Testując ekologiczne śliwki Symbio zrobiłam kruche babeczki z bitą śmietaną i właśnie tymi super dobrymi śliwkami.
Śliwki Symbio są Niesiarkowane , dlatego mają tak cudowny smak są duże i bardzo słodkie.
Babeczki mega śliwkowe
składniki
1/2 kg mąki
200 g masła
2 żółtka
3 łyżki śmietana 12%
sól do smaku
1 łyżka cukier
śliwki suszone
powidła śliwkowe
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Zimne masło kroimy w plasterki dodajemy do mąki. Dodajemy odrobinę soli i trochę cukru. Następnie dodajemy żółtka i siekamy dużym nożem. Dodajemy śmietanę dalej szybko siekamy i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
Rozwałkowujemy ciasto wycinamy kółka , kółkiem wykładamy foremki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy do zarumienienie. Ciepłe babeczki wyciągamy z formy i zostawiamy do wystygnięcia. Na dno zimnej babeczki kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych. Na powidła kładziemy suszoną śliwkę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Nakładamy na babeczki . Ozdabiamy kawałkiem śliwki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz