Gulasz bardzo kruchy i aromatyczny pasuje do ziemniaków , chlebka i kaszy .
Smaczny gulasz z karkówki
składniki
1 kg karkówka
2 szt liść laurowy
2 ząbki czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka majeranek
2 łyżki przyprawy do karkówki
4 łyżki olej
1 słoik przecier pomidorowy 30%
1 łyżeczka soli morskiej
Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy , dodajemy olej i ocet balsamiczny. Mieszamy wszystko. Mięso karkówki myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Takie mięso dodajemy do marynaty i dobrze mieszamy. Miskę nakrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień rozgrzewamy dobrze dużą patelnie i wkładamy całe mięso na patelnie. Smażymy na złoto z 2 stron. Następnie dodajemy przecier pomidorowy - mieszamy. Smażymy wszystko ok 5 min. Dolewamy wodę ok 2 szklanki. Ustawiamy mały płomień i pomalutku dusimy , co pewien czas dolewamy wodę. Dusimy aż mięso będzie miękkie a sos zredukuje się.
mięsko w marynacie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz