Sklepy bombardują nas nowalijkami i jak tu ich nie kupić . Dziś z sklepowej pułki uśmiechały się do mnie rzodkiewki. Były śliczne więc powędrowały do koszyka. Zrobiłam z nich pastę kanapkowa z dodatkiem jajek i serka.
Pasta kanapkowa na przywitanie wiosny .
składniki
jajka ok 7 szt'
serek naturalny 1/2 szklanki
twaróg 200g
sól morska
pieprz biały
śmietana 30 % ok 3 łyżki
rzodkiewka 1 pęczek
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Po ugotowaniu studzimy je i obieramy. Następnie bardzo drobno siekamy. Twaróg miksujemy z serkiem i śmietana . dodajemy posiekane jajka i mieszamy ale już łyżką . Rzodkiewkę myjemy odcinamy końce i ścieramy na tarce. dodajemy do pasty. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Chłodzimy w lodówce ok 2 godziny.
Suplementy
▼
sobota, 29 marca 2014
Sałatka z ryżu dużą ilością warzyw i serem kozim
Z nastaniem wiosny moja kuchnia zmienia się jak co roku. Sezon na sałatki rusza. mieszamy i łączymy różne składniki ma być zdrowo i kolorowo.
Sałatka z ryżu dużą ilością warzyw i serem kozim
składniki
ryz kolorowy 1 woreczek
pieczarki marynowane 1/2 słoika
ser kozi biały ok 7 dag
rzodkiewki 1/2 pęczka
korniszony 4 szt
natka pietruszki 1 pęczek
sól morska
pieprz
olej rzepakowy
Ryż kolorowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki odcedzamy i kroimy na cztery części. Natkę pietruszki myjemy osuszamy i siekamy. Korniszony kroimy drobno. Rzodkiewki myjemy odcinamy końce i kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą dodajemy pokruszony ser kozi. Doprawiamy pieprzem i po skosztowaniu doprawiamy solą. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.
Sałatka z ryżu dużą ilością warzyw i serem kozim
składniki
ryz kolorowy 1 woreczek
pieczarki marynowane 1/2 słoika
ser kozi biały ok 7 dag
rzodkiewki 1/2 pęczka
korniszony 4 szt
natka pietruszki 1 pęczek
sól morska
pieprz
olej rzepakowy
Ryż kolorowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Pieczarki odcedzamy i kroimy na cztery części. Natkę pietruszki myjemy osuszamy i siekamy. Korniszony kroimy drobno. Rzodkiewki myjemy odcinamy końce i kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą dodajemy pokruszony ser kozi. Doprawiamy pieprzem i po skosztowaniu doprawiamy solą. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.
środa, 26 marca 2014
Spaghetti z bakłażanem i wędzonym łososiem
Moje ulubione danie - długi makaron , kawałki wędzonego łososia i bakłażan prosto z grilla.
Spaghetti z bakłażanem i wędzonym łososiem
składniki
1/2 opakowania makaron spaghetti Malma
1 kawałek łosoś wędzony
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwa
koperek
sól morska
Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie myjemy go osuszamy i grillujemy. Następnie kroimy w paseczki lub kostkę . Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy i dajemy na patelnie z podsmażonym na oliwie czosneczkiem. Dodajemy pokrojonego bakłażana i kawałki łososia .Lekko mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykończamy kawałkami świeżego koperku.
Spaghetti z bakłażanem i wędzonym łososiem
składniki
1/2 opakowania makaron spaghetti Malma
1 kawałek łosoś wędzony
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwa
koperek
sól morska
Bakłażana kroimy w plasterki solimy i odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie myjemy go osuszamy i grillujemy. Następnie kroimy w paseczki lub kostkę . Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Makaron odcedzamy i dajemy na patelnie z podsmażonym na oliwie czosneczkiem. Dodajemy pokrojonego bakłażana i kawałki łososia .Lekko mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykończamy kawałkami świeżego koperku.
wtorek, 25 marca 2014
Sałatka z buraczków
Taki experyment - sałatka z buraczków z dodatkiem sera mozzarella . Wyszła smaczna więc mogę polecić - wielbiciela buraków.
Sałatka z buraczków
składniki
4 szt buraki czerwone
sól morska
ser mozzarella
tymianek
pieprz
majonez 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
Buraki dobrze myjemy i gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i zimne kroimy w kosteczkę. Ser mozzarella kroimy w kostkę dość dużą . Łączymy buraki z serem. Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku. Dodajemy odrobinę tymianku .Mieszamy z majonezem i śmietana . Sałatkę chłodzimy i podajemy.
Sałatka z buraczków
składniki
4 szt buraki czerwone
sól morska
ser mozzarella
tymianek
pieprz
majonez 1 łyżka
śmietana 1 łyżka
Buraki dobrze myjemy i gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu obieramy i zimne kroimy w kosteczkę. Ser mozzarella kroimy w kostkę dość dużą . Łączymy buraki z serem. Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku. Dodajemy odrobinę tymianku .Mieszamy z majonezem i śmietana . Sałatkę chłodzimy i podajemy.
Razowy makron z bakłażanem i cukinią
Kolorowe szybkie danie na przywitanie wiosny. Dużo warzyw i makaron razowy - Na zdrowie.
Razowy makron z bakłażanem i cukinią
składniki
1 paczka makaronu razowego
1 cebula
1 bakłażan
1 cukinia młoda
pomidory bez skórki 1 puszka
cukier 1 łyżeczka
papryka słodka
papryka ostra
sól morska
masło klarowane
ser żółty dojrzewający
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Bakłażana i cukinie myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory w puszcze miksujemy. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulę następnie dodajemy cukinię i bakłażana. Mieszamy dodajemy pokrojona paprykę. Dusimy. Następnie zalewamy sosem pomidorowym. doprawiamy solą ,pieprzem ,papryką słodka i ostra do smaku. Podajemy posypane startym serem.
Razowy makron z bakłażanem i cukinią
składniki
1 paczka makaronu razowego
1 cebula
1 bakłażan
1 cukinia młoda
pomidory bez skórki 1 puszka
cukier 1 łyżeczka
papryka słodka
papryka ostra
sól morska
masło klarowane
ser żółty dojrzewający
Makron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Bakłażana i cukinie myjemy osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory w puszcze miksujemy. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy cebulę następnie dodajemy cukinię i bakłażana. Mieszamy dodajemy pokrojona paprykę. Dusimy. Następnie zalewamy sosem pomidorowym. doprawiamy solą ,pieprzem ,papryką słodka i ostra do smaku. Podajemy posypane startym serem.
poniedziałek, 24 marca 2014
Smaczna sałatka z pora i rzodkiewki
Polecam sałatkę z dużą dozą pora, do tego pachnąca rzodkiewka i zielony ogóreczek - pysznie i wiosennie
Smaczna sałatka z pora i rzodkiewki
składniki
por biała część 2 szt
rzodkiewki 5 kulek
jajko 4 szt
korniszony 3 szt
ogórek zielony 1 szt
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól morska
pieprz do smaku
Białą część pora myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie półplasterki. Solimy i dusimy ręką aby kółka rozdzieliły się . Rzodkiewki myjemy odcinamy końce i kroimy w drobną kosteczkę. Korniszony kroimy drobno także w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo , zimne siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z sobą. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez i jogurt- łączymy wszystko razem. Sałatkę chłodzimy , podajemy z pieczywem.
Smaczna sałatka z pora i rzodkiewki
składniki
por biała część 2 szt
rzodkiewki 5 kulek
jajko 4 szt
korniszony 3 szt
ogórek zielony 1 szt
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól morska
pieprz do smaku
Białą część pora myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie półplasterki. Solimy i dusimy ręką aby kółka rozdzieliły się . Rzodkiewki myjemy odcinamy końce i kroimy w drobną kosteczkę. Korniszony kroimy drobno także w kosteczkę. Ogórka zielonego myjemy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo , zimne siekamy drobno. Wszystkie składniki mieszamy z sobą. Solimy do smaku i doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez i jogurt- łączymy wszystko razem. Sałatkę chłodzimy , podajemy z pieczywem.
Kolorowy ryż z warzywami i krewetkami
Ryż w trzech kolorkach firmy PODRAVKA do tego dużo warzyw i małe krewetki. Doprawione odrobina tymianku , pyszne zdrowe i aromatyczne danie.
Kolorowy ryż z warzywami i krewetkami
składniki
ryż trzy kolory 1 woreczek
bakłażan 1/2 szt
krewetki 1 szklanka
masła klarowane 2 łyżki
bulion warzywny 1 szklanka
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
tymianek
sól morska
pieprz
oliwki zielone 1/2 szklanki
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Krewetki przelewamy wodą zostawiamy na sitku. Cebulę obieramy z łupiny. Bakłażana myjemy , kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulkę - smażymy na złoto. Wsypujemy ryż kolorowy i podsmażamy , kiedy ryż zrobi się błyszczący zalewamy bulionem i dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w kosteczkę bakłażana dodajemy pokrojonego pomidora , dodajemy tymianek i solimy. Mieszamy i dodajemy do ryżu. Jeszcze raz mieszamy i wszystko razem dusimy. Kiedy ryż jest gotowy dodajemy oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kolorowy ryż z warzywami i krewetkami
składniki
ryż trzy kolory 1 woreczek
bakłażan 1/2 szt
krewetki 1 szklanka
masła klarowane 2 łyżki
bulion warzywny 1 szklanka
pomidor 1 szt
cebula 1 szt
tymianek
sól morska
pieprz
oliwki zielone 1/2 szklanki
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Krewetki przelewamy wodą zostawiamy na sitku. Cebulę obieramy z łupiny. Bakłażana myjemy , kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulkę - smażymy na złoto. Wsypujemy ryż kolorowy i podsmażamy , kiedy ryż zrobi się błyszczący zalewamy bulionem i dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w kosteczkę bakłażana dodajemy pokrojonego pomidora , dodajemy tymianek i solimy. Mieszamy i dodajemy do ryżu. Jeszcze raz mieszamy i wszystko razem dusimy. Kiedy ryż jest gotowy dodajemy oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Mega paprykowe pulpeciki
Myślałam i wymyśliłam inna odsłonę zwykłych mielonych . Do sosu dodałam paprykę czerwona i paprykę konserwową - wyszedł pyszny sos.
Mega paprykowe pulpeciki
składniki
mięso mielone wieprzowo - wołowe 1/2 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 2 szt
papryka marynowana 4 kawałki
masło 1 łyżka
sól morska
papryka czerwona słodka w proszku
pieprz kolorowy
bułka tarta ok 3 łyżki
jajko 1 szt
Mięso albo mielimy samodzielnie w proporcji pół na pół lub kupujemy już gotowe. Jedną cebulę obieramy z łupiny i siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko wcześniej dobrze umyte i dodajemy bułką tartą. Mieszamy. Doprawiamy jednym ząbkiem wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło podsmażmy klopsiki z obu stron. Paprykę czerwona i konserwowa kroimy w kwadraciki. Cebule siekamy , czosnek kroimy drobno. Na patelnie z podsmażonymi klopsikami dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy chwilę i podlewamy przegotowaną woda . Dusimy ok 5 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką. Dusimy jeszcze ok 10 min aż sos się zredukuje.
Mega paprykowe pulpeciki
składniki
mięso mielone wieprzowo - wołowe 1/2 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 2 szt
papryka marynowana 4 kawałki
masło 1 łyżka
sól morska
papryka czerwona słodka w proszku
pieprz kolorowy
bułka tarta ok 3 łyżki
jajko 1 szt
Mięso albo mielimy samodzielnie w proporcji pół na pół lub kupujemy już gotowe. Jedną cebulę obieramy z łupiny i siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko wcześniej dobrze umyte i dodajemy bułką tartą. Mieszamy. Doprawiamy jednym ząbkiem wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło podsmażmy klopsiki z obu stron. Paprykę czerwona i konserwowa kroimy w kwadraciki. Cebule siekamy , czosnek kroimy drobno. Na patelnie z podsmażonymi klopsikami dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy chwilę i podlewamy przegotowaną woda . Dusimy ok 5 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką. Dusimy jeszcze ok 10 min aż sos się zredukuje.
Konkurs BlODERCHEF w Dwór Kombornia Hotel & SPA - Warsztaty czekolady
To już ostatnie wspomnienia z konkursu Blogerchef - Po konkursie odbyły się warsztaty z robienia czekolady .
Dwór Kombornia słynie z produkcji własnej czekolady Inspirowanej Winem .
Tu moje wcześniejsze wspomnienia z pierwszego i drugiego dnia konkursu http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/03/konkurs-bloderchef-w-dwor-kombornia.html
Dwór oferuje nam 12 wspaniałych smaków czekolada.
Rose -
Porto
Tokaji
Gewurztraminer
Sauvignone Blanc
Chardonnay
Riesling
Muscat
Merlot
Zinfandel
Pinot Noir
Cabernet Sauvignon
Syrah
O unikalnym procesie tworzenia ChocoWine pisze Dwór Kombornia
ChocoWine to czekolady odzwierciedlające kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Proces tworzenia naszej czekolady jest unikalny. Zanim tabliczki zostaną uformowane, nadajemy czekoladzie akcenty aromatów w procesie leżakowania. Niuanse smakowe zawieramy w samej czekoladzie, a smaki przewodnie takie jak owoce, zioła, przyprawy, korzenie, a nawet grzyby czy warzywa umieszczamy na wierzchu czekolady. Nad opracowaniem receptury pod okiem sommeliera czuwał Mistrz Polski Cukierników.
Pierwsza część to pokaz tworzenia czekolady ręczne temperowanie , wlewanie do formy i dodawanie wybranych naturalnych dodatków .
I tak powstały nasze czekolady
Po warsztatach czekała nas pożegnalna kolacja inspirowana tym razem PIWEM .
Najpierw przygotowania do kolacji
Na kolacji czekała nas niespodzianka .
Degustacja Piw wspaniale dobranych do posiłku
Piwa pochodziły z URSA MAIOR browaru rzemieśniczego z woj Podkarpackiego a dokładniej z Uherzec .
Podczas kolacji zaserwowano nam
Do każdej potrawy mieliśmy dobrane piwko na zasadzie podobieństwa lub przeciwieństwa smaku.
Piwa były smaczne i wspaniale wkomponowały się w Nasz wieczór.
próbowaliśmy
Do filetu z kaczki podano nam piwo Ursa Bambina Blues
Schab z dzika popijaliśmy Ursa Renegat
A do deseru
Ursa Blonde Cascade
I koniec wspaniałej przygody . Dziękuję Wszystkim za towarzystwo i super zabawę :)
Dwór Kombornia słynie z produkcji własnej czekolady Inspirowanej Winem .
Tu moje wcześniejsze wspomnienia z pierwszego i drugiego dnia konkursu http://mojakuchniamalutka.blogspot.com/2014/03/konkurs-bloderchef-w-dwor-kombornia.html
Dwór oferuje nam 12 wspaniałych smaków czekolada.
Rose -
Porto
Tokaji
Gewurztraminer
Sauvignone Blanc
Chardonnay
Riesling
Muscat
Merlot
Zinfandel
Pinot Noir
Cabernet Sauvignon
Syrah
O unikalnym procesie tworzenia ChocoWine pisze Dwór Kombornia
ChocoWine to czekolady odzwierciedlające kompozycje zapachowe i smakowe win z rożnych odmian winogron, a zawartość kakao dostosowana jest do mocy wina. Proces tworzenia naszej czekolady jest unikalny. Zanim tabliczki zostaną uformowane, nadajemy czekoladzie akcenty aromatów w procesie leżakowania. Niuanse smakowe zawieramy w samej czekoladzie, a smaki przewodnie takie jak owoce, zioła, przyprawy, korzenie, a nawet grzyby czy warzywa umieszczamy na wierzchu czekolady. Nad opracowaniem receptury pod okiem sommeliera czuwał Mistrz Polski Cukierników.
Pierwsza część to pokaz tworzenia czekolady ręczne temperowanie , wlewanie do formy i dodawanie wybranych naturalnych dodatków .
Po pokazie każdy z nas mógł zrobić sobie swoja czekoladę .
I tak powstały nasze czekolady
Po warsztatach czekała nas pożegnalna kolacja inspirowana tym razem PIWEM .
Najpierw przygotowania do kolacji
Na kolacji czekała nas niespodzianka .
Degustacja Piw wspaniale dobranych do posiłku
Piwa pochodziły z URSA MAIOR browaru rzemieśniczego z woj Podkarpackiego a dokładniej z Uherzec .
Podczas kolacji zaserwowano nam
Do każdej potrawy mieliśmy dobrane piwko na zasadzie podobieństwa lub przeciwieństwa smaku.
Piwa były smaczne i wspaniale wkomponowały się w Nasz wieczór.
próbowaliśmy
Do filetu z kaczki podano nam piwo Ursa Bambina Blues
Schab z dzika popijaliśmy Ursa Renegat
A do deseru
Ursa Blonde Cascade
I koniec wspaniałej przygody . Dziękuję Wszystkim za towarzystwo i super zabawę :)
piątek, 21 marca 2014
Sałatka porowa z jakiem , pomidorem i rzodkiewką
Sezon na sałatki rozpoczęty . Dziś sałatka kolacyjna ale nadaje się tez do obiadku do mięs.
Sałatka porowa z jakiem , pomidorem i rzodkiewką
składniki
3 jajka
2 szt por
pomidor duży
cebula czerwona
3 ogórki konserwowe
1 pęczek rzodkiewki
majonez 4 łyżki
śmietana 2 łyżki
pieprz biały
sól morska
Por myjemy dobrze i przekrawamy wzdłuż. Kroimy w cienkie plasterki - pół koła. Solimy go i odstawiamy. Cebulę czerwona obieramy z łupiny i siekamy. Pomidora dobrze myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Jajka gotujemy na tardo. Zimne obieramy i siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórki kroimy w kostkę, bardzo drobna . Wszystkie składniki łączymy z sobą. Doprawiamy pieprzem . Dodajemy majonez i śmietanę . Mieszamy i chłodzimy.
Sałatka porowa z jakiem , pomidorem i rzodkiewką
składniki
3 jajka
2 szt por
pomidor duży
cebula czerwona
3 ogórki konserwowe
1 pęczek rzodkiewki
majonez 4 łyżki
śmietana 2 łyżki
pieprz biały
sól morska
Por myjemy dobrze i przekrawamy wzdłuż. Kroimy w cienkie plasterki - pół koła. Solimy go i odstawiamy. Cebulę czerwona obieramy z łupiny i siekamy. Pomidora dobrze myjemy osuszamy i kroimy w kostkę . Jajka gotujemy na tardo. Zimne obieramy i siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórki kroimy w kostkę, bardzo drobna . Wszystkie składniki łączymy z sobą. Doprawiamy pieprzem . Dodajemy majonez i śmietanę . Mieszamy i chłodzimy.
czwartek, 20 marca 2014
Wiosenne danie z krewetkami
Słońce za oknem zawsze mnie inspiruje a dziś tego słońca nie brakuje. Dlatego postanowiłam zrobić coś lekkiego kolorowego z moimi małymi przyjaciółmi - krewetkami.
Wiosenne danie z krewetkami
składniki
krewetki 1 szklanka
ryż biały Kupiec 2 szklanki
curry
papryka czerwona 1 szt
czosnek 2 ząbki
pieprz
sól morska
masło klarowane 1 łyżka
cukinia młoda 1/2 szt
cebula 1 szt
białe wino 1/2 szklanki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni podgrzewamy masło , dodajemy posiekany czosnek i posiekaną cebulą. Podsmażamy. Dodajemy krewetki - smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno cukinie i paprykę czerwona . Podlewamy winem. Alkohol odparowujemy. doprawiamy solą ,pieprzem i curry. Dodajemy wcześniej ugotowany ryz . Wszystko razem mieszamy i jeszcze raz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Podajemy na ciepło.
Wiosenne danie z krewetkami
składniki
krewetki 1 szklanka
ryż biały Kupiec 2 szklanki
curry
papryka czerwona 1 szt
czosnek 2 ząbki
pieprz
sól morska
masło klarowane 1 łyżka
cukinia młoda 1/2 szt
cebula 1 szt
białe wino 1/2 szklanki
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Na patelni podgrzewamy masło , dodajemy posiekany czosnek i posiekaną cebulą. Podsmażamy. Dodajemy krewetki - smażymy. Dodajemy pokrojoną drobno cukinie i paprykę czerwona . Podlewamy winem. Alkohol odparowujemy. doprawiamy solą ,pieprzem i curry. Dodajemy wcześniej ugotowany ryz . Wszystko razem mieszamy i jeszcze raz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Podajemy na ciepło.
Ryż na szybko z patelni z dodatkiem mięsa, cukinii i chilli
Szybkie danie , które postoi w lodówce , można je szybko odgrzać i smakuje bosko. Syte danie dla całej rodzinki. Ostrość regulujemy ilością dodanej papryczki chilli.
Ryż na szybko z patelni z dodatkiem mięsa, cukinii i chilli
składniki
ryż biały KUPIEC 2 woreczki
mięso mielone 1/2 kg'
cukinia młoda 1 szt
cebula 1 szt
pieprz
sól morska
masło 1 łyżka
papryczka chilli
papryka czerwona
Cukinie młoda myjemy i osuszamy , cebulę obieramy z łupiny . Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebule podsmażamy na 1 łyżeczce masła . Paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę- podsmażamy z cebulką . Dodajemy mięso mielone i smażymy . Kiedy mięso jest podsmażone dodajemy drobno pokrojoną cukinię - smażymy dalej . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Papryczkę chilli myjemy usuwamy pestki i siekamy drobno. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy , jeszcze raz doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pozostałe masło i mieszamy . Podajemy na ciepło.
Ryż na szybko z patelni z dodatkiem mięsa, cukinii i chilli
składniki
ryż biały KUPIEC 2 woreczki
mięso mielone 1/2 kg'
cukinia młoda 1 szt
cebula 1 szt
pieprz
sól morska
masło 1 łyżka
papryczka chilli
papryka czerwona
Cukinie młoda myjemy i osuszamy , cebulę obieramy z łupiny . Paprykę czerwoną myjemy usuwamy gniazdo nasienne i białe błonki. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebule podsmażamy na 1 łyżeczce masła . Paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę- podsmażamy z cebulką . Dodajemy mięso mielone i smażymy . Kiedy mięso jest podsmażone dodajemy drobno pokrojoną cukinię - smażymy dalej . Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Papryczkę chilli myjemy usuwamy pestki i siekamy drobno. Dodajemy do mięsa. Mieszamy i dodajemy wcześniej ugotowany ryż. Mieszamy , jeszcze raz doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pozostałe masło i mieszamy . Podajemy na ciepło.
Mus z selera podany z suszonymi pomidorami
Z konkursu Blogerchef przyjechałam zainspirowana , miałam w głowie dużo pomysłów. I nie dosyt na mus z selera , którego jadłam w dworze Kombornia. Postanowiłam zrobić swój własny , wyszedł pyszny.
Mus z selera
składniki
seler korzeniowy 2 szt
masło 2 łyżki
śmietana 30 % 3 łyżki
sól morska
pieprz biały
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny ok 1 szklanka
suszone pomidory z zalewy Ole
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i przepuszczamy przez praskę - odstawiamy. Seler obieramy z łupiny i kroimy w plasterki a te na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło , można użyć masła klarowanego. Dajemy seler i lekko podsmażamy . Zalewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy na jednolity mus. Dodajemy odrobinę śmietany 30 % -zagotowujemy. Wykładamy na talerz i podajemy z suszonymi pomidorami z zalewy .
Mus z selera
składniki
seler korzeniowy 2 szt
masło 2 łyżki
śmietana 30 % 3 łyżki
sól morska
pieprz biały
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny ok 1 szklanka
suszone pomidory z zalewy Ole
Ząbki czosnku obieramy z łupiny i przepuszczamy przez praskę - odstawiamy. Seler obieramy z łupiny i kroimy w plasterki a te na mniejsze kawałki. Następnie na patelni rozpuszczamy masło , można użyć masła klarowanego. Dajemy seler i lekko podsmażamy . Zalewamy bulionem warzywnym i dusimy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty czosnek . Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Miksujemy na jednolity mus. Dodajemy odrobinę śmietany 30 % -zagotowujemy. Wykładamy na talerz i podajemy z suszonymi pomidorami z zalewy .
środa, 19 marca 2014
Konkurs BlODERCHEF w Dwór Kombornia Hotel & SPA Drugi Dzień - rywalizacja czy zabawa?
Drugi dzień pobytu w Dwór Kombornia Hotel & SPA czyli konkurs dla blogerów zorganizowany przez Blogerchef . Zwycięzca dostaje się do finału Blogerchefa i walczy o tytuł BLOGERCHEFA.
Dzień 15 marzec za oknem pochmurno i zimno ale nasze serca gorące , głowy pełne pomysłów a rączki zapału do gotowania.
Pobudka o 7 potem śniadanko i o 9 godzinie rozpoczął się konkurs.
Konkurs odbył się w Centrum Konferencyjnym Dworu Kombornia.
Czekały na nas pięknie przygotowane i bardzo dobrze wyposażone stanowiska.
Pracowaliśmy na sprzęcie Kenwood, Friskars i na produktach sponsorów Jan Niezbędny , Appetita, Serenada,Bakalland , Stalgast, Winiary, Ole, Fit&Easy, Delonghi.
Konkurs rozpoczął się od rozdania ślicznych białych fartuszków z logo sponsorów i losowaniem ,kolejności gotowania , oraz losowaniem pomocników.
Następnie dostaliśmy do dyspozycji Tablet Xperia Z firmy SONY , mogliśmy robić nimi zdjęcia , kamerować oraz czytać z nich nasze przepisy.
Dostaliśmy także skrypty z naszymi przepisami.
Przed rozpoczęciem gotowania , mieliśmy mały test wiedzy . Myślałam ,że wiem dużo a tu niespodzianka Kasia przygotowała dla nas zestaw pytań , trudnych pytań hi hi....
Ja wylosowałam stanowisko nr 2 i pierwsza gotowałam , wraz z swoją wylosowaną drużyną ......
Pudełko z moimi produktami .
Rozdzielenie pracy między moich pomocników i ruszyliśmy do pracy. Nie było stresu nerwów - były uśmiechy na twarzy i dobra zabawa.
Mieliśmy 60 min na przygotowanie naszych dwóch potraw , które wygrały konkurs i dostały się do półfinału.
Po ok 50 min, moja drużyna i ja byliśmy gotowi do wydawki.
Moje dania powędrowały na stolik JURY w którym w składzie był Tomasz Polak, Maciek Kopczyński i Mirek Drewniak.
I tu zaczęły się nerwy czy smakowało hmmm... - delikatne tosty , usłyszałam tylko ......nie potrzebnie użyłam ketchupu :) Już nigdy nie podam go na potrawie , mam nauczkę .
Myślę ,że nie było źle ....:)
I tak po klei każdy bloger z pomocą innych wylosowanych blogerów przygotowywał swoje potrawy.
Z uśmiechem na twarzy wspominam gotowanie w drużynie Piotra . Bardzo spokojnie , bez nerwów , zamieszania. Uśmiech wywołuje u mnie MUS KUSKUS , który studziła z bardzo wielkim poświęceniem Alicja. Nie wiedziałam ,że z kuskusa może powstać taki mus :)
O naszą kondycję fizyczną i psychiczną dbał Daniel stojąc na straży przy expresie .....
i serwując nam pyszna kawkę .
Pomocą służyli nam także przedstawiciele firm sponsorów. Wielkie dzięki :)
Taki konkurs to wspaniała zabawa , poznanie wspaniałych ludzi dużo śmiechu i nowe przyjaźnie.
W przerwie konkursu dostaliśmy lunch a niedługo po nim . Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród .
III półfinał Blogerchefa wygrała wspaniała osoba Anna Kosterna-Kaczmarek,
Wielkie GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po konkursie kolejna niespodzianka Warsztaty tworzenia czekolady inspirowanej Winem .
Ale to i kolejne atrakcje w kolejnych postach .........
Zapraszam .
Dzień 15 marzec za oknem pochmurno i zimno ale nasze serca gorące , głowy pełne pomysłów a rączki zapału do gotowania.
Pobudka o 7 potem śniadanko i o 9 godzinie rozpoczął się konkurs.
Konkurs odbył się w Centrum Konferencyjnym Dworu Kombornia.
Czekały na nas pięknie przygotowane i bardzo dobrze wyposażone stanowiska.
Pracowaliśmy na sprzęcie Kenwood, Friskars i na produktach sponsorów Jan Niezbędny , Appetita, Serenada,Bakalland , Stalgast, Winiary, Ole, Fit&Easy, Delonghi.
Konkurs rozpoczął się od rozdania ślicznych białych fartuszków z logo sponsorów i losowaniem ,kolejności gotowania , oraz losowaniem pomocników.
Następnie dostaliśmy do dyspozycji Tablet Xperia Z firmy SONY , mogliśmy robić nimi zdjęcia , kamerować oraz czytać z nich nasze przepisy.
Dostaliśmy także skrypty z naszymi przepisami.
Przed rozpoczęciem gotowania , mieliśmy mały test wiedzy . Myślałam ,że wiem dużo a tu niespodzianka Kasia przygotowała dla nas zestaw pytań , trudnych pytań hi hi....
Ja wylosowałam stanowisko nr 2 i pierwsza gotowałam , wraz z swoją wylosowaną drużyną ......
Pudełko z moimi produktami .
Rozdzielenie pracy między moich pomocników i ruszyliśmy do pracy. Nie było stresu nerwów - były uśmiechy na twarzy i dobra zabawa.
Mieliśmy 60 min na przygotowanie naszych dwóch potraw , które wygrały konkurs i dostały się do półfinału.
Po ok 50 min, moja drużyna i ja byliśmy gotowi do wydawki.
Moje dania powędrowały na stolik JURY w którym w składzie był Tomasz Polak, Maciek Kopczyński i Mirek Drewniak.
I tu zaczęły się nerwy czy smakowało hmmm... - delikatne tosty , usłyszałam tylko ......nie potrzebnie użyłam ketchupu :) Już nigdy nie podam go na potrawie , mam nauczkę .
Myślę ,że nie było źle ....:)
I tak po klei każdy bloger z pomocą innych wylosowanych blogerów przygotowywał swoje potrawy.
Z uśmiechem na twarzy wspominam gotowanie w drużynie Piotra . Bardzo spokojnie , bez nerwów , zamieszania. Uśmiech wywołuje u mnie MUS KUSKUS , który studziła z bardzo wielkim poświęceniem Alicja. Nie wiedziałam ,że z kuskusa może powstać taki mus :)
O naszą kondycję fizyczną i psychiczną dbał Daniel stojąc na straży przy expresie .....
i serwując nam pyszna kawkę .
Pomocą służyli nam także przedstawiciele firm sponsorów. Wielkie dzięki :)
Taki konkurs to wspaniała zabawa , poznanie wspaniałych ludzi dużo śmiechu i nowe przyjaźnie.
W przerwie konkursu dostaliśmy lunch a niedługo po nim . Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród .
III półfinał Blogerchefa wygrała wspaniała osoba Anna Kosterna-Kaczmarek,
Wielkie GRATULACJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po konkursie kolejna niespodzianka Warsztaty tworzenia czekolady inspirowanej Winem .
Ale to i kolejne atrakcje w kolejnych postach .........
Zapraszam .