Dla wielbicieli placków ziemniaczanych . Tym razem z sosem pieczarkowo - paprykowym z dodatkiem śmietany .
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - paprykowym
składniki
5 szt ziemniaki
1 cebula
2 jajka
4 łyżki mąki
Sól morska
sos
20 dag pieczarki
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka masła
pieprz biały
Kucharek - uniwersalna przyprawa do smaku
1 szklanka śmietany
3 łyżeczki mąka
olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Do starych ziemniaków dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i dodajemy mąkę tyle aby zagęściło ciasto - ale nie za dużo. Na oleju smażymy małe placuszki.
Robimy sos. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Na maśle podsmażamy cebule , dodajemy pieczarki i paprykę. Smażymy wszystko razem. Doprawiamy przyprawą uniwersalna. Doprawiamy pieprzem. W słoiku mieszamy śmietanę z mąką ok 4 łyzeczki , dolewamy odrobinę wody ok 4 łyżki - dobrze mieszamy. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy na patelnie śmietanę z mąką - mieszamy i gotujemy aż sos zgęstniej. Placuszki polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz