poniedziałek, 10 lutego 2014

Golonkowa galaretka z marchewką

Coś w rodzaju salcesonu zrobiony z golonkę wieprzowych z odrobina marchewki. Można zrobić go w plastikowej butelce po rozcięciu można go wtedy super pokroić w plasterki.

Golonkowa galaretka z marchewką

składniki
    2 kg golonki wieprzowej
    4 marchewki
    ziele angielskie całe
    pieprz kulki
    Sól morska
    ocet winny Kamis
    2 opakowania żelatyny
    sos sojowy

Golonki wieprzowe myjemy i wstawiamy do garnka z wodą . Gotujemy z dodatkiem kulek pieprzu i listkami ziela angielskiego. Po około 1,5 godziny dodajemy obrane marchewki . Gotujemy dalej ,dodajemy sól do smaku.
Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Marchewki tez wyciągamy i ścieramy na tarce duże oczka. Zimne mięso obieramy od kości i dość drobno siekamy. Rosół z gotowania mięsa przelewamy przez sitko. Do czystego już rosołu dodajemy posiekane mięso i marchewkę. Rozrabiamy żelatynę według przepisu i dodajemy do zagotowanego rosołu z mięsem. Doprawiamy sosem sojowym. Lekko przestygnięte wlewamy do plastikowych kubeczków lub do plastykowych butelek. Które zakręcamy i odstawimy do wystygnięcia. Kiedy zrobi się galareta rozcinamy butelkę i mamy fajny galat do krojenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz