Łatwy smaczny sernik na zimno :) A jaki dobry wystarczy zrobić i delektować się smakiem
Zimny serowiec z brzoskwiniami
składniki
Biszkopt
4 szt jajka
3/;4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąka ziemniaczana
2 łyżeczki proszek do pieczenia
masa owocowa
1 puszka brzoskwiń
1/2 szklanki woda
2 galaretki brzoskwiniowe
Masa serowa
1/2 kg twarogu
2 szt galaretka
1/2 litra śmietany 30 %
1/2-1 szklanka cukier puder
Pieczemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem
na sztywna pianę . Dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Lekko mieszamy
dodajemy żółtka. Wlewamy masę na blaszkę i pieczemy ok 30 min.
Masa owocowa. Brzoskwinie razem z sokiem i wodą miksujemy na papkę,
dosypujemy dwie suche galaretki- mieszamy. Zostawiamy na 1 godzinę.
Następnie na wolnym ogniu podgrzewamy i mieszamy aby żelatyna się
rozpuściła- nie gotujemy. Zostawiamy do wystudzenia. Wlewamy na zimny
biszkopt.
Masa serowa. Ser ucieramy z cukrem pudrem .Galaretki rozrabiamy w 2
szklankach wody. Tężące wlewamy do sera.Mieszamy. Śmietanę ubijamy i tez
dodajemy do sera.Mieszamy i wlewamy na twarda już galaretkę owocową.
Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz