W okresie Bożonarodzeniowym w mojej kuchni nie brakuje ryb . Przeważnie są to ryby pieczone z rożnymi dodatkami,dipami owocami.
Świąteczna makrela z pieczonymi jabłkami z bakaliami
składniki
2 szt makrela świeża,
3 szt jabłka,
5 szt suszona śliwka,
1 łyżka pestek dyni,
3 łyżki rodzynki,
Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
sok z cytryny
Makrelę świeżą myjemy osuszamy . Solimy z każdej strony . Wkładamy do piekarnika na ok 20 min . Pieczemy z termoobiegiem w 190 stopniach . Jabłka dobrze myjemy nie obieramy ,usuwamy pestki. Kroimy w plasterki dodajemy śliwkę rodzynki ,pestki. Doprawiamy pieprzem do smaku . Tak przygotowane jabłuszka wkładamy do piekarnika na ok 7 min . Pieczone jabłuszka podajemy z pieczoną rybką .
SMACZNYCH ŚWIĄT
już tak wiele świątecznych akcentów na Twoich stronach...chciałam Cię więc prosić o poparcie apelu jaki umieściłam na swoim blogu...proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...
OdpowiedzUsuń