W mojej kuchni moja ulubiona rybka pstrąg . Dziś podam go z boćwiną i bakłażanem.
Pieczony pstrąg z boćwiną i bakłażanem
składniki
2 pstrągi
1 garść boćwiny
1 bakłażan
dymka
1 cebula
uniwersalna przyprawa
1 łyżka masła
sól morska
Pstrąga myjemy osuszamy , usuwamy wnętrzności ,płuczemy i osuszamy. Solimy go z każdej strony i w środku. do brzuszka kładziemy liście boćwiny i kawałek masła.Pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min. w tym czasie kroimy w kostkę bakłażana. Cebule kroimy w piórka ,dymkę kroimy. Warzywa podsmażamy na masełku , doprawiamy przyprawa uniwersalna i podlewamy odrobina wody. Bakłażan chłonie tłuszcz więc nie warto go dużo dodawać. Kiedy bakłażan robi się miękki dodajemy dymkę i doprawiamy pieprzem. Upieczonego pstrąga podajemy z duszonym bakłażanem.
Wow, jakie niecodzienne połączenie... Dla mnie bomba ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń