Lekka zdrowa morska rybka w towarzystwie duszonych buraczków z orzechami .
Pieczony dorsz z buraczkami i orzechami
składniki
2 filety dorsza,
sok z cytryny,
3 buraczki,
2 łyżki orzechy laskowe,
sól morska,
1 łyżeczka masła
pieprz biały
1 łyżeczka uniwersalna przyprawa
Buraki dobrze myjemy i gotujemy w skórkach w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Buraczki podsmażamy na masełku z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Filet dorsza myjemy osuszamy solimy do smaku i pieczemy w piekarniku ok 15 min zależy od jego grubości -mój był cienki. Upieczonego dorsza serwujemy z buraczkami posypanymi pokrojonymi i uprażonymi orzeszkami. Całość kropimy cytryną .
Ale narobilas mi ochoty na rybe, i to z orzechami :-)
OdpowiedzUsuń