Kto nie lubi klopsików, pasują do ziemniaczków , ryżu i kaszy . Można wcinać je także z bułeczka , mocząc ją w pysznym sosiku. Szybko smacznie i nie drogo.
Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym
składniki
600g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryka ostra
papryka słodka
1 papryka czerwona
3 marchewki
2 pietruszki
szczypior
jajko
pieprz
sól
3 łyżki masła
śmietana 30% 1/2 szklanki
1 łyżka maki
tarta bułka
Mięso mielone dajemy do miski. Cebulkę obieramy i siekamy , podsmażamy ja na łyżce mała. Dodajemy do mięsa. Mieszamy, wbijamy jajko. Doprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Dodajemy tartą bułkę tyle aby mięso było dość gęste i dało się formować w kulki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka to samo robimy z pietruszką . Paprykę czerwoną kroimy w drobna kosteczkę . Warzywa podsmażamy na masełku. Solimy do smaku i odstawiamy. W garnku z osolona wodą gotujemy uformowane z mięsa kulki. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową . Wodę po gotowaniu klopsików dolewamy do podsmażonych warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką . Zaciągamy śmietaną 30 % z łyżką maki. zagotowujemy i wkładamy ugotowane klopsiki. Na koniec dajemy pokrojony szczypior.
Suplementy
▼
czwartek, 30 kwietnia 2015
Pesto z czosnku niedźwiedziego zdrowo,szybko lekko przekąska
Coś wspaniałego, pasuje prawie do wszystkiego . Możemy wymieszać z twarożkiem , ryżem ,makaronem super do grzanek czy plastrów sera białego. Mega zdrowe. Przechowujemy w lodówce lub w zimnej spiżarni. Jeżeli na pesto wlejemy kilka łyżek oleju i szczelnie zamkniemy będzie nam służyło przez cały rok.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
składniki
świeży czosnek niedźwiedzi
orzechy włoskie
olej
sól morska
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy , wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie solimy do smaku solą morską . Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Na wierzch dajemy łyżkę oleju i szczelnie zamykamy.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Pesto z czosnku niedźwiedziego
składniki
świeży czosnek niedźwiedzi
orzechy włoskie
olej
sól morska
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy , wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie solimy do smaku solą morską . Przekładamy do wyparzonych słoiczków. Na wierzch dajemy łyżkę oleju i szczelnie zamykamy.
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami
Bardzo kolorowe lekka sałatka pasująca na tą porę roku i na zbliżający się sezon truskawkowy .
szybka w zrobieniu z pysznym sosem jogurtowym z dodatkiem papryki mielonej.
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami
składniki
1 garść truskawek
1/2 opakowania mixu sałat
łosoś wędzony na zimno
koperek
sok z cytryny
sos
jogurt naturalny
sól
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz biały
Mix sałat myjemy osuszamy i wkładamy do dużej miski. Truskawki myjemy osuszamy kroimy na cztery. Dodajemy do sałaty. Łososia kropimy cytryną i dodajemy do niego posiekany koperek i odrobinę oleju. Mieszamy i odstawiamy. Po ok 10 min dodajemy kawałki łososia do sałatki.
Robimy sos. Mieszamy mały jogurt naturalny z majonezem. dodajemy paprykę słodka i ostra oraz pieprz biały. Mieszamy , dodajemy ketchup. Jeszcze raz mieszamy według potrzeby dosalamy.
Sosem polewamy sałatkę .
szybka w zrobieniu z pysznym sosem jogurtowym z dodatkiem papryki mielonej.
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami
składniki
1 garść truskawek
1/2 opakowania mixu sałat
łosoś wędzony na zimno
koperek
sok z cytryny
sos
jogurt naturalny
sól
papryka słodka
papryka ostra
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz biały
Mix sałat myjemy osuszamy i wkładamy do dużej miski. Truskawki myjemy osuszamy kroimy na cztery. Dodajemy do sałaty. Łososia kropimy cytryną i dodajemy do niego posiekany koperek i odrobinę oleju. Mieszamy i odstawiamy. Po ok 10 min dodajemy kawałki łososia do sałatki.
Robimy sos. Mieszamy mały jogurt naturalny z majonezem. dodajemy paprykę słodka i ostra oraz pieprz biały. Mieszamy , dodajemy ketchup. Jeszcze raz mieszamy według potrzeby dosalamy.
Sosem polewamy sałatkę .
Placuszki ziemniaczana z truskawkami
Prosto szybko , wyjątkowo chrupkie , ponieważ starte na tarce duże oczka. Ciasto bez cebuli i czosneczku. Tylko ziemniak, jajko i odrobina mąki.
Placuszki ziemniaczana z truskawkami
składniki
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki
odrobina soli
truskawki
cukier
Ziemniaki obieramy i ścieramy an tarce duże oczka. Odstawiamy na chwilę . Dodajemy jajko i mąkę , solimy do smaku. Ciasto mieszamy. Nakładamy na rozgrzany olej smażymy na złoto z obu stron. Truskawki myjemy kroimy na plasterki . Nakładamy na placuszki , posypujemy cukrem.
Placuszki ziemniaczana z truskawkami
składniki
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki
odrobina soli
truskawki
cukier
Ziemniaki obieramy i ścieramy an tarce duże oczka. Odstawiamy na chwilę . Dodajemy jajko i mąkę , solimy do smaku. Ciasto mieszamy. Nakładamy na rozgrzany olej smażymy na złoto z obu stron. Truskawki myjemy kroimy na plasterki . Nakładamy na placuszki , posypujemy cukrem.
Mój przepis w prasie majowej
Wczoraj do kiosku zawitał nowy numer Przepis Czytelników.
W nim dużo fajnych wiosennych przepisów.
Wertując go przy kawie znalazłam swój przepis już zapomniany przez moją osobę .
Cieszę się ,że został wydrukowany dzięki temu przypomniałam sobie o nim.
Proste tanie jedzonko .
Kolejną niespodzianką jest mój przepis w regionalnej gazecie Bieszczadzkiej.
Tu mamy pyszne placuszki - iście z Bieszczad .
W nim dużo fajnych wiosennych przepisów.
Wertując go przy kawie znalazłam swój przepis już zapomniany przez moją osobę .
Cieszę się ,że został wydrukowany dzięki temu przypomniałam sobie o nim.
Proste tanie jedzonko .
Kolejną niespodzianką jest mój przepis w regionalnej gazecie Bieszczadzkiej.
Tu mamy pyszne placuszki - iście z Bieszczad .
środa, 29 kwietnia 2015
Słoneczny koniec kwietnia .
Koniec
kwietnia , piękne słoneczko , każdą wolną chwile wykorzystujemy
na spacery .
Lubię
tak oderwać się od problemów, pracy , myśli.
Idziemy
wtedy przed siebie . Widać jak pięknie zazielenia się krajobraz,
choć w wyższych górach jeszcze plamy śniegu.
Pogoda
była tak piękna ,że nawet Melka nie mogła powstrzymać się od kąpieli .
Woda
zimna prosto z gór , pies desperat . Pływał, kąpał się biegał
po wodzie.
Próbował
przytachać nam wielkie gałęzie aby rzucić jej z powrotem do wody .
Mały
patyk mała zabawa ale konar metrowy to już coś . Wizę ,że pies ma
mój charakter , nie zadowala się byle czym . Jak kochać to księcia
jak kraść to miliony !
Nie
idziemy na łatwiznę im więcej poświęcenia im trudniej tym
większa satysfakcja .
A
co ładnego widział po drodze , dużo pięknych kwiatków, zielska ,
tez jadalnego.
Odpoczełam
, musnęłam słońca było super.
niedziela, 26 kwietnia 2015
Zdrowa sałatka z czarnej fasoli i czosnku niedźwiedziego -przystawka
Coś wyjątkowego , smacznego. Pierwszy raz kupiłam czarna fasolkę , jest pyszna i super prezentuje się na talerzu. Do tego musi być czosnek niedźwiedzi dla urody i zdrowia.
jajko koniecznie wspaniale pasuje do czosnku a surimi to coś extra mała niespodzianka.
Zdrowa sałatka z czarnej fasoli i czosnku niedźwiedziego
składniki
1 puszka czarnej fasoli
6 jajek
garść czosnku niedźwiedziego
1/2 opakowania paluszków krabowych
majonez
jogurt naturalny
sól
pieprz biały
1 ogórek zielony
Czarną fasolę odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą i czekamy aż odsączy się . Zielonego ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Jajka gotujemy na twardo ok 7 min. Zalewamy woda , zimne obieramy i siekamy drobno. Posiekane jajka dodajemy do fasoli. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Surimi kroimy w kosteczkę . Składniki mieszamy z sobą . Dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżkę jogurtu. Mieszamy. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
jajko koniecznie wspaniale pasuje do czosnku a surimi to coś extra mała niespodzianka.
Zdrowa sałatka z czarnej fasoli i czosnku niedźwiedziego
składniki
1 puszka czarnej fasoli
6 jajek
garść czosnku niedźwiedziego
1/2 opakowania paluszków krabowych
majonez
jogurt naturalny
sól
pieprz biały
1 ogórek zielony
Czarną fasolę odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą i czekamy aż odsączy się . Zielonego ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Jajka gotujemy na twardo ok 7 min. Zalewamy woda , zimne obieramy i siekamy drobno. Posiekane jajka dodajemy do fasoli. Czosnek niedźwiedzi myjemy osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Surimi kroimy w kosteczkę . Składniki mieszamy z sobą . Dodajemy 2 łyżki majonezu i łyżkę jogurtu. Mieszamy. doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta z czosnkiem niedźwiedzim
Smaczna zdrowa pasta wykonana z jajek i czosnku niedźwiedziego . Zdrowa, szybka w zrobieniu , właściwości czosnku zadbają o nasze serce :)
Polecam do każdego rodzaju pieczywa , wspaniała na piknik czy wycieczkę .
Pasta z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
10 jajek
sól morska
1 garść czosnku niedźwiedziego
majonez ok 3 łyżki
serek naturalny 2 łyżki
biały pieprz
Jajka gotujemy 7 min. w osolonej wodzie Po tym czasie zalewamy je zimna wodą studzimy je i obieramy. Następnie siekamy w drobna kosteczkę . Dodajemy serek i majonez. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez. Jeszcze raz mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem białym do smaku.
Polecam do każdego rodzaju pieczywa , wspaniała na piknik czy wycieczkę .
Pasta z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
10 jajek
sól morska
1 garść czosnku niedźwiedziego
majonez ok 3 łyżki
serek naturalny 2 łyżki
biały pieprz
Jajka gotujemy 7 min. w osolonej wodzie Po tym czasie zalewamy je zimna wodą studzimy je i obieramy. Następnie siekamy w drobna kosteczkę . Dodajemy serek i majonez. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy majonez. Jeszcze raz mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem białym do smaku.
Sałata lodowa z kukurydzą i surimi
Taka prosta sałatka ale bardzo odżywcza. Szybko zaspokoi głód , doda energii i sił witalnych :)
Białka dostarczają nam paluszki krabowe a warzywa dużo witamin.
Sałata lodowa z kukurydzą i surimi
składniki
1 sałata lodowa
1/2 puszki kukurydzy
1 ogórek zielony
paluszki krabowe
2 cebule czerwone
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Paluszki kroimy w kawałki. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy na pół plasterki.Sałatę lodowa myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule czerwoną obieramy i kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy na sitku, łączymy z sałatą i cebula . Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Robimy sos . Majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem , dodajemy troszkę jogurtu mieszamy i dodajemy do sałaty. Mieszamy i doprawiamy solą morską do smaku.
Białka dostarczają nam paluszki krabowe a warzywa dużo witamin.
Sałata lodowa z kukurydzą i surimi
składniki
1 sałata lodowa
1/2 puszki kukurydzy
1 ogórek zielony
paluszki krabowe
2 cebule czerwone
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
Paluszki kroimy w kawałki. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy na pół plasterki.Sałatę lodowa myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule czerwoną obieramy i kroimy w piórka. Kukurydzę odsączamy na sitku, łączymy z sałatą i cebula . Wszystkie składniki mieszamy z sobą . Robimy sos . Majonez mieszamy z wyciśniętym czosnkiem , dodajemy troszkę jogurtu mieszamy i dodajemy do sałaty. Mieszamy i doprawiamy solą morską do smaku.
Sałatka krabowa z prażonymi ziarenkami
Prosta w formie ale bardzo smaczna i zdrowa sałatka. Dużo smaku dodają jej prażone ziarenka słonecznika, sezamu i pestek dyni. Dzięki tym maleństwom sałatka staje się jeszcze zdrowsza , wzbogacona o wiele mikroelementów i witamin.
Sałatka krabowa z prażonymi ziarenkami
składniki
4 jajka
1 ogórek zielony
1 opakowanie paluszków krabowych
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
sos
2 łyżki musztardy miodowej
3 łyżki wody
3łyżki oleju
1 zabek czosnku
1 łyżka majonezu
sól morska
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w kosteczkę . Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę. Kukurydze odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego dobrze myjemy i kroimy w kostkę , nie obieramy. Ziarenka prażymy na suchej patelni- zimne dodajemy do sałatki. Składniki mieszamy z sobą . Robimy sos . Łączymy 2 łyżki musztardy miodowej z 3 łyżkami wody , jedna łyżką majonezu i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku. Mieszamy dobrze i dodajemy ok 3 łyżki oleju. Solimy do smaku. Jeszcze raz dobrze mieszamy i łączymy z sałatką .
Sałatka krabowa z prażonymi ziarenkami
składniki
4 jajka
1 ogórek zielony
1 opakowanie paluszków krabowych
1 cebula czerwona
1 puszka kukurydzy
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki pestek dyni
sos
2 łyżki musztardy miodowej
3 łyżki wody
3łyżki oleju
1 zabek czosnku
1 łyżka majonezu
sól morska
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy w kosteczkę . Paluszki krabowe kroimy w kosteczkę. Kukurydze odsączamy i dodajemy do pozostałych składników. Cebulę czerwoną obieramy i kroimy w kosteczkę. Ogórka zielonego dobrze myjemy i kroimy w kostkę , nie obieramy. Ziarenka prażymy na suchej patelni- zimne dodajemy do sałatki. Składniki mieszamy z sobą . Robimy sos . Łączymy 2 łyżki musztardy miodowej z 3 łyżkami wody , jedna łyżką majonezu i 1 wyciśniętym ząbkiem czosnku. Mieszamy dobrze i dodajemy ok 3 łyżki oleju. Solimy do smaku. Jeszcze raz dobrze mieszamy i łączymy z sałatką .
sobota, 25 kwietnia 2015
Czosnek niedźwiedzi - spacer po bieszczadzkim lesie .
Czosnek niedźwiedzi zbieram już kilka lat , jak zaczęłam jeszcze nie był tak popularny jak teraz.
Pierwszym moim daniem z tego czosnku było sos sałatkowy ala winegret , jakieś 4 lata temu , pisałam o tym na blogu
http://www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/04/aka-na-talerzu-sos-saatkowy-z-czosnku.html
Więcej o przysmakach z czosnku i innych dobrodziejstw z łąki tu www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/search/label/zioła i rośliny z łąki
W tym roku w Bieszczadach mamy małe opóźnienie , poszłam w miejsce gdzie zawsze zrywałam czosnek i okazało się ,że listki są jeszcze małe , potrzebują z 4 dni słoneczka albo wiosennego deszczyku.
Mimo to wyprawa była udana , było wesoło a nawet romantycznie :)
Świetny spacer , piękna zieleń no i troszkę listków więc jutro będzie danie :)
Czosnek Niedźwiedzi super zdrowy. Znajduje się w nim 20 razy więcej
adenozyny - substancji posiadającej właściwości witamin A, C, E i selenu
jednocześnie. Witaminy te oraz selen należą do przeciwutleniaczy
niwelujących w organizmie wolne rodniki powodujące wiele chorób m.in.
nowotwory. Wzmacnia serce dodaje urody i jest pełen smaku.
Tu za kilka dni będzie piękny dywan czosnkowych listków
Jutro coś zgotujemy :)
Takie cuda spotykamy w Bieszczadzkich lasach , aż miło popatrzeć
podziwiamy nie zrywamy
Pierwszym moim daniem z tego czosnku było sos sałatkowy ala winegret , jakieś 4 lata temu , pisałam o tym na blogu
http://www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/2013/04/aka-na-talerzu-sos-saatkowy-z-czosnku.html
Więcej o przysmakach z czosnku i innych dobrodziejstw z łąki tu www.mojakuchniamalutka.blogspot.com/search/label/zioła i rośliny z łąki
W tym roku w Bieszczadach mamy małe opóźnienie , poszłam w miejsce gdzie zawsze zrywałam czosnek i okazało się ,że listki są jeszcze małe , potrzebują z 4 dni słoneczka albo wiosennego deszczyku.
Mimo to wyprawa była udana , było wesoło a nawet romantycznie :)
Świetny spacer , piękna zieleń no i troszkę listków więc jutro będzie danie :)
Tu za kilka dni będzie piękny dywan czosnkowych listków
Jutro coś zgotujemy :)
Było i romantycznie
podziwiamy nie zrywamy