Takie mini ciasteczka , czekoladki , pralinki. Ze zdrowymi składnikami otrębami i gorzka czekoladą. Do tego kawałki prażonego jabłuszka. Smaczne i mega czekoladowe.
Zdrowe czekoladowe pralinki o smaku piernika
składniki
1 biszkopt okrągły
2 łyżki rodzynek
przyprawa do piernika'
3 łyżki kakao
tabliczka czekolady gorzkiej
otręby owsiane ok 4 łyżki
jabłka prażone ze słoika ok 4 łyżki
Biszkopt kruszymy. Dodajemy kilka łyżek prażonych jabłek. Lekko mieszamy. Dokładamy ok 3 łyżki kakao , 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki skórek owoców cytrusowych . 1 tabliczkę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy także otręby owsiane kilka łyżek. Mieszamy, dodajemy przyprawę do piernika. Wszystko zagniatamy ręką. Kiedy powstanie ładna masa. Formujemy kulki. Obtaczamy w startej gorzkiej czekoladzie.
Suplementy
▼
poniedziałek, 28 grudnia 2015
niedziela, 27 grudnia 2015
Różowy sernik na zimno
Troszkę inny ponieważ na różowym biszkopcie do tego truskawkowa galaretka.
Bez rodzynek ponieważ moja rodzinka je wydłubuje - nie lubią :) Szybko smacznie każdemu zasmakuje.
Różowy sernik na zimno
składniki
1 wiaderko sera na sernik
1/2 litra śmietany 30 %
5 łyżek cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
2 galaretki truskawkowe
biszkopt
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik różowy w żelu
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu . Ubijamy białka dodajemy cukier ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny . Dodajmy żółtka, zmniejszamy obroty dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ,lekko mieszamy . Wlewamy do tortownicy pieczemy ok 25 min. Studzimy.
Ser ubijamy z cukrem pudrem. dodajemy śmietanę , ubijamy dalej. Żelatynę mieszamy w 5 łyżkach gorącej wody. Wlewamy do sera miksujemy.
W obręcz tortownicy wkładamy biszkopt zalewamy serem. Odstawiamy do lodówki. 2galaretki rozrabiamy w 1,5 szklanki wody. Kiedy ostygnie wlewamy na ser. Odstawiamy do lodówki.
Bez rodzynek ponieważ moja rodzinka je wydłubuje - nie lubią :) Szybko smacznie każdemu zasmakuje.
Różowy sernik na zimno
składniki
1 wiaderko sera na sernik
1/2 litra śmietany 30 %
5 łyżek cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
2 galaretki truskawkowe
biszkopt
4 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik różowy w żelu
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu . Ubijamy białka dodajemy cukier ubijamy aż cukier nie będzie wyczuwalny . Dodajmy żółtka, zmniejszamy obroty dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ,lekko mieszamy . Wlewamy do tortownicy pieczemy ok 25 min. Studzimy.
Ser ubijamy z cukrem pudrem. dodajemy śmietanę , ubijamy dalej. Żelatynę mieszamy w 5 łyżkach gorącej wody. Wlewamy do sera miksujemy.
W obręcz tortownicy wkładamy biszkopt zalewamy serem. Odstawiamy do lodówki. 2galaretki rozrabiamy w 1,5 szklanki wody. Kiedy ostygnie wlewamy na ser. Odstawiamy do lodówki.
piątek, 25 grudnia 2015
Świąteczny deser z tapioki
Lekki smaczny deser z tapioki do tego mleczna czekolada i kawałki skórki owoców cytrusowych. Smacznie i szybko . Polecany na diecie bezglutenowej .
Świąteczny deser z tapioki
składniki
2, 5 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki tapioki zielonej
cukier do smaku
laska wanilii
0,5 szklanki śmietanki słodkiej do deseru i ok 3 łyżki do czekolady
2 żółtka
czekolada mleczna
skórki z owoców cytrusowych
Pół szklanki tapioki zalewamy szklanką wody i odstawiamy aby napęczniała. Mleko mieszamy z cukrem i ziarenkami wanilii i żółtkami - mieszamy. Mleko zagotowujemy , po ok 30 min tapiokę odcedzamy . Dodajemy do mleka. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, gotujemy - ok 15 min. Dodajemy śmietankę .
Nakładamy do szklaneczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy troszkę śmietanki ok 3 łyżki . Mieszamy , polewamy deser. Ozdabiamy skórkami. Podajemy na ciepło jak budyń.
Świąteczny deser z tapioki
składniki
2, 5 szklanki mleka
1 szklanka wody
1/2 szklanki tapioki zielonej
cukier do smaku
laska wanilii
0,5 szklanki śmietanki słodkiej do deseru i ok 3 łyżki do czekolady
2 żółtka
czekolada mleczna
skórki z owoców cytrusowych
Pół szklanki tapioki zalewamy szklanką wody i odstawiamy aby napęczniała. Mleko mieszamy z cukrem i ziarenkami wanilii i żółtkami - mieszamy. Mleko zagotowujemy , po ok 30 min tapiokę odcedzamy . Dodajemy do mleka. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy, gotujemy - ok 15 min. Dodajemy śmietankę .
Nakładamy do szklaneczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy troszkę śmietanki ok 3 łyżki . Mieszamy , polewamy deser. Ozdabiamy skórkami. Podajemy na ciepło jak budyń.
Zabielany krupnik
Smaczna zdrowa zupka dla całej rodziny. Krupnik z kilkoma grzybkami zabielany słodka śmietanką . Polecam na zimowe obiady .
Zabielany krupnik
składniki
2 marchewki
1 pietruszka
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 liscie laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 grzyby suszone
1 szklanka śmietany słodkiej
sól
pieprz
cebula
1 łyżka masła \
4 ziemniaki
Wodę zagotowujemy z dodatkiem liścia i ziela. Solimy ja do smaku. Ziemniaki i włoszczyznę obieramy . Ziemniaki kroimy w kostkę włoszczyznę ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy warzywa do wody z przyprawami. Gotujemy 10 min. Dodajemy grzyby. Potem kaszę; Cebulę obieramy siekamy. Podsmażamy na masełku. Dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą . Dolewamy śmietanę. Zagotowujemy.
Zabielany krupnik
składniki
2 marchewki
1 pietruszka
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 liscie laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 grzyby suszone
1 szklanka śmietany słodkiej
sól
pieprz
cebula
1 łyżka masła \
4 ziemniaki
Wodę zagotowujemy z dodatkiem liścia i ziela. Solimy ja do smaku. Ziemniaki i włoszczyznę obieramy . Ziemniaki kroimy w kostkę włoszczyznę ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy warzywa do wody z przyprawami. Gotujemy 10 min. Dodajemy grzyby. Potem kaszę; Cebulę obieramy siekamy. Podsmażamy na masełku. Dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą . Dolewamy śmietanę. Zagotowujemy.
poniedziałek, 21 grudnia 2015
Bułeczki z korzennymi gruszkami
Smaczne bułeczki z dużą ilością gruszki. Gruszki obgotowanej w syropie cukrowym z dodatkiem przypraw korzennych. Dużo aromatu i słodyczy .
Najlepiej jak gruszki obierze nam mąż , chłopak wtedy będą idealnie równiutko obrane i pełne serca tak jak i u mnie .
Bułeczki z korzennymi gruszkami
składniki
2 kg gruszek
kawałek cynamonu
gwiazdki anyżku
1/2 szklanki cukru
1/2 kg mąki
200g masła
50 g drożdży
4 łyżek cukru pudru
2jajka
1/2 szklanki śmietany
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pokrojone masła. Rozdrabniamy masło. Dodajemy cukier puder, mieszamy rękami jak ciasto kruche. Dodajemy jajka. Drożdże mieszamy z śmietaną. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Odstawiamy na ok 30 min. Gruszki obieramy kroimy na 4 . Obgotowujemy w wodzie z cukrem i przyprawami. Chłodzimy. Z ciasta bierzemy po kawałku. Robimy kulkę. Lekko rozpłaszczamy kładziemy 2 kawałki gruszki zamykamy-formujemy w kulkę . Układamy na blaszce. Pieczemy do zarumienienia.
Najlepiej jak gruszki obierze nam mąż , chłopak wtedy będą idealnie równiutko obrane i pełne serca tak jak i u mnie .
Bułeczki z korzennymi gruszkami
składniki
2 kg gruszek
kawałek cynamonu
gwiazdki anyżku
1/2 szklanki cukru
1/2 kg mąki
200g masła
50 g drożdży
4 łyżek cukru pudru
2jajka
1/2 szklanki śmietany
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pokrojone masła. Rozdrabniamy masło. Dodajemy cukier puder, mieszamy rękami jak ciasto kruche. Dodajemy jajka. Drożdże mieszamy z śmietaną. Dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Odstawiamy na ok 30 min. Gruszki obieramy kroimy na 4 . Obgotowujemy w wodzie z cukrem i przyprawami. Chłodzimy. Z ciasta bierzemy po kawałku. Robimy kulkę. Lekko rozpłaszczamy kładziemy 2 kawałki gruszki zamykamy-formujemy w kulkę . Układamy na blaszce. Pieczemy do zarumienienia.
Wigilijne pierniczki
Kolejny przepis na pierniczki . Tez smaczne , lubię kombinować choć czas przygotowania nie różni się zbytnio od poprzednich przepisów. Jednakże polecam.
Wigilijne pierniczki
składniki
400 g mąki
200g miodu
120 g masła
125 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko całe
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Masło , miód, cukier - podgrzewamy w garnku. Dodajemy kakao i przyprawy . Kiedy mieszanina wystygnie wbijamy jajko i dodajmy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli mocno się klei dodajemy odrobinę mąki . Nie za dużo w lodówce ciasto stwardnieje. Wkładamy do lodówki na min 2 godziny. Rozwałkowujemy przez folię spożywcza , wycinamy kształty. Pieczemy ok 5 min w 180 stopniach. Zimne ozdabiamy.
Wigilijne pierniczki
składniki
400 g mąki
200g miodu
120 g masła
125 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko całe
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli
Masło , miód, cukier - podgrzewamy w garnku. Dodajemy kakao i przyprawy . Kiedy mieszanina wystygnie wbijamy jajko i dodajmy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli mocno się klei dodajemy odrobinę mąki . Nie za dużo w lodówce ciasto stwardnieje. Wkładamy do lodówki na min 2 godziny. Rozwałkowujemy przez folię spożywcza , wycinamy kształty. Pieczemy ok 5 min w 180 stopniach. Zimne ozdabiamy.
niedziela, 20 grudnia 2015
Grudniowy dzień w Bieszczadach
Już nie pamiętam tak pięknej końcówki grudnia. Bywały deszcze, mrozy , śnieżyce - dziś jak wiosenny dzień .
Już od rana słońce mocno świeciło a ponieważ była niedziela i w dodatku dla mnie wolna :)
wybraliśmy się rodzinnie na spacer. Tak pochodzić po górach , zresetować się nałapać słoneczka .
Las o tej porze roku powinien być pokryty śniegiem a my spotkaliśmy tam ładna trawkę , przeplatana błotem, dużym błotem jak na wiosnę po odwilży .
No i jak tu poczuć ducha świąt Bożego Narodzenia.
Już od rana słońce mocno świeciło a ponieważ była niedziela i w dodatku dla mnie wolna :)
wybraliśmy się rodzinnie na spacer. Tak pochodzić po górach , zresetować się nałapać słoneczka .
Las o tej porze roku powinien być pokryty śniegiem a my spotkaliśmy tam ładna trawkę , przeplatana błotem, dużym błotem jak na wiosnę po odwilży .
No i jak tu poczuć ducha świąt Bożego Narodzenia.
Grillowana karkówka z ziemniakami
Troszkę lata zimą . Wykorzystałam elektryczny grill , dzięki temu karkówka upiekła się wspaniale a w całym domu był niesamowity zapach . Do tego ugotowane w mundurkach ziemniaki podane z masłem czosnkowym .
Grillowana karkówka z ziemniakami
składniki'
karkówka ok 1 kg
1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
1/2 kostki masła
olej ok 3 łyżki
papryka słodka
papryka ostra'
tymianek
pieprz majeranek
sól czosnkowa
Wszystkie przyprawy w proszku mieszamy z olejem. Karkówkę kroimy w plastry lekko rozbijamy i smarujemy marynatą. Odstawiamy na ok 20 min. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Czosnek wyciskamy i mieszamy z masłem. Karkówkę grillujemy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy , kroimy na pół na każdy ziemniaki kładziemy odrobinę masła czosnkowego podajemy.
Grillowana karkówka z ziemniakami
składniki'
karkówka ok 1 kg
1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
1/2 kostki masła
olej ok 3 łyżki
papryka słodka
papryka ostra'
tymianek
pieprz majeranek
sól czosnkowa
Wszystkie przyprawy w proszku mieszamy z olejem. Karkówkę kroimy w plastry lekko rozbijamy i smarujemy marynatą. Odstawiamy na ok 20 min. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Czosnek wyciskamy i mieszamy z masłem. Karkówkę grillujemy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy , kroimy na pół na każdy ziemniaki kładziemy odrobinę masła czosnkowego podajemy.
Gazeta Bieszczadzka z przepisem na regionalne pierogi
Kto jeszcze nie kupił najnowszego wydania gazety Bieszczadzkiej , zapraszam do kupna. Oprócz regionalnych informacji , przepis na smaczne pierogi z kasza gryczaną mojego przepisu .
To wszystko w dziale smaki regionu.
To wszystko w dziale smaki regionu.
sobota, 19 grudnia 2015
Różowy tort Barbie mega czekoladowy
Kolejny tort tym razem cały czekoladowy . Czekoladowe blaty , czekoladowy krem.
Cały pokryty masa maślaną w kolorze różowym. Ozdobiony masą z bitej śmietany także w kolorze różu .
Różowy tort Barbie mega czekoladowy
składniki
blaty czekoladowe
3 jajka
150 ml mleka
125 ml oleju
1 szklanka cukru
150 g mąki
30 g kakao
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa czekoladowa
400 ml śmietanki kremówki
25 dag czekolady gorzkiej fix do ubijania śmietany
masa maślana
25 dag cukru pudru
200g masła
barwnik różowy
1 łyżka śmietany 30%
masa śmietanowa
400 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
barwnik różowy żelowy
żelatyna 4 łyżeczki
Śmietankę podgrzewamy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.
Ciasto.
Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy. Zmniejszamy obroty . Dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy z soda ,proszkiem i kakao. Zmniejszamy obroty. Dodajemy na przemian mleko ,mąkę ,olej. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy ok 40 min. Zimne przekrawamy. Nakładamy masę. Przekładamy.
Robimy masę maślaną . Ubijamy masło, dodajemy cukier puder śmietanę i barwnik. Ubijamy ok 5 min.
Cały tort smarujemy masą . Nakładamy opłatek.
Ubijamy śmietanę . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody; Mieszamy. Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy cukier puder , barwnik i rozpuszczoną żelatynę .
Chwilę ubijamy. dekorujemy tort.
Cały pokryty masa maślaną w kolorze różowym. Ozdobiony masą z bitej śmietany także w kolorze różu .
Różowy tort Barbie mega czekoladowy
składniki
blaty czekoladowe
3 jajka
150 ml mleka
125 ml oleju
1 szklanka cukru
150 g mąki
30 g kakao
1/3 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa czekoladowa
400 ml śmietanki kremówki
25 dag czekolady gorzkiej fix do ubijania śmietany
masa maślana
25 dag cukru pudru
200g masła
barwnik różowy
1 łyżka śmietany 30%
masa śmietanowa
400 ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
barwnik różowy żelowy
żelatyna 4 łyżeczki
Śmietankę podgrzewamy , zdejmujemy z ognia i wsypujemy połamaną czekoladę. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na całą noc. Po tym czasie kremówkę z rozpuszczoną czekoladą ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy fix. Gdyby krem okazał się zbyt rzadki umieszczamy go w lodówce do momentu zgęstnienia.
Ciasto.
Białka ubijamy dodajemy cukier dalej ubijamy. Zmniejszamy obroty . Dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy z soda ,proszkiem i kakao. Zmniejszamy obroty. Dodajemy na przemian mleko ,mąkę ,olej. Wlewamy do tortownicy. Pieczemy ok 40 min. Zimne przekrawamy. Nakładamy masę. Przekładamy.
Robimy masę maślaną . Ubijamy masło, dodajemy cukier puder śmietanę i barwnik. Ubijamy ok 5 min.
Cały tort smarujemy masą . Nakładamy opłatek.
Ubijamy śmietanę . Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody; Mieszamy. Kiedy śmietana będzie sztywna dodajemy cukier puder , barwnik i rozpuszczoną żelatynę .
Chwilę ubijamy. dekorujemy tort.
Bieszczadzkie trunki - Pamiątka z Bieszczad - Wino Bieszczady
Wino BIESZCZADY rocznik sobota 2015 . Przed użyciem nie wstrząsać , powstaje piana :)
Po otwarciu zostawić na kilka chwil aby pooddychało . Moc 13 % objętość 700 ml cena 5.59
Wyczuwalny smak wiśni ,lekko landrynkowy aromat - półsłodkie.
Podawać do bułki, chleba chipsów ewentualnie dobrej konserwy .
Najlepiej smakuje w Bieszczadach .
LEŻAKOWANIE
Nasuwa się pytanie w czym je podawać , chłodzić czy nie ?
Próbowałam je z kilku szkieł. Słoik, lampka, musztardówka, szklanka, gwint i kryształowy kieliszek .
Hmmmm, wspominając stare dawne czasy najlepiej smakowało z gwinta w parku Pod Dębami lub w leszczynie koło Baxa. Mój rocznik wie o czym mowa.
Doszłam do wniosku ,że temperatura tego dobrodziejstwa nie jest istotna , aczkolwiek preferuje lekko schłodzone.
Kolor troszkę lichy , ale moc jest .
Bieszczadzkie wino jest słynne , krążyły o nim piękne opowieści , no może nie o nim tylko po nim :)
Słynne niegdyś Wino z Kija - czy Patykiem Pisane dostępne było w każdej Bieszczadzkiej spelunce, lokalu .
Wszystkim pełnoletnim, odwiedzającym nasze regiony polecam zakup takiej pamiątki, wasze przeżycia i opowieści o Bieszczadach bardzo zyskają .
Cóż jabol za 5 zyla z Bieszczad czy Wino za 50 zyla z Francji , wszystko zależy od okoliczności.
Na pewno wspaniała pamiątka i kawał historii.
Po otwarciu zostawić na kilka chwil aby pooddychało . Moc 13 % objętość 700 ml cena 5.59
Wyczuwalny smak wiśni ,lekko landrynkowy aromat - półsłodkie.
Podawać do bułki, chleba chipsów ewentualnie dobrej konserwy .
Najlepiej smakuje w Bieszczadach .
LEŻAKOWANIE
Nasuwa się pytanie w czym je podawać , chłodzić czy nie ?
Próbowałam je z kilku szkieł. Słoik, lampka, musztardówka, szklanka, gwint i kryształowy kieliszek .
Hmmmm, wspominając stare dawne czasy najlepiej smakowało z gwinta w parku Pod Dębami lub w leszczynie koło Baxa. Mój rocznik wie o czym mowa.
Doszłam do wniosku ,że temperatura tego dobrodziejstwa nie jest istotna , aczkolwiek preferuje lekko schłodzone.
Kolor troszkę lichy , ale moc jest .
Bieszczadzkie wino jest słynne , krążyły o nim piękne opowieści , no może nie o nim tylko po nim :)
Słynne niegdyś Wino z Kija - czy Patykiem Pisane dostępne było w każdej Bieszczadzkiej spelunce, lokalu .
Wszystkim pełnoletnim, odwiedzającym nasze regiony polecam zakup takiej pamiątki, wasze przeżycia i opowieści o Bieszczadach bardzo zyskają .
Cóż jabol za 5 zyla z Bieszczad czy Wino za 50 zyla z Francji , wszystko zależy od okoliczności.
Na pewno wspaniała pamiątka i kawał historii.