Lekkie danie z ryżu z kalafiorem i pulpecikami . Danie które można podgrzać na drugi dzień . smacznie szybko i zdrowo.
Ryż z klopsikami
składniki
30 dag mięsa z indyka
1 kalafior
1 szklanka ryżu jaśminowego
2 łyżki masła
1 żabek czosnku
pęczek dymki
sól morska
pieprz
2 szklanki bulionu warzywnego
pasta z czosnku niedźwiedziego
czosnek niedźwiedzi ok 1 garść
2 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki oleju
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy i osuszamy. Orzechy przebieramy ,
wybieramy zdrowe ładne orzeszki. Liście czosnku i orzechy wkładamy do
rozdrabniacza wlewamy olej. Miksujemy na jednolita masę. Następnie
solimy do smaku solą morską .
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i formujemy z niego małe kuleczki. Wrzucamy je na osolony wrzątek. Ugotowane odławiamy i odstawiamy. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy posiekany czosnek. wsypujemy ryż i mieszamy aż ryż zeszkli się. Zalewamy 1/2 szklanki bulionu -dusimy. Po ok 10 min dolewamy znów 1/2 szklanki bulionu i tak aż ryz ugotuje się. Kalafior kroimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie . Odcedzamy i odstawiamy. Na patelnię dajemy 1 łyżeczkę masła dodajemy pulpeciki chwilę podsmażamy dodajemy kalafior potem ryż . Mieszamy doprawiamy pastą z czosnku niedźwiedziego do smaku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz