Faworki'
składniki
50 dag mąki
7 szt żółtka,
4 łyżki śmietany gęstej kwaśnej
1 łyżka cukier puder,
2 łyżeczki wódka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
1 litr olej rzepakowy do smażenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę ciut solimy. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Robimy dziurkę i wlewamy żółtka wymieszane z wódką i śmietaną. Nożem siekamy i wyrabiamy ręką ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie rozwałkowujemy . Kropimy na paski na środku pasku robimy przecięcie i wywijamy koniec prostokąta - tworząc faworek. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wyciągamy na ręczniki papierowe następnie posypujemy cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz