Rolady to fajna sprawa , zawsze wychodzą , szybkie w przygotowaniu , podzielne , tanie i zawsze można zrobić inną .
Rolada z kremem kakaowym
składniki
4 szt jajka
3 łyżki wody
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 szt śmietana 30 %
2 łyżki kakao
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
Jajka rozbijamy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Żółtka mieszamy z wodą . Mąki przesiewamy dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i dodajemy pomału do białek wraz z pomieszanymi żółtkami. Lekko mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min. Ciepłą zwijamy w mokrą ściereczkę tworząc roladę . Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z kakao i cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody- mieszamy studzimy i dodajemy do masy. Miksujemy. Zimny biszkopt rozwijamy smarujemy kremem i zwijamy. Owijamy streczem i wstawiamy do lodówki na parę godzin.
wygląda pysznie:) też mam w planach zrobić taką:)
OdpowiedzUsuńPyszna, zwłaszcza kremik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń