Turecka chałwa sezamowo-makowa coś fajnego i innego:)
składniki
Najpierw gotujemy syrop. Do garnka wlewamy ok 1 szklankę wody .Dodajemy cukier,cynamon,sezam ,mak ,owoce goji,posiekane migdały .Zagotowujemy .W garnku rozgrzewamy olej wsypujemy kaszkę kukurydzianą i mieszamy . Po chwili wlewamy syrop z bakaliami . Uwaga będzie buzować . Mieszamy i gotujemy tak długo aż kaszka będzie ładnie odchodzić od garnka . Następnie wykładamy na blaszkę lub do pojemnika i studzimy . Zimne kroimy w kosteczkę .
Uwielbiam chałwę! Bardzo podoba mi się taka domowa, nieco inna wersja :)
OdpowiedzUsuńJa mam znacznie prostszy przepis na chałwę - miksuje się tylko sezam z miodem i dodaje bakalie :) Ale chętnie wypróbuję coś nowego - zapytam tylko jaki olej dodajesz? Jakiś smakowy, czy raczej coś neutralnego w smaku jak np. rzepakowy?
OdpowiedzUsuńa moze byc jakis inny cynamon, np. Prymat czy koniecznie Kamis?
OdpowiedzUsuńod chałwy jestem uzależniona, przepis dla mnie absolutnie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń