Bardzo prosta ale atrakcyjna ozdoba lub czekolada . Jej wygląd zależy od naszej wyobraźni.
Kolorowa czekolada
składniki
barwniki spożywcze
brokat spożywczy
biała czekolada w dropsach ok 3 szklanki
Przygotowujemy blaszkę smarujemy ją woda i układamy na niej folię najlepiej taka grubszą ja użyłam folii ogrodniczej.
Zaczynamy od temperowania czekolady .Jest to proces polegający
na stopniowym podgrzewaniu czekolady do temperatury ok. 45 stopni, czyli
roztapianiu czekolady z postaci stałej do płynnej, a kiedy już ją
uzyskamy, ochłodzeniu jej do ok. 27 stopni i ponownym podgrzaniu
do temperatury ok. 32 stopni.
Robimy to w warunkach domowych w misce ustawionej na parze - używamy termometru kuchennego.
Po rozpuszczeniu czekolady robimy próbę
najlepiej na metalowym nożu
Końcówkę noża zamaczamy w czekoladzie, strząsamy nadmiar i odkładamy na bok Czekamy maksymalnie
do 4-5 minut. Czekolada powinna zacząć się krystalizować i twardnieć.
Jeżeli po tym czasie jest nadal płynna i miękka i widać na niej smugi
oznacza to że nie została prawidło zatemperowana :-(
Odlewamy troszkę i dodajemy barwnik np czerwony . Pędzlem malujemy folię po wystygnięciu smarujemy według uznania drugą warstwę innym kolorem czekolady .
Można tez posypać brokatem. Kiedy warstwy stężeją nakładamy grubsza warstwę czekolady już białej -rozsmarowujemy szpachelką. Wstawiamy do lodówki , kiedy czekolada będzie twarda kroimy z niej dowolne wzory lub kwadraty - ozdabiamy torty , ciasta lub podajemy połamaną jako deser.
Tak wygląda tort ozdobiony czekoladą
Tak wygląda pomalowana pierwsza warstwa i zaczęta druga
Można tworzyć różne wzory i kolory
Czekolada gotowa do cięcia wzorów
Fantastyczna! Z pewnością wykorzystam ten patent przy kolejnym torcie :)
OdpowiedzUsuń