I kolejna moja propozycja na zimę . Dziś w słoiku zamykamy jabłuszka i brzoskwinie razem. Smakuje super pasuje do placków naleśników , ciasteczek i na kanapki.
Dżemik jabłkowo - brzoskwiniowy
składniki
4 kg jabłek
2 kg brzoskwiń
1- 1/2 kg cukru zależy od jabłek ja mam zimówki kwaśne
sok z cytryny
3 goździki
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w plasterki. Brzoskwinie obieramy usuwamy pestki kroimy na cztery. Na dużą patelnię dajemy jabłka z cukrem i goździkiem. Smażymy ok 15 min. Następnie dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy , dodajemy sok z 2 cytryn. Mieszamy dobrze i dalej smażymy aż jabłka lekko się rozpadną, ale mają być wyczuwalne kawałki. Gorące wkładamy do słoików, zakręcamy. Ja jeszcze pasteryzuje ok 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz