Przyszedł pomysł na kolejne danie z pęczakiem . Na na marginesie zrobiłam jego zapas :)
Dziś pęczak z pieczarkami i kawałkami piersi z kurczaka . Smaczne danie obiadowe i jak zdrowe.
Pęczak z pieczarkami .
składniki
1 szklanka pęczaku
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
pieczarki ok 20 dag
1 podwójna pierś z kurczaka
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
1 cebula
Robimy marynatę do misa. Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek , sól, pieprz mieszamy smarujemy pierś z kurczaka. Odstawiamy. Cebule obieramy i siekamy .
Pęczak zalewamy woda i gotujemy do miękkości .
Pieczarki kroimy w plasterki, pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę . Na maśle podsmażamy cebulkę dodajemy mięso z kurczaka , dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Łączymy zawartość patelni z ugotowanym pęczakiem. wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku , podajemy.
nie każdy lubi pęczak (ja lubię!), ale właśnie ten przepis na pewno każdego by przekonał do pęczaku :)
OdpowiedzUsuń