niedziela, 9 lutego 2014

Pierożki w kształcie sakiewek z farszem mięsnym

Dziś pierożki ale troszkę inne w postaci sakiewek. W środku mamy pyszny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy jęczmiennej. do tego rozpuszczone masełko z posiekaną cebulką .


Pierożki w kształcie sakiewek z farszem mięsnym


składniki
    1/2 kg mąki
    1 łyżka masła
    Sól morska
    1 szklanka wody
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
    3 ząbki czosnek
    majeranek
    pieprz kolorowy ziarnisty
    żółtko jaja

Robimy ciasto na pierogi. Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku. Wodę zagotowujemy do szklanki wody dajemy łyżkę masła i mieszamy aby się rozpuściło. Pomału wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę . Rozwałkowujemy je podsypując mąką. Wycinamy kółka. Do mięsa mielonego dodajemy żółtko. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy zimną kasze . Wyrabiamy ciasto. Dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy masę mięsną. Na kółka ciasta nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Zaklejamy jak pieroga i łączymy boki tworząc saszetkę. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z rozpuszczonym masełkiem z podsmażoną cebulką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz