Seler i kilka ciekawostek o tym warzywie
Szklanka soku z selera wypijana regularnie na czczo działa jak eliksir młodości, ponieważ, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Zawiera też witaminy z grupy B.
Sławę odżywczą zawdzięcza seler pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.
Surówka selerowo marchewkowa
składniki
1 seler korzeń
2 marchewki
2 szt jabłko
Sól morska
1/2 opakowania śmietany
Seler korzeń średniej wielkości obieramy i ścieramy na tarce małe oczka. Marchewki myjemy skrobiemy i także ścieramy na tarce małe oczka. Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Składniki mieszamy z sobą. Doprawiamy solą morską do smaku. Dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy. Chłodzimy. Podajemy do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz