Smaczna sałatka , dużo witamin i minerałów. Taka do chrupania, pasuje do każdego pieczywa jako pasta lub możemy ją zajadać prosto z miseczki.
Sałatka z pora i tuńczyka z dodatkiem jabłka
składniki
2 pory -białe części
1 puszka tuńczyka w oleju
5 jajek
1 duże jabłko
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny
Por białe części kroimy w półplasterki,solimy i odstawiamy.Jajka gotujemy na twardo ,zimne obieramy i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy,usuwamy gniazdo i kroimy w kosteczkę zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem.
Suplementy
▼
poniedziałek, 27 kwietnia 2020
niedziela, 5 kwietnia 2020
Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczarkami
Kolejna pasta super do pieczywa ale także można ją podawać jako farsz do papryki ogórka pomidora.
Podstawą jest tuńczyk z konserwy w oleju i do tego marynowane pieczarki , konserwowe ogórki i cebulka.
Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczarkami
składniki
1 puszka tuńczyka w oleju
1 duża cebula
5 ogórków z octu
garść pieczarek marynowanych
4 jajka
pieprz
koperek
1 łyżka majonezu
koperek
Tuńczyka przekładamy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki kroimy drobno. Ogórki kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy,zimne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.Dodajemy posiekany koperek i gruby pieprz do smaku. Dodajemy majonez. Mieszamy chłodzimy .
Podstawą jest tuńczyk z konserwy w oleju i do tego marynowane pieczarki , konserwowe ogórki i cebulka.
Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczarkami
składniki
1 puszka tuńczyka w oleju
1 duża cebula
5 ogórków z octu
garść pieczarek marynowanych
4 jajka
pieprz
koperek
1 łyżka majonezu
koperek
Tuńczyka przekładamy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki kroimy drobno. Ogórki kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy,zimne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka.Dodajemy posiekany koperek i gruby pieprz do smaku. Dodajemy majonez. Mieszamy chłodzimy .
Pasta śniadaniowa z korniszonem i papryką
Pomysł na kolejną pastę tym razem bardziej wyrazistą w smaku dzięki dodaniu pokrojonych korniszonów. Do tego cebulą i czerwona papryka jest co chrupać :)
Pasta śniadaniowa z korniszonem i papryką
składniki
20 dag twarogu
5 jajek
2 cebule
5 ogórków z octu
1 papryka czerwona
sól
pieprz
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Dodajemy pokruszony twaróg. Cebulę obieramy i siekamy.Paprykę kroimy w drobną kostkę , to samo robimy z ogórkami. Mieszamy z śmietaną i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta śniadaniowa z korniszonem i papryką
składniki
20 dag twarogu
5 jajek
2 cebule
5 ogórków z octu
1 papryka czerwona
sól
pieprz
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Dodajemy pokruszony twaróg. Cebulę obieramy i siekamy.Paprykę kroimy w drobną kostkę , to samo robimy z ogórkami. Mieszamy z śmietaną i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.