Włoska kapustka ala bigosik pasuje na kolacje jak i na obiadek
składniki
1 szt kapusta włoska,
2 szt liść laurowy,
3 kulki ziele angielskie,
4 szt pieprz kulki,
2 szt papryka czerwona,
2 szt cebula,
1 łyżka papryka słodka,
1 łyżka przyprawa w płynie,
1 łyżka olej kujawski,
pieprz,
1/2 kg kiełbasa,
2 szt marchewka,
1 szt kostka warzywna
Kapustę włoską myjemy i kroimy jak na bigos .Mają być długie cienkie tasiemki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce małe oczka . Do dużego garnka wkładamy pokrojona kapustę ,marchewkę starta liść laurowy kulki ziela i pieprzu. Dodajemy 1 szt kostki warzywnej i zalewamy wodą . Gotujemy do miękkości . Cebule siekamy ,kiełbasę kroimy w kosteczkę .Kiełbasę z cebula podsmażamy na oleju na złoto. Pod koniec dodajemy łyżkę papryki słodkiej -mieszamy i dodajemy pokrojoną czerwona paprykę .Mieszamy . Ugotowana kapustę lekko odsączamy jak jest za dużo wody . Kapustę przekładamy na patelnie z smażoną kiełbaską .Mieszamy i chwilę smażymy . Doprawiamy przyprawą w płynie ,solą i pieprzem mielonym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz