Znam i robię dużo sosów do sałatek. Teraz mogę powiedzieć ,że ten jest najlepszy . Gęsty , bardzo świeży idealny do każdego rodzaju sałat , wspaniały także do sałatki caprese.
Sos sałatkowy Vinegret z ogórkiem
składniki
ogórek zielony
2 łodyżki mięty
pęczek zielonej pietruszki
4 ząbki czosnku
olej ok 1 szklanka
sól
ocet winny
odrobina miodu
Miętę i natkę pietruszki myjemy i wkładamy do dzbanka. Dodajemy ząbki czosnku. Ogórka zielonego myjemy i kroimy w plasterki. Dolewamy olej. Miksujemy wszystko blenderem. Następnie dodajemy odrobinę octu, soli i miodu dla smaku. Jeszcze ra zmiksujemy . Chłodzimy . Polewamy sałatkę.
Suplementy
▼
niedziela, 31 sierpnia 2014
piątek, 29 sierpnia 2014
Kuchnia dawnych łemków czyli kuchnie pasterskie z Beskidu Niskiego i Bieszczadów
Kuchnia dawnych łemków czyli kuchnie pasterskie z Beskidu Niskiego i Bieszczadów
Kuchnia łemkowska okolic Bieszczad
i Beskidu Niskiego.
W kuchni często wracamy do tradycji do
przepisów babci ,prababci szukamy swoich kulinarnych korzeni.
Dawna kuchnia była zdrowa ,prosta
naturalna i tania . Moda na kuchnię wiejską wróciła , powstają
gospodarstwa agroturystyczne a także drugą młodość przeżywają
Koła Gospodyń Wiejskich- to one reklamują i pokazują nam
regionalną kuchnię .
Dlaczego nie czerpać z niej
inspiracji?
Dzisiaj nakreślę i jeszcze bardziej przybliżę wspaniałą kuchnię łemkowską .
Kuchnia dawnych łemków czyli kuchnie pasterskie z Beskidu Niskiego i Bieszczadów były proste, wręcz ubogie.
Opierała się na wyrobach z mąki,
ziemniaków, kapusty i grzybów leśnych . Na stole rzadko gościło
mięso. Spotkamy w niej pierogi kluseczki, placki ziemniaczane w
liściach kapusty, żurki,barszcze .
Kilka wspaniałych dań ,które warto
wypróbować to :
- Kartacze z mięsem - kluski faszerowane mięsem podane z kapustą kiszoną
- Tartianyki z masłem - łemkowskie placki z
tartych ziemniaków na liściu z kapust
- Kindziuk ziemniaczany - tarte ziemniaki z
boczkiem i cebulą pieczone w formie wykładanej boczkiem, krojony w
plastry podane z czosnkową śmietaną, a na zamówienie pieczony
tradycyjnie w żołądku wieprzowym
- Hałuszky - kluski łemkowskie z tartych
ziemniaków z omastą
- Bliny - z ziemniaków tartych, faszerowane
mięsem marynowanym
O to moje przepisy na dwie ulubione zupy barszcz i żur .
Barszcz kwaszony
1 kg buraków czerwonych
25 kg. pietruszki,
1 /2 dużego selera,
3 angielskich zieli,
2 liście laurowe,
4 ząbków czosnku,
1 łyżka soli,
woda przegotowana zimna.
Wszystkie warzywa kroimy w plastry, wkładamy do dużego słoja zalewamy zimną, lekko posoloną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 dni.
-
Mamy bazę teraz albo pijemy go na zimno lub ciepło ,albo staje
się bazą do barszczu bardziej sytego z bobem i ziemniakami .Jego
można zaprawić kwaśną śmietaną i doprawić pieprzem i
odrobiną cukru do smaku .
składniki
-1 /2 kg kiełbasy białej surowej
- 15 dag boczku wędzonego
- 1 litr zakwasu do żuru
- 1 marchewka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- pieprz, sól
-5 jajek
- liść laurowy, ziele angielskie
- kwaśna śmietana
Do garnka z wodą ok 4 litry wkładamy kawałek kości od schabu albo kurczaka ,boczek ,marchewkę liść laurowy ,ziele angielskie -gotujemy wywar .Solimy go do smaku .Do wywaru wlewamy zakwas . Kość i boczek wyciągamy .Kość obieramy z mięsa ,boczek kroimy w kostkę – mięsiwo dodajemy do zupy .Białą kiełbasę zaparzamy i odstawiamy . Na patelni podsmażamy cebulę i dodajemy ja do żurku . Zagotowujemy . Czosnek wyciskamy prosto do żuru . Doprawiamy majerankiem i pieprzem do smaku. Zaciągamy śmietaną. Podajemy z gotowanym jajkiem i kawałkami białej kiełbasy .
Kuchnia regionalna- Ala haluszki z kapustą kiszoną
Kuchnia Regionalna to to co ja lubię . W dawnych czasach wykorzystywano to co dało pole , miało być dobrze , szybko i tanio. Powstawały pyszne potrawy , warto do nich wracać , przerabiać je według smaku i fantazji.
W moim domku dziś kluchy z kapusta kiszoną.
Ala haluszki z kapustą kiszoną
składniki
jajka 3 szt
mąka
sól
kapusta kiszona ok 1/2 kg
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
pieprz młotkowany kamis
Do miski wbijamy jajka - mieszamy je widelcem. Dodajemy mąkę aby powstało dość gęste ciasto, solimy je do smaku. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją . Na wrzątek nakładamy dużą łyżką kluchy. Mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Wyławiamy je łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody. Kapustę kiszona gotujemy ok 10 min. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy wyciśnięty czosnek i dodajemy osączoną ugotowana kapustę . Podsmażamy chwilę , doprawiając sosem sojowym i pieprzem do smaku. Dodajemy odcedzone kluski - mieszamy razem. Podajemy.
W moim domku dziś kluchy z kapusta kiszoną.
Ala haluszki z kapustą kiszoną
składniki
jajka 3 szt
mąka
sól
kapusta kiszona ok 1/2 kg
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
pieprz młotkowany kamis
Do miski wbijamy jajka - mieszamy je widelcem. Dodajemy mąkę aby powstało dość gęste ciasto, solimy je do smaku. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją . Na wrzątek nakładamy dużą łyżką kluchy. Mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Wyławiamy je łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody. Kapustę kiszona gotujemy ok 10 min. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy wyciśnięty czosnek i dodajemy osączoną ugotowana kapustę . Podsmażamy chwilę , doprawiając sosem sojowym i pieprzem do smaku. Dodajemy odcedzone kluski - mieszamy razem. Podajemy.
Placuszki po bojkowsku
Smaczny regionalny przysmak. Szybkie w zrobieniu , najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Placuszki po bojkowsku
składniki
kapusta kiszona 1 szklanka
mąka
jajko 3 szt
sól ziołowa Kamis
pieprz czarny
śmietana 1 łyżka
olej do smażenia
czosnek
majonez
jogurt naturalny
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Dodajemy jajka. Mieszamy . Następnie dodajemy śmietanę . Jeszcze raz mieszamy . Dodajemy tyle maki aby ciast było dość gęste. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Robimy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy do majonezu i jogurtu , doprawiamy solą do smaku.
Placuszki po bojkowsku
składniki
kapusta kiszona 1 szklanka
mąka
jajko 3 szt
sól ziołowa Kamis
pieprz czarny
śmietana 1 łyżka
olej do smażenia
czosnek
majonez
jogurt naturalny
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy w mniejsze kawałki.
Dodajemy jajka. Mieszamy . Następnie dodajemy śmietanę . Jeszcze raz mieszamy . Dodajemy tyle maki aby ciast było dość gęste. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoto. Robimy sos czosnkowy. Czosnek wyciskamy do majonezu i jogurtu , doprawiamy solą do smaku.
czwartek, 28 sierpnia 2014
Kolejna niespodzianka - mój przepis w PP
Wczoraj ukazało się nowe wydanie Przyślij Przepis wydanie specjalne
Pasty - Wędliny - Pasztety.
Na str 5 znajdziemy mój przepis na Kaszę gryczaną z tuńczykiem .
Smaczne zdrowe , dietetyczne.
Polecam całe wydanie dużo fajnych pomysłów.
Pasty - Wędliny - Pasztety.
Na str 5 znajdziemy mój przepis na Kaszę gryczaną z tuńczykiem .
Smaczne zdrowe , dietetyczne.
Polecam całe wydanie dużo fajnych pomysłów.
środa, 27 sierpnia 2014
i kolejny początek - cos nowego ? - kolejne przemyślenia
Dopiero pisałam ,że kończę coś zaczynam nowy okres , nowa przygodę z gastronomią .
Dwa miesiące i czar prysł. Koniec .
W gastronomi jest taki zapiernicz , tym bardziej w sezonie a ludzie mają czas na plotki , donosy , wywody czy czas na planowanie spisków. Jestem w szoku .
Jak ludzie którzy tworzą kuchnie mnie umieją się dogadać , robić dla dobra gości , tylko szukają afery to dobrze nie będzie.
Nie ma wtedy współpracy , przyjaźni . Jest złość , wywody itd.
Tak się pracować nie da :(
Ludzie których mieliśmy za przyjaciół okazują się obcymi ludźmi .
Nie wiemy komu zaufać , nienawidzę takich sytuacji.
Ludzie przychodzą odchodzą zostawiają po sobie smród.
Nie ma współpracy nie ma pracy .
Ciężko jest pogodzić się , przejść do normalnego życia jak zawiedliśmy się na kimś , na kimś za którego oddalibyśmy rękę .
Trudno pogodzić się z niektórymi faktami , ale ... mamy nauczkę .
Z każdej takiej sytuacji wychodzimy twardsi mocniejsi ,mądrzejsi.
Dziś coś nowego , nowa przygoda nowa współpraca, zmiany .
Poznałam dużo kucharzy , lepszych mniej dobrych , każdy szalony na swój sposób .
Od każdego nauczyłam się czegoś , od jednych życia od drugich gotowania.
Zastanawiałam się jeszcze o miejscu kobiety kucharza w tym dziwnym świeci gastronomi .
Czy to ma znaczenie , jak traktują faceci kucharze , kobiety kucharzy ???
hmmmm....... myślę ,że w tym wypadku płeć ma znaczenie .......
Dwa miesiące i czar prysł. Koniec .
W gastronomi jest taki zapiernicz , tym bardziej w sezonie a ludzie mają czas na plotki , donosy , wywody czy czas na planowanie spisków. Jestem w szoku .
Jak ludzie którzy tworzą kuchnie mnie umieją się dogadać , robić dla dobra gości , tylko szukają afery to dobrze nie będzie.
Nie ma wtedy współpracy , przyjaźni . Jest złość , wywody itd.
Tak się pracować nie da :(
Ludzie których mieliśmy za przyjaciół okazują się obcymi ludźmi .
Nie wiemy komu zaufać , nienawidzę takich sytuacji.
Ludzie przychodzą odchodzą zostawiają po sobie smród.
Nie ma współpracy nie ma pracy .
Ciężko jest pogodzić się , przejść do normalnego życia jak zawiedliśmy się na kimś , na kimś za którego oddalibyśmy rękę .
Trudno pogodzić się z niektórymi faktami , ale ... mamy nauczkę .
Z każdej takiej sytuacji wychodzimy twardsi mocniejsi ,mądrzejsi.
Dziś coś nowego , nowa przygoda nowa współpraca, zmiany .
Poznałam dużo kucharzy , lepszych mniej dobrych , każdy szalony na swój sposób .
Od każdego nauczyłam się czegoś , od jednych życia od drugich gotowania.
Zastanawiałam się jeszcze o miejscu kobiety kucharza w tym dziwnym świeci gastronomi .
Czy to ma znaczenie , jak traktują faceci kucharze , kobiety kucharzy ???
hmmmm....... myślę ,że w tym wypadku płeć ma znaczenie .......
sobota, 23 sierpnia 2014
Pasta jajeczna z odrobina kurkumy i czosnku
O zaletach past kanapkowych pisałam już wiele razy . Zbliża się wrzesień dzieci do szkoły my do pracy , rano co raz mniej czasu , ale na śniadanie musimy znaleźć chwilkę . dlatego warto zrobić taka pastę wieczorkiem a rano tylko smarować kanapeczki.
Pasta jajeczna z odrobina kurkumy i czosnku
składniki
jajka 10 szt
majonez 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
twaróg 20 dag
natka pietruszki
szczypiorek
sól
czosnek 2 ząbki
kurkuma dla koloru
Jajka gotujemy na twardo , studzimy obieramy . Ścieramy na tarce duże oczka. Mieszamy z twarogiem. Dodajemy majonez i śmietanę . Solimy do smaku i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko razem mieszamy z odrobina kurkumy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę . Jeszcze raz mieszamy . Pastę chłodzimy.
Pasta jajeczna z odrobina kurkumy i czosnku
składniki
jajka 10 szt
majonez 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
twaróg 20 dag
natka pietruszki
szczypiorek
sól
czosnek 2 ząbki
kurkuma dla koloru
Jajka gotujemy na twardo , studzimy obieramy . Ścieramy na tarce duże oczka. Mieszamy z twarogiem. Dodajemy majonez i śmietanę . Solimy do smaku i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko razem mieszamy z odrobina kurkumy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę . Jeszcze raz mieszamy . Pastę chłodzimy.
Karkówka w towarzystwie boczniaków z nutką czosneczku
Boczniaki kupuję bardzo rzadko. Kupiłam dziś myślałam i wymyśliłam , podałam je z karkówką i duszonymi ziemniaczkami. Wyszedł super obiad :)
Karkówka w towarzystwie boczniaków z nutką czosneczku
składniki:
1/2 kg karkówki
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
olej
boczniaki
mąka 1 łyżeczka
cebula ok 2 sztuki
sos sojowy do smaku
Karkówkę umyłam wysuszyłam i pokroiłam na plastry. Czosnek rozgniotłam wymieszałam z solą pieprzem i olejem. Marynatą natarłam każdy plaster mięsa. Następnie obsmażyłam ją z każdej strony . Popruszyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Zalałam przegotowaną wodą . Mięso dusiłam pod przykryciem ok 20 min. Na drugiej patelni na masełku podsmażyłam pokrojone boczniaki z pokrojoną w piórka cebulką. Doprawiałam sosem sojowym do smaku. Do duszącej się karkówki dodałam grzybki. Przemieszałam i wszystko dusiłam jeszcze kilka chwil. Podałam z duszonymi ziemniaczkami.
Karkówka w towarzystwie boczniaków z nutką czosneczku
składniki:
1/2 kg karkówki
czosnek 2 ząbki
sól
pieprz
olej
boczniaki
mąka 1 łyżeczka
cebula ok 2 sztuki
sos sojowy do smaku
Karkówkę umyłam wysuszyłam i pokroiłam na plastry. Czosnek rozgniotłam wymieszałam z solą pieprzem i olejem. Marynatą natarłam każdy plaster mięsa. Następnie obsmażyłam ją z każdej strony . Popruszyłam mąką i jeszcze chwilę smażyłam. Zalałam przegotowaną wodą . Mięso dusiłam pod przykryciem ok 20 min. Na drugiej patelni na masełku podsmażyłam pokrojone boczniaki z pokrojoną w piórka cebulką. Doprawiałam sosem sojowym do smaku. Do duszącej się karkówki dodałam grzybki. Przemieszałam i wszystko dusiłam jeszcze kilka chwil. Podałam z duszonymi ziemniaczkami.
Moja sałatka w Kulinarnych Hitach
Wczoraj niespodzianka czytając najnowszy numer Kulinarnych Hitów natknęłam się na mój przepis na sałatkę .
Sałatka lekka smaczna czym się różni od innych ma w sobie nashi co to?
Nashi to gruszka chińska. Coś pomiędzy naszą gruszką a jabłkiem .Owoc dostępny w naszych marketach .
Jedzenie nashi wyjdzie nam na zdrowie – owoc ten jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy i potasu.
Polecam najnowszy numer dużo fajnych przepisów .
Sałatka lekka smaczna czym się różni od innych ma w sobie nashi co to?
Nashi to gruszka chińska. Coś pomiędzy naszą gruszką a jabłkiem .Owoc dostępny w naszych marketach .
Jedzenie nashi wyjdzie nam na zdrowie – owoc ten jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C, przeciwutleniaczy i potasu.
Polecam najnowszy numer dużo fajnych przepisów .
piątek, 22 sierpnia 2014
Wiosenna patelni z fasolką mung i krewetkami
Wiosenna patelni z fasolką mung i krewetkami
Smaczna potrawa zrobiona na konkurs kulinarny .
Wiosenna patelni z fasolką mung i krewetkami
składniki
fasolka mung 1 szklanka
kasza jęczmienna 2 szklanki
krewetki 2 szklanki
masło klarowane 4 łyżki
sól morska
nitki chilli
czosnek 4 ząbki
papryczka chilli
papryka czerwona
wino białe 1 szklanka
Fasolkę mung moczymy następnie gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, po kilku minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę
czerwona i chilli . Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy kaszę na patelnie. Dodajemy także ugotowaną fasolkę. Podlewamy winem - odparowujemy alkohol. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut . Podajemy na ciepło
Na przepis można głosować tu https://apps.facebook.com/blogerzy_w_zbozu/przepis/76
dziękuję za każdy głosik :)
Smaczna potrawa zrobiona na konkurs kulinarny .
Wiosenna patelni z fasolką mung i krewetkami
składniki
fasolka mung 1 szklanka
kasza jęczmienna 2 szklanki
krewetki 2 szklanki
masło klarowane 4 łyżki
sól morska
nitki chilli
czosnek 4 ząbki
papryczka chilli
papryka czerwona
wino białe 1 szklanka
Fasolkę mung moczymy następnie gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy, po kilku minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę
czerwona i chilli . Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy kaszę na patelnie. Dodajemy także ugotowaną fasolkę. Podlewamy winem - odparowujemy alkohol. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze kilka minut . Podajemy na ciepło
Na przepis można głosować tu https://apps.facebook.com/blogerzy_w_zbozu/przepis/76
dziękuję za każdy głosik :)
niedziela, 10 sierpnia 2014
Krem karmelowy z owocami
Dla wielbicieli karmelu i nie tylko. Smaczny słodki i prosty w zrobieniu.
Krem karmelowy .
składniki
karmel
10 dag cukru
5 dag wody
krem
2 szklanki mleka
4 żółtka
laska wanilii
10 dag cukru
4 jaja
Krem karmelowy .
składniki
karmel
10 dag cukru
5 dag wody
krem
2 szklanki mleka
4 żółtka
laska wanilii
10 dag cukru
4 jaja
- Do garneczka wsypujemy cukier dolewamy wodę , mieszamy podgrzewając aż cukier sie rozpuści. Kiedy cukier jest już rozpuszczony nie mieszamy czekamy aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Wtedy odstawiamy z ognia wkładamy garnek do zimnej wody aby przerwać brązowienie cukru. Mleko podgrzewamy z laska wanilii. Jajka ubijamy z cukrem ale nie na pianę. Dolewamy ciepłe mleko lekko mieszamy do połączenia się składników. Do silikonowych foremek wlewamy na dno karmel. Wlewamy masę jajeczną . Na dosć głęboka blaszkę wlewamy wodę układamy na niej foremki z kremem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Następnie chłodzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z foremek i ozdabiamy owocami.
Letnia surówka z marchewki , pełna witamin
Nasza ulubiona letnia surówka. szybka w zrobieniu , smaczna , słodziutka , pasuje do obiadku jak i na deser.
Letnia surówka z marchewki.
4 marchewki
1/2 młodej kalarepy
1 jabłko
2 brzoskwinie
cukier do smaku
sok z połowy cytryny
śmietana
Marchewki myjemy , obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Jabłko dobrze myjemy i także ścieramy na tarce. Brzoskwinie myjemy usuwam pestkę , ścieramy . To samo robimy z kalarepką. Wszystkie składniki mieszamy razem kropimy sokiem z cytryny. Lekko słodzimy - mieszamy i dodajemy odrobina śmietany . Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsc.
Letnia surówka z marchewki.
4 marchewki
1/2 młodej kalarepy
1 jabłko
2 brzoskwinie
cukier do smaku
sok z połowy cytryny
śmietana
Marchewki myjemy , obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Jabłko dobrze myjemy i także ścieramy na tarce. Brzoskwinie myjemy usuwam pestkę , ścieramy . To samo robimy z kalarepką. Wszystkie składniki mieszamy razem kropimy sokiem z cytryny. Lekko słodzimy - mieszamy i dodajemy odrobina śmietany . Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsc.
sobota, 9 sierpnia 2014
Jeśli nie możesz latać to biegnij
Pasja to ważne słowo w moim życiu , temu co robiłam, robię zawsze oddawałam się cała .
Nie zważałam na nic na godziny , zmęczenie a nawet na potrzeby moich najbliższych . Praca na 24 h dlaczego nie jak rozpierała mnie energia byłam pozytywnie naładowana nawet o 5 rano , mogłam pracować dalej i dalej . I tak robiłam ....
To ,że gastronomia to najtrudniejszy kawałek chleba , to że jeżeli wejdziesz w nią to wszystko inne przestaje mieć znaczenie , na nic innego nie ma czasu no i siły o tym dowiedziałam się w ciągu ostatnich 2 lat .
Dowiedziałam się też jak ciężka praca w kuchni może zniszczyć pasję i miłość do gotowania.
Jak ludzie z jakimi przebywamy mogą zniszczyć miłość , przyjaźń jak mogą doprowadzić do wypalenia się drugiej osoby .
Nauczyłam się także , że stawianie na jedną kartę nie zawsze wychodzi nam na dobre , ale zawsze ma swoje dwie strony. Złą - uczymy się---- może i na błędach---- jesteśmy rozczarowani ale wyrabia się nasz charakter stajemy się twardsi i mądrzejsi i wiemy czego i jakich osób unikać .
Pozytywną stroną jest to że , przez chwilę żyjemy w nadziei , marzeniach , planach .
Czy warto choć przez chwilę unieś się , warto choć potem można spaść i obić sobie pupę , ale takie życie, Nie sprawiedliwe , kiedyś słyszałam Życie to dziwka------ nie prawda bo nie jest łatwe.
A co zrobić jak braknie łez , motywacji , zrozumienia , chęci ........
Z każdej chwili dobrej, złej , cudownej okrutnej wynosimy coś . Dlatego warto ryzykować , żeby choć przez chwilę posmakować smaku szampana .
Ważne jest walczyć o swoje i szanować się !!!!
I tak bogatsza o nowe doświadczenia przesuwam się dalej , latałam , biegałam , czołgałam się
Teraz mam zamiar latać i to wysoko .
Mam zamiar zresetować się , zapomnieć , stawić czoło . Mam tez ochotę wykrzyczeć to co mnie boli , powiedzieć o rozczarowaniu i innych uczuciach jakie biegają mi po głowie .
Dobre wino , które pomaga ci zasnąć , kochająca osoba która czeka i mimo wszystko uśmiecha się , dzieci które czekają na mamę , pies czekający na kość , przyjaciółka do której zawsze możesz napisać i wyżalić się , przyjaciel który zapomniał się mam nadzieję ,że na chwilkę , muzyka i mój blog ......... to wszystko
Nie zważałam na nic na godziny , zmęczenie a nawet na potrzeby moich najbliższych . Praca na 24 h dlaczego nie jak rozpierała mnie energia byłam pozytywnie naładowana nawet o 5 rano , mogłam pracować dalej i dalej . I tak robiłam ....
To ,że gastronomia to najtrudniejszy kawałek chleba , to że jeżeli wejdziesz w nią to wszystko inne przestaje mieć znaczenie , na nic innego nie ma czasu no i siły o tym dowiedziałam się w ciągu ostatnich 2 lat .
Dowiedziałam się też jak ciężka praca w kuchni może zniszczyć pasję i miłość do gotowania.
Jak ludzie z jakimi przebywamy mogą zniszczyć miłość , przyjaźń jak mogą doprowadzić do wypalenia się drugiej osoby .
Nauczyłam się także , że stawianie na jedną kartę nie zawsze wychodzi nam na dobre , ale zawsze ma swoje dwie strony. Złą - uczymy się---- może i na błędach---- jesteśmy rozczarowani ale wyrabia się nasz charakter stajemy się twardsi i mądrzejsi i wiemy czego i jakich osób unikać .
Pozytywną stroną jest to że , przez chwilę żyjemy w nadziei , marzeniach , planach .
Czy warto choć przez chwilę unieś się , warto choć potem można spaść i obić sobie pupę , ale takie życie, Nie sprawiedliwe , kiedyś słyszałam Życie to dziwka------ nie prawda bo nie jest łatwe.
A co zrobić jak braknie łez , motywacji , zrozumienia , chęci ........
Z każdej chwili dobrej, złej , cudownej okrutnej wynosimy coś . Dlatego warto ryzykować , żeby choć przez chwilę posmakować smaku szampana .
Ważne jest walczyć o swoje i szanować się !!!!
I tak bogatsza o nowe doświadczenia przesuwam się dalej , latałam , biegałam , czołgałam się
Teraz mam zamiar latać i to wysoko .
Mam zamiar zresetować się , zapomnieć , stawić czoło . Mam tez ochotę wykrzyczeć to co mnie boli , powiedzieć o rozczarowaniu i innych uczuciach jakie biegają mi po głowie .
Dobre wino , które pomaga ci zasnąć , kochająca osoba która czeka i mimo wszystko uśmiecha się , dzieci które czekają na mamę , pies czekający na kość , przyjaciółka do której zawsze możesz napisać i wyżalić się , przyjaciel który zapomniał się mam nadzieję ,że na chwilkę , muzyka i mój blog ......... to wszystko