Naleśniki z ziarnami słonecznika i sosem czosnkowym
SKŁADNIKI:
Ciasto-
1 litr mleka
mąka ok 2 szklanek
1 jajko
wegeta
sól ,sos sojowy - według uznania smakowego
ziarna słonecznika
olej do ciasta ok 2 łyżki
sos czosnkowy
majonez 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
ząbek czosnku
sól do smaku
Ciasto na naleśniki robimy tradycyjnie tylko z dodatkiem wegety , sosu sojowego zamiast cukru .Składniki na ciasto miksujemy . Smażymy naleśniki na patelni naleśnikowej już bez dodatku oliwy. Wlewamy ciasto na patelnie i posypujemy ziarnami słonecznika . Sos czosnkowy majonez mieszamy z śmietaną i wyciśniętym czosnkiem ,doprawiamy solą . Polewamy naleśnika sosem ,podajemy na ciepło . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz