niedziela, 24 listopada 2013

Risotto z dynią i porem

W niedzielę kiedy mam więcej czasu a dokładnie w ogóle czas na obiad lubię zrobić risotto.
Dziś znalazłam w zamrażarce woreczek pokrojonej dyni , decyzja natychmiastowa , już wiedziałam co nią zrobić . Wizyta w sklepie - skończyło się białe wino i jestem gotowa.

Choć dziś wpuszczać mnie do kuchni to niebezpieczeństwo - od rana jestem na innej planecie , wszystko wylatuje mi z rąk , wszystko psuje ,łamię  robię coś  myśląc o nie wiadomo czym , jestem rozkojarzona i wszystko na raz . Mam nadzieję ,że lampka wina przy gotowaniu pomorze :)

Risotto z dynią i porem

składniki
    1 szklanka ryżu do risotta KUPIEC
    1 cebula
    1 szklanka dyni pokrojonej w kostkę
    1 szt por (biała część)
    1/2 szklanki białego wina
    1 szklanka bulion
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 łyżka masła
    grana padano

Do dania użyłam dyni pokrojonej w kostkę. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła dodałam pokrojoną drobno cebulkę , kostki dyni i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Podsmażyłam wszystko na dużym ogniu ok 4 min. Dodałam szklankę ryżu - pomieszałam i chwilę smażyłam. Następnie zalałam wszystko winem i chwilę mieszałam nie pomniejszając płomienia. Kiedy wino zredukowało się dolałam troszkę bulionu i nakryłam patelnie . Po ok 4 min pomieszałam i znów nakryłam. Czynność powtarzałam aż ryż był miękki. Na koniec dodałam starty grana padano i doprawiłam całość pieprzem i solą .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz