SKŁADNIKI:
- * 1/2 kg pieczareki całe,
- * 1 szt cebula biała,
- * pieprz,
- * warzylion Winiary
- * masło,
- * bułka tarta,
- * 1/2 kg mąka,
- * 2 szt żółtka,
- * Sól,
- * 1/2 szkl oliwa,
- * woda
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Cebulę obieramy siekamy .Na patelni na maśle smażymy cebulkę dodajemy starte pieczarki .doprawiamy warzylionem ,pieprzem solą do smaku .Smażymy aż woda odparuje. Studzimy dodajemy żółtko i tartą bułkę .Bułki dodajemy tyle aby farsz był kleisty . Robimy ciasto z mąki ,odrobiny soli ,żółtka i ciepłej wody wymieszanej z oliwą .Wyrabiamy dobrze wałkujemy wycinamy małe kółka- ja wycinam kieliszkiem . Nakładamy farsz sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z barszczem czerwonym na wigilię . Pysznie też smakują podsmażone na masełku .
Cudne! :) Ja jeszcze nie zdążyłam z uszkami, mam nadzieję, że w weekend wystarczy mi czasu :)
OdpowiedzUsuń