamy.Następnie dodajemy proszek do pieczenia i na koniec zmielone pomarańcze. Mieszamy i wlewamy placek do tortownicy . Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Robimy masę ananasową. Z ananasów odlewamy sok i dolewamy do niego wodę aby było 1,5 szklanki. Na tym gotujemy budyń z żółtkami. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem dodajemy spirytus i pokrojone ananasy. Placki przekładamy masą. Na koniec ubijamy śmietanę czekoladową 30 procent z cukrem pudrem do smaku , dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy krem na tort .
biszkopt cytrynowy
budyń na soku z ananasa
zmielone pomarańcze
Warzywa z makaronem gotowane na parze w mikrofalówce
Dziś test pojemników do gotowania w mikrofalówce, już pisałam o tym ,że to super sprawa dla zapracowanych lub opcja podgrzewania posiłków przez nasze latorośle.
http://www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/11/gotujemy-w-mikrofali-test-pojemnikow-z.html
Dziś gotowałam na parze w jednym z pojemników z sklepu internetowego http://www.redcoon.pl/
Warzywa z makaronem gotowane na parze w mikrofalówce
składniki
- marchewka mrożona
- brukselka
-kalfior
-parmezan tarty
-sól morska
-makaron muszelki
-fasolka szparagowa
-pieprz kolorowy
Do pojemnika wlewamy wodę kładziemy sitko z pojemnika i wkładamy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pokrojoną fasolkę , kawałki kalafiora i brukselkę. Zamykamy pojemnik odsuwamy górny przycisk aby para mogła się ulatniać i wkładamy do kuchenki . Czas gotowania zależny od mocy kuchenki . Po 15 min dodałam ugotowany wcześniej makaron i jeszcze włożyłam na chwilę do mikrofalówki. Warzywa soliłam do smaku , doprawiłam pieprzem i posypałam tartym parmezanem.
http://www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/11/gotujemy-w-mikrofali-test-pojemnikow-z.html
Dziś gotowałam na parze w jednym z pojemników z sklepu internetowego http://www.redcoon.pl/
Warzywa z makaronem gotowane na parze w mikrofalówce
składniki
- marchewka mrożona
- brukselka
-kalfior
-parmezan tarty
-sól morska
-makaron muszelki
-fasolka szparagowa
-pieprz kolorowy
Do pojemnika wlewamy wodę kładziemy sitko z pojemnika i wkładamy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pokrojoną fasolkę , kawałki kalafiora i brukselkę. Zamykamy pojemnik odsuwamy górny przycisk aby para mogła się ulatniać i wkładamy do kuchenki . Czas gotowania zależny od mocy kuchenki . Po 15 min dodałam ugotowany wcześniej makaron i jeszcze włożyłam na chwilę do mikrofalówki. Warzywa soliłam do smaku , doprawiłam pieprzem i posypałam tartym parmezanem.
Pojemniki możemy kupić tu http://www.redcoon.pl/B475513-SISTEMA-Microwave_Termosy-i-pojemniki
Sałatka z roszponki sera koziego i mango
Pyszna lekka sałatka z mango ananasem i serem kozim - do tego złote krople oleju lnianego - mistrzostwo
Do sałatki użyłam olej lniany z sklepu internetowego www.zdrowy-olej.pl
Sałatka z roszponki sera koziego i mango
składniki
1 garść roszponki
4 kółka ananasa z puszki
1 mango
10 dag sera koziego
sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
olej lniany
Roszponkę myjemy i osuszamy dajemy do miski. Ananasa wyciągamy z puszki odcedzamy z syropu i kroimy w kawałki. Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kawałki. Wszystko lekko mieszamy. Dodajemy pokrojony w kawałki ser kozi. Solimy do smaku , doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym. Na koniec sałatkę polewamy olejem lnianym.
Do sałatki użyłam olej lniany z sklepu internetowego www.zdrowy-olej.pl
Sałatka z roszponki sera koziego i mango
składniki
1 garść roszponki
4 kółka ananasa z puszki
1 mango
10 dag sera koziego
sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
olej lniany
Roszponkę myjemy i osuszamy dajemy do miski. Ananasa wyciągamy z puszki odcedzamy z syropu i kroimy w kawałki. Mango obieramy usuwamy pestkę i kroimy w kawałki. Wszystko lekko mieszamy. Dodajemy pokrojony w kawałki ser kozi. Solimy do smaku , doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym. Na koniec sałatkę polewamy olejem lnianym.
czwartek, 14 listopada 2013
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Moja urodzinowa powstała szybciutko - smakowała i o to chodziło :)
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
składniki
1 opakowanie makaronu literki
1 puszka tuńczyka w oleju
4 jajka
1 puszka kukurydza
4 szt konserwowe ogórki
1 cebula
pieprz czarny mielony
Sól morska
1 łyżka majonezu
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron studzimy. Cebulę obieramy i siekamy. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydze odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Następnie siekamy. Tuńczyka wyciągamy z konserwy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu - mieszamy i chłodzimy.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
składniki
1 opakowanie makaronu literki
1 puszka tuńczyka w oleju
4 jajka
1 puszka kukurydza
4 szt konserwowe ogórki
1 cebula
pieprz czarny mielony
Sól morska
1 łyżka majonezu
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron studzimy. Cebulę obieramy i siekamy. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydze odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy. Następnie siekamy. Tuńczyka wyciągamy z konserwy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Na koniec dodajemy łyżkę majonezu - mieszamy i chłodzimy.
Jesienna zupa jarzynowa z nuta curry
Smaczna jesienna zupka z warzywami i nuta curry.
Jesienna zupa jarzynowa z nuta curry
składniki
3 ziemniaki
1 udko
1 marchewka
1 garść fasolki szparagowej
3 kawałki kalafiora
sól morska
pieprz biały
sos sojowy
curry
śmietana 30 %
1 łyżka masło
1 szt liść laurowy
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , marchewkę także obieramy i kroimy w kostkę . Kalafior kroimy w różyczki. Fasolkę na małe kawałki. W garnku z ok 1 litrem wody gotujemy udko od kury z dodatkiem liścia laurowego i soli morskiej. Na patelni rozpuszczamy masło o podsmażamy pokrojone ziemniaki dodajemy curry do smaku i resztę warzyw - smażymy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do garnka z rosołem powstałym z gotowania udka. Mięso obieramy od kości i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. doprawiamy sosem sojowym . Na koniec wlewamy ok 1/2 szklanki śmietany 30 procent.
Jesienna zupa jarzynowa z nuta curry
składniki
3 ziemniaki
1 udko
1 marchewka
1 garść fasolki szparagowej
3 kawałki kalafiora
sól morska
pieprz biały
sos sojowy
curry
śmietana 30 %
1 łyżka masło
1 szt liść laurowy
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , marchewkę także obieramy i kroimy w kostkę . Kalafior kroimy w różyczki. Fasolkę na małe kawałki. W garnku z ok 1 litrem wody gotujemy udko od kury z dodatkiem liścia laurowego i soli morskiej. Na patelni rozpuszczamy masło o podsmażamy pokrojone ziemniaki dodajemy curry do smaku i resztę warzyw - smażymy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do garnka z rosołem powstałym z gotowania udka. Mięso obieramy od kości i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. doprawiamy sosem sojowym . Na koniec wlewamy ok 1/2 szklanki śmietany 30 procent.
środa, 13 listopada 2013
Przystawka z mozzarelli mango i pomidora
Lekka smaczna kolorowa przystawka ala sałatka z suszonymi kwiatami .
Przystawka z mozzarelli mango i pomidora
składniki
1 szt mango
2 pomidory
1 szt ser mozzarella
suszone kwiaty
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
olej lniany
Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w plastry. Mango obieramy usuwamy pestkę i próbujemy także pokroić w plasterki. Ser kroimy w plasterki. Układamy plasterki na przemian. Solimy do smaku. dodajemy pieprz kolorowy świeżo mielony i posypujemy pokruszonymi kwiatami jadalnymi. Całość polewamy olejem lnianym.
Przystawka z mozzarelli mango i pomidora
składniki
1 szt mango
2 pomidory
1 szt ser mozzarella
suszone kwiaty
pieprz kolorowy ziarnisty
Sól morska
olej lniany
Pomidora myjemy osuszamy i kroimy w plastry. Mango obieramy usuwamy pestkę i próbujemy także pokroić w plasterki. Ser kroimy w plasterki. Układamy plasterki na przemian. Solimy do smaku. dodajemy pieprz kolorowy świeżo mielony i posypujemy pokruszonymi kwiatami jadalnymi. Całość polewamy olejem lnianym.
Truskawkowo gruszkowa pianka Gabrielki
Mama w pracy gotuje swoje - córa w domu opanowała Moją Kuchnię Malutką :)
Zaszalała i zrobiła super pyszny deser - szacunek i polecam jest pyszna:)
Truskawkowo gruszkowa pianka Gabrielki
składniki
1 opakowanie Biszkopty okrągłe
ok 1 litr gruszki z kompotu
2 szt galaretka gruszkowa
2 szt śmietana 30 %
2 szt galaretka truskawkowa
Śmietanę 30 procent mocna schłodzona ubijamy. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Dobrze mieszamy i chłodzimy lekko tężąca wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę ubijamy. Gruszki wyciągamy z kompotu i miksujemy. Dwie galaretki o smaku gruszkowym rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu - mieszamy chłodzimy i wlewamy do musu gruszkowego- mieszamy. W formie u nas keksówka układamy okrągłe biszkopty zalewamy musem gruszkowym. Kiedy będzie twardy wlewamy na niego piankę śmietanową i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy z formy i kroimy.
Zaszalała i zrobiła super pyszny deser - szacunek i polecam jest pyszna:)
Truskawkowo gruszkowa pianka Gabrielki
składniki
1 opakowanie Biszkopty okrągłe
ok 1 litr gruszki z kompotu
2 szt galaretka gruszkowa
2 szt śmietana 30 %
2 szt galaretka truskawkowa
Śmietanę 30 procent mocna schłodzona ubijamy. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Dobrze mieszamy i chłodzimy lekko tężąca wlewamy do śmietany i jeszcze chwilę ubijamy. Gruszki wyciągamy z kompotu i miksujemy. Dwie galaretki o smaku gruszkowym rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu - mieszamy chłodzimy i wlewamy do musu gruszkowego- mieszamy. W formie u nas keksówka układamy okrągłe biszkopty zalewamy musem gruszkowym. Kiedy będzie twardy wlewamy na niego piankę śmietanową i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy z formy i kroimy.
autorka
Sałatka z selera naciowego i sera Capreggio
Pyszna lekka zdrowa sałatka powstała w mojej głowie po włożeniu selera naciowego do koszyka w sklepie , potem już minuty i zajadałam pyszną sałatkę.
Sałatka z selera naciowego i sera Capreggio
składniki
3 kawałki selera naciowego
1 szt ser capreggio
2 jajka
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
2 pomidor
olej lniany
Ser kroimy w kosteczkę . Seler naciowy myjemy obieramy jak rabarbar i kroimy w cienkie plasterki. Pomidora myjemy usuwamy z niego skórkę i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo , po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Składniki lekko mieszamy. Solimy solą morską i dodajemy pieprz kolorowy grubo mielony. Dodajemy olej lniany - mieszamy i chłodzimy.
Sałatka z selera naciowego i sera Capreggio
składniki
3 kawałki selera naciowego
1 szt ser capreggio
2 jajka
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
2 pomidor
olej lniany
Ser kroimy w kosteczkę . Seler naciowy myjemy obieramy jak rabarbar i kroimy w cienkie plasterki. Pomidora myjemy usuwamy z niego skórkę i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo , po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Składniki lekko mieszamy. Solimy solą morską i dodajemy pieprz kolorowy grubo mielony. Dodajemy olej lniany - mieszamy i chłodzimy.
Gotujemy w mikrofali - test pojemników z sklepu REDCOON.pl
W ramach współpracy blogerskiej z sklepem internetowym http://www.redcoon.pl/
Dostałam do testowania zestaw pojemników do gotowania w mikrofalówce.
Żyjemy szybko coraz szybciej , rodzice pracują dzieci same odgrzewają sobie obiad , dlatego pomyślałam ,że taki zestaw to wspaniała i bezpieczna forma odgrzania wcześniej przygotowanych posiłków.
http://www.redcoon.pl/B475513-SISTEMA-Microwave_Termosy-i-pojemniki
W skład zestawu wchodzi 5 pojemników.
W zestawie: 2 x Gorący Kubek, 2 x Średni talerz do mikrofalówki, 1 x Mikrofalówkowy parowar.
Co fajnego w tych pojemnikach ?
Zamrażasz w nich danie i prosto z zamrażalnika wkładasz do mikrofalówki , wystarczy tylko otworzyć otwór do odprowadzania pary.
Szybko i bezpiecznie dla naszych latorośli.
Pojemniki spełniają także swoja funkcję w biurze , kampingu itd . Zajmują mało miejsca nie są tuczące , szybko się myją .
W zestawie jest pojemnik do gotowania na parze , teraz zdrowe dietetyczne potrawy można zrobić jeszcze szybciej - robią się same :)
Pojemniki są zapakowane w jeden pakiecik- pudełko - wspaniale nadają się także na prezent urodzinowy na Mikołaja czy pod zbliżająca się choinkę .
Dziś pierwsze gotowanie , relacja już jutro :)
niedziela, 10 listopada 2013
Gryczany garnek z kiełbasą
Szybki smaczny garnek pełen kaszy gryczanej , bakłażana , pieczarek i kiełbasy swojskiej .
Gryczany garnek z kiełbasą
składniki
1 woreczek kasza gryczana
15 dag kiełbasy swojskiej
5 szt pieczarek
1/2 szt bakłażana
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka masła
Bakłażana solimy i kroimy w kawałki następnie odstawiamy na ok 15 min. Po tym czasie myjemy go osuszamy i podsmażamy na masełku , dodajemy do niego pokrojone pieczarki i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z warzywami i kiełbasą. Mieszamy. Doprawiamy do smaku , solą i pieprzem. Podajemy na ciepło ;
Gryczany garnek z kiełbasą
składniki
1 woreczek kasza gryczana
15 dag kiełbasy swojskiej
5 szt pieczarek
1/2 szt bakłażana
Sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
1 łyżka masła
Bakłażana solimy i kroimy w kawałki następnie odstawiamy na ok 15 min. Po tym czasie myjemy go osuszamy i podsmażamy na masełku , dodajemy do niego pokrojone pieczarki i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z warzywami i kiełbasą. Mieszamy. Doprawiamy do smaku , solą i pieprzem. Podajemy na ciepło ;