Pyszne lekkie , klopsiki gotowane w warzywach w sosie śmietanowym .
Klopsiki w sosie warzywno -śmietanowym
składniki
1/2 szt mięso mielone
1 szt bułka czerstwa
2 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 jajko
2 marchewki
1 pietruszka
1 litr bulion warzywny
1 szklanka śmietana
pieprz biały
1 łyżka masła
Mięso mielone wkładamy do miski. Wbijamy całe jajko. Cebule i czosnek ścieramy na tarce. Bułkę czerstwa moczymy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tarta. Solimy i doprawiamy pieprzem. Dobrze mieszamy. Formujemy klopsiki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim klopsiki. Marchewkę i pietruszkę obieramy , ścieramy na tarce duże oczka. Włoszczyznę układamy na klopsikach. Zalewamy bulionem . Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Po ok 15 min obracamy klopsiki na druga stronę. Jeszcze dusimy. Kiedy bulion zredukuje się. Zaciągamy śmietaną. Mieszamy zagotowujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz