Moje ulubione danie risotto , dobrze zrobione na białym winie nie ma nic lepszego.:)
Risotto z białym winem papryką i pieczarkami
składniki
1 szklanka ryżu do risotta
15 dag pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietana 30 %
1/2 szklanki białe wino
2 szklanki bulionu warzywnego
Masło rozpuszczamy w garnku szerokim ale płytki. Podsmażamy cebulkę drobno posiekaną. Dodajemy ryż - mieszamy i smażymy go aż stanie się szklisty. Zalewamy winem - na dużym ogniu redukujemy wino. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę - mieszamy i podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki. Zmniejszamy płomień i dusimy . Kiedy ryż wchłonie bulion znów podlewamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy.
Bardzo lubię risotto.
OdpowiedzUsuń