Krokiety są pyszne , wymagają troszkę pracy , ale są tego warte .
Krokieciki z pieczarkami
składniki
ok1/2 szt kapusty dużej lub 1 mniejsza
30 dag pieczarek
2 udka
1 cebula
ziele angielskie
3 łyżki masła
Sól
pieprz biały i czarny do smaku
2 szt marchewka
bułka tarta
1 litr mleko
ok 1/2 kg mąki
2 jaja
olej do smażenia
Z mleka , mąki i jaj robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy odrobinę cukru i soli do smaku. Z ciasta odlewamy ok 2-3 nabierki w tym cieście będziemy moczyć krokiety. Z reszty ciasta smażymy naleśniki.
Kapustę kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. do garnka wkładamy kapustę , marchewkę ,liść laurowy i gotujemy. Pieczarki kroimy w paseczki, udka gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i liścia laurowego. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni na maśle podsmażamy cebulkę i pieczarki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Ugotowane udka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Do podsmażonych pieczarek dodajemy poskubane mięsko i podsmażamy. Podsmażone pieczarki z mięsem dodajemy do ugotowanej kapusty. Mieszamy dobrze.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zawijamy. Moczymy w cieście potem w tartek bułce i smażymy na oleju na złoto.
Moja mama kiedyś często smażyła nam takie krokiety :))
OdpowiedzUsuń