Jesienne pierożki z śliwką .Nie ma jesieni bez śliwki i bez pierożków .
składniki
CIASTO,
1/2 kg mąka,
Sól szczypta
1 szklanka ciepła woda,
3 łyżki olej,
cukier puder,
1/2 kg śliwki
Robimy ciasto na pierogi . Do miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki ,dodajemy szczyptę soli. Do kubka wlewamy 1 szklankę ciepłej wody dodajemy olej mieszamy i dodajemy do mąki . Wyrabiamy ciasto . Śliwki myjemy osuszamy przecinamy wyciągamy pestki. Ciasto rozwałkowujemy .Wycinamy kółka wkładamy kawałek śliwki i zlepiać w pierożka. Gotujemy w osolonej wodzie . po ugotowaniu posypujemy cukrem pudrem .
Suplementy
▼
piątek, 31 sierpnia 2012
Świeży szpinak z paluszkami krabowymi i ananasem
Świeży szpinak z paluszkami krabowymi i ananasem .Lekka jak piórko i zdrowa sałatka
składniki
4 szt paluszki krabowe,
2 kawałki ananas z puszki,
1 garść szpinak świeży,
sok z cytryny,
olej,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1/3 szt papryka czerwona
Liście szpinaku myjemy i osuszamy . Układamy w półmisku . Paluszki krabowe kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku . Plasterki ananasa kroimy w kawałki i dodajemy do sałatki . Lekko mieszamy .Dodajemy kawałki papryki czerwonej . Całość kropimy olejem ,cytryna i sokiem z ananasa. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku .Podajemy .
składniki
4 szt paluszki krabowe,
2 kawałki ananas z puszki,
1 garść szpinak świeży,
sok z cytryny,
olej,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1/3 szt papryka czerwona
Liście szpinaku myjemy i osuszamy . Układamy w półmisku . Paluszki krabowe kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku . Plasterki ananasa kroimy w kawałki i dodajemy do sałatki . Lekko mieszamy .Dodajemy kawałki papryki czerwonej . Całość kropimy olejem ,cytryna i sokiem z ananasa. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku .Podajemy .
Zawijańce z włoskim salami
Zawijańce z włoskim salami -wykorzystałam do tej przystawki pyszne włoskie salami Spianata Romana . Salami te dostałam do wypróbowania od firmy ZIMBO
składniki
1 opakowanie włoskie salami Spianata Romana
1 szt cukinia mała,
papryka czerwona,
musztarda,
Przypraw uniwersalna
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki . Usuwamy pestki I kroimy w długie kawałki . Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gotujemy chwilę . Wyciągamy i odsączamy . Plasterek salami smarujemy przez środek musztardą . Nakładamy kawałek cukinii i papryki czerwonej . Zwijamy .Podajemy ozdobione posiekanym szczypiorem .
składniki
1 opakowanie włoskie salami Spianata Romana
1 szt cukinia mała,
papryka czerwona,
musztarda,
Przypraw uniwersalna
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki . Usuwamy pestki I kroimy w długie kawałki . Wrzucamy na wrzątek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gotujemy chwilę . Wyciągamy i odsączamy . Plasterek salami smarujemy przez środek musztardą . Nakładamy kawałek cukinii i papryki czerwonej . Zwijamy .Podajemy ozdobione posiekanym szczypiorem .
Grillowana cukinia z salsą i białą kiełbasą
Grillowana cukinia z salsą i białą kiełbasą ,pyszna przystawka w sam raz na jesień
składniki
1 szt cukinia młoda,
przyprawa do grilla,
1 szt kiełbasa biała,
2 szt ogórek zielony,
4 łyżki zielone oliwki bez pestek,
1 ząbek czosnek,
1/2 szt cebula,
pieprz kolorowy ziarnisty młynek Kamis
Sól,
1 szt pomidor,
olej kujawski
Cukinie myjemy wycieramy i kroimy w plasterki Posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy z dwóch stron. Robimy salsę . Ogórki myjemy i kroimy w kosteczkę . Dodajemy pokrojone na pół oliwki ,pokrojonego pomidora posiekana cebulkę . Doprawiamy solą pieprzem i wyciśniętym czosnkiem . Dodajemy olej i mieszamy . Taką salsę nakładamy na plaster cukinii nakrywamy drugim . Na wierzch kładziemy plasterek u grillowanej białej kiełbasy .
składniki
1 szt cukinia młoda,
przyprawa do grilla,
1 szt kiełbasa biała,
2 szt ogórek zielony,
4 łyżki zielone oliwki bez pestek,
1 ząbek czosnek,
1/2 szt cebula,
pieprz kolorowy ziarnisty młynek Kamis
Sól,
1 szt pomidor,
olej kujawski
Cukinie myjemy wycieramy i kroimy w plasterki Posypujemy przyprawą do grilla i grillujemy z dwóch stron. Robimy salsę . Ogórki myjemy i kroimy w kosteczkę . Dodajemy pokrojone na pół oliwki ,pokrojonego pomidora posiekana cebulkę . Doprawiamy solą pieprzem i wyciśniętym czosnkiem . Dodajemy olej i mieszamy . Taką salsę nakładamy na plaster cukinii nakrywamy drugim . Na wierzch kładziemy plasterek u grillowanej białej kiełbasy .
Cukinia z fasolką na parze z grillowaną białą kiełbaską
Cukinia z fasolką na parze z grillowaną białą kiełbaską ,dietetyczne lekkie danie obiadowe lub kolacyjne.
składniki
1 szt cukinia,
1 garść fasolka szparagowa,
1/2 szt papryka czerwona,
olej kujawski,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
1 szt kiełbasa biała
Cukinie młodą małą dobrze myjemy nie obieramy . Przekrawamy wyciągamy pestki i kroimy na duże kawałki . Fasolkę obieramy . Paprykę czerwoną myjemy kroimy w paski .Warzywa gotujemy na parze . Pod koniec gotowania doprawiamy je solą morską i pieprzem . Wykładamy na talerz kroimy olejem. Kiełbasę grillowa kroimy w plasterki i grillujemy . Układamy na warzywach
składniki
1 szt cukinia,
1 garść fasolka szparagowa,
1/2 szt papryka czerwona,
olej kujawski,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
1 szt kiełbasa biała
Cukinie młodą małą dobrze myjemy nie obieramy . Przekrawamy wyciągamy pestki i kroimy na duże kawałki . Fasolkę obieramy . Paprykę czerwoną myjemy kroimy w paski .Warzywa gotujemy na parze . Pod koniec gotowania doprawiamy je solą morską i pieprzem . Wykładamy na talerz kroimy olejem. Kiełbasę grillowa kroimy w plasterki i grillujemy . Układamy na warzywach
Moje Nuggetsy
Moje Nuggetsy domowa wersja może zdrowsza może smaczniejsza -spróbujcie "
składniki
1 szklanka płatki kukurydziane,
2 łyżki mąka,
Sól,
1 szt jajko,
1 szklanka mleko,
kurkuma mielona Prymat,
4 łyżki sezam,
1/2 kg pierś z kurczaka,
olej kujawski
pieprz
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kwadraciki . Solimy do smaku. Płatki kukurydziane mielimy na pył .Dodajemy do nich mąkę mleko i jajko. Miksujemy .Doprawiamy solą ,pieprzem i kurkumą . Na koniec dodajemy sezam . Ciasto ma być trochę bardziej gęste niż na naleśniki . Jeżeli wyszło za gęste dodajemy wody .Każdy kawałek piersi moczymy w cieście i smażymy na oleju .
składniki
1 szklanka płatki kukurydziane,
2 łyżki mąka,
Sól,
1 szt jajko,
1 szklanka mleko,
kurkuma mielona Prymat,
4 łyżki sezam,
1/2 kg pierś z kurczaka,
olej kujawski
pieprz
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w kwadraciki . Solimy do smaku. Płatki kukurydziane mielimy na pył .Dodajemy do nich mąkę mleko i jajko. Miksujemy .Doprawiamy solą ,pieprzem i kurkumą . Na koniec dodajemy sezam . Ciasto ma być trochę bardziej gęste niż na naleśniki . Jeżeli wyszło za gęste dodajemy wody .Każdy kawałek piersi moczymy w cieście i smażymy na oleju .
czwartek, 30 sierpnia 2012
Sałatka z cukini i soczewicy
Sałatka z cukinii i soczewicy szybka smaczna i zdrowa
składniki
1/2 szt cukinia,
1 szt marchewka,
1 puszka soczewica,
olej kujawski,
1 ząbek czosnek,
Sól,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie . Gdy zmięknie odsączamy ją i studzimy . Marchewkę także gotujemy do miękkości i kroimy w kosteczkę .Soczewicę odcedzamy z zalewy . Składniki mieszamy z sobą . Do leju dodajemy sól i wyciśnięty czosnek.Mieszamy sos doprawiając go pieprzem kolorowym . Sos dodajemy do sałatki i mieszamy .
składniki
1/2 szt cukinia,
1 szt marchewka,
1 puszka soczewica,
olej kujawski,
1 ząbek czosnek,
Sól,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie . Gdy zmięknie odsączamy ją i studzimy . Marchewkę także gotujemy do miękkości i kroimy w kosteczkę .Soczewicę odcedzamy z zalewy . Składniki mieszamy z sobą . Do leju dodajemy sól i wyciśnięty czosnek.Mieszamy sos doprawiając go pieprzem kolorowym . Sos dodajemy do sałatki i mieszamy .
Koktajl na dzień dobry =budyniowo-jogurtowy
Koktajl na dzień dobry =budyniowo-jogurtowy w sam raz na śniadanko na początek roku szkolnego
składniki
1 szt jogurt waniliowy,
1 szt budyń waniliowy,
2 szkl mleko,
cukier,
cukier waniliowy
Budyń waniliowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . PO ugotowaniu studzimy go. Zimny budyń miksujemy mikserem . dodajemy cukier do smaku i cukier waniliowy . Dodajemy jogurt waniliowy lub o innym smaku . Wszystko miksujemy na pianę . Podajemy na zimno
składniki
1 szt jogurt waniliowy,
1 szt budyń waniliowy,
2 szkl mleko,
cukier,
cukier waniliowy
Budyń waniliowy gotujemy według przepisu na opakowaniu . PO ugotowaniu studzimy go. Zimny budyń miksujemy mikserem . dodajemy cukier do smaku i cukier waniliowy . Dodajemy jogurt waniliowy lub o innym smaku . Wszystko miksujemy na pianę . Podajemy na zimno
Sałatka z szpinaku i sera fromage
Sałatka z szpinaku i sera fromage z dodatkiem pysznych zielonych oliwek
składniki
4 łyżki oliwki zielone,
1 garść szpinak świeży,
1 szt serek fromage,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
3 kawałki ananas w puszce,
olej kujawski,
Sól morska- MŁYNEK
Szpinak świeży myjemy i osuszamy . Układamy na półmisku . Ananasa odsączamy i kroimy w kawałki . Dodajemy zielone oliwki. Serek fromage nakąłdamy na sałatkę łyżeczka . Kropimy olejem i doprawiamy solą i pieprzem kolorowym
składniki
4 łyżki oliwki zielone,
1 garść szpinak świeży,
1 szt serek fromage,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
3 kawałki ananas w puszce,
olej kujawski,
Sól morska- MŁYNEK
Szpinak świeży myjemy i osuszamy . Układamy na półmisku . Ananasa odsączamy i kroimy w kawałki . Dodajemy zielone oliwki. Serek fromage nakąłdamy na sałatkę łyżeczka . Kropimy olejem i doprawiamy solą i pieprzem kolorowym
Świderki w sosie pomidorowym z soczewicą
Świderki w sosie pomidorowym z soczewicą .Wspaniałe zdrowe danie polecam dla wegetarian i osób na diecie .
składniki
1/2 paczki makaron świderki,
1 puszka pomidory z puszki,
2 ząbki czosnek,
1 szt cebula,
1 szt marchewka,
1 łyżka olej kujawski,
1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna Bukiet Smaku Kamis
pieprz biały Prymat,
1 łyżeczka papryka w proszku słodka,
1 puszka soczewica
1.2 łyżeczki cukru
szczypior
Makaron razowy typu świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebulę obieramy i siekamy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka .
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy marchewkę i wyciśnięty czosnek . Chwilę smażymy . Dodajemy pomidory z puszki -mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalną Bukiet Smaku Kamis ,pieprzem i papryka słodką w proszku . Dodajemy odrobinę cukru do smaku . Na koniec dodajemy odsączona soczewicę . Jeszcze raz mieszamy i chwile dusimy . Gdy sos jest gotowy dodajemy do niego makaron i mieszamy .
składniki
1/2 paczki makaron świderki,
1 puszka pomidory z puszki,
2 ząbki czosnek,
1 szt cebula,
1 szt marchewka,
1 łyżka olej kujawski,
1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna Bukiet Smaku Kamis
pieprz biały Prymat,
1 łyżeczka papryka w proszku słodka,
1 puszka soczewica
1.2 łyżeczki cukru
szczypior
Makaron razowy typu świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Cebulę obieramy i siekamy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce warzywnej duże oczka .
Na patelni na oleju podsmażamy cebulkę dodajemy marchewkę i wyciśnięty czosnek . Chwilę smażymy . Dodajemy pomidory z puszki -mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalną Bukiet Smaku Kamis ,pieprzem i papryka słodką w proszku . Dodajemy odrobinę cukru do smaku . Na koniec dodajemy odsączona soczewicę . Jeszcze raz mieszamy i chwile dusimy . Gdy sos jest gotowy dodajemy do niego makaron i mieszamy .
Moja sałatka w Przepisy Czytelników 09/2012
Moja sałatka została opublikowana w najnowszym numerze gazetki Przepisy Czytelników.
Zapraszam do lektury .
Zapraszam do lektury .
środa, 29 sierpnia 2012
Fasolowy mix -pyszny kociołek z Bukietem Smaku Kamis
Fasolowy mix -pyszny kociołek- Pyszne jednogarnkowe danie .
składniki
2 garście fasolka szparagowa,
1 puszka fasola czerwona z puszki,
1 szt cukinia,
1 szt papryka czerwona,
1 szt cebula biała,
1/2 kg kiełbasa,
olej kujawski,
2 ząbki czosnek,
2 szt pomidory,
Bukiet Smaku Kamis
3 łyżki przecier pomidorowy,
liść laurowy Prymat,
pieprz,
1 łyżeczka papryka słodka mielona
2 łyżeczki majeranek
Fasolę szparagowa obieramy kroimy na dwie części i gotujemy . Pomidora kroimy w kostkę ,czosnek wyciskamy , cebulę siekamy . Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę . Dodajemy wyciśnięty czosnek . Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę .Smażymy . Doprawiamy papryką ,majerankiem i przyprawą uniwersalna Bukiet Smaku . Dodajemy pokrojoną paprykę a następnie pomidory pokrojone. Dusimy . Ugotowaną fasolkę odcedzamy . Dodajemy do patelni z kiełbasą i pomidorami . Podlewamy wodą ,dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki . Dodajemy pokrojoną cukinie i liść laurowy . Gotujemy ok 5 min . Doprawiamy sola ,pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy . Dusimy jeszcze kilka minut .
składniki
2 garście fasolka szparagowa,
1 puszka fasola czerwona z puszki,
1 szt cukinia,
1 szt papryka czerwona,
1 szt cebula biała,
1/2 kg kiełbasa,
olej kujawski,
2 ząbki czosnek,
2 szt pomidory,
Bukiet Smaku Kamis
3 łyżki przecier pomidorowy,
liść laurowy Prymat,
pieprz,
1 łyżeczka papryka słodka mielona
2 łyżeczki majeranek
Fasolę szparagowa obieramy kroimy na dwie części i gotujemy . Pomidora kroimy w kostkę ,czosnek wyciskamy , cebulę siekamy . Na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę . Dodajemy wyciśnięty czosnek . Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę .Smażymy . Doprawiamy papryką ,majerankiem i przyprawą uniwersalna Bukiet Smaku . Dodajemy pokrojoną paprykę a następnie pomidory pokrojone. Dusimy . Ugotowaną fasolkę odcedzamy . Dodajemy do patelni z kiełbasą i pomidorami . Podlewamy wodą ,dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki . Dodajemy pokrojoną cukinie i liść laurowy . Gotujemy ok 5 min . Doprawiamy sola ,pieprzem i dodajemy przecier pomidorowy . Dusimy jeszcze kilka minut .
Prosta sałatka z soczewicy
Prosta sałatka z soczewicy ale jaka zdrowa :)
składniki
1 puszka soczewica,
2 szt pomidory,
2 szt ogórek zielony,
2 łyżki olej kujawski,
1 ząbek czosnek,
Sól,
pieprz biały
Cieciorkę odcedzamy z zalewy na sitku. Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka zielonego myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę . Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek i sól. Mieszamy .Sos dodajemy do sałatki .Mieszamy .Doprawiamy pieprzem i chłodzimy . Podajemy zimną
składniki
1 puszka soczewica,
2 szt pomidory,
2 szt ogórek zielony,
2 łyżki olej kujawski,
1 ząbek czosnek,
Sól,
pieprz biały
Cieciorkę odcedzamy z zalewy na sitku. Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka zielonego myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę . Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek i sól. Mieszamy .Sos dodajemy do sałatki .Mieszamy .Doprawiamy pieprzem i chłodzimy . Podajemy zimną
Sałatka kiełbaskowa
Sałatka kiełbaskowa szybka smaczna imprezowa
składniki
30 dag kiełbaska,
3 kawałki papryka marynowana
1 szt ogórek zielony,
3 szt pomidor,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,- KAMIS
olej kujawski
Kiełbasę wiejska wędzona obieramy z flaka .Następnie kroimy w kosteczkę . Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę . Paprykę czerwona marynowana kroimy w kosteczkę Składniki mieszamy . doprawiamy sola i pieprzem . Kropimy olejem .Chłodzimy i podajemy
Użyłam aromatycznego pieprzu kolorowego
składniki
30 dag kiełbaska,
3 kawałki papryka marynowana
1 szt ogórek zielony,
3 szt pomidor,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,- KAMIS
olej kujawski
Kiełbasę wiejska wędzona obieramy z flaka .Następnie kroimy w kosteczkę . Pomidora myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę . Paprykę czerwona marynowana kroimy w kosteczkę Składniki mieszamy . doprawiamy sola i pieprzem . Kropimy olejem .Chłodzimy i podajemy
Użyłam aromatycznego pieprzu kolorowego
Kuskus po meksykańsku
Kuskus po meksykańsku ,szybkie danie wegetariańskie -Lubimy:)
składniki
1 szklanka sos pomidorowy w butelce Cirio
1 puszka fasola czerwona
1 puszka kukurydza,
Bukiet Smaku Kamis
olej kujawski,
pieprz biały
Bukiet Smaku Kamis
olej kujawski,
pieprz biały
1 łyżeczka miód,
1 szklanka Kuskus Kupiec
1 szklanka Kuskus Kupiec
2 ząbki czosnek,
1 łyżeczka cebulka w proszku,
2 łyżki ketchup,
1 łyżka sos chilli słodki,
1/3 łyżeczki kmin rzymski
1 łyżeczka cebulka w proszku,
2 łyżki ketchup,
1 łyżka sos chilli słodki,
1/3 łyżeczki kmin rzymski
Na patelni na oleju podsmażamy wyciśnięty czosnek ,dodajemy cebulkę w proszku . Zalewamy sosem pomidorowym Zagotowujemy dodajemy ok pół szklanki wody .Mieszamy . Dodajemy miód,pieprz,przyprawę uniwersalną ,kmin i sos chilli słodki . Zagotowujemy . Kosztujemy dodajemy trochę ketchupu . Następnie warzywa z puszki odcedzamy i dodajemy do sosu . Zagotowujemy .Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem dodajemy troszkę przyprawy uniwersalnej .Mieszamy i odstawiamy . Gdy kasza jest gotowa podajemy ją z sosem meksykańskim .
wtorek, 28 sierpnia 2012
Podwójna sałatka obiadowa
Podwójna sałatka obiadowa -dlaczego podwójna użyłam dwóch rodzai pomidorów i dwóch rodzai ogórków .
składniki
2 szt pomidor czerwony,
2 szt pomidor żółty,
2 szt ogórek zielony,
2 szt ogórek kiszony,
pieprz kolorowy młynek Kamis
Sól,
olej kujawski
Pomidory myjemy i osuszamy . Pomidorki kroimy w plasterki i układamy je na przemian na półmisku . Ogórki zielone dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Układamy po jednej stronie pomidorków. Ogórki kiszone kroimy także w kosteczkę i układamy z drugiej strony pomidorów . Całość solimy i doprawiamy pieprzem . Na koniec kropimy olejem i chłodzimy
w mojej kuchni nigdy nie zabraknie kolorowego pieprzu w młynku Kamis
składniki
2 szt pomidor czerwony,
2 szt pomidor żółty,
2 szt ogórek zielony,
2 szt ogórek kiszony,
pieprz kolorowy młynek Kamis
Sól,
olej kujawski
Pomidory myjemy i osuszamy . Pomidorki kroimy w plasterki i układamy je na przemian na półmisku . Ogórki zielone dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę . Układamy po jednej stronie pomidorków. Ogórki kiszone kroimy także w kosteczkę i układamy z drugiej strony pomidorów . Całość solimy i doprawiamy pieprzem . Na koniec kropimy olejem i chłodzimy
w mojej kuchni nigdy nie zabraknie kolorowego pieprzu w młynku Kamis
Lekka warzywna zupka chińska
Lekka warzywna zupka chińska z nutką imbiru
składniki
1 szt kukurydza kolba,
1/2 paczki makaron ryżowy TaoTao
1/2 szt cukinia,
1/2 szt papryka czerwona,
1 szt kostka warzywna,
imbir mielony,
pieprz biały Kamis
sos sojowy
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy . Następnie odcedzamy . W garnku z woda rozpuszczamy kostkę bulionową warzywną . dodajemy pokrojoną cukinię ,pokrojona paprykę i pokrojoną kukurydze .Gotujemy . dodajemy do smaku imbir i pieprz . Gdy warzywa są miękkie zupa jest gotowa. Do miseczek nakąłdamy makaron i nalewamy zupę doprawiamy sosem sojowym .
składniki
1 szt kukurydza kolba,
1/2 paczki makaron ryżowy TaoTao
1/2 szt cukinia,
1/2 szt papryka czerwona,
1 szt kostka warzywna,
imbir mielony,
pieprz biały Kamis
sos sojowy
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy . Następnie odcedzamy . W garnku z woda rozpuszczamy kostkę bulionową warzywną . dodajemy pokrojoną cukinię ,pokrojona paprykę i pokrojoną kukurydze .Gotujemy . dodajemy do smaku imbir i pieprz . Gdy warzywa są miękkie zupa jest gotowa. Do miseczek nakąłdamy makaron i nalewamy zupę doprawiamy sosem sojowym .
Doprawiłam pieprzem białym Kamis
Kapuśniaczek z pomidorami
Kapuśniaczek z pomidorami zdrowa i pyszna zupka -pasuje na jesień .
składniki
1 szt kość wędzona
4 szt ziemniaki,
1 szt marchewka,
2 szklanki kapusta kiszona,
1 szt cebula,
1 łyżeczka masło,
1/2 łyżeczki kminek,
pieprz czarny grubo mielony
4 szt pomidory z puszki całe Cirio
2 szt pomidor mały
25 dag kiełbasa,
liść laurowy,
1 łyżka przyprawa uniwersalna Bukiet Smaku Kamis
1 ząbek czosnek
Do garnka z wodą ok 2 litry dajemy wędzona kość ,liść laurowy i zagotowujemy . Ziemniaki obieramy kroimy ,marchewkę obieramy ścieramy . Warzywa dodajemy do garnka . Gotujemy ok 10 min . Następnie dodajemy pokrojoną ,ale nie drobno kapustę kiszoną . Zagotowujemy . Dodajemy łyżkę przyprawy Bukiet Smaku Kamis ,kminek do smaku .Gotujemy kapuśniaczek . Na osobnej patelni na masełku podsmażamy cebulkę i pokrojoną kiełbaskę . Dodajemy zawartość patelni do zupy . Zagotowujemy . dodajemy kilka pomidorów z puszki i 2 pomidory pokrojone w kosteczkę . Dalej gotujemy zupę . Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku . Na koniec wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy .
Do kapuśniaka użyłam nowości firmy Kamis
składniki
1 szt kość wędzona
4 szt ziemniaki,
1 szt marchewka,
2 szklanki kapusta kiszona,
1 szt cebula,
1 łyżeczka masło,
1/2 łyżeczki kminek,
pieprz czarny grubo mielony
4 szt pomidory z puszki całe Cirio
2 szt pomidor mały
25 dag kiełbasa,
liść laurowy,
1 łyżka przyprawa uniwersalna Bukiet Smaku Kamis
1 ząbek czosnek
Do garnka z wodą ok 2 litry dajemy wędzona kość ,liść laurowy i zagotowujemy . Ziemniaki obieramy kroimy ,marchewkę obieramy ścieramy . Warzywa dodajemy do garnka . Gotujemy ok 10 min . Następnie dodajemy pokrojoną ,ale nie drobno kapustę kiszoną . Zagotowujemy . Dodajemy łyżkę przyprawy Bukiet Smaku Kamis ,kminek do smaku .Gotujemy kapuśniaczek . Na osobnej patelni na masełku podsmażamy cebulkę i pokrojoną kiełbaskę . Dodajemy zawartość patelni do zupy . Zagotowujemy . dodajemy kilka pomidorów z puszki i 2 pomidory pokrojone w kosteczkę . Dalej gotujemy zupę . Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku . Na koniec wyciskamy ząbek czosnku i mieszamy .
Do kapuśniaka użyłam nowości firmy Kamis
Lekka tarta jabłkowa
Lekka tarta jabłkowa ma mniej kalorii ponieważ do ciasta użyłam mało cukru :) mimo to jest pyszna .
składniki
1,5 szklanki mąka,
1 szt jajko,
1/2 kostki masło,
1/2 szt cukier waniliowy,
1 kg jabłka,
2 łyżki cukier,
1/2 łyżeczki cynamon Kamis
Na stolnicy siekamy mąkę z 1/2 kostki masła dodajemy cukier waniliowy i jajko . Siekamy wyrabiamy ciasto. Ciastem wyklejamy formę do tary . Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto ma być prawie gotowe. Jabłka obieramy i kroimy .Podsmażamy z cukrem cynamonem i odrobina wody . Gdy jabłka robią się miękkie wykładamy ją na upieczone ciasto. Wkładamy jeszcze na ok 6 min do piekarnika. .
Użyłam aromatycznego cynamonu Kamis
składniki
1,5 szklanki mąka,
1 szt jajko,
1/2 kostki masło,
1/2 szt cukier waniliowy,
1 kg jabłka,
2 łyżki cukier,
1/2 łyżeczki cynamon Kamis
Na stolnicy siekamy mąkę z 1/2 kostki masła dodajemy cukier waniliowy i jajko . Siekamy wyrabiamy ciasto. Ciastem wyklejamy formę do tary . Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto ma być prawie gotowe. Jabłka obieramy i kroimy .Podsmażamy z cukrem cynamonem i odrobina wody . Gdy jabłka robią się miękkie wykładamy ją na upieczone ciasto. Wkładamy jeszcze na ok 6 min do piekarnika. .
Użyłam aromatycznego cynamonu Kamis
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
Sałatka warzywna z ananasem
Sałatka warzywna z ananasem,szybka i smaczna
składniki
1/2 puszki ananas w puszce,
2 szt pomidor,
1 szt ogórek,
majonez,
pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka zielonego dużego lub dwa mniejsze myjemy nie obieramy z skórki tylko kroimy w kosteczkę . Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy . dodajemy majonez. Doprawiamy pieprzem .
składniki
1/2 puszki ananas w puszce,
2 szt pomidor,
1 szt ogórek,
majonez,
pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę . Ogórka zielonego dużego lub dwa mniejsze myjemy nie obieramy z skórki tylko kroimy w kosteczkę . Ananasa odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy . dodajemy majonez. Doprawiamy pieprzem .
Potrawka z ryżu zdrowa i kolorowa
Potrawka z ryżu z cukinii,żółtych pomidorów i kiełbasy .
składniki
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1/2 szt cukinia,
1 szt cebula,
2 szt żółty pomidor,
20 dag kiełbasa,
Sól,
pieprz,
sos sojowy,
olej kujawski
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka . Na patelni na łyżeczce oleju kujawskiego podsmażamy pokrojoną cebulkę dodajemy pokrojona w plasterki kiełbasę ,smażymy chwilę . Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki dodajemy na patelnie z cebulą podsmażamy . Na koniec dodajemy pokrojone zółte pomidory i dalej smażymy . doprawiamy pieprzem i sosem sojowym . Mieszamy i dodajemy ryż . Chwilę dusimy i doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem
składniki
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1/2 szt cukinia,
1 szt cebula,
2 szt żółty pomidor,
20 dag kiełbasa,
Sól,
pieprz,
sos sojowy,
olej kujawski
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka . Na patelni na łyżeczce oleju kujawskiego podsmażamy pokrojoną cebulkę dodajemy pokrojona w plasterki kiełbasę ,smażymy chwilę . Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki dodajemy na patelnie z cebulą podsmażamy . Na koniec dodajemy pokrojone zółte pomidory i dalej smażymy . doprawiamy pieprzem i sosem sojowym . Mieszamy i dodajemy ryż . Chwilę dusimy i doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem
Kompocik jabłkowo-winogronowy
Kompocik jabłkowo-winogronowy z lekką nutką wanilii.
składniki
4 szt jabłka,
3 łyżeczki sok z cytryny,
laska wanilii,
1 garść winogron zielony,
5 łyżek cukier Królewski
Do garnka ok 2 litry wody wkładamy pokrojone jabłka ja ich nie obieramy . Zagotowujemy . dodajemy laskę wanilii i cukier. Mieszamy gotujemy ok 5 min i dodajemy umyte kulki winogron . Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5 min . Studzimy podajemy zimny
składniki
4 szt jabłka,
3 łyżeczki sok z cytryny,
laska wanilii,
1 garść winogron zielony,
5 łyżek cukier Królewski
Do garnka ok 2 litry wody wkładamy pokrojone jabłka ja ich nie obieramy . Zagotowujemy . dodajemy laskę wanilii i cukier. Mieszamy gotujemy ok 5 min i dodajemy umyte kulki winogron . Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5 min . Studzimy podajemy zimny
Ryż z marchewką
Ryż z marchewką .Szybkie smaczne danie kolacyjne .
składniki
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
2 szt marchew,
4 szt jajka,
1 łyżeczka masło,
przyprawa w płynie,
Sól,
pieprz biały lub czarny
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka i studzimy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Jajka rozbijamy i mieszamy do smaku z przyprawą w płynie . Robimy jajecznicę na masełku . Na drugiej patelni na masełku podsmażamy stratą marchewkę . Gdy jest miękka dodajemy do niej ugotowany ryż .Mieszamy .doprawiamy sola i pieprzem do smaku .Mieszamy i dodajemy wcześniej usmażone jajko mieszamy . Podajemy na ciepło
składniki
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
2 szt marchew,
4 szt jajka,
1 łyżeczka masło,
przyprawa w płynie,
Sól,
pieprz biały lub czarny
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu wyciągamy z woreczka i studzimy . Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka . Jajka rozbijamy i mieszamy do smaku z przyprawą w płynie . Robimy jajecznicę na masełku . Na drugiej patelni na masełku podsmażamy stratą marchewkę . Gdy jest miękka dodajemy do niej ugotowany ryż .Mieszamy .doprawiamy sola i pieprzem do smaku .Mieszamy i dodajemy wcześniej usmażone jajko mieszamy . Podajemy na ciepło
niedziela, 26 sierpnia 2012
Ogórkowe koszyczki
Lekkie zdrowe śniadanko lub zakąska dla dzieci pasuje tez na imprezę .
składniki
2 szt ogórek zielony,
1 kostka twaróg półtłusty,
koperek,
Sól,
1/2 szt papryka czerwona,
szczypior,
śmietana
Ogórki dobrze myjemy i kroimy w grubsze okręgi .Łyżeczka wyciągamy cześć ogórka ,ale zostawiamy troszkę na dnie . Wyciągnięte ogórki siekamy . Twaróg miksujemy z śmietana dodajemy posiekany koperek sól i posiekanego ogórka -jeszcze raz miksujemy . Taki twarożek nakąłdamy do ogórków . Ozdabiamy papryką z szczypiorku robimy rączki koszyczków
składniki
2 szt ogórek zielony,
1 kostka twaróg półtłusty,
koperek,
Sól,
1/2 szt papryka czerwona,
szczypior,
śmietana
Ogórki dobrze myjemy i kroimy w grubsze okręgi .Łyżeczka wyciągamy cześć ogórka ,ale zostawiamy troszkę na dnie . Wyciągnięte ogórki siekamy . Twaróg miksujemy z śmietana dodajemy posiekany koperek sól i posiekanego ogórka -jeszcze raz miksujemy . Taki twarożek nakąłdamy do ogórków . Ozdabiamy papryką z szczypiorku robimy rączki koszyczków
Sałatka pomidorowo-ananasowa
Sałatka pomidorowo-ananasowa pasuje do wszystkiego najbardziej do grilla ,wędlin -jest dietetyczna :)
składniki
4 szt pomidory,
1/2 puszki ananas w puszce,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
sos słodki chilli,
olej rzepakowy Kujawski
Pomidory dobrze myjemy i kroimy w niedużą kostkę . ananasa odcedzamy zalewy i kroimy w kawałki . Pomidory mieszamy z pokrojonym ananasem. Do sosu chilli słodkiego dodajemy troszkę oliwy i pieprzu kolorowego .Mieszamy polewamy sałatkę .Przed podaniem mocno chłodzimy
składniki
4 szt pomidory,
1/2 puszki ananas w puszce,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
sos słodki chilli,
olej rzepakowy Kujawski
Pomidory dobrze myjemy i kroimy w niedużą kostkę . ananasa odcedzamy zalewy i kroimy w kawałki . Pomidory mieszamy z pokrojonym ananasem. Do sosu chilli słodkiego dodajemy troszkę oliwy i pieprzu kolorowego .Mieszamy polewamy sałatkę .Przed podaniem mocno chłodzimy
Marynowane ogóreczki z pieczarkami
Mój pomysł na zaprawy zimowe.:)
składniki
4 szklanki woda,
1 szkl ocet 10 %,
1 łyżka Sól,
2 łyżki cukier,
gorczyca,
koper,
cebula,
pieprz kulki,
liść laurowy,
odrobinę kwasku cytrynowego
pieczarki
ogórki małe
Pieczarki obieramy oczyszczamy . Ogórki myjemy kroimy na 4 .Do umytych słoików wkładamy pocięte pieczarki i ogórki. Gotujemy zalewę . Do garnka wlewamy 4 szklanki wody dodajemy 1 szklankę octu . Następnie 2 łyżki cukru łyżkę soli .Gorczycę kulki pieprzu liść laurowy ,troszkę kopru .zagotowujemy z pokrojoną w piórka cebulą i troszkę kwasku cytrynowego .Zagotowujemy . Zimną zalewą zalewamy ogórki i pieczarki . Następnie zakręcamy i pasteryzujemy .
składniki
4 szklanki woda,
1 szkl ocet 10 %,
1 łyżka Sól,
2 łyżki cukier,
gorczyca,
koper,
cebula,
pieprz kulki,
liść laurowy,
odrobinę kwasku cytrynowego
pieczarki
ogórki małe
Pieczarki obieramy oczyszczamy . Ogórki myjemy kroimy na 4 .Do umytych słoików wkładamy pocięte pieczarki i ogórki. Gotujemy zalewę . Do garnka wlewamy 4 szklanki wody dodajemy 1 szklankę octu . Następnie 2 łyżki cukru łyżkę soli .Gorczycę kulki pieprzu liść laurowy ,troszkę kopru .zagotowujemy z pokrojoną w piórka cebulą i troszkę kwasku cytrynowego .Zagotowujemy . Zimną zalewą zalewamy ogórki i pieczarki . Następnie zakręcamy i pasteryzujemy .
Sałatka ziemniaczana z szczypiorem
Pasuje na kolacje do wędlin,mięs i na grilla.
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt marchewka,
1 łyżka majonez,
1 łyżeczka musztarda,
2 łyżki jogurt grecki,
szczypior,
1 ząbek czosnek
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy . Zimne kroimy w kostkę . Marchewkę także gotujemy ,zimną kroimy drobno dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pokrojony szczypior. Lekko mieszamy .Robimy sos .Mieszamy majonez z jogurtem i musztardą dodajemy wyciśnięty czosnek . Sos dodajemy do sałatki . Mieszamy i chłodzimy
składniki
5 szt ziemniaki,
1 szt marchewka,
1 łyżka majonez,
1 łyżeczka musztarda,
2 łyżki jogurt grecki,
szczypior,
1 ząbek czosnek
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu studzimy . Zimne kroimy w kostkę . Marchewkę także gotujemy ,zimną kroimy drobno dodajemy do ziemniaków. Dodajemy pokrojony szczypior. Lekko mieszamy .Robimy sos .Mieszamy majonez z jogurtem i musztardą dodajemy wyciśnięty czosnek . Sos dodajemy do sałatki . Mieszamy i chłodzimy
Zupa grochowa tyrolska
Zupa grochowa tyrolska ? dlaczego ugotowana na konserwie tyrolskiej
składniki
1 szt konserw tyrolska,
1 łyżka olej rzepakowy,
2 ząbki czosnek,
2 szt marchewka,
4 szt ziemniaki,
2 szklanki groch łuskany Kupiec
przyprawa uniwersalna
pieprz
liść laurowy ,
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
2 łyżki majeranek
Groch płuczemy i moczymy ile mamy czasu najlepiej 1 godzinę . Płuczemy i gotujemy . Do grochu dodajemy kilka kulek pieprzu i liść laurowy .Gdy groch jest prawie miękki dodajemy pokrojone ziemniaczki i stratą na tarce marchewkę . Dodajemy kostkę bulionową . Gotujemy . Na patelni podsmażamy cebulkę dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Konserwę Tyrolską kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnie .Podsmażamy . Dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową . Zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą .Mieszamy gotujemy . Na koniec doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.
składniki
1 szt konserw tyrolska,
1 łyżka olej rzepakowy,
2 ząbki czosnek,
2 szt marchewka,
4 szt ziemniaki,
2 szklanki groch łuskany Kupiec
przyprawa uniwersalna
pieprz
liść laurowy ,
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowa mielona,
2 łyżki majeranek
Groch płuczemy i moczymy ile mamy czasu najlepiej 1 godzinę . Płuczemy i gotujemy . Do grochu dodajemy kilka kulek pieprzu i liść laurowy .Gdy groch jest prawie miękki dodajemy pokrojone ziemniaczki i stratą na tarce marchewkę . Dodajemy kostkę bulionową . Gotujemy . Na patelni podsmażamy cebulkę dodajemy wyciśnięty czosnek mieszamy . Konserwę Tyrolską kroimy w kosteczkę i dodajemy na patelnie .Podsmażamy . Dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową . Zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą .Mieszamy gotujemy . Na koniec doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.
sobota, 25 sierpnia 2012
Ufo dla dzieci
Ufo dla dzieci z Mini wafelków ryżowych firmy kupiec.
składniki
3 szt mini wafelki ryżowe Kupiec
1 plasterek ananas w puszce,
krem czekoladowy,
pestki dyni,
kolorowa posypka,
2 kawałki suszone mango,
1 łyżka owoce goji
Do zrobienia 1 ufo potrzebujemy 3 mini wafelki .Jeden smarujemy czekoladą i nakąłdamy na niego plaster ananasa. Na wierzch kładziemy dwa wafelki posmarowane czekoladą . ufo ozdabiamy pestkami dyni i owocami goji. antenki robimy z suszonego mango. Posypujemy kolorowa posypka
składniki
3 szt mini wafelki ryżowe Kupiec
1 plasterek ananas w puszce,
krem czekoladowy,
pestki dyni,
kolorowa posypka,
2 kawałki suszone mango,
1 łyżka owoce goji
Do zrobienia 1 ufo potrzebujemy 3 mini wafelki .Jeden smarujemy czekoladą i nakąłdamy na niego plaster ananasa. Na wierzch kładziemy dwa wafelki posmarowane czekoladą . ufo ozdabiamy pestkami dyni i owocami goji. antenki robimy z suszonego mango. Posypujemy kolorowa posypka
Sałatka tuńczykowa z nutka czosnkową
Sałatka tuńczykowa z nutka czosnkową a podstawą sałatki jest cukinia .
składniki
1 szt cukinia,
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
1 szt cebulka,
pieprz czarny grubo mielony
1 woreczek ryż Kupiec
szczypior,
4 kawałki papryka marynowana,
czosnek granulowany
Cukinie myjemy kroimy w plastry i wrzucamy na wrzątek .Najlepiej do wrzątku dodać sól albo przyprawę uniwersalna . Gotujemy ok 3 min . Odcedzamy na sicie i studzimy . Kroimy w kosteczkę . Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu studzimy . do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka z puszki ,pokrojoną cukinie i posiekaną cebulkę . Składniki mieszamy . Dodajemy pokrojoną paprykę marynowaną . Doprawiamy sola i pieprzem . Na koniec dodajemy odrobinę czosnku granulowanego i posiekany szczypior .Mieszamy .
składniki
1 szt cukinia,
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
1 szt cebulka,
pieprz czarny grubo mielony
1 woreczek ryż Kupiec
szczypior,
4 kawałki papryka marynowana,
czosnek granulowany
Cukinie myjemy kroimy w plastry i wrzucamy na wrzątek .Najlepiej do wrzątku dodać sól albo przyprawę uniwersalna . Gotujemy ok 3 min . Odcedzamy na sicie i studzimy . Kroimy w kosteczkę . Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu studzimy . do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka z puszki ,pokrojoną cukinie i posiekaną cebulkę . Składniki mieszamy . Dodajemy pokrojoną paprykę marynowaną . Doprawiamy sola i pieprzem . Na koniec dodajemy odrobinę czosnku granulowanego i posiekany szczypior .Mieszamy .
Sałata lodowa z ananasem i kwiatami sałatkowymi
Sałata lodowa z ananasem i kwiatami sałatkowymi
Co to kwiaty sałatkowe już wyjaśniam .super przyprawa firmy Kamis -Kolorowe zioła do sałatek Kamis .
składniki
1/4 szt sałata lodowa,
1 łyżka oliej kujawski,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz,
przyprawa kolorowe zioła do sałatek Kamis
1/4 szt papryka czerwona,
3 plastry ananas w puszce,
szczypior,
ocet balsamiczny
Sałatę myjemy i kroimy w paseczki . Paprykę czerwoną myjemy osuszamy usuwamy gniazda nasienne kroimy w małe kawałki . ananasa odcedzamy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy . Dodajemy olej ocet balsamiczny sól i pieprz do smaku . Posypujemy przyprawą do sałatki .Podajemy
Co to kwiaty sałatkowe już wyjaśniam .super przyprawa firmy Kamis -Kolorowe zioła do sałatek Kamis .
składniki
1/4 szt sałata lodowa,
1 łyżka oliej kujawski,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz,
przyprawa kolorowe zioła do sałatek Kamis
1/4 szt papryka czerwona,
3 plastry ananas w puszce,
szczypior,
ocet balsamiczny
Sałatę myjemy i kroimy w paseczki . Paprykę czerwoną myjemy osuszamy usuwamy gniazda nasienne kroimy w małe kawałki . ananasa odcedzamy i kroimy w kostkę . Składniki mieszamy . Dodajemy olej ocet balsamiczny sól i pieprz do smaku . Posypujemy przyprawą do sałatki .Podajemy
Cukiniowe zawijańce z ryżem
Cukiniowe zawijańce z ryżem tuńczyk i lekka nutką czosnku .
składniki
1 szt cukinia,
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
pieprz biały
1 szt cebula,
czosnek granulowany Kotanyi
1 łyżeczka - uniwersalna przyprawa
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie długie plastry . Wrzucamy ją na wrzątek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gotujemy chwilkę .Płaty wyciągamy układamy na desce ,żeby przeschły . Doprawiamy je czosnkiem granulowanym . Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu studzimy dodajemy posiekana cebulkę ,czosnek do smaku i tuńczyka .Mieszamy doprawiamy pieprzem . Cukinie zawijamy w rulonik spinamy wykałaczką . Nakładamy do środka ryż . Ozdabiamy szczypiorem . Dekorujemy pieprzem kolorowym
składniki
1 szt cukinia,
1 woreczek ryż brązowy Kupiec
1 puszka tuńczyk kawałki w oleju,
pieprz biały
1 szt cebula,
czosnek granulowany Kotanyi
1 łyżeczka - uniwersalna przyprawa
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie długie plastry . Wrzucamy ją na wrzątek z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Gotujemy chwilkę .Płaty wyciągamy układamy na desce ,żeby przeschły . Doprawiamy je czosnkiem granulowanym . Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu .Po ugotowaniu studzimy dodajemy posiekana cebulkę ,czosnek do smaku i tuńczyka .Mieszamy doprawiamy pieprzem . Cukinie zawijamy w rulonik spinamy wykałaczką . Nakładamy do środka ryż . Ozdabiamy szczypiorem . Dekorujemy pieprzem kolorowym
Grillowany bakłażan z świderkami i kukurydzą
Zdrowy kolorowy obiadek na koniec lata .
składniki
1/2 paczki makaron świderki,
1 szt bakłażan,
2 łyżki sos chilli słodki,
olej kujawski,
Bukiet smaku Kamis
2 szt kukurydza kolba młoda,
szczypior,
Sól morska- MŁYNEK,
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki solimy i odstawiamy n a ok 10 min . Po tym czasie myjemy go i osuszamy .Następnie grillujemy na patelni grillowej . Kukurydzę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu kroimy na plasterki . Na patelni na oleju podsmażamy lekko plastry kukurydzy .dodajemy makaron i bakłażan .Mieszamy wszystko podsmażając lekko . Dodajemy sól,pieprz do smaku . Posypujemy szczypiorem . Przed podaniem polewamy sosem słodkim chilli.
składniki
1/2 paczki makaron świderki,
1 szt bakłażan,
2 łyżki sos chilli słodki,
olej kujawski,
Bukiet smaku Kamis
2 szt kukurydza kolba młoda,
szczypior,
Sól morska- MŁYNEK,
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Bakłażana myjemy i kroimy w plasterki solimy i odstawiamy n a ok 10 min . Po tym czasie myjemy go i osuszamy .Następnie grillujemy na patelni grillowej . Kukurydzę gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej . Po ugotowaniu kroimy na plasterki . Na patelni na oleju podsmażamy lekko plastry kukurydzy .dodajemy makaron i bakłażan .Mieszamy wszystko podsmażając lekko . Dodajemy sól,pieprz do smaku . Posypujemy szczypiorem . Przed podaniem polewamy sosem słodkim chilli.
piątek, 24 sierpnia 2012
Zdrowe śniadanko na sałacie lodowej
Moje zdrowe śniadanko-polecam Na Zdrowie :) Na dobry Dzień
składniki
1/3 szt sałata lodowa,
1/2 kostki twaróg,
szczypior,
Sól,
1 łyżka śmietana,
1 łyżka jogurt,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1 szt cebulka,
1/3 szt papryka czerwona
Sałatę lodowa myjemy i kroimy w paseczki dajemy do miseczki . Cebulkę siekamy . Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w kosteczkę . szczypior siekamy . Twaróg kruszymy dodajemy do niego jogurt i śmietanę .Mieszamy .Dodajemy szczypior,cebulkę i paprykę . Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym . Serek nakąłdamy na sałatę .
składniki
1/3 szt sałata lodowa,
1/2 kostki twaróg,
szczypior,
Sól,
1 łyżka śmietana,
1 łyżka jogurt,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
1 szt cebulka,
1/3 szt papryka czerwona
Sałatę lodowa myjemy i kroimy w paseczki dajemy do miseczki . Cebulkę siekamy . Paprykę czerwoną myjemy i kroimy w kosteczkę . szczypior siekamy . Twaróg kruszymy dodajemy do niego jogurt i śmietanę .Mieszamy .Dodajemy szczypior,cebulkę i paprykę . Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym . Serek nakąłdamy na sałatę .
Nowość! Bukiet Smaku KAMIS pełen warzyw i przypraw
Nowość! Bukiet Smaku KAMIS pełen warzyw i przypraw
KAMIS wprowadza na rynek nową uniwersalną przyprawę warzywną – Bukiet Smaku.
Wyróżnia się ona unikalną recepturą z dużą zawartością warzyw oraz nutą starannie dobranych przypraw, jak również wygodnym w użyciu i przyciągającym wzrok opakowaniem.
KAMIS Bukiet Smaku jest gwarancją pełnego i bogatego smaku oraz niepowtarzalnego aromatu przygotowywanych potraw.
KAMIS Bukiet Smaku to propozycja dla miłośniczek tradycyjnej kuchni domowej. Duża zawartość i różnorodność warzyw w nowej przyprawie (15,1%) oraz delikatna nuta starannie wyselekcjonowanych, tradycyjnie polskich przypraw (liść laurowy i ziele angielskie), gwarantują wyjątkowe bogactwo i pełnię smaku przygotowywanych dań. Wśród znajdujących się w Bukiecie Smaku warzyw znajdziemy klasyczne składniki dobrej przyprawy uniwersalnej: marchew, pietruszkę, pora, czy cebulę, a także dodatek pomidorów oraz papryki. Wybór preferowanego przez konsumentów stopnia rozdrobnienia warzyw sprawia, że Bukiet Smaku doskonale łączy się ze składnikami potraw. Przyprawa polecana jest do wszystkich dań, w szczególności do zup, sosów, mięs, ryb, sałatek, do potraw duszonych, pieczonych i innych, które wymagają użycia uniwersalnej przyprawy warzywnej. Bukiet Smaku jest bardzo wydajny. W przypadku najpopularniejszego zastosowania – zup i bulionów - wystarczy dodać 1 łyżeczkę Bukietu Smaku (3 g) na 250 ml wywaru.
Marka KAMIS, wchodząc naprzeciw zapotrzebowaniom konsumentów, weszła na rynek uniwersalnych przypraw warzywnych. Dzięki ogromnemu doświadczeniu firmy w segmencie przypraw tradycyjnych i pozycji lidera tego rynku, KAMIS stworzył przyprawę uniwersalną o unikalnej recepturze, wyróżniającą się najwyższą jakością i wyjątkowym smakiem. Zarówno opakowanie, jak i nazwa, a przede wszystkim smak zostały wybrane przez konsumentki w drodze szeroko
akrojonych, dwuetapowych badań marketingowych. Powstał produkt w pełni odzwierciedlający potrzeby konsumentów.
W przyprawie KAMIS Bukiet Smaku położono nacisk na wysoką jakość produktu, wyróżniający wygląd opakowania oraz wygodę w użytkowaniu. Opakowania o wadze 200 g i 500 g Bukietu Smaku KAMIS zostały wyposażone w praktyczny system typu: „otwórz/zamknij”, który ułatwia wielokrotne stosowanie przyprawy i daje gwarancję, że przyprawa pozostanie świeża aż do ostatniej szczypty – nie zwietrzeję i nie straci nic ze swej jakości. Zamykana torebka „na strunę” zabezpiecza ponadto przed rozsypywaniem się przyprawy i ułatwia jej przechowywanie. Skraca to czas przygotowywania potrawy, a stojąca torebka, w przypadku większych gramatur, pozwala na bezpieczne odstawienie przyprawy na miejsce.
Wychodząc naprzeciw zainteresowaniu konsumentów kwestiami zdrowotnymi, na opakowaniu zostały umieszczone informacje GDA*, które pozwalają sprawdzić wartość kaloryczną, jak również zawartość tłuszczu, węglowodanów, białka i soli w 100 g oraz 1 łyżeczce (3 g) przyprawy. KAMIS Bukiet Smaku jest pierwszą i jedyną przyprawą uniwersalną na rynku, która zawiera takie informacje na opakowaniu.
Trzy pojemności – zróżnicowanie opakowań od najmniejszej 75 g, przez 200 g aż do torebki 500 g, daje możliwość wybrania opcji opakowania dopasowanej do indywidualnych potrzeb konsumentów.
Sugerowana cena na półce:
Uniwersalna przyprawa warzywna Bukiet Smaku,
gramatura 75 g: 1,65 zł,
gramatura 200 g: 3,25 zł,
gramatura 500 g: 7,20 zł,
* Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) dla osoby dorosłej. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze może być wyższe lub niższe, zależnie od płci, wieku, poziomu aktywności fizycznej i innych czynników.
Moje przepisy z użyciem tej nowości niedługo na moim blogu .
Murzynek Bambo dla dzieci
Murzynek Bambo zdrowa szybka przekąska dla naszych maluchów
składniki
3 szt wafle ryżowe Kupiec
2 łyżki czekolada w słoiku,
2 łyżki pałeczki błonnika,
1 szt nektarynka,
pestki dyni,
truskawki,
3 kawałki suszone mango
Wafle ryżowe okrągłe smarujemy czekoladą z słoika. Nektarynkę myjemy i kroimy w plastry wycinamy z nich uszy. Na buzi układamy pestki dyni jako oczy nos robimy z suszonego mango .Uśmiech robimy z nektarynki. Kolczyki z kawałka truskawki.Włosy robimy z pałeczek błonnika Podajemy
składniki
3 szt wafle ryżowe Kupiec
2 łyżki czekolada w słoiku,
2 łyżki pałeczki błonnika,
1 szt nektarynka,
pestki dyni,
truskawki,
3 kawałki suszone mango
Wafle ryżowe okrągłe smarujemy czekoladą z słoika. Nektarynkę myjemy i kroimy w plastry wycinamy z nich uszy. Na buzi układamy pestki dyni jako oczy nos robimy z suszonego mango .Uśmiech robimy z nektarynki. Kolczyki z kawałka truskawki.Włosy robimy z pałeczek błonnika Podajemy
Penne z cebulkami i szyneczką
Wykorzystujmy wakacje nie traćmy czasu w kuchni . szybki obiadek z makaronu penne.
składniki
1/2 opakowania makaron penne Misura
1 szt cebula,
2 łyżki cebulka prażona Royal Brand
2 łyżeczki masło,
Sól,
pieprz,
20 dag szynka
sos sojowy
Szyneczkę kroimy w kosteczkę . Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną cebulkę dodajemy cebulkę prażona -mieszamy . Dodajemy pokrojona szyneczkę .Smażymy od czasu do czasu mieszamy . Dodajemy wcześniej ugotowany makaron . Mieszamy . doprawiamy do smaku sola pieprzem i sosem sojowym .
składniki
1/2 opakowania makaron penne Misura
1 szt cebula,
2 łyżki cebulka prażona Royal Brand
2 łyżeczki masło,
Sól,
pieprz,
20 dag szynka
sos sojowy
Szyneczkę kroimy w kosteczkę . Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie . Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy . Na patelni na masełku podsmażamy pokrojoną cebulkę dodajemy cebulkę prażona -mieszamy . Dodajemy pokrojona szyneczkę .Smażymy od czasu do czasu mieszamy . Dodajemy wcześniej ugotowany makaron . Mieszamy . doprawiamy do smaku sola pieprzem i sosem sojowym .