Bardzo lubię połączenie warzyw , mięs z owocami o to moje nowe odkrycie .
Pierś z kurczaka na boćwinie z sosem poziomkowym
składniki
2 szt pierś z kurczaka
1 garść boćwiny
1 łyżka masła
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
papryka słodka mielona Kamis
chilli pieprz Cayenne
1 szklanka poziomki
2 łyżki octu balsamicznego
miód do smaku
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy. Doprawiamy sola ,pieprzem , papryka i chilli. Grillujemy na grillu lub patelni grillowej. Poziomki miksujemy , dodajemy ocet balsamiczny , odrobinę oleju, soli i dosładzanym miodem do smaku. Sos mocno chłodzimy. Boćwinę myjemy i wkładamy na kilka sekund na patelnię z roztopionym masłem. Proces ten musi trwać kilka sekund ponieważ dłuższe smażenie spowoduje ,że liście skurczą się. Na koniec solimy. Liście wykładamy na talerz na nich układy kawałki kurczaka i polewamy zimnym sosem .
Nie jadłam jeszcze sosu poziomkowego, ale zapowiada się pysznie w takim połączeniu.
OdpowiedzUsuńsos bardzo mnie zaciekawił, nie złe połączenie:)
OdpowiedzUsuń