Nasze ulubione ciacha- muffiny. Tym razem do ciasta dodałam tarte migdały - wyszły jak zawsze - pyszne.
Muffiny migdałowo- truskawkowe
składniki
25 dag truskawek
1 szklanka mąki
1 szklanka tarte migdały
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 szt jajka
1/2 szklanki cukru
cukier puder
barwnik czerwony
Do jednej miski dajemy 2 całe jajka , 1/2 szklanki oleju i 1 szklankę mleka - mieszamy ubijaczką. Do drugiej miski dodajemy 1 szklankę tartych migdałów, 1 szklankę mąki, 1/2 łyżeczki sody i 1 łyżeczkę proszku. dodajemy cukier zwykły - mieszamy. Łączymy zawartość dwóch misek - lekko mieszamy łyżką - nie mikserem. Truskawki obieramy myjemy suszymy i kroimy na pół. Do papilotek dajemy 1 łyżkę ciasta na to połówkę lub całą truskawkę i znów łyżkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 min. Robimy lukier mieszając barwnik z cukrem pudrem - lukrujemy zimne ciastka.
pyszny pomysł:) chętnie bym zjadła jedną:)
OdpowiedzUsuń