Moje ulubione zdrowe aromatyczne i pełne witamin sałateczki. Dziś szpinakiem pomarańczem i migdałami .
Migdały blanszowane pochodzą z sklepu SKWORCU
Pomarańczowa sałatka z migdałami
składniki
1 garść szpinaku,
2 t pomarańcze
4 łyżki migdałów blanszowanych
10 dag szynki,
olej rzepakowy,
1 ząbek czosnku
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz kolorowy ziarnisty
Szpinak myjemy osuszamy i układamy na talerzykach. Jedną pomarańczę dobrze obieramy z skórki i białej błonki i kroimy w kosteczkę. Kostkę pomarańczy dodajemy do szpinaku. Szynkę kroimy w paseczki układamy na środku sałatki. Dodajemy migdały. Robimy sos. Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok łączymy z dobrej jakości olejem rzepakowym , solimy i dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy . Sosem polewamy sałatkę. Doprawiamy pieprzem.
Migdały blanszowane to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu oczyszczać je za skórki. Skórka ta może bowiem delikatnie podrażniać wyściółkę jelit.
Migdały są bogatym źródłem witaminy E, która jest przeciwutleniaczem zapobiegającym powstawaniu wolnych rodników). A zatem chronią nas przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz