Kto ich nie lubi, małe kruche babeczki napełnione smacznym kremem budyniowym. Do tego dla przełamania smaku kawałki ulubionych owoców. W tym wypadku jesiennych kaki, winogrono i śliwka.
ciasto
25 dag margaryny lub masła
5 łyżek cukru
2 łyżki wrzątku
3 żółtka
szczypta soli
cukier waniliowy
1/2 kg mąki
krem
2 budynie waniliowe
4 żółtka
cukier
3 szklanki mleka
1 kostka masła
kaki
śliwki
winogrona
posypka
Zaczynamy od ciasta. Do misy malaksera dajemy miękkie masło i ubijamy je na puch. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wrzątek i żółtka. Miksujemy. Na koniec dodajemy sól i mąkę . Ubijamy chwilę . Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na ok 40 min.
Gotujemy budynie. Zagotowujemy 2 szklanki mleka. Do trzeciej dodajemy żółtka - mieszamy - dodajemy cukier. Mieszaninę wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy . Odstawiamy aby budyń wystygł. Masło ubijamy dodając zimny budyń .
Foremki wyklejamy ciastem. Nie trzeba smarować . Wstawiamy do piekarnika do zarumienienia. Do zimnych babeczek nakładamy masę za pomocą worka cukierniczego.
Ozdabiamy kawałkami owoców i posypką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz