SOK Z CYTRYN SYCYLIJSKICH LIMMI 200ML
Limmi jest sokiem wyciśniętym z najlepszych cytryn sycylijskich wybranych i zebranych w odpowiednim momencie dojrzałości, w okresie od stycznia do czerwca, kiedy to jakość owoców jest najlepsza. Mając soki Limmi masz zawsze pod ręką gotowy sok ze świeżych cytryn, który idealnie nadaje się do herbaty, wzbogaca smak pierwszych i drugich dań, sałatek, słodyczy oraz napojów i drinków.
Pasuje do wszystkiego, niezbędny w kuchni.
Taką niepozorną buteleczkę wykorzystałam do cna.
Powstała zdrowa zimna lemoniada z imbirem .
Cytrynowe lody
Użyłam ją także do ryby i galaretek .
Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo zdrowy . Dodałam do niego soku cytrynowego Limmi.Napój imbirowy na upały
1 kawałek imbiru ok 6 cm
1 litr wody
2 łyżki miodu
4 łyżki soku Limmi
Imbir obieramy najlepiej za pomocą łyżeczki. Obrany imbir kroimy w paseczki i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Nakrywamy i odstawiamy. Letni napój można osłodzić miodem i dodajemy sok wyciśnięty z limonki , jej ilość zależy od naszego smaku ja dodaję z 2 limonek. Chłodzimy mocno i trzymamy w lodówce.
Mini galaretki szparagowe
składniki1 pęczek szparagi biała
4 jaja
1 litr bulionu warzywnego
cukier
Sól morska
sok z cytryny Limmi
żelatyna
Szparagi myjemy obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Po ugotowaniu odcedzamy. Wcześniej gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do gorącego dodajemy rozpuszczona żelatynę i dobrze mieszamy - studzimy. Ugotowane szparagi kroimy w kawałki ok 1- 2 cm. Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu obieramy i kroimy w plasterki. Bierzemy foremki np do muffinek. Na dno kładziemy plasterek jajka potem kawałki szparagów , wlewamy bulion z żelatyną i wstawiamy do lodówki. Galaretki podajemy pokropione sokiem z cytryny.
Letnia galaretka warzywna .
składniki
1/2 szklanki groszku zielonego
1/2 pęczka rzodkiewki
10 szt pomidorków cherry
3 jajka
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki
1/4 szt kalafior
żelatyna
bulion warzywny
sok z cytryny Limmi
Groszek zielony młody i pokrojona rzodkiewkę blanszujemy. Kalafior kroimy w mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Pomidorki myjemy kroimy na pół. Jajka gotujemy na twardo zimne kroimy w kostkę. Robimy bulion warzywny może być z kostki ok 1 litr. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance ciepłej wody i dodajemy do bulionu- mieszamy. Do foremek wkładamy warzywa , kawałki jajek posiekana natkę i pieprz kolorowy grubo mielony. Zalewamy bulionem z żelatyną i odstawiamy do lodówki. Podajemy z sokiem z cytryny.
Szczupak w papilotach z groszkiem zielonym
składniki
2 szt szczupak filet
1/2 szklanki groszku zielonego
sok z cytryny Limmi
2 łyżki masła
pieprz kolorowy ziarnisty
natka pietruszki
uniwersalna przyprawa
Filet z szczupak myjemy osuszamy i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Bierzemy folię aluminiową i formujemy jakby łódkę . Wkładamy tam filet z szczupaka. Nakładamy łyżkę masła , posiekana natkę pietruszki i 2 łyżki młodego groszku. Wszystko zamykamy w folie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pieczemy ok 20 min. Podajemy z sokiem z cytryny.
Tak jak widać mała buteleczka a wyczarowała tyle cudownych potraw. Warto ja mieć w domu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz