Kolejny pomysł na risotto tym razem z szpiankiem i pieczarkami. Ma się rozumieć na odrobinie wina.
Risotto ze szpinakiem i pieczarkami
składniki
2 szklanki ryżu do risotta
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
15 dag pieczarki
1 garść szpinaku świeżego
Sól morska
1./2 szklanki wina białego
1 kawałek grana padano
2 szklanki bulion warzywny
1 szt cebula
Cebule obieramy i siekamy drobniutko. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i oliwę. Podsmażamy cebulkę. Wsypujemy ryż - mieszamy podsmażamy , aż ryz zrobi się szklisty. Dolewamy wino - mieszamy. Kiedy wino odparuje dodajemy pokroje pieczarki. Mieszamy. Dolewamy troszkę bulionu mieszamy - po kilku minutach zmów podlewamy bulionem . Nakrywamy pokrywką. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i mieszamy. Doprawiamy solą morską do smaku. Na koniec dodajemy starty grana padano. Mieszamy i podajemy.
Do risotta użyłam wino białe
Wino białe, półwytrawne o złocistożółtej
barwie, pełne przyjemnych cytrusowych
aromatów. Łagodne w smaku,
orzeźwiające z owocową nutą.
Najlepiej podawać w temp. 10-12 oC.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.
uwielbiam risotto! :)
OdpowiedzUsuń