Smaczna potrawka warzywna z kurczakiem .
Bakłażan z pędami bambusa podany z ryżem
1 bakłażan
1/2 puszki pędy bambusa
1 cebula
1 szt pierś z kurczaka
Przyprawa do kurczaka - pikantna
2 łyżki oleju
ryż ugotowany
masło
Pierś z kurczaka myjemy osuszamy kroimy w kosteczkę i doprawiamy przyprawą do kurczaka. Odstawiamy do lodówki. Bakłażana dobrze myjemy i kroimy w kostkę lub paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa odsączamy z zalewy. Na oleju podsmażamy kurczaka dodajemy cebule i pokrojonego bakłażana. Mieszamy i podsmażamy , można troszkę podlać bulionem. Następnie dodajemy pędy bambusa i smażymy , dusimy dalej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu mieszamy z solą do smaku i łyżką masła. Nakładamy ryż obok serwujemy potrawkę z bakłażana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz