Tak sobie nazwałam suróweczkę , smaczna i pasuje do każdego obiadku. sekret tkwi w dobrym doprawieniu.
Surówka z kapusty pekińskiej Ewy
składniki
1/3 szt kapusty pekińskiej
2 szt marchewka
1/2 szt seler
oliwa
1 szt cebula czerwona
natka pietruszki
cukier
pieprz biały
sok z cytryny
1 szt jabłko
Sól morska
Kapustę pekińska kroimy w paseczki. Cebulę czerwoną siekamy. Seler bulwę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Natkę pietruszki myjemy osuszamy i siekamy. Jabłko nie obieramy i ścieramy na tarce. Składniki mieszamy z sobą. Do słoiczka wlewamy oliwę ok 3 łyżki , sok z cytryny ok 2 łyżeczki , 2 łyżeczki cukru , sól i pieprz do smaku. Mieszamy i sos dodajemy do surówki. Mieszamy i chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz