Expresowa przystawka z kuchenki mikrofalowej. Smaczna !!!
Ryżowe gwiazdki z pieczarkami i bakłażanem
składniki
1/2 szklanki ryż brązowego
1/2 szklanki ryżu dzikiego Kupiec
1/2 szt bakłażana
6 pieczarek
Sól morska
pieprz biały
1 łyżeczka masła
przyprawa w płynie Maggi
3 jajka
1/2 szt cebuli
Ryż brązowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ryż dziki także gotujemy. Ugotowane ryże odcedzamy i studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki bakłażana myjemy i kroimy kosteczkę. Cebule siekamy. Warzywa podsmażamy na masełko , doprawiając solą i pieprzem do smaku. Do zimnego ryżu dodajemy podsmażone warzywa. Mieszamy. Jajka rozbijamy i mieszamy z przyprawą w płynie do smaku. Następnie wymieszane jajka wlewamy do ryżu z warzywami. dobrze mieszamy. Do silikonowych foremek nakładamy masę ryżową .Wkładamy do mikrofalówki na ok 1min i 15 sekund. Podajemy na ciepło lub zimno.
wyglądają świetnie:) fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń