Suplementy
▼
poniedziałek, 24 czerwca 2013
Czosnkowe kluseczki
Lubicie kluseczki , mogą być z dziurka lub bez ale muszą być z oliwą czosnkową
Czosnkowe kluseczki
1 kg ziemniaki,
Sól morska- MŁYNEK,
1 szt jajko,
20 dag mąka,
5 dag mąka ziemniaczanej
oliwa z oliwek
sól czosnkowa
czosnek
Ziemniaki obieramy gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodajemy sól czosnkową i zwykłą, jajko i maki. Wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę z dodatkiem soli. Z ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i robimy palcem w nim dziurkę. Gotujemy. Kiedy kluski wypłyną wybieramy łyżka cedzakową. Oliwę z oliwek rozgrzewamy dodajemy pieprz kolorowy i wyciśnięty czosnek. Kluseczki podajemy z czosnkową oliwą.
Smaczny pomysł, niby znany ale w nowej odsłonie:)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, na pewno wyprobuję
OdpowiedzUsuńfajny pomysł dla odmiany po zwykłych kluskach:)
OdpowiedzUsuń