Kolejne letnie danie z wykorzystaniem młodej cukinii. Tym razem na ostro z duża dawką chilli. Dla koloru i smaku czarne oliwki.
Ostre leczo z czarnymi oliwkami
składniki
3 młode cukinie
1 opakowanie parówek z szynki
1 słoik czarnych oliwek
3 ząbki czosnku
1 chilli
1 puszka kukurydzy
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
3 pomidory
sól
pieprz
3łyżki oleju
Cukinie dobrze myjemy i kroimy w półplasterki. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni na oleju ok 3 łyżki podsmażamy pomidory z czosnkiem. Dodajemy cukinie . Dusimy chwile . Papryki myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. dodajemy na patelnię. Solimy do smaku. dodajemy posiekana papryczkę chilli . Dusimy. Dodajemy pokrojone plasterki parówki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Na koniec dodajemy kukurydze i oliwki. Mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.
Suplementy
▼
czwartek, 7 lipca 2016
Sos ogórkowy do sałatek
Lekki ślicznie pachnący latem sos z świeżego ogórka, czosnku i koperku. pasuje jako dip, idealny do sałtek na basie letnich warzyw.
Sos ogórkowy do sałatek
składniki
4 świeże ogórki gruntowe
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
sól
pieprz
Ząbki czosnku obieramy i dajemy do wysokiego kubka blendera. Ogórki dobrze myjemy kroimy w plastry i dodajemy do czosnku. Dosypujemy posiekany koperek. Dolewamy olej i ocet. Wszystko miksujemy blenderem na sos. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeszcze raz blendujemy. Chłodzimy. Dodajemy do sałatki.
Sos ogórkowy do sałatek
składniki
4 świeże ogórki gruntowe
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
sól
pieprz
Ząbki czosnku obieramy i dajemy do wysokiego kubka blendera. Ogórki dobrze myjemy kroimy w plastry i dodajemy do czosnku. Dosypujemy posiekany koperek. Dolewamy olej i ocet. Wszystko miksujemy blenderem na sos. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Jeszcze raz blendujemy. Chłodzimy. Dodajemy do sałatki.
Piknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzim
Malutkie delikatne kiełbaski do rączki. Wspaniale nadają się na piknik,
wycieczkę czy grilla. Dodatek czosnku niedźwiedziego to nie tylko dobrodziejstwo
smaku ale i zdrowie .
Piknikowe kiełbaski z czosnkiem niedźwiedzim
składniki
1 kg łopatki
0,5 kg podgardla
30 dag świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
majeranek
pieprz mielony
5 ząbków czosnku
jelita baranie
zimna woda ok 1,5 szklanki
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mielenia. Czosnek niedźwiedzi
myjemy osuszamy i siekamy drobno. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, majeranek ,
pieprz i wyciśnięty czosnek. Przyprawy dodajemy do smaku. Wyrabiamy dobrze masę
. Dodajemy wodę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Jeszcze raz wyrabiamy aż mięso
będzie dobrze odchodzić od ręki. Jelita moczymy w misce z letnia wodą .
Przygotowana masę napychamy do jelita za pomocą maszynki z odpowiednio cienką
końcówką . Moje kiełbaski mają ok 10 cm także co taki kawałek zawijamy tworząc
kiełbaskę. Gotową kiełbasę wieszamy aby lekko obeschła. Nastawiamy garnek z wodą
kiedy woda zacznie się gotować wyłączamy ogień . Wkładamy kiełbaski. Nakrywamy
garnek i zostawiamy na ok 15 min. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski i pakujemy
na piknik. Wspaniale smakuje na zimno ale i z grilla jest fantastyczna.
środa, 6 lipca 2016
Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego
Coś fajnego coś nowego w mojej kuchni.
Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego
Wędzony łosoś robiony domowym sposobem przy użyciu Dymu w płynie z twardego drewna Smokelnad do mięsa i ryb .
Kawałek płata surowego łososia moczymy w roztworze dymu . Do pudełka wlewamy wodę 1 litr i aromat dymu w płynie 70 ml . Dodajemy sól ok 60 g . Mieszamy i zanurzamy mięso ryby. Wstawiamy do lodówki na ok 24 h, Po tym czasie . Wyciągamy rybę . Wkładamy jej do siatki wędliniarskiej. Zawieszamy w przewiewnym miejscu . Zostawiamy rybę na 24 h.
Gotowy aromatyczny kawałek ryby kroimy w plasterki. Robimy dip z czosnku niedźwiedziego. Miksujemy bardzo drobno całe migdały . Dodajemy olej , dalej miksujemy. Solimy do smaku.Na koniec dodajemy liście czosnku niedźwiedziego . Miksujemy i chłodzimy. Wędzoną rybę kroimy w plasterki układamy na talerzu , obok serwujemy dip niedźwiedzi.
Domowa wędlina z pokrzywą
Smaczna domowa wędlina zrobiona w szynkowarze . Kilka godzin i mamy coś
pysznego bez konserwantów , sama natura a dla zdrowotności młoda pokrzywa .
Wędlina wspaniale nadaje się do kanapek , idealnie smakuje na łonie natury
.Dla małych i dużych .
1 kg łopatki
sól peklowana 1 łyżeczka
sól ziołowa do smaku
pieprz biały
1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka listków młodej pokrzywy
Mięso mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy zimna wodę , sól peklowaną.
Dobrze mieszamy . Pokrzywę zalewamy gorąca wodą po ok 5 min odcedzamy ja i
drobno siekamy . Pokrzywę dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą ziołową i
pieprzem. Mieszankę mięsną wkładamy do worka i wkładamy do szynkowaru. Wkładamy
termometr . Wkładamy do garnka z woda i gotujemy aż na termometrze będzie 80
stopni. Po tym czasie wkładamy szynkowar do wody z lodem. Po schłodzeniu
wkładamy go do lodówki. Po 12 godzinach otwieramy szynkowar i wyciągamy wędlinę.
Kroimy i przyrządzamy piknikowe kanapki.