To lubimy smaczne paluszki , kopytka. Do ciasta dodałam ser twaróg dzięki czemu są bardziej delikatne.
Polane smacznym sosem na bazie sosu beszamel z dużą dawką koperku.
Letnio, smacznie i jest OK .
Paluszki serowe w sosie koperkowym
składniki
1,5 kg ziemniaków
20 dag twarogu
1 jajko
mąka ziemniaczan
mąka pszenna
sól
2 szklanki mleka
2 pęczki koperku
2 łyżki masła
Ziemniaki gotujemy odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Przekładamy ziemniaki do miski wyciągamy 1/4 ziemniaków na to miejsce kładziemy mąkę ziemniaczaną . Wbijamy jajko i dodajemy kostkę pokruszonego twarogu. Solimy do smaku. Wyrabiamy ciasto , dodając trochę mąki pszennej aby ciasto nie kleiło się . Formujemy wałeczki i kroimy na skos w kopytka. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 2 min. Wyciągamy łyżka cedzakową . Na patelnie dajemy 2 łyżki masła , jak się roztopi dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy. Wlewamy ok 2 szklanki mleka. Doprawiamy do smaku solą . Dodajemy z 4 łyżki śmietany 30 % . Mieszamy i dodajemy dużo posiekanego koperku. Sosem polewamy kopytka.
Suplementy
▼
wtorek, 30 czerwca 2015
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Sosy Folwark w mojej kuchni
Zaczynamy przygodę z nowymi sosami Folwark. Zapoznawszy się z oferta tej firmy bardziej mi pasuje nazwa sosy świata :)
Sosy w fajnych podręcznych buteleczkach , fajnie się porcjują nie ma kłopotu z wyciskaniem.
Firma ma w swojej ofercie 10 smaków sosów . Każdy dobrze doprawiony wyczuwalne zioła , przyprawy itd- kubki smakowe maka co robić :)
W mojej kuchni pojawił się - Sos czosnkowy , Sos madziarów, Remulada duńska.
Sos czosnkowy zawsze robię sama w domu i taki lubię najbardziej , ale ten jest całkiem w porządku i przyznam , że rodzinka opróżniła go szybciutko.
Wspaniale pasuje do kebaba, pizzy jak i domowych kanapeczek z swojskim mięskiem .
Sos madziarów – inspirowany kuchnią węgierską .
Ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem.
Doskonale komponuje się z żółtym serem, parówkami i kanapkami.
Ja sos wykorzystałam do przygotowania skrzydełek , ale o tym w następnym poście.
Kolejny sosik
Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii
w polskim wydaniu.
Gęsty majonezowy sos z warzywami
(kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry.
Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia
paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
Super sama wykorzystałam go w smacznym daniu , ale o tym też później ....
Sosy bardzo dobre no i bardzo duży wybór smaków ... jestem na TAK :)
Sosy w fajnych podręcznych buteleczkach , fajnie się porcjują nie ma kłopotu z wyciskaniem.
Firma ma w swojej ofercie 10 smaków sosów . Każdy dobrze doprawiony wyczuwalne zioła , przyprawy itd- kubki smakowe maka co robić :)
W mojej kuchni pojawił się - Sos czosnkowy , Sos madziarów, Remulada duńska.
Sos czosnkowy zawsze robię sama w domu i taki lubię najbardziej , ale ten jest całkiem w porządku i przyznam , że rodzinka opróżniła go szybciutko.
Wspaniale pasuje do kebaba, pizzy jak i domowych kanapeczek z swojskim mięskiem .
Sos madziarów – inspirowany kuchnią węgierską .
Ostry sos pomidorowy z dodatkiem papryki chilli, ze słodko-kwaśnym posmakiem.
Doskonale komponuje się z żółtym serem, parówkami i kanapkami.
Ja sos wykorzystałam do przygotowania skrzydełek , ale o tym w następnym poście.
Kolejny sosik
Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii
w polskim wydaniu.
Gęsty majonezowy sos z warzywami
(kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry.
Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia
paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
Super sama wykorzystałam go w smacznym daniu , ale o tym też później ....
Sosy bardzo dobre no i bardzo duży wybór smaków ... jestem na TAK :)
Dobroczynny syrop z koniczyny czerwonej
Oprócz koniczyny czterolistnej , która ma nam przynieś szczęście koniczyna słynie także z wielu dobrodziejstw leczniczych , cudownego zapachu i smaku , tym razem mowa już o kwiecie.
Uważa się, że kwiaty koniczyny czerwonej są pożyteczne jako środek wykrztuśny i dlatego stosuje się je w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmy. Koniczyna czerwona jest również używana miejscowo do przyspieszania gojenia się ran oraz do leczenia łuszczycy.
Wieloletnie badania dowiodły także cudowne działanie koniczyny dla kobiet wchodzących w menopauzę .
Syrop z czerwonej koniczyny
składniki
Dlatego warto w piękny letni dzień wybrać się na łąkę po to dobrodziejstwo.
Dodam ,że uzyskany syrop ma piękny lila kolor , cudowny zapach i pyszny smak.
Syropek można rozrobić wodą lub dodać do herbaty.
Usiąść i w zimie powspominać letni czas.
Uważa się, że kwiaty koniczyny czerwonej są pożyteczne jako środek wykrztuśny i dlatego stosuje się je w leczeniu zapalenia oskrzeli i astmy. Koniczyna czerwona jest również używana miejscowo do przyspieszania gojenia się ran oraz do leczenia łuszczycy.
Wieloletnie badania dowiodły także cudowne działanie koniczyny dla kobiet wchodzących w menopauzę .
Syrop z czerwonej koniczyny
składniki
- 250 g kwiatów koniczyny
- 1 cytryna
- 500 g cukru białego
- ok. 3 -4 szklanki wody
Dlatego warto w piękny letni dzień wybrać się na łąkę po to dobrodziejstwo.
Dodam ,że uzyskany syrop ma piękny lila kolor , cudowny zapach i pyszny smak.
Syropek można rozrobić wodą lub dodać do herbaty.
Usiąść i w zimie powspominać letni czas.
Syrop z czarnego bzu
Dalej gustuje w kwiatach tym razem zrobiłam syrop z pięknych delikatnych kwiatków z bzu czarnego.
Oprócz zapachu i właściwości leczniczych ma cudowny zapach no i smak.
Wariacja kubków smakowych to na pewno a co nam jeszcze da.
Kwiaty bzu czarnego:
działają wykrztuśnie
rozrzedzają katar
działają napotnie
mają działanie antywirusowe
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
wzmacniają odporność
działają moczopędnie
wzmacniają naczynia włosowate
stabilizują krwiobieg
uśmierzają ból, w tym ból głowy
chłodzą
działają oczyszczająco
wychwytują wolne rodniki
przyspieszają przemianę materii
przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Syrop z czarnego bzu
składniki
40 baldachimów kwiatowych czarnego bzu
2 cytryny
2 litry wody
1,5 kg cukru
Najpierw odcinamy zielone patyczki przy kwiatach - dają goryczkę . Same kwiaty przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie .Pieluszkę tetrową nakładamy na druga miskę i przelewamy wodę z kwiatami wyciskamy przez tetrę kwiaty. Do wody z sokiem dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier rozpuści się a sok lekko zgęstnieje. Gorący przelewamy do słoików i szybciutko zakręcamy.
W domu przepięknie pachnie aromatem z gotowanego syropu, warto zrobić :)
Oprócz zapachu i właściwości leczniczych ma cudowny zapach no i smak.
Wariacja kubków smakowych to na pewno a co nam jeszcze da.
Kwiaty bzu czarnego:
działają wykrztuśnie
rozrzedzają katar
działają napotnie
mają działanie antywirusowe
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
wzmacniają odporność
działają moczopędnie
wzmacniają naczynia włosowate
stabilizują krwiobieg
uśmierzają ból, w tym ból głowy
chłodzą
działają oczyszczająco
wychwytują wolne rodniki
przyspieszają przemianę materii
przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Syrop z czarnego bzu
składniki
40 baldachimów kwiatowych czarnego bzu
2 cytryny
2 litry wody
1,5 kg cukru
Najpierw odcinamy zielone patyczki przy kwiatach - dają goryczkę . Same kwiaty przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie .Pieluszkę tetrową nakładamy na druga miskę i przelewamy wodę z kwiatami wyciskamy przez tetrę kwiaty. Do wody z sokiem dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier rozpuści się a sok lekko zgęstnieje. Gorący przelewamy do słoików i szybciutko zakręcamy.
W domu przepięknie pachnie aromatem z gotowanego syropu, warto zrobić :)
piątek, 26 czerwca 2015
Pappardelle z botwinka i mięsem
Smaczne danie makaronowe , użyłam pappardelle z pomidorami suszonymi do tego mięso mielone i liście botwinki. Pysznie , lekko sezonowo.
Pappardelle z botwinka i mięsem
składniki
1 opakowanie Pappardelle
1 duża cebula
3 ząbki czosnku'
parmezan
sól
pieprz
botwinka
1/2 kg łopatki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Łopatkę mielimy , na klarowanym maśle podsmażmy posiekaną cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy mielone mięso mieszamy i podsmażamy. Solimy do smaku , dodajemy pieprz. Następnie dodajemy pokrojona botwinkę . Wszystko razem smażymy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i dodajemy odrobinę parmezanu.
Pappardelle z botwinka i mięsem
składniki
1 opakowanie Pappardelle
1 duża cebula
3 ząbki czosnku'
parmezan
sól
pieprz
botwinka
1/2 kg łopatki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Łopatkę mielimy , na klarowanym maśle podsmażmy posiekaną cebulkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy mielone mięso mieszamy i podsmażamy. Solimy do smaku , dodajemy pieprz. Następnie dodajemy pokrojona botwinkę . Wszystko razem smażymy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i dodajemy odrobinę parmezanu.
czwartek, 25 czerwca 2015
Letnia sałatka z botwinki i pomidorków koktajlowych
To co kobietki lubią najbardziej, lekka , smaczna, zdrowa mało kalorii i bardzo smaczna. szybka w przygotowaniu , same plusy .
Letnia sałatka z botwinki i pomidorków koktajlowych
składniki
1 pęczek liści botwinki
2 ząbki czosnku
12 pomidorków koktajlowych
2 ogórki zielone
1 cebula czerwona'
1 jogurt naturalny gęsty
pęczek koperku
'sól morska
5 ziemniaków młodych
Liście botwinki myjemy osuszamy i kroimy w paseczki . lub rwiemy w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Młode ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w plastry lub w duża kostkę. Cebule czerwona kroimy w piórka. Ogórka zielonego myjemy i kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą .
Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i 2 ząbki wyciśniętego czosnku. Solimy do smaku i dodajemy sos do sałatki.Mieszamy całość chłodzimy i podajemy.
Letnia sałatka z botwinki i pomidorków koktajlowych
składniki
1 pęczek liści botwinki
2 ząbki czosnku
12 pomidorków koktajlowych
2 ogórki zielone
1 cebula czerwona'
1 jogurt naturalny gęsty
pęczek koperku
'sól morska
5 ziemniaków młodych
Liście botwinki myjemy osuszamy i kroimy w paseczki . lub rwiemy w mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Młode ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w plastry lub w duża kostkę. Cebule czerwona kroimy w piórka. Ogórka zielonego myjemy i kroimy w plasterki. Składniki mieszamy z sobą .
Do jogurtu dodajemy posiekany koperek i 2 ząbki wyciśniętego czosnku. Solimy do smaku i dodajemy sos do sałatki.Mieszamy całość chłodzimy i podajemy.
Chłodnik z botwinką
Zupka typu chłodnik z maluśkich słodkich buraczków do tego liście młodego buraka, ogórek, jajko troszkę rzodkiewki . Dla smakowitości i obfitości młody ziemniak i jajko.
Chłodnik z botwinką
składniki
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki
cukier
4 jajka
5 młodych ziemniaków
sól morska
2 litry maślanki
1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego
koperek
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki. Młode ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Odcinamy małe buraczki z botwinki myjemy je kroimy w kostkę i zalewamy woda . Wody nie za dużo , tylko tyle aby zakryła buraki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraczki robią się miękkie dodajemy do nich pokrojone liście buraków. Gotujemy kilka minut.Dajemy sok z połowy cytryny .
Rzodkiewki myjemy obieramy ścieramy na tarce. . Ogórka myjemy także ścieramy. Koperek siekamy. Mieszamy wszystko z maślanką i jogurtem. Solimy do smaku, dajemy odrobinę cukru dla smaku. Chłodzimy mocno. Podajemy z kawałkami jajka i ziemniaka.
Chłodnik z botwinką
składniki
1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki
cukier
4 jajka
5 młodych ziemniaków
sól morska
2 litry maślanki
1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego
koperek
Jajka gotujemy na twardo. Zimne obieramy i kroimy na ćwiartki. Młode ziemniaki dobrze myjemy , gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
Odcinamy małe buraczki z botwinki myjemy je kroimy w kostkę i zalewamy woda . Wody nie za dużo , tylko tyle aby zakryła buraki. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraczki robią się miękkie dodajemy do nich pokrojone liście buraków. Gotujemy kilka minut.Dajemy sok z połowy cytryny .
Rzodkiewki myjemy obieramy ścieramy na tarce. . Ogórka myjemy także ścieramy. Koperek siekamy. Mieszamy wszystko z maślanką i jogurtem. Solimy do smaku, dajemy odrobinę cukru dla smaku. Chłodzimy mocno. Podajemy z kawałkami jajka i ziemniaka.
środa, 24 czerwca 2015
Zdrowa sałatka z botwinki i ziemniaków
Korzystając z dobrodziejstwa czerwca i plonów działki. Wykorzystuje zdrowotnośc i pyszny smak botwinki. Do tego jajko , młode ziemniaczki, pyszne lekkie danie .
Zdrowa sałatka z botwinki i ziemniaków
składniki
pół miseczki liści botwinki
4 młode ziemniaki
3 jajka
2 ogórki zielone
1 szklanka jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
Liście botwinki wybieramy młodziutkie małe liście, myjemy , osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w ćwiartki. Młode ziemniaczki myjemy nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek zielony dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Jogurt naturalny ok 1 szklanki mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Solimy dodajemy koperek i mieszamy. Składniki mieszamy z sobą dużą łyżką dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy , doprawiamy pieprzem świeżo mielonym .
Zdrowa sałatka z botwinki i ziemniaków
składniki
pół miseczki liści botwinki
4 młode ziemniaki
3 jajka
2 ogórki zielone
1 szklanka jogurtu naturalnego
pęczek koperku
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
Liście botwinki wybieramy młodziutkie małe liście, myjemy , osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy w ćwiartki. Młode ziemniaczki myjemy nie obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek zielony dobrze myjemy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Jogurt naturalny ok 1 szklanki mieszamy z 2 łyżkami majonezu. Solimy dodajemy koperek i mieszamy. Składniki mieszamy z sobą dużą łyżką dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy , doprawiamy pieprzem świeżo mielonym .
Botwinkowy barszczyk
Barszcz czerwony na wywarze z warzyw i buraków. Buraki wykorzystujemy na ćwikłę a mamy mamy barszczyk solo tylko z botwinką .
Botwinkowy barszczyk
składniki
4 buraki
1 pietruszka
2 marchewki
1 jabłko
lisć laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny
1 pęczek botwinki
1 szklanka śmietany 30 %
odrobina cukru
młode ziemniaki
jajka
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy kroimy na pół. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy. Kroimy na cztery.
Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane marchewki, pietruszkę. Dorzucamy liść laurowy i ziele. Buraki obieramy kroimy na 4 i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym płomieniu, tak aby zupa nie gotowała się . Wtedy barszczyk straci ładny kolor.
Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojona botwinkę. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Solimy do smaku. Dolewamy śmietanę 30 %. Zagotowujemy i odstawiamy. Nalewamy barszcz dodajemy pokrojone ziemniaczki i jajko.
Botwinkowy barszczyk
składniki
4 buraki
1 pietruszka
2 marchewki
1 jabłko
lisć laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny
1 pęczek botwinki
1 szklanka śmietany 30 %
odrobina cukru
młode ziemniaki
jajka
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy kroimy na pół. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy. Kroimy na cztery.
Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane marchewki, pietruszkę. Dorzucamy liść laurowy i ziele. Buraki obieramy kroimy na 4 i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym płomieniu, tak aby zupa nie gotowała się . Wtedy barszczyk straci ładny kolor.
Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojona botwinkę. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Solimy do smaku. Dolewamy śmietanę 30 %. Zagotowujemy i odstawiamy. Nalewamy barszcz dodajemy pokrojone ziemniaczki i jajko.
Mój przepis w letniej prasie
Dziś ukazał się nowy numer Przyślij Przepis wydanie specjalne Kuchnia na Lato.
Dużo fajnych letnich przepisów między innymi mój przepis na Sałatkę z Rzodkiewek.
Dużo fajnych letnich przepisów między innymi mój przepis na Sałatkę z Rzodkiewek.
Deser galaretkowy z likierem Tiramisu Canari
Kolorowy lekki deserek z niespodzianką likierem o smaku Tiramisu .
Łatwy w wykonaniu deser tylko trzeba chwili czasu aby warstwy galaretek zastygły się , potem tylko zajadanie i smak wspaniałego likieru na każdej łyżeczce deseru .
Deser galaretkowy z likierem Tiramisu Canari
składniki
2 opakowania galaretki owocowej
1/2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka likieru Canari Tiramisu
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru
jedno opakowanie galaretki przesypujemy do miski zalewamy 1 szklanką wrzątku mieszamy i rozlewamy w szklaneczki. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka będzie już sztywna zaczynamy robić druga warstwę. Ubijamy śmietanę z cukrem. Dolewamy likier. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku mieszamy i dodajemy do bitej śmietany. Rozlewamy do szklaneczek na galaretkę . wstawiamy do lodówki. Następnie powtarzamy warstwę z galaretki owocowej. Kiedy deser już stężał wlewamy na wierzch warstwę likieru. Podajemy.
Łatwy w wykonaniu deser tylko trzeba chwili czasu aby warstwy galaretek zastygły się , potem tylko zajadanie i smak wspaniałego likieru na każdej łyżeczce deseru .
Deser galaretkowy z likierem Tiramisu Canari
składniki
2 opakowania galaretki owocowej
1/2 szklanki śmietany 30%
1 szklanka likieru Canari Tiramisu
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka cukru
jedno opakowanie galaretki przesypujemy do miski zalewamy 1 szklanką wrzątku mieszamy i rozlewamy w szklaneczki. Wstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka będzie już sztywna zaczynamy robić druga warstwę. Ubijamy śmietanę z cukrem. Dolewamy likier. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wrzątku mieszamy i dodajemy do bitej śmietany. Rozlewamy do szklaneczek na galaretkę . wstawiamy do lodówki. Następnie powtarzamy warstwę z galaretki owocowej. Kiedy deser już stężał wlewamy na wierzch warstwę likieru. Podajemy.
wtorek, 23 czerwca 2015
Lekkie ciasto z truskawkami
Ciasto które zawsze się udaje . Smaczne lekkie , bez masła czy margaryny. Na kilku łyżkach śmietany. Do tego świeże truskaweczki. Bardzo smaczne i szybkie , robi się samo.
Lekkie ciasto z truskawkami
składniki
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
truskawki
cukier waniliowy
Jajka wbijamy do miski malaksera i ucieramy z cukrem na piane . Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach. Dodajemy 2 łyżki śmietany 30 % jeszcze chwilę miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułka tarta . Wlewamy ciasto. Na wierzch układamy truskawki. wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu , studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Lekkie ciasto z truskawkami
składniki
3 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
truskawki
cukier waniliowy
Jajka wbijamy do miski malaksera i ucieramy z cukrem na piane . Dodajemy cukier waniliowy. Następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach. Dodajemy 2 łyżki śmietany 30 % jeszcze chwilę miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułka tarta . Wlewamy ciasto. Na wierzch układamy truskawki. wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu , studzimy i posypujemy cukrem pudrem.