Kto nie lubi kopytek a podanych w pysznym pieczarkowym sosie ???
Kopytka w sosie pieczarkowo - śmietanowym
składniki
1 kg ziemniaki
2 łyżki mąka ziemniaczana
Sól morska
2 szt jajka
1/4 części mąki pszennej
1/2 kg pieczarek
1 cebula
pieprz kolorowy ziarnisty
1 szt śmietana 18 proc
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i wkładamy do miski. Wsypujemy mąkę w ilości 1/4 części ziemniaków. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i bijamy jajka. Dodajemy sól do smaku i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy mąką i formujemy wałeczki , kroimy kopytka. Gotujemy je w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Pieczarki kroimy w plasterki , cebule kroimy w piórka. Smażymy grzyby i cebulę na maśle z dodatkiem oliwy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wodą . Gotujemy ok 5 min. zaciągamy śmietaną. Gotujemy aż zgęstnieje. Kopytka podajemy polane pieczarkami z sosem.
świetne:0 właśnie na taki obiad mam dziś ochotę:)
OdpowiedzUsuń