Kolejny torcik tym razem mały dla małej dziewczynki . Tort na 6 osób. Cały seledynowy z masą z dodatkiem pistacji .
Tort zrobiony w małe tortownicy .
Pistacjowy torcik
biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
800 ml śmietany 30%
cukier puder ok 1/2 szklanki
4 łyżki mielonych pistacji
dżem morelowy
poncz woda z syropem o smaku pistacji
barwnik zielony
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier przestanie być wyczuwalny .
Dodajemy żółtka- chwilę ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Mieszamy szpatułką .
Na dno tortownicy kładziemy papier do pieczeni. Wlewamy ciasto. Pieczemy 30 min. Zimny biszkopt przecinamy na 4 . Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i barwnik. Dzielimy na pół. Do jednego kremu dodajemy zmielone pistacje. Pierwszy blat kropimy ponczem .Nakładamy warstwę dżemu.
Kładziemy drugi blat ponczujemy. Nakładamy masę z pistacjami. I tak do końca. Masą smarujemy cały tort . Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiamy go.
Suplementy
▼
sobota, 31 października 2015
Zupa z dyni z makaronem z polędwicy
Kolejna zupa z dyni tym razem z większą dozą czosnku i z wkładką w postaci paseczków polędwicy .
Do najedzenia i rozgrzania.
składniki
1/2 dyni
polędwica Królewska Tradycyjne jadło
4 ząbki czosnku
1 cebula
imbir
sól
2 łyżki masła
ok 3 szklanki bulionu
Dynie obieramy , usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę . Czosnek siekamy . Cebulę kroimy drobno. Na maśle podsmażamy czosnek i cebule. Dodajemy kostki dyni , chwilę smażymy. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy. Kiedy dynia zrobi się miękka , miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą ,pieprzem i odrobina imbiru. Szynkę kroimy w paseczki lekko podgrzewamy na patelni z odrobina masła. Podajemy z zupą
Do najedzenia i rozgrzania.
składniki
1/2 dyni
polędwica Królewska Tradycyjne jadło
4 ząbki czosnku
1 cebula
imbir
sól
2 łyżki masła
ok 3 szklanki bulionu
Dynie obieramy , usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę . Czosnek siekamy . Cebulę kroimy drobno. Na maśle podsmażamy czosnek i cebule. Dodajemy kostki dyni , chwilę smażymy. Podlewamy bulionem warzywnym i dusimy. Kiedy dynia zrobi się miękka , miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą ,pieprzem i odrobina imbiru. Szynkę kroimy w paseczki lekko podgrzewamy na patelni z odrobina masła. Podajemy z zupą
piątek, 30 października 2015
Wegetariańska pasta z grochu - na chlebek na zdrowie
Wegetariańska pasta z grochu - na chlebek na zdrowie . Nie tylko dla wegetarian , dużo zdrowia , fajny smak idealne na każde pieczywo - do tego kawałek pomidorka, ogórka kiszonego czy papryki ,
czy trzeba coś więcej ....
Wegetariańska pasta z grochu
składniki
1/2 kg suchego grochu
1 cebula
pieprz
sól
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek 2 łyżeczki
Groch moczymy najlepiej całą noc. Następnie gotujemy go do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Miękki groch odstawiamy. Cebule siekamy drobno podsmażamy na oleju dodajemy wyciśnięty czosnek. Do blendera dajemy ugotowany groch i podsmażoną cebulę . Blendujemy na jednolitą masę . Doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem do smaku .
czy trzeba coś więcej ....
Wegetariańska pasta z grochu
składniki
1/2 kg suchego grochu
1 cebula
pieprz
sól
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek 2 łyżeczki
Groch moczymy najlepiej całą noc. Następnie gotujemy go do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Miękki groch odstawiamy. Cebule siekamy drobno podsmażamy na oleju dodajemy wyciśnięty czosnek. Do blendera dajemy ugotowany groch i podsmażoną cebulę . Blendujemy na jednolitą masę . Doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem do smaku .
czwartek, 29 października 2015
Fusilli z dynią
Dalej brniemy w dynie. O tej porze roku jest dorodna tania i bardo smaczna. Wykorzystujmy ją w kuchni jak możemy. U nas tym razem fusilli z kosteczkami pomarańczowej dyni. Smaczny i szybki obiad .
Fusilli z dynią
składniki
1/2 dyni
2 zabki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
sól
imbir
pieprz
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
chilli
makaron fusilli
Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w równe kostki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy posiekana cebulę i czosnek. dodajemy kosteczki dyni. Smażymy. Po kilku minutach lekko podlewamy białym winem. Dusimy. Dodajemy odrobinę bulionu - dalej dusimy. Doprawiamy chilli, imbirem , sola i pieprzem do smaku. Kiedy dynia zmięknie łączymy ją z wcześniej ugotowanym makaronem . Podajemy.
Fusilli z dynią
składniki
1/2 dyni
2 zabki czosnku
1 cebula
2 łyżki masła
sól
imbir
pieprz
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu
chilli
makaron fusilli
Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w równe kostki. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy posiekana cebulę i czosnek. dodajemy kosteczki dyni. Smażymy. Po kilku minutach lekko podlewamy białym winem. Dusimy. Dodajemy odrobinę bulionu - dalej dusimy. Doprawiamy chilli, imbirem , sola i pieprzem do smaku. Kiedy dynia zmięknie łączymy ją z wcześniej ugotowanym makaronem . Podajemy.
środa, 28 października 2015
Bieszczadzki smalczyk z rydzami
Robiłam już wiele smalców, ale ten jest niesamowity. Warto iść na rydze zebrać i zrobić to cudo. Przechowujemy w lodówce , po zakręceniu na gorąco można przechowywać kilka miesięcy . I do tego ten piękny lekko żółty kolor , cos czym warto poczęstować gości.
Bieszczadzki smalczyk z rydzami
składniki
1/2 kg słoniny
1/2 kg łopatki
1/2 kg rydzów świeżych
2 cebule
5 ząbków czosnku
pieprz świeżo mielony
majeranek
sól
Jedną część słoniny kroimy w drobną kostkę . Pozostałą część mielimy razem z mięsem w maszynce do mięsa, małe sito. Cebule obieramy i siekamy. Grzyby myjemy i kroimy w kosteczkę. Czosnek wyciskamy do miseczki. Zaczynamy od stopienia kosteczek słoniny. Następnie dodajemy zmielone mięso z słonina - mieszamy i topimy. Po ok 15 min dodajemy pokrojone rydze i posiekaną cebulę . Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy smażymy ok 5 min. Na koniec dodajemy sól,m pieprz i majeranek do smaku. Smalec ma być pikantny. Rozkładamy do słojów.
Bieszczadzki smalczyk z rydzami
składniki
1/2 kg słoniny
1/2 kg łopatki
1/2 kg rydzów świeżych
2 cebule
5 ząbków czosnku
pieprz świeżo mielony
majeranek
sól
Jedną część słoniny kroimy w drobną kostkę . Pozostałą część mielimy razem z mięsem w maszynce do mięsa, małe sito. Cebule obieramy i siekamy. Grzyby myjemy i kroimy w kosteczkę. Czosnek wyciskamy do miseczki. Zaczynamy od stopienia kosteczek słoniny. Następnie dodajemy zmielone mięso z słonina - mieszamy i topimy. Po ok 15 min dodajemy pokrojone rydze i posiekaną cebulę . Mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy smażymy ok 5 min. Na koniec dodajemy sól,m pieprz i majeranek do smaku. Smalec ma być pikantny. Rozkładamy do słojów.
wtorek, 27 października 2015
Tort urodzinowy Kraina lodu z owocami
Dla dzieci zrobimy wszystko :)
Ja ostatnio zrobiłam dla koleżanki a dokładnie jej córci Klaudii tort na specjalne życzenie .
Tort urodzinowy Kraina lodu z owocami
składniki
biszkopt 2 szt (składniki razy 2)
7 jajek
1 szklanka mąki
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 litry śmietany 30 %
2 galaretki lazurowe
owoce
opłatek kraina lodu
barwnik niebieski
1 masło
1 budyń
2 szklanki mleka
cukier puder 2 łyżki
Zaczynamy od upieczenia 2 biszkoptów. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pian epod koniec ubijania dodajemy cukier dalej ubijamy ,aż cukier nie będzie wyczuwalny . Dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Lekko mieszamy . Wylewamy biszkopt do tortownicy pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Czynność powtarzamy . Biszkopty przecinamy . Mamy 4 blaty. 1 litr śmietany ubijamy pod koniec dodajemy cukier puder. Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody , dodajemy pod koniec ubijania. Blaty smarujemy masą, dodajemy pokrojone owoce,nakrywamy biszkoptem , czynność powtarzamy do wykończenia blatów. Masło ubijamy z wcześniej ugotowanym budyniem. Dodajemy cukier puder. Masą smarujemy cały tort . Nakładamy opłatek. Resztę śmietany ubijamy dodajemy cukier puder do smaku; Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Do rękawa cukierniczego wkąłdamy krem , ozdabiamy tort.
Ja ostatnio zrobiłam dla koleżanki a dokładnie jej córci Klaudii tort na specjalne życzenie .
Tort urodzinowy Kraina lodu z owocami
składniki
biszkopt 2 szt (składniki razy 2)
7 jajek
1 szklanka mąki
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 litry śmietany 30 %
2 galaretki lazurowe
owoce
opłatek kraina lodu
barwnik niebieski
1 masło
1 budyń
2 szklanki mleka
cukier puder 2 łyżki
Zaczynamy od upieczenia 2 biszkoptów. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pian epod koniec ubijania dodajemy cukier dalej ubijamy ,aż cukier nie będzie wyczuwalny . Dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Lekko mieszamy . Wylewamy biszkopt do tortownicy pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Czynność powtarzamy . Biszkopty przecinamy . Mamy 4 blaty. 1 litr śmietany ubijamy pod koniec dodajemy cukier puder. Galaretkę niebieską rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody , dodajemy pod koniec ubijania. Blaty smarujemy masą, dodajemy pokrojone owoce,nakrywamy biszkoptem , czynność powtarzamy do wykończenia blatów. Masło ubijamy z wcześniej ugotowanym budyniem. Dodajemy cukier puder. Masą smarujemy cały tort . Nakładamy opłatek. Resztę śmietany ubijamy dodajemy cukier puder do smaku; Pod koniec ubijania dodajemy barwnik. Do rękawa cukierniczego wkąłdamy krem , ozdabiamy tort.
Czekoladowe świderki z bitą śmietaną
Coś fajnego niby obiad a tu deser . Dla lubiących coś słodkiego i innego. Wszystko z dodatkiem kawałków sezonowych owoców.
Czekoladowe świderki z bitą śmietaną
składniki
1/2 opakowania makaronu czekoladowego
sól
owoce sezonowe lub egzotyczne
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Śmietanę chłodzimy. Zimna ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ulubione owoce obieramy i kroimy w kosteczkę . Na makaron kładziemy bitą śmietanę i posypujemy kostkami owoców. Podajemy.
Czekoladowe świderki z bitą śmietaną
składniki
1/2 opakowania makaronu czekoladowego
sól
owoce sezonowe lub egzotyczne
1 szklanka śmietany 30 %
1 łyżka cukru pudru
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Śmietanę chłodzimy. Zimna ubijamy na puch, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ulubione owoce obieramy i kroimy w kosteczkę . Na makaron kładziemy bitą śmietanę i posypujemy kostkami owoców. Podajemy.
Smażone rydze z kartofelkami
Wykorzystując końcówkę sezonu grzybowego , przygotowałam coś szybkiego i mega grzybowego.
Oszczędność składników i przypraw wydobywa z potrawy to co najlepsze- smak rydza i lasu .
Smażone rydze z kartofelkami
składniki
1 miseczka rydzy świeżych
ok 1 kg ziemniaków
masło
olej
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Rydze myjemy oczyszczamy i odcinamy nóżki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 1łyżkę oleju , aby masło nie paliło się. Podsmażamy grzyby , po ok 6 min solimy je i dodajemy odcedzone ziemniaki. Lekko mieszamy. doprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco.
Oszczędność składników i przypraw wydobywa z potrawy to co najlepsze- smak rydza i lasu .
Smażone rydze z kartofelkami
składniki
1 miseczka rydzy świeżych
ok 1 kg ziemniaków
masło
olej
sól
pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie. Rydze myjemy oczyszczamy i odcinamy nóżki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy 1łyżkę oleju , aby masło nie paliło się. Podsmażamy grzyby , po ok 6 min solimy je i dodajemy odcedzone ziemniaki. Lekko mieszamy. doprawiamy pieprzem do smaku. Podajemy na gorąco.
Owsiankowy deser
Coś małego słodkiego , zdrowego. Owsianka - płatki owsiane z miodzikiem do tego pokruszone herbatniki i owoc kaki . Małe a cieszy :)
Owsiankowy deser
składniki
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu
2 owoce kaki
1 paczka herbatników
Płatki owsiane błyskawiczne zalewamy ciepłym mlekiem słodzimy miodzikiem.
Owoc kaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Herbatniki zawijamy w ręcznik kuchenny i rozgniatamy tłuczkiem do mięsa. Na dno słoiczków układamy 2 łyżki pokruszonych herbatników, na nie kładziemy warstwę pokrojonego owocu kaki . Na wierzch nakładamy ciepłą owsiankę . Podajemy.
Owsiankowy deser
składniki
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżka miodu
2 owoce kaki
1 paczka herbatników
Płatki owsiane błyskawiczne zalewamy ciepłym mlekiem słodzimy miodzikiem.
Owoc kaki obieramy i kroimy w kosteczkę . Herbatniki zawijamy w ręcznik kuchenny i rozgniatamy tłuczkiem do mięsa. Na dno słoiczków układamy 2 łyżki pokruszonych herbatników, na nie kładziemy warstwę pokrojonego owocu kaki . Na wierzch nakładamy ciepłą owsiankę . Podajemy.
Sałatka brokułowa z krabem
Znalazłam w sklepie mięsko krabowe wykorzystałam je do sałatki z brokułem. Wygląda fantastycznie a smakuje jeszcze lepiej. Zdrowie przez cały dzień.
Sałatka brokułowa z krabem
1 brokuł
10 dag mięsa z kraba
2 jajka
1 kulka mozzarella
oliwa z winogron
sól morska
pieprz kolorowy
1/2 czerwonej papryki
Brokuła myjemy , kroimy w różyczki i gotujemy na parze. Jajka gotujemy na miękko. Zimne brokuły układamy na talerzu. Dodajemy kawałki jajka, pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojony w plasterki ser mozzarella. Na wierzch układamy mięso kraba. Całość polewamy oliwą z winogrona. Doprawiamy sola i pieprzem kolorowym .
Sałatka brokułowa z krabem
1 brokuł
10 dag mięsa z kraba
2 jajka
1 kulka mozzarella
oliwa z winogron
sól morska
pieprz kolorowy
1/2 czerwonej papryki
Brokuła myjemy , kroimy w różyczki i gotujemy na parze. Jajka gotujemy na miękko. Zimne brokuły układamy na talerzu. Dodajemy kawałki jajka, pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojony w plasterki ser mozzarella. Na wierzch układamy mięso kraba. Całość polewamy oliwą z winogrona. Doprawiamy sola i pieprzem kolorowym .
poniedziałek, 26 października 2015
Smaczne śledziki z cebulką
Smaczne śledziki solone z zalewy domowej. Do tego cebulka z dodatkiem czosnku i gęstej kwaśnej śmietany .
zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
sól ok 1 łyżka
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 śledzi solonych
3 cebule
3 ząbki czosnku
śmietana 18 %
Śledzie moczymy w odzie ok 4 godziny. W tym czasie robimy zalewę. Do wody wlewamy ocet. Dodajemy sól,cukier . Mieszamy , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do zalewy wkładamy namoczone śledzie. Kawałki śledzi pozostawiamy w zalewie ok 2 dni.
Cebule obieramy kroimy w piórka. Dodajemy sól i wyciśnięty czosnek. Ugniatamy aby cebula zmiękła.Dodajemy do niej śmietanę. Układamy śledzie obok kładziemy cebulkę . Posypujemy słodką czerwona papryką .
zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
sól ok 1 łyżka
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 śledzi solonych
3 cebule
3 ząbki czosnku
śmietana 18 %
Śledzie moczymy w odzie ok 4 godziny. W tym czasie robimy zalewę. Do wody wlewamy ocet. Dodajemy sól,cukier . Mieszamy , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do zalewy wkładamy namoczone śledzie. Kawałki śledzi pozostawiamy w zalewie ok 2 dni.
Cebule obieramy kroimy w piórka. Dodajemy sól i wyciśnięty czosnek. Ugniatamy aby cebula zmiękła.Dodajemy do niej śmietanę. Układamy śledzie obok kładziemy cebulkę . Posypujemy słodką czerwona papryką .
środa, 21 października 2015
Biedaki z patelni.
Szybkie fajne placuszki z patelni. Dlaczego biedaki , mamy pusta lodówkę , odrobinę mąki zawsze znajdziemy , woda z kranu i sosik dla ostrości Folwark Mexicana i gotowe.
Biedaki z patelni.
składniki
sos Mexikana Folwark
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zioła prowansalskie
mąka ok 1,5 szklanki
sól
woda ciepła
olej
Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku , dodajemy odrobinę ziół , mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia , mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę , ile ciasto zabierze i łyżkę oleju. Wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być miękkie i pulchne . Formujemy placuszki. Rozgrzewamy patelnie dajemy odrobinę oleju. Smażymy placuszki z dwóch stron. Podajemy z sosem .
Biedaki z patelni.
składniki
sos Mexikana Folwark
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zioła prowansalskie
mąka ok 1,5 szklanki
sól
woda ciepła
olej
Do miski wsypujemy mąkę solimy ją do smaku , dodajemy odrobinę ziół , mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia , mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę , ile ciasto zabierze i łyżkę oleju. Wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być miękkie i pulchne . Formujemy placuszki. Rozgrzewamy patelnie dajemy odrobinę oleju. Smażymy placuszki z dwóch stron. Podajemy z sosem .
wtorek, 20 października 2015
Makaron czekoladowy z jogurtem i borówkami
Znalazłam w sklepie fantastyczny makaron . Czekoladowy nie jest bardzo słodki , jest z dodatkiem gorzkiej czekolady ..hmmm
Pojawił sie na naszych talerzach z dodatkiem jogurtu na słodko z słodkimi borówkami .
Makaron czekoladowy z jogurtem i borówkami
składniki
1opakowanie makaronu czekoladowego
1 szklanka borówki
1/2 szklani cukru
1 łyżka masła
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i lekko posypujemy cukrem. Odstawiamy. Borówki podsmażamy na odrobinie masła na patelni, dodajemy cukier i smażymy aż owce rozpadną się . Makaron wykładamy na talerz, polewamy jogurtem. Na jogurt serwujemy nasze ciepłe słodkie borówki. Podajemy.
Pojawił sie na naszych talerzach z dodatkiem jogurtu na słodko z słodkimi borówkami .
Makaron czekoladowy z jogurtem i borówkami
składniki
1opakowanie makaronu czekoladowego
1 szklanka borówki
1/2 szklani cukru
1 łyżka masła
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i lekko posypujemy cukrem. Odstawiamy. Borówki podsmażamy na odrobinie masła na patelni, dodajemy cukier i smażymy aż owce rozpadną się . Makaron wykładamy na talerz, polewamy jogurtem. Na jogurt serwujemy nasze ciepłe słodkie borówki. Podajemy.