Smaczna lekka pełna witamin sałatka z dodatkiem zielonej fasolki i mojego ulubionego wędzonego łososia . Taka sałatkę polecam na lekki wiosenny obiad lub wczesna kolację .
Sałatka z zielonej fasolki i wędzonego łososia
składniki
1 opakowanie mixu sałat
1 szklanka ciętej fasolki zielonej
kawałek wędzonego łososia
pomidor 2 szt
sos
2 łyżki musztardy miodowej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka oliwy
sól czosnkowa
Mix sałat myjemy osuszamy i układamy na talerzach .Zielona fasolkę wrzucamy na wrzątek , lekko osolony. Gotujemy chwileczkę
, wyłączamy gaz i zostawiamy fasolkę aby doszła do siebie. Fasolkę odcedzamy i zimna dodajemy do sałaty. Pomidory myjemy kroimy w ćwiartki i układamy na talerzu . Łososia rwiemy na kawałki dodajemy do sałatki. Robimy sos miksujemy ze sobą musztardę , ketchup ,olej i sól czosnkową do smaku. Takim sosem polewamy sałatkę . Całość doprawiamy pieprzem świeżo mielonym .
Suplementy
▼
poniedziałek, 30 marca 2015
niedziela, 29 marca 2015
Ciasto cytrynowe
Proste ciasto ucierane mega cytrynowe. Ciasto z dodatkiem soku z cytryny i skórki cytryny.
Do tego ciasto mocno naponczowane sokiem z cytryny i likierem cytrynowym .
Ciasto cytrynowe
składniki
3 jajka
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
150g masła
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
1/2 soku z cytryny
poncz
40 ml likieru cytrynowego
sok z 1 cytryny
cukier puder 2 łyżki
woda 2 łyżki
ozdoba
śmietana 30%
płatki migdałów
cukier puder
Skórkę z sparzonej cytryny ścieramy na tarce. Resztę cytryny wyciskamy.
Mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy dalej. Następnie dodajemy jogurt -miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem sok z cytryny i skórkę cytryny. Miksujemy. Przekładamy ciasto do foremki . Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Jak ciasto lekko przestygnie polewamy je ponczem. Jak ciasto będzie zimne. Polewamy je lukrem i ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów.
Do tego ciasto mocno naponczowane sokiem z cytryny i likierem cytrynowym .
Ciasto cytrynowe
składniki
3 jajka
2 duże łyżki jogurtu naturalnego
150g masła
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny
1/2 soku z cytryny
poncz
40 ml likieru cytrynowego
sok z 1 cytryny
cukier puder 2 łyżki
woda 2 łyżki
ozdoba
śmietana 30%
płatki migdałów
cukier puder
Skórkę z sparzonej cytryny ścieramy na tarce. Resztę cytryny wyciskamy.
Mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy dalej. Następnie dodajemy jogurt -miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem sok z cytryny i skórkę cytryny. Miksujemy. Przekładamy ciasto do foremki . Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
Jak ciasto lekko przestygnie polewamy je ponczem. Jak ciasto będzie zimne. Polewamy je lukrem i ozdabiamy prażonymi płatkami migdałów.
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny
Prosty śliczny , domowy i taki Wielkanocny koszyczek z ciasta drożdżowego.
Warto zrobić aby w naszym domu już teraz zagościł świąteczny nastrój i duch.
Ciasto pięknie pachnie a koszyczek będzie zdobił nasz dom w święta i poświętach.
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny
składniki
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1 łyżka cukru
sól do smaku
3 łyżki oleju
jajko
4 szklanki mąki
Do miski wlewamy mleko rozdrabniamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Rozczyn posypujemy lekko mąka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy wrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, dolewamy olej .Jeszcze raz wyrabiamy. formujemy kule posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy długie wałeczki.
Miskę okrągłą , wielkość zależy jaki duży chcemy mieć koszyczek, owijamy folią aluminiową . Smarujemy folię olejem. Nakładamy wałeczki najpierw wzdłuż miski łącząc kawałki u góry miski. Potem przekładamy pozostałe wałki-tak powstaje koszyczek. Koszyczek smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 min- na złoto.
Z pozostałych wałeczków wyplatamy warkocz. Po upieczeniu koszyczka , zimny ściągamy z miski. Na miskę kładziemy warkocz, smarujemy jajkiem i pieczemy na złoto.
Zimny warkocz -ucho koszyka przypinamy do koszyczka za pomocą wykałaczek.
WESOŁYCH ŚWIĄT
Warto zrobić aby w naszym domu już teraz zagościł świąteczny nastrój i duch.
Ciasto pięknie pachnie a koszyczek będzie zdobił nasz dom w święta i poświętach.
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny
składniki
1 szklanka mleka
1/2 kostki drożdży
1 łyżka cukru
sól do smaku
3 łyżki oleju
jajko
4 szklanki mąki
Do miski wlewamy mleko rozdrabniamy drożdże dodajemy cukier i mieszamy. Rozczyn posypujemy lekko mąka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę dodajemy wrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, dolewamy olej .Jeszcze raz wyrabiamy. formujemy kule posypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy długie wałeczki.
Miskę okrągłą , wielkość zależy jaki duży chcemy mieć koszyczek, owijamy folią aluminiową . Smarujemy folię olejem. Nakładamy wałeczki najpierw wzdłuż miski łącząc kawałki u góry miski. Potem przekładamy pozostałe wałki-tak powstaje koszyczek. Koszyczek smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 min- na złoto.
Z pozostałych wałeczków wyplatamy warkocz. Po upieczeniu koszyczka , zimny ściągamy z miski. Na miskę kładziemy warkocz, smarujemy jajkiem i pieczemy na złoto.
Zimny warkocz -ucho koszyka przypinamy do koszyczka za pomocą wykałaczek.
Lekka sałatka z szynką i z sosem tymiankowym
Smaczna szybki bardzo kolorowa sałatka z dodatkiem szynki parmeńskiej. Do tego sosik lekko kwaśny zrobiony z żółtek z dodatkiem tymianku.
Lekka sałatka z szynką i z sosem tymiankowym
składniki
1 opakowanie mixu sałat
1 opakowanie szynki parmeńskiej
3 jajka
ogórek gruntowy
2 żółtka
4 łyżki oleju
ocet jabłkowy
sól morska
pieprz
pomidorki koktajlowe
tymianek
Mix sałat myjemy i osuszamy. Wkładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.
Składniki lekko mieszamy z sobą . Robimy sos. Żółtka ubijamy , dodajemy pomału olej dalej ubijając. Solimy do smaku i dodajemy do smaku ocet jabłkowy. dalej miksujemy na koniec dodajemy odrobinę tymianku. Sos wlewamy do sałatki. Lekko mieszamy. Na wierzch układamy kawałki szynki parmeńskiej .
Lekka sałatka z szynką i z sosem tymiankowym
składniki
1 opakowanie mixu sałat
1 opakowanie szynki parmeńskiej
3 jajka
ogórek gruntowy
2 żółtka
4 łyżki oleju
ocet jabłkowy
sól morska
pieprz
pomidorki koktajlowe
tymianek
Mix sałat myjemy i osuszamy. Wkładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i kroimy w plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki.
Składniki lekko mieszamy z sobą . Robimy sos. Żółtka ubijamy , dodajemy pomału olej dalej ubijając. Solimy do smaku i dodajemy do smaku ocet jabłkowy. dalej miksujemy na koniec dodajemy odrobinę tymianku. Sos wlewamy do sałatki. Lekko mieszamy. Na wierzch układamy kawałki szynki parmeńskiej .
Wielkanocne galaretki z łososiem
Coś lekkiego kolorowego i bardzo smacznego. Małe galaretki z mięskiem łososia gotowanego, do tego mini marchewki, zielony groszek i jajko.
Świetnie pasują na Wielkanocny stół.
Wielkanocne galaretki z łososiem
składniki
1 litr bulionu warzywnego
6 łyżeczek auszpiku'
4 jajka
2 garście mini marchewek
1 szklanki groszku zielonego mrożonego
natka pietruszki
1/2 pora
lisć laurowy
cytryna
sól morska
ok 30 dag łososia filet
Do garnka z woda wkładamy kawałki pora , liść laurowy , wyciskamy pół cytryny. Solimy do smaku i zagotowujemy. Wkładamy łososia i gotujemy na małym ogniu ok 10 min.
Rybę wyciągamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Do wrzątku wrzucamy mini marchewki i groszek, zagotowujemy i wyłączamy ogień. Zostawiamy warzywa w gorącej wodzie aby doszły do siebie. Wodę solimy.
Bulion warzywny zagotowujemy dodajemy 6 łyżeczek auszpiku -dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do silikonowych foremek układamy na dno listki pietruszki , potem plasterek jajka. łososia rwiemy na kawałki. Do każdej foremki kładziemy kawałek ryby. Dodajemy mini marchewki i groszek. Zalewamy bulionem z auszpikiem. Odstawiamy do lodówki.
Polecam na Wielkanoc
Świetnie pasują na Wielkanocny stół.
Wielkanocne galaretki z łososiem
składniki
1 litr bulionu warzywnego
6 łyżeczek auszpiku'
4 jajka
2 garście mini marchewek
1 szklanki groszku zielonego mrożonego
natka pietruszki
1/2 pora
lisć laurowy
cytryna
sól morska
ok 30 dag łososia filet
Do garnka z woda wkładamy kawałki pora , liść laurowy , wyciskamy pół cytryny. Solimy do smaku i zagotowujemy. Wkładamy łososia i gotujemy na małym ogniu ok 10 min.
Rybę wyciągamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Do wrzątku wrzucamy mini marchewki i groszek, zagotowujemy i wyłączamy ogień. Zostawiamy warzywa w gorącej wodzie aby doszły do siebie. Wodę solimy.
Bulion warzywny zagotowujemy dodajemy 6 łyżeczek auszpiku -dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do silikonowych foremek układamy na dno listki pietruszki , potem plasterek jajka. łososia rwiemy na kawałki. Do każdej foremki kładziemy kawałek ryby. Dodajemy mini marchewki i groszek. Zalewamy bulionem z auszpikiem. Odstawiamy do lodówki.
Polecam na Wielkanoc
Dietetyczne ciasto z makiem
Lekkie jak chmurka, wilgne, bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu.
Ciasto bez mąki i bez tłuszczu . Delektujemy się słodkością bez zbędnych kalorii .
Dietetyczne ciasto z makiem
składniki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
6 łyżeczek bułki tartej
6 jajek
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka.
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca.
Ciasto bez mąki i bez tłuszczu . Delektujemy się słodkością bez zbędnych kalorii .
Dietetyczne ciasto z makiem
składniki
1 szklanka maku
1 szklanka cukru
6 łyżeczek bułki tartej
6 jajek
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Jajka myjemy w gorącej wodzie , oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę. Mak zaparzamy. Studzimy i mielimy 2 razy. Zimny zmielony mak dodajemy do utartych żółtek . Następnie dodajemy 6 łyżek bułki tartej . Mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i ubite na sztywno białka. Lekko mieszamy. Ciasto wlewamy do foremek dwóch mniejszych lub jednej większej -typu keksówka.
Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Ciasto wkładamy do nagrzanego pieca.
sobota, 28 marca 2015
Wiosenna sałatka z szynką parmeńską
Bardzo kolorowa i smaczna sałatka. Dużo witamin, mikroelementów. Mało kalorii a dużo energii na cały dzień
Wiosenna sałatka z szynką parmeńską i sosem amerykańskim
składniki
1 opakowanie mix sałat
3 jajka
1 opakowanie szynki parmeńskiej
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 ogórek zielony
1/2 pora
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka sosu chilli słodkiego
papryka słodka do smaku
olej
sól morska
Mix sałat myjemy i osuszamy wkładamy do dużej miski.
Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w dużą kostkę . Ogórka dobrze myjemy kroimy w plasterki. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Pora kroimy w plasterki. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Solimy do smaku , kropimy olejem . Robimy sos . Mieszamy ketchup z majonezem . Dodajemy do smaku sos chilli słodki i paprykę słodką , mieszamy. Sosem ozdabiamy sałatkę.
Wiosenna sałatka z szynką parmeńską i sosem amerykańskim
składniki
1 opakowanie mix sałat
3 jajka
1 opakowanie szynki parmeńskiej
1 papryka czerwona
2 pomidory
1 ogórek zielony
1/2 pora
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka sosu chilli słodkiego
papryka słodka do smaku
olej
sól morska
Mix sałat myjemy i osuszamy wkładamy do dużej miski.
Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w dużą kostkę . Ogórka dobrze myjemy kroimy w plasterki. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Pora kroimy w plasterki. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki.
Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Solimy do smaku , kropimy olejem . Robimy sos . Mieszamy ketchup z majonezem . Dodajemy do smaku sos chilli słodki i paprykę słodką , mieszamy. Sosem ozdabiamy sałatkę.
czwartek, 26 marca 2015
Dietetyczna sałata lodowa z indykiem i marynowanym czosnkiem
Smaczna dietetyczna lekka sałatka. Pasuje na wiosenne odchudzanie , ale nie tylko.
Do tego prosty sos z octu balsamicznego , oleju i przypraw.
Dietetyczna sałata lodowa z indykiem i marynowanym czosnkiem
składniki
1 sałata lodowa
1/2 szklanki czosnku marynowanego
20 dag piersi z indyka
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony'1 cebula
sól
pieprz
olej
ocet balsamiczny
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sałatę lodową myjemy i kroimy w paseczki, dajemy do dużej miski. Ogórka obieramy i kroimy na plasterki .Pierś z indyka kroimy na fileciki. Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i grillujemy na patelni grillowej. Kiedy pierś jest gotowa kroimy ją na mniejsze paseczki. . Pomidorki myjemy i kroimy na pół. . Dodajemy czosnek marynowany .Składniki mieszamy z sobą . Do sałatki dodajemy oliwę , ocet balsamiczny ,sól i pieprz - wszystko lekko mieszamy i podajemy
Do tego prosty sos z octu balsamicznego , oleju i przypraw.
Dietetyczna sałata lodowa z indykiem i marynowanym czosnkiem
składniki
1 sałata lodowa
1/2 szklanki czosnku marynowanego
20 dag piersi z indyka
10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony'1 cebula
sól
pieprz
olej
ocet balsamiczny
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Sałatę lodową myjemy i kroimy w paseczki, dajemy do dużej miski. Ogórka obieramy i kroimy na plasterki .Pierś z indyka kroimy na fileciki. Solimy doprawiamy pieprzem do smaku i grillujemy na patelni grillowej. Kiedy pierś jest gotowa kroimy ją na mniejsze paseczki. . Pomidorki myjemy i kroimy na pół. . Dodajemy czosnek marynowany .Składniki mieszamy z sobą . Do sałatki dodajemy oliwę , ocet balsamiczny ,sól i pieprz - wszystko lekko mieszamy i podajemy
Dietetyczny indyk na czosnkowym szpinaku
Lekkie danie z wykorzystaniem zdrowego i niskokalorycznego indyka. Do tego zdrowy pełen żelaza szpinaku z nuta czosnku. Danie w sam raz na rozpoczęcie wiosny. Możemy do niego zaserwować np ryż .
Dietetyczny indyk na czosnkowym szpinaku
składniki
1 woreczek rozdrobnionego mrożonego szpinaku
4 sznycle z indyka
pieprz
sól
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
przyprawa do grilla
Czosnek obieramy.
Sznycle z indyka solimy i doprawiamy pieprzem i przyprawą grillową do smaku.
Grillujemy z obu stron .
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy szpinak i na małym ogniu podsmażamy go aż woda odparuje. Następnie doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Szpinak nakładamy na talerz na niego serwujemy pokrojonego indyka. Podajemy na ciepło.
Dietetyczny indyk na czosnkowym szpinaku
składniki
1 woreczek rozdrobnionego mrożonego szpinaku
4 sznycle z indyka
pieprz
sól
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
przyprawa do grilla
Czosnek obieramy.
Sznycle z indyka solimy i doprawiamy pieprzem i przyprawą grillową do smaku.
Grillujemy z obu stron .
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane dodajemy szpinak i na małym ogniu podsmażamy go aż woda odparuje. Następnie doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Szpinak nakładamy na talerz na niego serwujemy pokrojonego indyka. Podajemy na ciepło.
środa, 25 marca 2015
Mój przepis w Przyśli Przepis
Mamy nowe wydanie specjalne Przyślij Przepis wydanie specjalne Surówki i Sałatki. W sam raz na wiosnę , kolorowo i zdrowo.
W tym wydaniu znalazłam swój przepis na fajną prostą sałatkę
Zapraszam do lektury
W tym wydaniu znalazłam swój przepis na fajną prostą sałatkę
Zapraszam do lektury
Wiosenna sałatka z serem
Smaczna kolorowa sałatka z wykorzystaniem resztek żółtego sera , do tego zdrowe awokado . Dużo zdrowia w jednej miseczce .
Wiosenna sałatka z serem
składniki
1 opakowanie mixu sałat
20 dag sera żółtego
2 pomidory
3 jajka
2 awokado
1 por
olej
1 łyżeczka musztardy
odrobina cukru
1 ząbek czosnku
pieprz
Mix sałat myjemy osuszamy i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w kosteczkę , dodajemy do sałaty. Awokado obieramy , usuwamy pestkę i kroimy w kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w cząstki. Pora dobrze myjemy , kroimy w plasterki. Wszystkie składniki łączymy z sobą. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty.
Robimy sos. Ok 3 łyżki oleju mieszamy z musztarda , wyciśniętym czosnkiem i odrobiną cukru. Mieszamy dodajemy sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy sałatkę .
Wiosenna sałatka z serem
składniki
1 opakowanie mixu sałat
20 dag sera żółtego
2 pomidory
3 jajka
2 awokado
1 por
olej
1 łyżeczka musztardy
odrobina cukru
1 ząbek czosnku
pieprz
Mix sałat myjemy osuszamy i przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w kosteczkę , dodajemy do sałaty. Awokado obieramy , usuwamy pestkę i kroimy w kawałki. Pomidory myjemy i kroimy w cząstki. Pora dobrze myjemy , kroimy w plasterki. Wszystkie składniki łączymy z sobą. Na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę ser żółty.
Robimy sos. Ok 3 łyżki oleju mieszamy z musztarda , wyciśniętym czosnkiem i odrobiną cukru. Mieszamy dodajemy sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy sałatkę .
Cappuccino ziemniaczane
Pyszna kremowa zupka z ziemniaka. Do tego czosnek i rozmaryn. Wykończone dużą dawka ubitej śmietany . Pyszna zupka krem na większe imprezy ale nie tylko .
Cappuccino ziemniaczane
składniki
1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu świezego lub suszonego
2 gałązki rozmarynu świeżego
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka śmietany 31 %
4 szklanki bulionu warzywnego
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . W garnku rozgrzewamy masło dodajemy ziemniaki smażymy chwile, dodajemy wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaka. Miksujemy blenderem , doprawiamy solą do smaku. Dodajemy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku i odrobinę pieprzu białego. Przelewamy nasz krem przez drobne sitko , aby pozbyć się ewentualnie powstałych grudek i resztek rozmarynu. Zagotowujemy. Wlewamy 1/2 szklani śmietany 31%. Odstawiamy. Resztę śmietany ubijamy na pianę .
Wlewamy krem do filiżanek lub bulionówek ozdabiamy śmietaną i posypujemy rozmarynem.
Cappuccino ziemniaczane
składniki
1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu świezego lub suszonego
2 gałązki rozmarynu świeżego
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka śmietany 31 %
4 szklanki bulionu warzywnego
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . W garnku rozgrzewamy masło dodajemy ziemniaki smażymy chwile, dodajemy wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaka. Miksujemy blenderem , doprawiamy solą do smaku. Dodajemy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku i odrobinę pieprzu białego. Przelewamy nasz krem przez drobne sitko , aby pozbyć się ewentualnie powstałych grudek i resztek rozmarynu. Zagotowujemy. Wlewamy 1/2 szklani śmietany 31%. Odstawiamy. Resztę śmietany ubijamy na pianę .
Wlewamy krem do filiżanek lub bulionówek ozdabiamy śmietaną i posypujemy rozmarynem.
niedziela, 22 marca 2015
Zielona roladka z omleta - Pomysł na Wielkanoc
Pomysł na przystawkę . Troszkę zieleni , troszkę zdrowia w postaci szpinaku , jajeczne nadzienie .
Pasuje na imprezę, śniadanie i zbliżające się Święta Wielkiejnocy .
Zielona roladka z omleta
składniki
4 jajka
1 łyżka maki
sól morska
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego
2 parówki drobiowe
2 jajka na twardo
3 łyżki sera z wiaderka lub Bieluch naturalny
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki śmietany 30 %
1 ząbek czosnku
masło klarowane
Zaczynamy od zrobienia omleta. Rozdrobniony szpinak ja użyłam mrożonych kostek podsmażyłam na suchej patelni i odrobinę doprawiłam solą morską . Jajka ubijamy mikserem , dodajemy mąkę i sól do smaku. Następnie dodajemy szpinak mieszamy . Gotowe omletowe ciasto wlewamy na gorąca patelnie z masłem klarowanym. Smażymy z jednej strony potem z drugiej. Używamy dużej patelni. Jak nie mamy z tej porcji ciasta robimy dwa mniejsze omlety, które później złączymy.
Ugotowane wcześniej jajka obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Łączymy je z serkiem białym.Mieszamy doprawiamy solą i wyciśniętym czosnkiem. Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę - dodajemy do sera z jakiem - mieszamy. Parówki gotujemy.
Zimny omlet kładziemy na foli - strecz- smarujemy pastą jajeczna układamy parówki i zawijamy roladę za pomocą foli. Ściskamy zakręcamy boki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na skos.
Pomysł na Wielkanoc
Pasuje na imprezę, śniadanie i zbliżające się Święta Wielkiejnocy .
Zielona roladka z omleta
składniki
4 jajka
1 łyżka maki
sól morska
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego
2 parówki drobiowe
2 jajka na twardo
3 łyżki sera z wiaderka lub Bieluch naturalny
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki śmietany 30 %
1 ząbek czosnku
masło klarowane
Zaczynamy od zrobienia omleta. Rozdrobniony szpinak ja użyłam mrożonych kostek podsmażyłam na suchej patelni i odrobinę doprawiłam solą morską . Jajka ubijamy mikserem , dodajemy mąkę i sól do smaku. Następnie dodajemy szpinak mieszamy . Gotowe omletowe ciasto wlewamy na gorąca patelnie z masłem klarowanym. Smażymy z jednej strony potem z drugiej. Używamy dużej patelni. Jak nie mamy z tej porcji ciasta robimy dwa mniejsze omlety, które później złączymy.
Ugotowane wcześniej jajka obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Łączymy je z serkiem białym.Mieszamy doprawiamy solą i wyciśniętym czosnkiem. Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę - dodajemy do sera z jakiem - mieszamy. Parówki gotujemy.
Zimny omlet kładziemy na foli - strecz- smarujemy pastą jajeczna układamy parówki i zawijamy roladę za pomocą foli. Ściskamy zakręcamy boki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na skos.
Pomysł na Wielkanoc